Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kidnappningsförsöket i Botkyrka

Beslagtagen bil kan ligga bakom kidnappningsförsök

Polisens beslut att beslagta en dyr racerbil kan ligga bakom gårdagens kidnappningsförsök i Botkyrka då en anhörig till en polisanställd kidnappades. Det skriver Aftonbladet.
Enligt Expressen och Aftonbladet är bakgrunden en pågående rättsprocess om illegal streetracing, där polisens utredare beslutat att beslagta en bil som betraktats som ett brottsverktyg.
Enligt uppgifter till Expressen var det hustrun till en polisman som arbetat med fallet som utsattes för kidnappningsförsöket.

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Vita husets läkare: Donald Trumps hälsa är utmärkt

Vita husets läkare Ronny Jackson säger på en presskonferens att Donald Trump bad om att få sin kognitiva förmåga testad och att resultaten är helt normala.
– Jag var inte alls oroad för hans kognitiva förmåga, eller hans neurologiska funktion, så jag tänkte inte göra testet. Anledningen till att vi gjorde det är för att presidenten bad mig, säger Jackson.
Vid pressträffen i Vita huset avslöjade Jackson att presidenten väger cirka 108 kilo och kanske borde gå ner lite i vikt, men att blodtrycket är bra och att han inte ser några risker för hjärtproblem, trots att presidenten inte motionerar regelbundet.
Trump tar blodfettsänkande medicin och läkaren säger att han gärna hade sett att kolesterolnivåerna var lite lägre.
– För att sammanfatta, presidentens hälsa är utmärkt. Han fortsätter att njuta de markanta och långsiktiga hjärt- och allmänna hälsofördelarna av ett livslångt avstående från tobak och alkohol, säger Jackson.

Igår 20:56
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Kognitiva testet: Nämn flera djur och rita en klocka

Donald Trump har på egen begäran fått sina kognitiva funktioner testade och resultaten visar att han inte har några problem, säger Vita husets läkare Ronny Jackson på en pressträff i dag.
I testet undersöker läkaren minne och uppfattningsförmåga. Washington Post skriver att man bland annat ber patienten att nämna flera djur, rita en klocka med särskilda tidangivelser, kopiera en kub samt minnas en kort lista med ord.
– Det finns inga indikationer på att han har några kognitiva problem, sa Jackson till journalisterna.
– Det finns ingen anledning att tro att presidenten har några problem med sin tankeprocess, tillade han.
Testet tar ungefär tio minuter och består av 30 frågor. Trump hade alla rätt, sa Jackson.

Igår 21:58
Läs mer om USA:s framtid
Illustrationsbilder. TT
Vintervädret och trafiken

Kylan på väg söderut: Kan bli 20 minus i helgen

Under måndagen har flera delar av södra Sverige fått snö för första gången på länge. Och i helgen kommer vinterkylan – flera platser i Mellansverige kan få omkring 15–20 minusgrader, skriver SVT Nyheter.
SVT:s meteorolog Pia Hultgren säger att det rör sig om Dalarna, Värmland, Västmanland och delar av Södermanland.
– I Västmanland, Södermanland och Närke har det inte varit så kallt tidigare denna vinter.
Som det ser ut nu är det bara Skåne, Halland, Gotland och Öland som får helgtemperaturer över nollan.

Igår 21:21
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret och trafiken

Snökaos i Stockholm – och det kommer mer i morgon

Snön har kommit till Stockholm, och med den stora problem i trafiken. Pendeltågstrafiken försenades kraftigt under eftermiddagen efter ett växelfel i Upplands Väsby och en mängd olyckor inträffade i trafiken.
Mer snö är på väg.
– Snöfallet kommer att börja avta under tisdagskvällen, men sedan tilltar det igen under sena natten och tidiga morgonen. Det berör främst i Södermanland och Stockholms län och till viss mån Gävleborg, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Igår 15:15
SMHI/TT
Vintervädret och trafiken

Varnar för snö och vind: Kan bli stökigt i trafiken

Snö i kombination med hårda vindar väntas ställa till det i trafiken under måndagen. Mest snö väntas i Dalsland, Värmland och västra Dalarna, rapporterar SVT.
– I samband med att det kommer stora mängder kan det på vissa håll bli stökigt i trafiken, säger SMHI:s meteorolog Marcus Sjösted, till Aftonbladet.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela västra Sverige och stora delar av södra Sverige. Dessutom väntas mycket hårda vindbyar på Öland och Gotland, och i Sörmland och Stockholms län.
I Jämtlands- och norra Lapplandsfjällen gäller vindvarningen storm.

Igår 06:24
Läs mer om Vintervädret och trafiken
Mamman Louise Turpin/huset i Perris i Kalifornien. TT
Inlåsta syskonen i Kalifornien

”Syskonens mamma såg förbluffad ut när vi kom”

Barnen var fastkedjade vid sina sängar, huset var ostädat och det luktade otroligt illa. Så beskriver polisen i Kalifornien huset i Perris, där ett par misstänks ha hållit sina 13 barn fångna.
Föräldrarna greps och misstänks nu för tortyr, men det finns inga tecken på att barnen utnyttjats sexuellt. I nuläget är det oklart vad föräldrarna hade för motiv till att hålla sina barn instängda.
– Det verkade som att mamman var förbluffad över att vi var hemma hos dem, säger Greg Fellows vid polisen i Riverside County till LA Times.

Igår 23:21
Huset där polisen hittade de 13 syskonen.  Sandy Huffaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Inlåsta syskonen i Kalifornien

Barnen skolades hemma – grannar visste inget

De två föräldrarna till de 13 syskon som hittades fastbundna i ett hem i Kalifornien i går har gripits misstänkta för bland annat tortyr. Enligt information på utbildningsdepartement i Kaliforniens hemsida stod pappan David Allen Turpin listad som rektor för en privat skola som drevs från familjens hem, skriver AP.
Under läsåret 2016–2017 var sex elever registrerade vid skolan, som kallas Sandcastle Day School. Turpins föräldrar säger till ABC News att deras barnbarn fick hemundervisning, men en granne till familjen säger att han inte visste att det fanns barn i huset.
– Jag hade ingen aning om att detta pågick, säger grannen Andrew Santillan enligt AP.
Upptäckten gjordes efter att en 17-årig flicka flydde från huset i Perris, omkring 11 mil öster om Los Angeles, och larmade polisen.

Igår 06:43
Läs mer om Inlåsta syskonen i Kalifornien
SASA DJORDJEVIC / AFP
Mordet på Oliver Ivanovic

Analys: Mordet gör en försoning mindre sannolik

Mordet på den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic riskerar att försämra relationerna mellan Pristina och Belgrad ytterligare, skriver flera medier.
Omedelbart när Ivanovics död blev känd avbröts ett pågående EU-lett möte i Bryssel mellan Serbien och Kosovo, om den infekterade relationen länderna emellan. 2013 gick parterna med på att delta i samtal om en normalisering av förbindelserna – ett villkor för att båda länderna ska kunna gå vidare mot EU-medlemskap, skriver TT.
Washington Post skriver att Ivanovic sköts utanför sitt kontor i Mitrovica i Kosovo, en stad som länge präglats av motsättningar. I den södra delen av staden bor kosovoserber och i den norra kosovoalbaner. Ivanovic ville förbättra relationen mellan de två grupperna, skriver Washington Posts Rick Noack.
”En försoning är mindre sannolik efter hans död”, skriver Noack och tillägger att spänningarna på Balkan sannolikt kommer att öka till följd av mordet.

Igår 22:43
 Federica Mogherini. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Oliver Ivanovic

EU fördömer mordet – manar till lugn i regionen

EU fördömer mordet på den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic och manar till lugn och återhållsamhet i regionen. Det skriver Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, i ett mejl till TT.
Mogherini har talat i telefon med såväl Serbiens president Aleksander Vucic som Kosovos president Hashim Thaci efter mordet på Ivanovic, uppger EU:s utrikestjänst (EEAS).
”Vi förväntar oss att relevanta myndigheter i Kosovo gör allt de kan för att hitta förövarna och dra dem inför rätta. Eulex (EU:s polis- och tullinsats i Kosovo) kommer att stödja myndigheterna i enlighet med sitt mandat”, skriver Kocijancic.
Ivanovic sköts till döds utanför sitt partis högkvarter på tisdagsmorgonen.

Igår 11:52
Polis vid mordplatsen/Oliver Ivanovic.  TT
Mordet på Oliver Ivanovic

Kosovoserbisk politiker skjuten till döds

Den framstående kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic har skjutits till döds, rapporterar AFP.
Den 64-årige politikern sköts av en förbipasserande bil då han anlände till sitt partis högkvarter i staden Mitrovica, säger hans advokat till nyhetsbyrån.
2016 dömdes Ivanovic till nio års fängelse för krigsbrott. EU:s rättsdelegation för Kosovo, Eulex, ansåg att han uppmanat serbiska paramilitära styrkor att döda etniska albaner under Kosovokriget 1999.
Ivanovic nekade till anklagelserna och överklagade. En högre domstolsinstans i Pristina underkände domen och beslutade att en ny rättegång skulle hållas.

Igår 09:08
Läs mer om Mordet på Oliver Ivanovic
MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Krönikor: ”Sveriges bästa match sedan Bengan boys”

Sveriges seger mot Kroatien var en av handbollslandslagets bästa matcher sedan ”Bengan boys” storhetstid, skriver Sportbladets krönikör Johan Flinck i en krönika.
Framförallt spelade svenskarna otroligt under första halvlek, skriver Flinck. Den andra var nästan lika bra. Målvakten Andreas Palicka storspelade, försvaret var resolut och anfallet gjorde mål på massa olika sätt.
”Vilken otrolig scenförändring efter förlusten mot Island för bara fyra dagar sedan”, skriver han.
Sportexpressens Nicolinn Nilsson skriver att Sverige har utmärkta förutsättningar i mellanrundan, där Norge, Frankrike och Vitryssland väntar.
”Snacka om drömläge. Nu är det bäddat för svensk semifinal.”

Igår 22:05
MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Svensk succé: Chockade hemmanationen Kroatien

Sverige överraskade hemmanationen Kroatien i den sista gruppspelsmatchen i handbolls-EM. Svenskarna dominerade matchen från början till slut och vann med 35–31.
Resultatet innebär att Sverige går in i mellanrundan med maximala fyra poäng, vilket gör att förutsättningarna för att gå till semifinal är goda.
– 60 minuters briljant handboll, jag har aldrig varit delaktig i en bättre landskamp, säger Niclas Ekberg till Sportbladet.

Igår 21:07
Serbiskt jubel. MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Serbisk seger mot Island – bra resultat för Sverige

Vid seger mot Kroatien i kväll får Sverige med sig fyra poäng till mellanrundan i handbolls-EM. Det står klart efter Serbiens 29–26-seger mot Island i kväll. Island ledde med tre mål när tolv minuter återstod men kollapsade fullständigt i slutet.
En förlust mot Kroatien innebär att Sverige får noll poäng med sig till mellanrundan, vilket skulle göra det svårt för svenskarna att gå till semifinal.
Matchen börjar klockan 20.30.

Igår 19:21
Läs mer om Handbolls-EM 2018
Trumps USA Rysskontakterna
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Källa: Bannon kallas till att vittna inför åtalsjury

Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefsrådgivare, har kallats till att vittna inför åtalsjuryn som den särskilde åklagaren Robert Mueller utsett. Det uppger en källa med insyn i processen för New York Times.
Bannon är den första personen som tillhört presidentens närmaste krets som blir kallad till åtalsjuryn, skriver tidningen.
Enligt NY Times fick Bannon kallelsen förra veckan, efter att den omdiskuterade boken ”Fire and Fury” släppts. I boken kallar Bannon ett möte mellan Trumpkampanjen och representanter för ryska regeringen för ”landsförräderi”. Om kallelsen har något med citaten i boken att göra är dock inte känt.
Rättsexperter som NY Times pratat med säger att Bannon eventuellt kan slippa att vittna inför juryn om han i stället går med på att samarbeta med Muellers utredningsteam.
Bannon har i dag även frågats ut av representanthusets underrättelseutskott, som har en egen utredning om rysk inblandning i valet 2016.

Igår 17:08
Hope Hicks.  Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Uppgifter: Hope Hicks ska förhöras av utskott

Vita husets kommunikationschef Hope Hicks väntas förhöras av representanthusets underrättelseutskott den här veckan. Det säger flera källor med insyn till CNN.
Hicks är en av president Donald Trumps närmsta rådgivare och utskottet vill fråga ut henne om vad hon vet om möjliga kontakter mellan Trumps stab och representanter för Ryssland. Hon väntas också få frågor om hur det gick till då Vita huset skrev ett starkt ifrågasatt uttalande om mötet mellan Donald Trump Jr och en rysk advokat i Trump Tower i juni 2016.
Hicks ska också ha förhörts i december som vittne i utredningen som leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, har New York Times tidigare rapporterat.

Igår 11:33
Arkivbild från maj, 2017.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysskontakterna

Steve Bannon väntas grillas om Trump i utskottsförhör

President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon ska i dag frågas ut av representanthusets underrättelseutskott. Temat för frågestunden, som sker bakom stängda dörrar, är utredningen om rysk inblandning i USA:s presidentval 2016.
Bannon kommer sannolikt att få svara på frågor om uttalanden han gjort i författaren Michael Wolffs kontroversiella nya bok ”Fire and Fury”, rapporterar nyhetskanalen Fox News med hänvisning till en källa.
I boken beskriver Bannon bland annat ett möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016 som "landsförräderi". I mötet deltog Trumps son Donald Trump Jr, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort.

Igår 10:23
Läs mer om Rysskontakterna
Maria Rydén (M), kommunalråd i Göteborg, TT/Göteborgs stad
Resehärvorna i Göteborgs stad

Toppmoderat i Göteborg avgår efter granskning

Maria Rydén, moderat kommunalråd i Göteborg, avgår efter granskningen av hennes resor, skriver GT. Tidningen har avslöjat att Rydén gjort privata lyxresor på arbetstid.
–Hon inser att hon har brustit i hanteringen av sina administrativa rutiner och lämnar nu sina uppdrag. Nu tar hon konsekvenserna av de här bristande rutinerna, säger partiets gruppledare Jonas Ransgård till tidningen.
Rydén var ordförande för Göteborgsmoderaterna och vice ordförande i partiets kvinnoförbund.

Igår 19:28
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Resehärvorna i Göteborgs stad

Statsvetare: Göteborgarna väntar bara på nästa elände

Den senaste tiden har flera uppmärksammade affärer med dyra utlandsresor avslöjats i Göteborgs stadshus. Ju fler skandalerna blir, desto större blir folkets missnöje med politikerna, säger statsvetaren Folke Johansson till SVT Nyheter Väst.
– Nu har det snarast gått så långt att medborgarna väntar på att nästa elände ska komma, säger han.
Samtidigt har inte skandaler så stor inverkan på valresultatet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. Enligt honom är väljarna mer intresserade av konkreta förslag och sakfrågor.

Igår 17:55
Läs mer om Resehärvorna i Göteborgs stad
En flicka som bor i ett av UNRWA:s läger för palestinier.  / AA / TT / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

USA håller inne 65 miljoner dollar till palestinier

USA halverar stödet till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA), uppger en anonym tjänsteman för Reuters.
Organisationen, som hjälper befolkningen på Gazaremsan, kommer att få 60 miljoner dollar, motsvarande 480 miljoner kronor, i stöd från USA. Men bidrag för 65 miljoner dollar kommer att stoppas tills en översyn har gjorts av hur UNRWA fungerar och finansieras, uppger tjänstemannen.

Igår 19:46
Ahed Tamimi.  AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Amnesty till Israel: Släpp flickan omedelbart

Amnesty International kräver att Israel omedelbart friger 16-åriga palestinskan Ahed Tamimi, som riskerar tio års fängelse för att ha slagit och knuffat två israeliska soldater.
”Ingenting som Ahed Tamimi har gjort kan berättiga att en 16-årig flicka hålls fortsatt fängslad”, säger Magdalena Mughrabi vid Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.
Händelsen, som inträffade den 15 december på Västbanken, fångades på film och har fått stor spridning i sociala medier.
En israelisk militärdomstol beslutade i dag att Ahed Tamimi ska hållas i förvar fram till onsdag, då domstolen ska avgöra om hon ska släppas fri mot borgen i avvaktan på rättegång, rapporterar AFP.

15 jan
Mahmoud Abbas talar under ett möte med palestinska ledare den 14 januari.  Majdi Mohammed / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Palestinska ledare: Återta erkännandet av Israel

Palestinska ledare uppmanar den palestinska paraplyorganisationen PLO att dra tillbaka sitt erkännande av Israel, rapporterar AFP. Kravet kommer i spåren av USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Enligt ett uttalande uppmanas PLO:s verkställande utskott att dra tillbaka erkännandet av Israel till dess landet erkänner staten Palestina, återtar beslutet att annektera östra Jerusalem och stoppar bosättaraktiviteter.
Beslutet togs av Palestinska centralrådet, ett framstående organ inom PLO, med 74 röster för och två emot. Det är oklart om det är bindande. Ett tidigare beslut i rådet 2015 om att avbryta säkerhetssamordningen med Israel genomfördes aldrig.

Igår 04:23
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.