Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Debattörer: ”Polisen måste öka sin lokala närvaro”

De brister som låg till grund för beslutet om en omorganisering av polismyndigheten har på senare tid blivit allt större. Det skriver före detta statssekreteraren Krister Thelin och Malmös KD-ordförande Torsten Elofsson på SvD Debatt.
Debattörerna menar att problemet med det grova våldet och i stort sett dagliga skjutningar och sprängningar kan vara en effekt av polisorganisationens strukturella problem då den lokala närvaron minskat. Lokal närvaro är viktigt, anser debattörerna som menar att det leder till ett ökat medborgarinflytande vilket i sin tur ger polisen ökat förtroende.
”En väl fungerande lokal polismyndighet skapar inte bara trygghet i lokalsamhället utan blir även en förebild på ett nationellt plan. Vilken kommun blir först?”

Mer om debattörerna

  • Torsten Elofsson, ordförande KD Malmö, fd polisintendent Polismyndigheten i Skåne
  • Krister Thelin, fd statssekreterare

Toppnyheter

Shekarabi och Sjöstedt Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Just nu: Regeringen och V överens om vinsttak

Regeringen och V har enats om ett vinsttak på sju procent på operativt kapital för välfärdsföretag inom skola och omsorg.
– Det finns en folklig ilska över läckaget från svensk välfärd, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens.
– Vi har blivit ett land där skolor går i konkurs, säger han och lyfter fram vinstintresset i skolan.
Med förslaget menar Sjöstedt att skolor i framtiden inte kommer kunna stänga. Det gäller även äldreboenden, menar han.
Vänsterpartiet villkorade sitt stöd för regeringens budgetar efter valet 2014 med att regeringen skulle lägga fram ett förslag om vinster i välfärden före valet i år.

38 min
Lemne. Arkiv. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Kritiken: ”Styrt av V – fullständigt tondöva”

Åtta av tio välfärdsföretag kommer få svårt att överleva som en konsekvens av förslaget om begränsade vinster i skolor och omsorg, enligt arbetsgivarorganisationen Almega. Det rapporterar TT.
"Givet utbyggnadsbehoven av offentlig sektor så skulle vi få kaos i välfärden om förslaget går igenom", skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef för Almega.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är också mycket kritisk:
– Regeringens förslag, som är helt styrt av Vänsterpartiet, bygger på ideologi och myter. Man har varit fullständigt tondöv för den massiva kritik som riktats mot förslaget, säger hon i ett pressmeddelande.

8 min
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Analys: Förslaget handlar om Sjöstedt och om valet

Regeringen och Vänsterpartiet är färdiga med ett förslag i frågan om vinstbegränsningar inom skolan och omsorgen. En lagrådsremiss väntas presenteras under fredagen.
– Det här är resultatet av att det i rätt många år funnits en opinion, i alla väljargrupper, mot det ganska oreglerade marknadssystem som har funnits i välfärdsbranschen, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
Han påpekar att överenskommelsen inte är ny, men att detaljerna kring lagförslaget inte varit kända och att det därför ska bli intressant att se hur det är utformat.
Expressens politiske kommentator K-G Bergström tror inte att regeringen har tagit fram förslaget för att de faktiskt vill ha ett vinsttak i välfärden. Det handlar snarare om att inte bryta löftet till Vänsterpartiet, resonerar han. För att V skulle ingå i budgetsamarbete med S inför förra valet krävde de en uppgörelse om vinstbegränsning i skola och omsorg.
”Att regeringen lägger fram ett förslag som den vet kommer att fällas, beror naturligtvis i första hand på löftet till Sjöstedt. I andra hand på att den hoppas att det ska vara en bra valfråga”, skriver K-G Bergström.

Igår 23:17
Läs mer om Vinster i välfärden
Trumps USA Trumps gränspolitik
Donald Trump.  Keith Srakocic / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps gränspolitik

Journalister till attack mot ledare som försvarar Trump

Journalister och tidigare medarbetare på Pittsburgh Post-Gazette går till attack mot egna tidningen sedan ledarsidan publicerat en text som försvarar president Donald Trumps uppmärksammade uttalande om ”shithole countries”. Enligt Politico ska texten ha varit beställd av tidningens ägare.
”Det är inte rasistiskt att säga att vårt land inte kan ta emot bara de sämsta människorna från de sämsta platserna och att vi vill ha några av de bästa människorna från de bästa platserna, varav många bebos av svarta”, skrev ledarsidan, som menade att debatten spårat ur.
The Newspaper Guild of Pittsburgh, som representerar 150 anställda på tidningen, skriver i ett öppet brev till den politiska redaktören att de är ”kollektivt förfärade och modfällda av den motbjudande texten.
”Vanligtvis uttrycker vi inte åsikter om ledarsidans innehåll, men det här stycket är så extraordinärt tanklöst och insmickrande i sitt omfamnande av rasistiska värderingar som lyfts av vår president, att vi känner oss moraliskt, journalistiskt och mänskligt tvungna att tala”, skriver de.

3 tim
Donald Trump. TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Haitier i protest mot Trump: ”Vi är inget skitland”

Haitier demonstrerade utanför USA:s ambassad i Port-au-Prince på torsdagen för att protestera mot att den amerikanske presidenten Donald Trump ska ha kallat Haiti för ett av flera ”skithålsländer”.
– Vi är inget skitland. Vi är ett land som har skrivit historia för världen. Vi förtjänar inte det där, säger Clermont Berthony, en av demonstranterna.
Han tar som exempel att Haiti var först i världen med att avskaffa slaveri, när den karibiska önationen blev självständig från Frankrike 1804.
Trump ska under ett möte ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för ”shithole countries”, enligt flera personer som deltog. Presidenten har själv nekat till det.

Idag 05:16
Läs mer om Trumps gränspolitik
Linda Staaf, chef på underrättelseenheten vid Noa, under pressträffen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisen om skjutningar: Våldsvåg har inte klingat av

En vapenamnesti som inleds i februari presenterades under en pressträff i förmiddags där polisen även gav en lägesbild av de många skjutningarna i landet.
– Våldsvågen har inte klingat av, vi ser att det fortsatt under 2018, säger Linda Staaf, chef på underrättelseenheten vid Noa.
Över 40 människor dog och 135 skadades i drygt 300 skjutningar under 2017. Flera skjutningar har redan inträffat under 2018, i helgen sköts två män ihjäl i Rissne i Sundbyberg och i Malmö.
Den ökade tillgången på illegala vapen pekas ut som en orsak till skjutningarna. Ett sätt att få bort dessa kan vara genom den vapenamnesti som kommer att gälla mellan februari och april i år.
– Syftet är att minska illegala vapen i samhället, säger polisen vid pressträffen.

3 tim
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

10 000 illegala vapen väntas lämnas in under amnestin

Det höga antalet dödsskjutningar har lett fram till att en vapenamnesti införs med start i februari. Vid tidigare amnestier har över 10 000 illegala vapen kommit in, och polisen tror på liknande siffror denna gång, rapporterar TT.
– Syftet med amnestin är att minska antalet illegala vapen i samhället. Vi vet att dessa vapen ofta är en förutsättning för att grova brott ska komma till stånd, säger Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin hos polisen, på en pressträff.
Förra året sköts 43 personer ihjäl och 140 skadades i 320 skjutningar. Den ökade tillgången på illegala vapen pekas ut som en orsak till skjutningarna.

1 tim
Mikael Oscarsson  TT
Svenska brottsbekämpningen

KD i kritik om bilmålvakter: Tittar inte på utlandsfödda

Kristdemokraternas riksdagsledamot Mikael Oscarsson anser att regeringens tillsatta utredning för att stoppa bilmålvakter är otillräcklig, säger han till TV4.
Oscarsson menar att utredningen inte tar tag i helheten genom att inte inkludera samordningsnummer i utredningen, ett slags personnummer för de som uppehåller sig i Sverige men som inte har ett svenskt personnummer.
– Det ska inte kunna vara möjligt att flera stycken har 3 500 bilar med samordningsnummer. Det här är en perfekt täckmantel för utländska stöldligor som härjar i vårt land, säger han.
Systemet med bilmålvakter går ut på att en person utan tillgångar står som ägare till en bil som någon annan kör. Avgifter som parkeringsböter betalas inte utan skulderna läggs på hög hos Kronofogden.
Enligt Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad äger Sveriges tio värsta bilmålvakter tillsammans nästan 15 000 fordon och är skyldiga staten 200 miljoner kronor.

2 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Bah Kuhnke: Vill bli MP:s språkrör om partiet vill

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger i en intervju med Aftonbladet att hon absolut skulle kunna tänka sig att bli Miljöpartiets språkrör om hon får frågan.
– Det vill jag absolut, om mitt parti vill att jag ska vara det, säger hon.
Bah Kuhnke tillägger att hon är ”beredd att axla ansvaret” om kongressen vill det.
MP har hamnat nära riksdagsspärren i flera av de senaste tidens opinionsmätningar. I Omni/Novus senaste mätning placerade sig partiet precis på fyraprocentsspärren.

6 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Bah Kuhnke: ”Lövin är ett fantastiskt språkrör”

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger att hon är redo att ställa upp som kandidat till språkrörsposten när Isabella Lövin inte längre vill vara det. I en intervju i P1-morgon förtydligar hon att uttalandet inte ska ses som en utmaning för sittande språkrör utan en öppning för framtiden: ”Det är flera år fram till dess”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.
Anledningen är att hon vill ta ansvar som företrädare och statsråd.
– Vi behöver vara många som vill axla ansvar och stå i främsta ledet för att driva våra avgörande frågor. Jag är en av dem.
Bah Kuhnke säger också att hon är nöjd med nuvarande ledning och påpekar att Lövin ”är ett fantastisk språkrör”.

3 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Ulla Andersson utbränd – blir borta på obestämd tid

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, är sjukskriven för utbrändhet. Andersson, som också är vice ordförande i partiet, blir borta från politiken på obestämd tid, rapporterar Expressen.
”Nu har jag varit borta från politiken över en månad. Inga möten, inga handlingar, inga intervjuer, stängt av telefon och mail osv... Det är märkligt men välbehövligt. Har ingen koll eller kontroll. Kommer behöva betydligt mer tid att återhämta mig känns det som”, skrev Ulla Andersson på Facebook den 20 december.

Igår 17:02
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.