Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas flytt

”Det här är en väldigt stor bank för ett litet land”

I Finland ses Nordeas flytt till Helsingfors som den ultimata bekräftelsen att en lång nedåtgående ekonomisk trend äntligen är över. Finland blir nu det minsta landet i världen med en bank av global betydelse, skriver Reuters.
Men Nordeas storlek kan vara negativ. I en extrem situation får Finland betala insättningsgarantin eller agera borgenär för storbanken.
– Det här är en väldigt stor bank för ett relativt litet land, säger Nicolas Veron, nationalekonom på Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel.
Liknande kritik har tidigare framförts av svenske riksbankschefen Stefan Ingves.
– Det måste finnas tillräckligt mycket pengar i systemet, i en ekonomi som är hälften så stor som Sveriges, har han sagt.

Toppnyheter

SPD:s partiledare Martin Schulz. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Tyska socialdemokraterna: Vi är inte rädda för nyval

De tyska socialdemokraterna SPD är inte beredda att förhandla med förbundskansler Angela Merkel kring en regeringskoalition. Det uppger Reuters som har tagit del av ett dokument från partiet som skrivits efter de strandade regeringsförhandlingarna mellan Merkel, det liberala partiet FDP och De gröna.
”Vi är inte rädda för nyval”, står det i dokumentet.
Direkt efter valet meddelade SPD att man tänker gå i opposition och inte fortsätta den tidigare regeringskoalitionen med CDU.
Det liberala partiet FDP lämnade sent i går kväll regeringsförhandlingarna med förbundskansler Angela Merkels CDU och De gröna.

1 tim
Angela Merkel.  TOBIAS SCHWARZ / AFP

Analys: Nyval kan ske utan Merkel vid rodret

Det liberala partiet FDP lämnade under natten regeringsförhandlingarna med förbundskansler Angela Merkels CDU och De gröna. Under dagen kommer Merkel att träffa presidenten Frank-Walter Steinmeier för att meddela att förhandlingarna nu har brutit samman. I slutändan har Steinmeier mandat att upplösa parlamentet och utlysa nyval.
– Det finns inte så många alternativ som det ser ut just nu, säger Ekots korrespondent Daniella Marquardt i P1-morgon och konstaterar att det osäkra läget är ovanligt i tysk politik som annars präglas av stabila majoriteter.
Angela Merkel har tolv års erfarenhet som tysk förbundskansler och förhandlare inom internationell storpolitik. Många hade trott att kanslern skulle klara även denna förhandlingsuppgift, men när hon nu misslyckats i både valet och förhandlingarna kan det leda till ett nyval, skriver DN:s korrespondent Lina Lund. Ett val där det är sannolikt att Merkel inte längre är CDU-ledare.

4 tim

Marknaden skakar av sig Merkels huvudvärk

Euron återhämtade sig snabbt på måndagsförmiddagen efter att under natten europeisk tid ha legat på så mycket som 0,6 procent ner mot dollarn. Frankfurtbörsens DAX-index hade strax innan klockan 11.00 backat med 0,2 procent och ledde därmed de stora Europabörsernas allmänna nedgångar. Den allmänna uppfattningen bland investerare och bedömare tycks vara att den tyska ekonomin är tillräckligt stark för att klara åtminstone tillfällig politisk osäkerhet, skriver Bloomberg.
– Man kan tänka sig att detta sätter press nedåt på euron, åtminstone i det korta perspektivet, när marknaden försöker begripa vad som pågår och se över alternativen, säger Kay Van-Petersen, makrostrateg på Saxo Capital Market till Bloomberg.

3 tim
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
JEKESAI NJIKIZANA / AFP
Maktkampen i Zimbabwe

Regeringspartiet: Mugabe respekterar inte lagen

Zimbabwes regeringsparti Zanu-PF anklagar president Robert Mugabe för att ha visat respektlöshet mot landets lagar och för att ha orsakat den ekonomiska krisen i landet. Det framgår av ett utkast till en partimotion om att inleda en riksrättsprocess mot presidenten, rapporterar TT.
Robert Mugabe avsattes som partiledare för Zanu-PF under helgen. Många hade väntat sig att Mugabe skulle meddela sin avgång under ett tv-sänt tal under söndagen. Men något avgångsbesked kom inte och Mugabe meddelade att han kommer att leda Zanu-PF:s kommande partikongress i december.

14 min
Studenter vid University of Zimbabwe i huvudstaden Harare. - / AFP

Studenter i Harare i nya protester mot presidenten

Studenter på University of Zimbabwe i huvudstaden Harare vägrar att infinna sig på dagens prov och har istället valt att genomföra nya protester mot president Robert Mugabe, rapporterar Sky News.
Tidigare under måndagen löpte den tidsfrist ut som regeringspartiet gett den 93-årige presidenten för att lämna sin post. Zanu-PF:s parlamentsledamöter kommer att träffas under eftermiddagen för att diskutera frågan om ett eventuellt åtal mot Robert Mugabe, rapporterar Reuters.

2 tim
Arkivbild.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

Tidsfristen har gått ut – Mugabes parti i nytt möte

Tidsfristen som regeringspartiet har gett Zimbabwes president Robert Mugabe har nu löpt ut. Mugabe hade fram till klockan 11 svensk tid på sig att meddela sin avgång, annars riskerar han att ställas inför riksrätt.
Trots det har det inte kommit något besked från den 93-årige presidenten som avsatts från posten som ledare för regeringspartiet Zanu-PF.
Partiets parlamentsledamöter kommer att träffas under dagen för att diskutera frågan om ett eventuellt åtal mot Mugabe, rapporterar Reuters.
Enligt källor till CNN har Robert Mugabe gått med på att lämna presidentposten mot löfte om att både han och hustrun Grace Mugabe ska ges full immunitet.

3 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Mer snö väntar: ”Kan bli besvärligt i trafiken”

På onsdag väntas ett lågtryck dra in från sydväst som kan ge en decimeter snö vid framför allt väst- och sydkusten, skriver Expressen.
– Det kan vara en besvärlig morgon i trafiken och rejält med snö, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, till tidningen.
Trafikproblemen väntas drabba västra Sverige, men under dagen även inre Svealand samt Norrland. Även Stockholmsområdet kan få nederbörd, men då i form av regn.

2 min
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Meteorolog: Ishalka kan påverka morgontrafiken

Halkan håller i sig i stora delar av landet under måndagsmorgonen, rapporterar SVT Nyheter.
Från Stockholm upp till Västernorrland, finns det risk för kraftiga snöbyar. SMHI varnar även för ishalka i Halland, Skåne, Blekinge och Kronoberg.
– Det kommer bli fortsatt halt på vägarna och det kommer påverka trafiken, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.
Endast i landets allra sydligaste delar – Gotland inräknat – visar termometern plusgrader under dagen.

Idag 06:23
Läs mer om Höstvädret
Almedalsveckan #MeToo-uppropet
Jessica Schedvin.  Privat/Makthavare.se
Almedalsveckan #MeToo-uppropet

Jessica Schedvin: M-topp utsatte mig för övergrepp

En riksdagsledamot för Moderaterna utreds internt för sexuella trakasserier mot en före detta partimedlem, skriver Expressen.
Jessica Schedvin var tidigare verksam inom Moderaterna och ska ha utsatts för närmanden av politikern under Almedalsveckan i Visby för flera år sedan. Mannen, som nu en är en av partiets toppolitiker, ska ha bjudit ut henne för att prata politik och därpå ha försökt kyssa henne.
– Det slutade med att han i princip började hångla med mig och jag säger nej och det respekteras inte, säger Schedvin, som i dag är chefredaktör på politiksajten Makthavare.se.
Efter händelsen skickade mannen ett tiotal nakenbilder på sig själv till henne. När hon meddelade att hon inte var intresserad fick hon en bild på sitt boende i Almedalen med ordet ”hora” skrivet i meddelandet.

Idag 07:44
En kvinna i Egypten som bär niqab. Arkivbild.  Amr Nabil / TT / NTB Scanpix

Ledare: Slöja skyddar inte mot sexuella trakasserier

Opinion Att bära slöja skyddar inte en kvinna från sexuella trakasserier. Det skriver Aleksandra Boscanin i en ledare i GP som svar till de som argumenterat för att #MeToo-debatten kan öka förståelsen för kvinnor som bär plagget för att undgå oönskad uppmärksamhet.
Man behöver bara titta på ett land som Egypten för att förstå att slöjan inte hjälper, skriver hon och hänvisar till en undersökning från 2008 där 83 procent av kvinnorna i landet svarade att de hade blivit utsatta för sexuella trakasserier. Detta trots att de flesta av dem bar slöja.
Slöjan används i stället som ett sätt att flytta över ansvaret för trakasserierna från männen till de kvinnor som riskerar att bli utsatta, menar Boscanin.
”Det är olustigt att se hur Metoo-kampanjen kapas för att argumentera för att det skulle vara rimligt att kvinnor täcker sig för att undgå sexuella trakasserier”, skriver hon.

10 min
Ebba Witt-Brattström.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Witt-Brattström: Jag blev våldtagen som 16-åring

Opinion I ett personligt inlägg i #MeToo-debatten berättar författaren Ebba Witt-Brattström om de sexuella övergrepp och trakasserier som hon själv har utsatts för.
Witt-Brattström skriver på SVT Opinion att hon blivit misshandlad i hemmet av en man som på en sekund förvandlades ”från charmig, verserad översittare till plump, rasande sexist”. Hon berättar också att hon blev våldtagen av tre män i Cannes då hon var 16 år.
”Kvar blev en söndertrasad tonåring som lärt läxan om sitt köns eviga nederlag”, skriver hon.
Hon går också hårt åt den kultur av manlig överlägsenhet som hon menar ligger bakom övergreppen. Hon lyfter fram exempel på kulturpersonligheter med en dålig kvinnosyn, däribland ”nationalförfattaren som namngett det viktigaste litterära priset” och som menade att kvinnans kranium liknar barnets, samt den hyllade nordiske författaren som menar att alla män som träffar en kvinna tänker ”hur det är att ligga med henne”.

3 tim
Läs mer om Almedalsveckan
Bilförare. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningen av färdtjänsten

Kommuner har ingen koll på vilka som kör färdtjänst

När färdtjänstchaufförer anklagas för ofredanden eller sexuella trakasserier vet de ansvariga kommunerna och landstingen ofta inte vem det är som kört bilen. Det visar en granskning som Sveriges Radios Kaliber genomfört tillsammans med lokala P4-redaktioner.
Orsaken är att ansvaret för personalen läggs över på de taxibolag som utför tjänsten, vilket gör det svårt för kommunerna att ha kontroll.
Kaliber rapporterar bland annat om en taxichaufför i Östersund som fick fortsätta jobba trots att han blivit polisanmäld för sexuella trakasserier. Ansvarig på kommunen menar att de inte kan tvinga taxibolagen att stänga av en förare utan att de ”litar på att leverantören gör ett bra jobb och har koll på sina anställda”.

2 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Färdtjänstförare kör trots anklagelser om ofredanden

Trots anmälningar mot flera taxichaufförer i Gävleborgs län om sexuella trakasserier så får de fortsätta att köra färdtjänst. Det visar en granskning som P4 Gävleborg gjort i samarbete med Sveriges Radios Kaliber.
En av dem som drabbats är Laila Tuiskuluoto, som berättar att hon fick oönskat besök av en chaufför som tidigare kört henne.
– Jag sa: ”gå härifrån”, då fick jag honom runt halsen, jag höll på att falla baklänges, säger hon till P4.
Ansvarig chef för färdtjänsten inom regionen säger att det är entreprenören, alltså taxibolaget, som är arbetsgivare och att det är de som avgör om en chaufför ska stängas av.

2 tim
Läs mer om Granskningen av färdtjänsten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.