E.ON
E.ON

Detta kommer ur kontakten när du köper solenergi

Vad är det egentligen som kommer ur kontakten när du beställer förnybar el?
Svaret är inte helt givet, och en undersökning från YouGov på uppdrag av E.ON visar att samtidigt som 75 procent av de tillfrågade tycker att det är viktigt att Sverige ställer om till förnybar energi – så vet inte alla exakt vad begreppet faktiskt innefattar.
Magnus Pettersson är miljöchef på E.ON, och han menar att många inte förstår konsekvenserna av sitt elval.
– Begreppsförvirringen sker ofta mellan förnybart och fossilfritt. Förnybar energi kommer från energikällor som förnyas i takt med, eller snabbare än, de förbrukas. Exempel är vind, sol och vatten. Fossilfri energi exkluderar energikällor som kol, olja och naturgas – men inkluderar exempelvis kärnkraft.

”Garanterar förnybar produktion”

Magnus Pettersson förklarar att du genom att välja förnybar el bidrar till den totala produktionen inom Norden.
– I kontakten hemma få du alltid en mix av el producerad i Norden, så kallad nordisk elmix. Men om du väljer energi från sol, vind eller vatten garanterar E.ON att lika mycket el som du köper och förbrukar produceras av den energikälla du valt.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

E.ON Partner

Toppnyheter

Illustrationsbild. En medlem ur de kurdiska styrkorna tar ner en IS-flaga i staden Tabqa.  DELIL SOULEIMAN / AFP
Svenskarna i IS-kriget

Källa: 41 IS-svenskar är fängslade i Syrien

41 IS-anhängare, som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Fem av dem beskrivs som nyckelpersoner inom den militanta jihadistgruppen.
Frågan om vad som ska hända med utlänningar som har stridit för terrorgruppen och som nu sitter fängslade blir allt mer brännande. I kurdiskt kontrollerade områden i norra Syrien ska det finnas 41 personer med koppling till Sverige, antingen i form av medborgarskap eller uppehållstillstånd.
– Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS. En av dem har ansvarat för propagandan, säger en källa med insyn i den kurdiska administrationen till TT och tilläger:
– Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber.

2 tim
Arkivbild, Rosenbad. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Uppges pågå samtal mellan svenskar och kurder

Samtal på låg nivå ska ha inletts mellan svenska och kurdiska företrädare om IS-svenskar som sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Enligt källan rör det sig om 41 personer som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, varav några beskrivs som nyckelpersoner inom terrorgruppen.
– Problemet är att ingen vill ta i fångarna. I svenska fängelser skulle de fortsätta sprida sin propaganda. Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber, säger källan.
– Det är inte vårt jobb att ta hand om dem.
Sverige har inget folkrättsligt ansvar för de gripna som har uppehållstillstånd däremot har svenska medborgare enligt folkrätten en ”ovillkorlig rätt" att få återvända till Sverige, säger folkrättsdocenten Mark Klamberg till TT.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt till TT att han inte har några uppgifter om en pågående dialog med YPG.

2 tim
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet
John Bolton.  Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Bolton köpte väljardata från Cambridge Analytica

En politisk aktionsgrupp som grundades av Donald Trumps tillträdande säkerhetschef John Bolton anlitade Cambridge Analytica för att ta fram psykologiska profiler på väljare med hjälp av data från Facebook. Det rapporterar New York Times.
Boltons så kallade ”Super-PAC” spenderade närmare 1,2 miljoner dollar på projektet med Cambridge Analytica, visar finansiella dokument som tidningen tagit del av.
Visselblåsaren Christopher Wylie, som var med och grundade Cambridge Analytica, säger att informationen som Boltons grupp använde sig av kom från den läckta Facebook-datan.
– Vi berättade definitivt för dem om hur vi gjorde det. Vi pratade om det under telefonkonferenser och i möten, säger han.

2 tim
Polisen genomför en räd på Cambridge Analyticas Londonkontor. TT
Cambridge Analytica-fallet

Datainspektion gör räd på kontoret – letar uppgifter

Den brittiska datainspektionen genomför sent på fredagskvällen en räd mot Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Detta någon timme efter att man fått tillåtelse att göra en husrannsakan mot dataanalysföretaget.
Totalt 18 personer gick in i lokalen för att leta efter uppgifter som Cambridge Analytica olovligen samlat in om cirka 50 miljoner Facebookanvändare.
Företaget samlade in personlig information om amerikanska Facebookanvändare för att analysera och sälja deras politiska tjänster. Uppgifter såldes bland annat till USA:s president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 21:52
Londonkontoret till vänster. TT
Cambridge Analytica-fallet

Domstol ger klartecken: Kontoret ska genomsökas

En brittisk domare i landets högsta domstol har gett klartecken för husrannsakan på Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Begäran, som framfördes av Elizabeth Denham som utreder anklagelserna mot företaget, innebär att utredare får tillgång till företagets Facebook-data.
Cambridge Analytica misstänks olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare – för att kunna analysera deras politiska åsikter – och sedan sålt sina tjänster till bland annat president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 19:21
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Valet 2018 Valrörelsen
Emil Källström (C). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

C-kandidat utmanar Löfven på debatt i Västernorrland

Opinion Emil Källström, som kandiderar för C i Västernorrland, utmanar återigen Stefan Löfven på debattduell i rollen som S förstanamn i Västernorrland.
”Att stå som länets förstanamn förpliktigar. Jag utgår från att Löfven avser vara del av den västernorrländska valrörelsen”, skriver Källström i en debattartikel i Allehanda. C
Under dagen beslutar Socialdemokraterna i Västernorrland om sin riksdagslista och enligt Källström har partiet gjort ett stort nummer av att Löfven kandiderar. Löfven har tidigare nekat till att ta en debatt med Källström.

15 min
Illustrationsbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Vården anses viktigast – invandring backar i mätning

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet enligt 80 procent av väljarna. Samtidigt har invandringsfrågan backat till en sjunde plats på listan enligt den nya mätningen från Kantar Sifo, rapporterar Ekot.
I somras låg sjukvården högst i Sifos mätning, tillsammans med skola och utbildning som sedan dess backat till 71 procent.
– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland och Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.
Han säger att det är svårt att veta vilka politiska partier som kan komma att gynnas av att många väljare ser sjukvårdsfrågan som viktigast.

Idag 04:58
Läs mer om Valrörelsen
Civila och rebeller har evakuerats från östra Ghouta.  TT
Syrienkriget

105 000 har lämnat östra Ghouta – rebeller tappar mark

Över 105 000 civila har flytt östra Ghouta i Syrien den senaste månaden, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån SANA enligt AFP.
Statlig tv rapporterar att de civila lämnat området genom humanitära korridorer som öppnats upp av syriska trupper.
Många har lämnat staden Harasta och enligt regimen ska ytterligare en korridor öppnas upp under lördagen för att möjliggöra evakuering från städerna Zamalka, Arbeen, Ein Tarma och Jobar.
Efter att rebellerna lämnat flera städer i området är Douma nu den enda större staden i östra Ghouta som fortfarande kontrolleras av oppositionen, skriver Reuters.

15 min
Protester mot Turkiets attacker i Afrin hölls i London tidigare i mars. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Syrienkriget

L till Löfven: EU måste stänga dörren för Turkiet

Opinion Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm uppmanar Stefan Löfven och den rödgröna regeringen att trycka på i Europeiska rådet för att formellt avsluta Turkiets anslutningsprocess.
”Sverige måste agera för att avbryta förhandlingsprocessen”, skriver L i en debattartikel i Aftonbladet.
Ett skäl som anges är hur Turkiet samarbetat med jihadistmiliser i attackerna mot den kurdiska enklaven Afrin i Syrien. Ytterligare ett exempel är fängslandet av turkiska journalister. Debattörerna tar även upp SR:s granskning av hur oppositionella turkar i Sverige kartläggs av en organisation som står nära regeringspartiet AKP.
”Under den regering som nu styr Turkiet är inte landet att betrakta som vare sig en demokrati, en rättsstat eller en partner för Europa i arbetet för fred och mot terrorism”, skriver Liberalerna.

4 tim
Läs mer om Syrienkriget
Två kvinnor i Peking vilar på en bänk utanför ett varuhus.  Ng Han Guan / TT / NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Toppchefer oroade för handelskrig: Kan inte vinnas

Flera internationella näringslivshöjdare och tunga ekonomer uttrycker oro för världshandeln under toppmötet China Development Forum i Kina. Till dem hör USA:s tidigare finansminister Larry Summers, som jämför handelskrig med kärnvapenkrig: inget av dem går att vinna, säger han enligt Bloomberg.
Det danska rederibolaget Mærsks vd Søren Skou varnar för långtgående konsekvenser för frakten.
– Argumenten för frihandel är väldigt, väldigt starka i termer av ekonomisk tillväxt, jobbskapande och nyttan för industrin och konsumenter, säger han.
Även kapitalförvaltningsjätten Blackrocks vd och ordförande Larry Fink uttrycker oro.
– Världen behöver ett starkt Kina och ett starkt USA. Världen behöver inte en öppen strid som raserar framtida möjligheter.

32 min
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Frihandelns framtid

Uppgifter: USA och Kinas överens om fortsatta samtal

Företrädare för Kina och USA:s högsta ledning har under dagen kommit överens om att fortsätta samtala om handeln, skriver AFP med hänvisning till kinesisk statsmedia. Det samtidigt som oron för handelskrig mellan länderna tilltar.
Wei Jianguo, biträdande chefenChina Center for International Economic Exchanges, säger till statliga China Daily att Kina håller på att ta fram två nya listor över amerikanska varor som kan hamna i skottgluggen om konflikten trappas upp. Samtidigt beskriver USA:s president Donald Trump på hemmaplan sin retorik och de amerikanska åtgärderna som lyckade.

1 tim
Läs mer om Frihandelns framtid
Illustrationsbild.  Fernando Antonio / TT / NTB Scanpix
Amerikanska vapenlagarna

Elever beväpnas med sten som skydd mot skolskyttar

En föreståndare på en skola i Pennsylvania har ställt ut hinkar fulla med sten i klassrummen, som han hoppas att eleverna ska kunna använda för att skydda sig mot en eventuell skolskytt, rapporterar BBC.
Föreståndaren David Helsel berättar att varje klassrum har varsin 20-litershink fylld med sten.
– Om en beväpnad inkräktare försöker ta sig in i något av våra klassrum så kommer han mötas av ett klassrum fyllt av studenter beväpnade med stenar och bli stenad, säger Helsel.
Initiativet har fått blandade reaktioner från föräldrar till barn på skolan.

1 tim
Föräldrarna till 14-åriga Alyssa Alhadeff som dog i skolskjutningen i Florida/Förberedelser inför demonstrationen i Washington.  TT
Amerikanska vapenlagarna

Massdemonstrationer i dag för skärpta vapenlagar

Hundratusentals amerikaner väntas under lördagen sluta upp i landsomfattande demonstrationer för att kräva skärpta vapenlagar i USA.
Över 800 protestmarscher är planerade på olika platser i USA under parollen ”March for Our Lives” och bara i Washington väntas närmare en halv miljon människor sluta upp, skriver AP.
Protesterna leds av de studenter som drivit på frågan om skarpare vapenlagar sedan skolskjutningen i Florida i februari.
– Det här är en fråga om liv och död, säger Florida-överlevaren Alex Wind till CNN.
Opinionsundersökningar visar att den senaste tidens debatt fått allt fler amerikaner att ändra åsikt i frågan. Enligt en ny opinionsundersökning som publiceras av AP vill 69 procent av amerikaner nu skärpa vapenlagarna, jämfört med 61 procent i oktober 2016 och 55 procent då AP började göra sådana undersökningar i oktober 2013.

5 tim
Omslaget från Time Magazine. I bakgrunden bild från en av vapenprotesterna i Washington till följd av Floridaskjutningen.  TT / Time
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Floridaöverlevare på Times omslag: ”Nu räcker det”

Överlevare från skolan i Florida, som har organiserat massdemonstrationer för striktare vapenlagar i USA, pryder omslaget av det prestigefyllda magasinet Time.
På bilden syns fem elever som engagerat sig i vapendebatten efter masskjutningen på deras skola i Parkland förra månaden, som krävde 17 liv. ”Nu räcker det”, står det med stora vita bokstäver. Längst fram står Emma González, som blivit ett känt ansikte efter hennes känslosamma tal riktat mot politikerna.
”På ytan skiljer de sig inte så mycket från tidigare generationer av idealistiska tonåringar som bestämt sig för att förändra världen, för att snabbt upptäcka att det inte är särskilt enkelt”, skriver Time och fortsätter:
”Men den senaste månaden har de här eleverna organiserat den kanske mest mäktiga gräsrotsrörelsen för nya vapenlagar som vi sett på två decennier. Resten av landet, avtrubbade och deprimerade av upprepade masskjutningar, ställer sig nu frågan: Kommer de här tonåringarna att lyckas?”

Igår 07:30
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
Dan Eliasson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Eliasson: ”Det stormade mer än jag trodde”

Redan i augusti förra året fick Dan Eliasson frågan om att byta jobb och i stället bli chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det säger han till Aftonbladet i en första intervju efter sin avgång.
Den förre rikspolischefen beskriver en turbulent tid under sina tre år på posten.
– Jag visste att jag inte skulle vinna någon popularitetstävling när jag tog jobbet. Sedan stormade det lite mer än jag trott att det skulle göra, säger han till tidningen.
Efter den massiva omorganisationen inom polisen är Eliasson självkritisk, men menar samtidigt att det var rätt att göra myndigheten till en och samma organisation.
Det är en lättnad att Anders Thornberg nu ”tar över vakten”, säger Elisson.

3 tim
Poliser vid området runt Mulleberget i Ulricehamn. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

”Tänk om det kunde varit lindrigare för personalen”

– Tänk om det skulle finnas någon form av åtgärd som skulle ha kunnat göra den här omorganisationsresan lindrigare för personalen, det säger förre rikspolischefen Dan Eliasson till Aftonbladet i en första intervju efter sin avgång.
21 länspolismyndigheter slogs ihop till en enskild med 30 000 anställda och den väldiga omorganisationen inom polisen har kritiserats internt och externt. Missnöjet växte bland poliser och många sa upp sig. Samtidigt ökade skjutningarna i förorten och brottsuppklarning minskade.
Även om Eliasson är självkritisk är han samtidigt nöjd med vad omorganisationen hittills lett till. Det är en bra början, anser han.

3 tim
Läs mer om Polisens framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.