Kim Jong-Un. Lee Jin-man / TT / NTB Scanpix
Nordkoreas kärnvapen

CIA-chef: ”Inte förvånande om de gör nytt missiltest”

Mike Pompeo, chef för underättelsetjänsten CIA, försäkrar att det i nuläget inte är ”något nära förestående” i den upptrappade konflikten mellan Washington och Pyongyang, skriver AFP. Men han skulle inte bli förvånad om Nordkorea utför ett nytt missiltest.
– Det finns inget förestående i dag. Men gör inget misstag... den ökade möjligheten att det skulle ske en kärnvapenattack i Denver är ett mycket allvarligt hot, säger Pompeo.
Detta efter att Nordkorea på torsdagen meddelade att de ”noga undersöker” möjligheterna att attackera den amerikanska militärbasen i Guam i Stilla havet.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Gärningsmannen sköts i låret i samband med när han greps.  KIRSI KANERVA / AFP
Knivattacken i Åbo

Polisen: Gärningsmannen gick till attack mot kvinnor

Polisen tror att den misstänkta terrorattacken i Åbo var planerad och riktades mot kvinnor. Det säger man på en presskonferens. Polisens uppfattning är att de skadade männen har försökt hindra gärningsmannen eller hjälpa offren.
Två kvinnor dödades i attacken. Av de åtta skadade är sex kvinnor och två män. En är svensk medborgare, en kommer från Italien och en är brittisk medborgare. Det yngsta offret är 15 år, det äldsta är 67, meddelar polisen.
Expressen har tidigare intervjuat Hassan Zubier från Stockholm. Han knivhöggs fyra gånger av gärningsmannen när han försökte hjälpa en kvinna.
– Vi går på torget och hör plötsligt skrik. Jag vänder mig om. Jag ser en kille som hugger med kniv i en kvinna som ligger på marken, berättar Hassan Zubier på telefon från sjukhuset i Åbo.
En 18-årig marockansk medborgare misstänks för dåden. Han befinner sig i asylprocessen och kom till Finland 2016.

2 tim
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Juha Sipilä: Nu har terrorn har nått Finland

Finlands statsminister Juha Sipilä håller just nu en pressträff om gårdagens knivattentat i Åbo.
– Vi har befarat och förberett oss för att något sådant här ska hända i Finland. Vi är inte längre en ö, terrorn har nått Finland, säger Sipilä enligt Yle.
Vid en pressträff tidigare i dag berättade den finska polisen att händelsen utreds som ett terrordåd. En 18-årig marockansk medborgare misstänks för dådet. Ytterligare en person är internationellt efterlyst.

3 min
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Maktskiftet i USA Demonstrationerna i Virginia
Alphonso R Bernard.  CNN
Maktskiftet i USA Demonstrationerna i Virginia

Mäktig pastor lämnar Trumps evangeliska råd

Avhoppen och avståndstagandena från president Donald Trump fortsätter, efter hans kontroversiella uttalanden om oroligheterna i Charlottesville.
En pastor för en stor kyrka i New York lämnar Donald Trumps evangeliska råd, efter presidentens agerande kring händelserna i Charlottesville, rapporterar CNN. Alphonso R Bernard blir därmed den förste av de 25 religiösa företrädarna som lämnar rådet.
Enligt Bernard har Trump gått över gränsen i samband med uttalandena om att ”båda sidor” gjort sig skyldiga till våldet i Charlottesville, där högerextremister, nationalister och nazister drabbade samman med motdemonstranter. En kvinna dödades när en man som deltagit i manifestationen körde in en bil i en samling motdemonstranter.

22 min
Melania Trump och Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Trump skippar ceremoni i Vita huset efter kritik

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania kommer inte att delta i prisceremonin Kennedy Center Honors, som hyllar bedrifter inom konst och musik. Det rapporterar Washington Post.
Ceremonin hålls enligt tradition i Vita huset, men Trump har bestämt sig för att inte delta ”för att låta pristagarna fira utan att distraheras av politik”, skriver pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders i ett pressmeddelande.
Hedersutnämningar kommer i år att delas ut till dansaren Carmen de Lavallade, sångerskan Gloria Estefan, rapparen LL Cool J, skribenten Norman Lear och sångaren Lionel Richie. Lear, de Lavallade och Richie har tidigare sagt att de kommer att bojkotta ceremonin mot bakgrund av Trumps kommenterar om vit-makt demonstrationerna i Charlottesville.

1 tim
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: ”Trump kan aldrig polera bort skammen”

Opinion När Donald Trump jämställde nazister med motdemonstranter så orsakade han sitt presidentskap en evig skada, menar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i en ledare.
Heather Heyer – som demonstrerade mot en högerextrem manifestation i Charlottesville i Virginia – dödades när en bil i hög fart körde in i demonstrationen. Wolodarski konstaterar att politiska ledare har en särskild roll att spela i nationella kriser, ändå valde Trump att inte fördöma vit maktgrupperingarna. Han skriver att det i Vita huset råder ett ”skriande moraliskt tomrum” och att det nu finns en risk att högerextremister över hela västvärlden nu kan hämta kraft från Trumps ”vedervärdiga uttalanden”:
”Donald Trump kommer aldrig att kunna polera sitt presidentskap från skammen och vanäran”, anser Wolodarski.

4 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Familjen vädjar om hjälp att hitta den försvunne sjuåringen Julian Cadman.  TT / Privat
Attacken i Barcelona Offren

Försvunnen sjuårig pojke återfunnen på sjukhus

Den sjuårige pojke från Australien som varit efterlyst av sin familj sedan terrordådet i Barcelona befinner sig på sjukhus, säger den spanska polisen enligt El País.
Pojken är en av de som skadades i attacken, säger polisen. De ger inte några fler detaljer om pojkens tillstånd.
Pojkens familj gick tidigare ut med ett meddelande på Facebook där man sökte efter hjälp i letandet efter honom. Australiens regering har också efterlyst pojken, vars mamma skadades allvarligt i attacken.

2 tim
Carmen Lopardo rapporterades först saknad efter attackerna, men har ni identifierats som en av de som dött.

Carmen, 80, är tredje italienska dödsoffret

Ytterligare en italiensk medborgare har rapporteras vara ett av dödsoffren efter terroristattackerna i Barcelona, skriver AP. Det bekräftade italienska myndigheter på lördagen. Carmen Lopardo, 80, befann sig i Barcelona på semester och promenerade på La Rambla när den vita skåpbilen dödade 13 personer och skadade 130.
Bland dödsoffren finns ytterligare två italienare, Bruno Gulotta, 35, och Luca Russo, 25.
Medborgare från 34 olika länder är bland de döda och skadade i de två attentaten i Barcelona och Cambrils, enligt spanska myndigheter.

7 min

Luca, 25, var på semester – dog bredvid fästmön

Fler och fler dödsoffer har identifierats efter terrorattackerna i Barcelona. Två italienare har rapporterats döda i dåden, en av dem 25-årige Luca Russo. Enligt italienska myndigheter befann han sig i Barcelona på semester tillsammans med sin fästmö. Hon ska ha skadats i attacken, men klarat sig utan allvarliga skador.
Bruno Gulotta, 35, var på semester i Barcelona med sin fru och parets två barn, skriver The Independent med hänvisning till Gulottas arbetsgivare Toms Hardware i Italien. Han höll sin femårige son i handen när lastbilen körde på honom, men frun lyckades rädda sonen, skriver tidningen.
I ett blogginlägg på företagets hemsida hyllas Gulotta av en kollega, som skriver att han särskilt tänker på sin väns sju månader gamla dotter.
”Hon kommer aldrig kunna lära känna sin pappa”, skriver han.
Två belgiska tjänstemän bekräftar för AP att 44-åriga Elke Vanbockrijck från Belgien också dog i attacken. Även hon var på semester i Barcelona med sin man och deras söner, skriver belgiska medier enligt AP.
Även en treåring finns med bland dödsoffren.
Medborgare från 34 olika länder är bland de döda och skadade i de två attentaten i Barcelona och Cambrils, enligt spanska myndigheter.

Igår 18:48
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Reaktioner
En polis på La Rambla i Barcelona.  PASCAL GUYOT / AFP
Attacken i Barcelona Reaktioner

Spanien utökar bevakning av turistmål efter terrordåd

Spanien kommer att utöka bevakningen av turistmål efter attentaten i Katalonien, meddelar regeringen.
Säkerhetsnivån i landet behålls dock på fyra – den näst högsta nivån, säger inrikesminister Juan Ignacio Zoido enligt spanska medier. Ministern säger att den terrorcell som slog till mot Barcelona och Cambrils nu är upplöst.
Terrorgruppen IS har enligt gruppens egen propaganda tagit på sig attentatet i Cambrils, skriver nyhetsbyrån AFP. Tidigare har IS också tagit på sig ansvaret för skåpbilsattacken i Barcelona.

2 tim
SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Kampen mot terrorn är också ideologisk

Opinion ”Det har nästan blivit som rituella besvärjelser.” Så beskriver ledaren i konservativa Nya Wermlandstidningen reaktionerna efter det senaste terrordådet i Barcelona under rubriken ”det nya terrornormala”. Bara för att man tyvärr måste vänja sig så betyder inte det att man måste resignera, skriver NWT. Dåden är svåra att förutse men kampen är ideologisk, menar ledaren.
Samma resonemang återkommer i oberoende moderata Borås Tidning. Men där lyfts svårigheterna med kampen upp. ”Ideologier är som bekant sega och uthålliga även när de materiella omständigheterna för deras fortsatta existens har förändrats”. Förs kampen på ett odemokratiskt vis och blir ett korståg mot muslimer blir det lätt en grogrund för ny och fördjupad extremism, menar ledaren.
I oberoende socialdemokratiska Aftonbladet skriver Anders Lindberg om det paradoxala att terrorismen i väst ökar för att jihadisterna håller på att förlora. ”Våra barn kommer aldrig att leva under deras styre. Inte deras barn heller.”

Idag 07:01
Barcelonabor samlas på La Rambla för att hedra offren för torsdagens terrordåd.  TT

Barcelonabor samlas i sorg: Vi kommer resa oss

På lördagsmorgonen samlades ett stort antal Barcelonabor runt minnesplatserna för offren i torsdagens terrordåd på La Rambla.
Människor stannar till för att tända ett ljus, eller bara skänka en tanke till offren, rapporterar TT:s reporter på plats.
– Jag vill visa att vi inte är rädda, att vi kommer att fortsätta som vanligt, att vi kommer resa oss, säger den 20-åriga studenten Xavi Ribas, som stannat till vid en av minnesplatserna längs paradgatan, till TT.
Så lyder även framsidorna på flera spanska tidningar: ”Vi är inte rädda” – samma budskap som den tiotusentalshövdade folksamlingen skanderade efter gårdagens tysta minut vid Plaça de Catalunya.

3 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Younes Abouyaaqoub som jagas av polisen efter terrordåden i Barcelona/Katalansk polis.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Polisens teori: 22-åring som jagas kan ha kört lastbilen

Polisen i Spanien söker fortfarande efter en 22-årig man som misstänks vara del av den terrorcell som låg bakom attackerna i Barcelona och Cambrils. Nu misstänker man att 22-åringen, Younes Abouyaaqoub, kan ha varit den som körde lastbilen som dödade minst 13 personer på La Rambla i Barcelona, skriver spanska medier.
En annan hypotes är att Abouyaaqoub dog i explosionen i ett hus i Alcanar, fast man ännu inte har lyckats identifiera hans kvarlevor, skriver El Periodico.
Abouyaaqoub, från Marocko, har varit bosatt i spanska Ripoll, omkring 10 mil utanför Barcelona. Spanska medier rapporterade tidigare att 17-årige Moussa Oukabir var den som misstänktes ha kört lastbilen. Han konstaterades senare vara en av dem som sköts till döds av polisen under attacken i kuststaden Cambrils.
Under lördagen sökte polisen också igenom en bostad tillhörande en imam i Ripoll, skriver El País. Enligt källor till tidningen letade de efter DNA för att kunna fastställa om imamen är en av dem som hittats död i huset i Alcanar.

Idag 06:46
Moussa Oukabir, Said Aallaa och Mohamed Hychami. TT

Tre av gärningsmännen som sköts har identifierats

En terrorcell med tolv personer misstänks ligga bakom terrordåden i Barcelona och Cambrils, varav en fortfarande är på fri fot, säger polisen i Spanien enligt AP.
Under natten sökte man igenom två bussar i städerna Girona och Garrigas i nordvästra Katalonien i jakten på de misstänkta, dock utan resultat.
Av de tolv misstänkta dödades fem av polisen i samband med attacken i Cambrils och fyra har gripits. Polisen misstänker också att två personer dog i explosionen i ett hus i Alcanar dagen före terrordåden, då gruppen förberedde sprängämnen som de hade tänkt använda i attacken.
Polisen har identifierat tre av gärningsmännen som dödades i Cambrils som 17-årige Moussa Oukabir, 18-årige Said Aallaa, och 24-årige Mohamed Hychami. Alla tre var marockanska medborgare. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet.

Idag 05:32
Katalansk polis i Ripoll/Bilder inifrån den lägenhet där grannar säger att en imam tidigare bodde.

Polis söker igenom imams bostad – letar efter DNA

Polisen i Spanien har sökt igenom en bostad tillhörande en imam i Ripoll, skriver El País.
Enligt källor till tidningen letade de efter DNA för att kunna fastställa om imamen är en av dem som hittats död i huset som exploderade i staden Alcanar i onsdags. Polisen misstänker att terrorcellen bakom dåden i Barcelona försökte tillverka sprängämnen i huset för att kunna utföra en större attack.
Under lördagen sa polisen också för att man kommer att utföra kontrollerade sprängningar i Alcanar som ett led i brottsutredningen .
En person ur terrorcellen misstänks fortfarande vara på fri fot. Polisen arbetar efter en teorin att det var han, 22-årige Younes Abouyaaqoub, som körde lastbilen på La Rambla i Barcelona. 14 personer dog och runt 130 skadades i de dubbla attackerna i Barcelona och kuststaden Cambrils.

5 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Ohlsson under lördagen. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toppstriden inom L

Ohlsson inför avgörandet: ”Nu eller aldrig”

Under lördagen röstar Liberalerna i Östergötland om vem de vill föreslå som partiledare. Båda kandidaterna, den nuvarande partiledaren Jan Björklund och utmanaren Birgitta Ohlsson, är i Linköping för att hålla tal och frågas ut. Till Corren säger hon att det är ”nu eller aldrig”:
– Är man nöjd med läget vi har, hur det ser ut för Liberalerna i opinionen, så ska man stödja det vi har, men vill man ha förändring så finns det en möjlighet i mig nu.
Resultatet i omröstningen blir rådgivande till landsmötet i Västerås 17–19 november då partiledarfrågan avgörs definitivt.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag röstar liberaler om Björklund eller Ohlsson

Som enda länsförbund i Sverige låter Liberalerna i Östergötland sina medlemmar säga sitt i partiledarstriden. Båda kandidaterna, Jan Björklund och Birgitta Ohlsson, kommer till Linköping i dag för att hålla tal och frågas ut.
Ohlsson har utmanat Björklund på posten som partiledare. Hon har tidigare föreslagit en rådgivande medlemsomröstning i hela partiet men fått nej av valberedningen.
SR Ekot skriver att totalt elva förbund hittills uttryckt stöd för Björklund medan två, Uppsala och Örebro, stödjer Ohlsson. Partiets största länsförbund Stockholm har ännu inte kunnat enas om en kandidat.
Nomineringstiden går ut den 23 augusti. Partiledaren ska utses vid Liberalernas landsmöte i november.

Idag 04:30
Läs mer om Toppstriden inom L

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.