Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partistämma

Bakslag för M-ledningen – nej till anonyma vittnen

Partiledningens förslag om att tillåta anonyma vittnen i domstolar får inte stöd av M-stämman. Det skriver Aftonbladet och Expressen.
Ledningen hade velat se att Moderaterna gick till val på att ändra dagens lagstiftning kring vittnen. Stämman skulle rösta om förslaget i morgon men redan nu står det klart att det i stället blir en kompromiss.
Bland de som motsatte sig förslaget fanns den nyutnämnde partisekreteraren Gunnar Strömmer. Både han och Muf-ordförande Benjamin Dousa motsatte sig partiledningens förslag.
– En viktig seger för rättssäkerheten, säger Dousa till Aftonbladet.
Partiledningen kommer nu att presentera ett nytt förslag som innebär att frågan ska utredas vidare.

Toppnyheter

RUBEN MORENO GARCIA / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

”Värsta attacken på oss sedan Francos dagar”

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont sågar den spanska regeringens avsikt att sparka den katalanska regeringen och utlysa nyval.
– Det här är den värsta attacken på Katalonien sedan diktatorn Franco, säger Puigdemont i ett tal på lördagskvällen enligt El Mundo.
Enligt Puigdemont kommer den katalanska ledningen inte acceptera den spanska regeringens planer. Han säger att det katalanska parlamentet kommer att träffas för att debattera det spanska utspelet.

18 min
Mariano Rajoy TT

Rajoys förslag: Sparka regeringen i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionregering avsätts och att ett nyval ska hållas i januari. Det säger han på en presskonferens efter att regeringen haft ett extra regeringsmöte om Kataloniens framtid.
Rajoy hänvisar till grundlagens artikel 155, som ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Frågan ska nu avgöras i den spanska senaten.
– Omröstningen var emot lagen och har sökt en konfrontation. Det är något vi inte kan acceptera säger han och fortsätter:
– Det går inte att hantera saken sämre än vad Kataloniens regering har gjort.

Idag 12:10
ENRIQUE CALVO / TT NYHETSBYRÅN

450 000 demonstrerar i Katalonien efter Rajoytal

450 000 demonstrerar just nu i Barcelona och kräver att två av regionens separatistledare ska släppas av spansk polis, skriver AFP. Demonstrationen äger rum bara några timmar efter att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sagt att regeringen vill avsätta regionregeringen och utlysa nyval.
Rajoy grundar beslutet på artikel 155 i Spaniens konstitution som ger Madrid rätt att vidta ”nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som ”hotar Spaniens intressen”.
Den katalanske ledaren Carles Puigdemont ska hålla tal om Rajoys besked kring klockan 21 svensk tid.

4 tim
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Margot Wallström och Birgitta Ohlsson. TT
WHO:s Mugabe-utnämning

Kräver att Wallström agerar mot Mugabe-utnämning

Att Robert Mugabe blir ny ambassadör för WHO har väckt kritik i stora delar av världen, så även i Sverige. Liberalernas Birgitta Ohlsson kallar det en ”djup besvikelse och en förolämpning mot framförallt Zimbabwes folk”.
– Mugabe har förstört livet för miljontals människor, säger hon till TT.
Ohlsson kräver nu att utrikesminister Margot Wallström (S) kraftigt fördömer utnämningen. Hon får medhåll av Kerstin Lundberg, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.
– Vi är en stor givare (till WHO) och jag utgår ifrån att vi kommer att vara tydliga, säger hon.
TT har varit i kontakt med Wallström som inte vill kommentera utnämningen.

1 tim
Robert Mugabe. Arkivbild. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Hård kritik mot Mugabes nya roll: ”Det är bisarrt”

Kritiken växer mot världshälsoorganisationen WHO sedan man utnämnt Zimbabwes diktator Robert Mugabe till ny ”goodwill-ambassadör”. Storbritanniens regering kallar beslutet ”överraskande och nedslående” och Irlands sjukvårdsminister Simon Harris tror knappt att det är sant.
– Det är kränkande, det är bisarrt, säger Harris enligt AP.
Den nye WHO-chefen Tedros Ghebreyesus har motiverat beslutet med att Zimbabwe har ett välfungerande sjukvårdssystem. En bild som det största oppositionspartiet i landet, MDC, inte delar.
– Sjukvården i Zimbabwe är i upplösningstillstånd. Utnämningen är en förolämpning, säger partiledaren Obert Gutu till AFP.

4 tim
Robert Mugabe i oktober. PHILIMON BULAWAYO / TT NYHETSBYRÅN

Mugabe blir ny ambassadör för WHO: ”Pinsamt”

Världshälsoorganisationen WHO har gjort ett överraskande val i letandet efter en ny ”goodwill-ambassadör”: Zimbabwes president Robert Mugabe. Vid ett framträdande i Uruguay i veckan sa den nye WHO-chefen Tedros Ghebreyesus att han anser att Mugabe skulle kunna ”påverka andra ledare i regionen”, skriver TT.
Mugabe är en av de mest ifrågasatta ledarna i hela världen. Under hans ledning har Zimbabwe utvecklats till en diktatur och människorna i landet lever under allt svårare förhållanden. Kritiken mot WHO:s utnämning haglar nu.
”Pinsamt”, anser Iain Levine vid den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Igår 18:46
Läs mer om WHO:s Mugabe-utnämning
Arkivbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Döde mannen i Hjällbo

Festdeltagare söks för att få svar om död man i dike

Polisen utreder om det finns något samband mellan den döda kropp som hittats i Hjällbo i Göteborg och en fest som pågick i en lokal i närheten i går kväll, skriver Aftonbladet.
Den ännu oidentifierade manskroppen hittades vid 10-tiden på förmiddagen i dag, i ett dike. Kroppen hade utsatts för kraftigt våld.
Tidningen skriver att bilar som parkerats vid festlokalen kontrolleras av polis och man söker också kontakt med alla som var på festen för att få veta om någon gjort några iakttagelser.

2 tim
Arkivbild, polisavspärrning. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vill veta om någon saknar en man, pojkvän eller son”

Den kropp som har hittats i stadsdelen Hjällbo i Göteborg hade utsatts för kraftigt våld, skriver lokala medier. Det har tidigare varit okänt vilket kön den döda person varit av, men polisen meddelar nu att det rör sig om en manskropp.
En förundersökning om mord har inletts. Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg säger till GP att man undersöker om några personer saknas i området, men att det i nuläget inte finns några sådana uppgifter.
– Vi vill gärna komma i kontakt med någon som saknar en man, pojkvän, kamrat, son, pappa, någon helt enkelt, säger Fuxborg till SVT Väst.

5 tim

Död person hittad i dike – polisen misstänker mord

En död man har hittats i stadsdelen Hjällbo i nordöstra Göteborg, uppger polisen. Kroppen hittades i ett dike nära Lärjeån.
– Det var en förbipasserande kvinna som såg kroppen och larmade polisen vid tiotiden. Vi kan konstatera att det är en person som har blivit utsatt för ett grovt brott, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst, till TT.
Det är inte säkert om personen mist livet på samma plats som den hittades. Man tror inte att personen har varit död en längre tid, eftersom området är välbesökt både av motionärer och av hundägare.

Idag 09:25
Läs mer om Döde mannen i Hjällbo
DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Tjeckien

Miljardären Babis segrar i det tjeckiska valet

Högern går kraftigt framåt i det tjeckiska valet. När 99,6 procent av vallokalerna räknats leder miljardären Andrej Babis, kallad ”Tjeckiens Trump”, och partiet Ano stort. Ano, som är euro- och invandrarfientligt, får 29,7 procent.
Näst störst ser högerpopulistiska SPD ut att bli. Partiet, som av AP beskrivs som ett parti långt ut på högerkanten, har just nu 11,3 procent av rösterna.
Ano väntas få svårt att bilda regering på grund av en korruptionsskandal, skriver TT. Vice partiledaren Jaroslav Faltýnek har tidigare sagt att man är beredda att tala med alla partier i parlamentet.
Valdeltagandet blev omkring 60 procent, skriver AFP.

2 tim
Andrej Babis MICHAL CIZEK / AFP

Tjeckiens ”Trump”: Ska tackla människors problem

Miljardären och populistledaren Andrej Babis, som ofta beskrivs som Tjeckiens ”Trump”, verkar gå mot valseger när parlamentsvalet i Tjeckien avslutas i dag. Det skriver AFP.
Efter att ha röstat i går sa Babis att Tjeckien behöver en ”ny regering som verkligen tacklar människors problem”. Och många verkar tro att Babis kan åstadkomma förändring i landet. Enligt de senaste opinionsmätningarna kan han få uppemot 30 procent.
– Jag tror att hans politik är för människor, säger pensionären Alena Kolarova till AFP.
Men trots att han väntas vinna stort kan det bli svårt att samarbeta med andra partier på grund av anklagelser om bland annat skattefiffel och bedrägeri med EU-bidrag.

Idag 07:26
Läs mer om Valet i Tjeckien
Örebros Tyson Spink. Arkivbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Formtoppat Örebro slog serieledarna Färjestad

Örebro är ny trea i SHL efter dagens 3–2-seger mot serieledarna Färjestad. I en fartfylld match fick hemmalaget Örebro den bästa starten när Glenn Gustafsson tryckte in 1–0 från nära håll. Färjestad vände genom mål av Sebastian Erixon och Jesse Virtanen. Men bara en minut efter FBK:s ledningsmål kvitterade Jonathan Andersson.
Segermålet kom med bara 40 sekunder kvar när Tom Wandells skott styrdes in av Färjestadsbacken Mikael Wikstrand.
Segern var Örebros sjätte på sju matcher i oktober.

43 min
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frölunda tog övertidsseger efter omdiskuterat mål

Frölunda besegrade Skellefteå med 3–2 hemma i Scandinavium efter en mycket dramatisk match. Göteborgarna började matchen bäst och tog ledningen med 2–0 genom mål av Rasmus Dahlin och John Nyberg. Därefter tog Skelleftå sig tillbaka – Joakim Lindström reducerade till 1–2 och Henrik Hetta kvitterade i tredje perioden.
Avgörandet kom i förlängningen när Victor Olofsson satte 3–2. Målet videogranskades och det var mycket svårt att se om pucken var inne i mål. Eftersom domaren inte kunde avgöra det på bilderna kvarstod domarens beslut från isen att döma mål.

3 tim
HV:s Anton Bengtsson och Ted Brithen vid tekning. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

HV71 bröt Rögles svit: ”Vi gör det storstilat”

HV71 hade två raka förluster och Rögle hade tre raka segrar inför dagens match i Kinnarps Arena. Men båda sviterna bröts i och med HV:s 2–1-seger.
Isac Brännström öppnade målskyttet för smålänningarna i den andra perioden innan Ludvig Rensfeldt kvitterade för Rögle. I slutperioden avgjorde Kevin Stenlund.
– Vi får verkligen kämpa för det men jag tycker vi gör det storstilat, säger HV-tränaren Johan Lindbom till C More.

3 tim
Läs mer om SHL 17/18
Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor. TT
KD:s riksting

Analys: Värdelös titel eller vägen till ministerpost?

I en analys kallar Aftonbladets Lena Mellin KD-striden om posten som andre vice ordförande för obegriplig.
”Den handlar nämligen inte om mer än en ganska innehållslös titel”, skriver hon.
Utmanaren Lars Adaktusson vann stort över valberedningens förslag Emma Henriksson, med siffrorna 150 mot 117. Mellin påpekar att partiets verkställande utskott, där båda redan sitter, däremot har verklig makt.
Dagens Nyheters Ewa Stenberg gör en annan analys än Mellin angående postens relevans. Enligt Stenberg får Adaktusson en ny plattform i inrikespolitiken, och om partiet både lyckas ta sig in i riksdagen och i en eventuell regering så ”ökar också hans möjligheter att få en ministerpost”, skriver Stenberg.

6 tim
Lars Adaktusson.  Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN

Adaktusson: ”Vi har reagerat väldigt sent”

Utmanaren Lars Adaktusson är ny andre vice ordförande för KD. Därmed får partiet nu en ledartrio där bara en person, Jakob Forssmed, sitter i riksdagen, eftersom inte heller partiordföranden Ebba Busch Thor gör det.
Adaktussons motion om terrorism – som bland annat innehöll förslag om att göra det lättare för regeringen att införa undantagstillstånd och maskeringsförbud – ströks av partistyrelsen inför rikstinget.
– Det var ett försök att bidra till diskussion där jag tycker att vi från svensk sida har reagerat väldigt sent, säger han till Sveriges Radio Ekot.
Nu tonar han ner förslaget något.
– Jag har inte varit ute efter något generellt förbud, även om jag tycker att burka, niqab och liknade definitivt är en symbol för en kvinnosyn som jag inte delar.
Adaktusson presenterade också ett förslag om att förbjuda shariadomstolar.
– Det är tydligen redan förbjudet, så jag var sent ute där, säger Adaktusson.

Idag 13:06
Läs mer om KD:s riksting

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.