Mark Wahlberg, Michelle Williams och Ridley Scott. KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Lönegapet i Hollywood

Efter lönekritiken: Skänker 12 miljoner till Time’s up

Skådespelaren Mark Wahlberg donerar omkring 12 miljoner kronor till initiativet Time’s up i Michelle Williams namn, skriver flera medier.
Donationen görs efter att det blivit känt att Wahlberg fått den summan i ersättning för att spela in scener på nytt i filmen ”All the money in the world”. Nyinspelningarna gjordes efter att skådespelaren Kevin Spacey klippts bort på grund av anklagelser som riktats mot honom.
Wahlbergs kollega Williams fick motsvarande 8 000 kronor för att delta i nyinspelningarna.
”Jag stöttar kampen för rättvisa löner till 100 procent” säger Wahlberg i ett uttalande.
Time’s up presenterades efter vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp i Hollywood som kom upp i samband med me too-rörelsen och anklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein.

Toppnyheter

Centerns partiledare Annie Lööf (C) under partiledardebatt i riksdagen i Stockholm Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Just nu: ”Trygghet handlar också om kvinnors rätt”

Just nu hålls årets första partiledardebatt i riksdagen och mycket av fokus i inledningen har handlat om den organiserade brottsligheten med ordväxlingar mellan statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson i sin tur slog mot både S och M för att de gjort för lite.
Centerns Annie Lööf talade om att trygghet också är kvinnors rätt, och säger att det är absurt att kvinnor fått finna sig i att bli tafsade på.
– Vi är i början av en jämställdhetsrevolution.
Jonas Sjöstedt, V, anklagade de borgerliga för att spela på människors rädsla i debatten.
– Fler poliser löser inte allt.

1 tim
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) under partiledardebatt i riksdagen i Stockholm Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

”Om 30 år kan vi ha mer plast än fisk i haven”

Miljöpartiets Isabella Lövin inledde sitt anförande med att säga att världen inte haft så stora utmaningar och så stora möjligheter som i dag och att vi står vid ett vägskäl i historien. Ska den positiva utvecklingen få fortsätta, eller ger vi upp om den och stänger gränser, frågar hon.
– Vi kan skapa en hållbar värld. Om inte vi här i kammaren tror att det går, vem ska då tro på det?
Hon säger att hon oroas över att lokala frågor skymmer den ”globala storm som tornar upp sig vid horisonten”, med bland annat klimatförändringar och ett vacklande EU.
– Plasten i haven anhopas, om 30 år kan vi ha mer plast än fisk i våra hav.

38 min
Ulf Kristersson (M). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

”Har handgranater som om det vore krig i Sverige”

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade krafttag mot vad han beskrev som kriminella ”parallellsamhällen” när valårets första partiledardebatt inleddes.
– Vi ser kriminella med en total avsaknad av respekt mot mänskligt liv. Därför slår vi tillbaka, straffen skärps, de kriminellas ekonomiska resurser attackeras, sa Löfven.
M-ledaren Ulf Kristersson talade direkt om de över 300 skjutningar som skedde i Sverige förra året när han äntrade talarstolen. Han beskrev ett Sverige där kriminella har ”handgranater som om det vore krig i vårt land”.
Kristersson kräver bland annat hårdare straff, fler kameror och att fler domar leder till utvisning.
– Staten måste ta tillbaka kontrollen, säger han.

41 min
Läs mer om Valrörelsen
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret och trafiken

Snöovädret mattas av – halka kan störa trafiken

Efter de senaste dagarnas kraftiga snöfall och hårda vindar mattas nu vädret av, men halkrisk fortsätter råda i stora delar av Sverige. Trafikverket varnar för halt väglag och störningar i väg- och järnvägstrafiken i stora delar av Sverige under dagen.
– Det är halt och kan komma att påverka trafiken, säger Josefine Gröndahl på Trafikverkets presstjänst till TT.
Samtidigt fortsätter snön att falla i Svealand och de norra delarna av Sverige med nollgradiga temperaturer på flera platser.

2 min
Illustrationsbilder. TT
Vintervädret och trafiken

Kylan på väg söderut: Kan bli 20 minus i helgen

Under måndagen har flera delar av södra Sverige fått snö för första gången på länge. Och i helgen kommer vinterkylan – flera platser i Mellansverige kan få omkring 15–20 minusgrader, skriver SVT Nyheter.
SVT:s meteorolog Pia Hultgren säger att det rör sig om Dalarna, Värmland, Västmanland och delar av Södermanland.
– I Västmanland, Södermanland och Närke har det inte varit så kallt tidigare denna vinter.
Som det ser ut nu är det bara Skåne, Halland, Gotland och Öland som får helgtemperaturer över nollan.

Igår 21:21
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret och trafiken

Snökaos i Stockholm – och det kommer mer i morgon

Snön har kommit till Stockholm, och med den stora problem i trafiken. Pendeltågstrafiken försenades kraftigt under eftermiddagen efter ett växelfel i Upplands Väsby och en mängd olyckor inträffade i trafiken.
Mer snö är på väg.
– Snöfallet kommer att börja avta under tisdagskvällen, men sedan tilltar det igen under sena natten och tidiga morgonen. Det berör främst i Södermanland och Stockholms län och till viss mån Gävleborg, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Igår 15:15
Läs mer om Vintervädret och trafiken
Mike Pence.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Expert: Pence har svårt uppdrag i Mellanöstern

I skuggan av Donald Trumps omstridda uttalande om Jerusalem reser USA:s vicepresident Mike Pence till Mellanöstern. Besöket i Egypten och Jordanien i slutet på veckan handlar mycket om att lappa ihop relationerna med sina allierade igen, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, till TT.
Pence hade gjort sig redo för att besöka Mellanöstern i mitten av december. Men planerna ändrades efter att Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad, vilket utlöste våldsamma demonstrationer.
I ursprungsplanen ingick ett besök på den av Israel ockuperade Västbanken för att träffa Mahmoud Abbas. Men den palestinske presidenten har ställt in i protest mot Trumps ställningstagande. Att palestinierna offentligt har tagit avstånd från USA som fredsmäklare sätter också krokben för den nya Mellanösternstrategi som Trumps medarbetare har filat på i ett års tid.
– Med sitt uttalande motverkade Trump innehållet helt och hållet, eftersom fredsplanen bygger på att det ska gå att kommunicera med både israeler och palestinier, säger Brenner.
– Enligt palestinierna har USA spelat ut sin roll som medlare. Och Pence kommer inte att kunna göra någonting, eftersom de som han skulle behöva prata med inte längre vill diskutera dessa frågor med USA.

37 min
En flicka som bor i ett av UNRWA:s läger för palestinier.  / AA / TT / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

USA håller inne 65 miljoner dollar till palestinier

USA halverar stödet till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA), uppger en anonym tjänsteman för Reuters.
Organisationen, som hjälper befolkningen på Gazaremsan, kommer att få 60 miljoner dollar, motsvarande 480 miljoner kronor, i stöd från USA. Men bidrag för 65 miljoner dollar kommer att stoppas tills en översyn har gjorts av hur UNRWA fungerar och finansieras, uppger tjänstemannen.

Igår 19:46
Ahed Tamimi.  AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Amnesty till Israel: Släpp flickan omedelbart

Amnesty International kräver att Israel omedelbart friger 16-åriga palestinskan Ahed Tamimi, som riskerar tio års fängelse för att ha slagit och knuffat två israeliska soldater.
”Ingenting som Ahed Tamimi har gjort kan berättiga att en 16-årig flicka hålls fortsatt fängslad”, säger Magdalena Mughrabi vid Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.
Händelsen, som inträffade den 15 december på Västbanken, fångades på film och har fått stor spridning i sociala medier.
En israelisk militärdomstol beslutade i dag att Ahed Tamimi ska hållas i förvar fram till onsdag, då domstolen ska avgöra om hon ska släppas fri mot borgen i avvaktan på rättegång, rapporterar AFP.

15 jan
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten
Rex Tillerson/Arkivbild - test av en robot i Nordkorea.   TT
Nordkoreakrisen

Tillerson: Robot kunde ses från passagerarplan

Uppgifterna om att passagerare på ett flygplan från San Francisco till Hong Kong blev vittnen till Nordkoreas test av en ballistisk robot i november bekräftas nu av USA. Under ett möte i Vancouver beskrev USA:s utrikesminister Rex Tillerson Nordkoreas agerande som ”hänsynslöst”.
Han berättade att flygplanet befann sig 280 sjömil från robotens träffpunkt och att nio andra flygplan också var i närheten. Totalt skulle 716 flygplan passera området där testet utfördes under den dagen, den 28 november.
– Nordkoreas iver att skjuta upp robotar när som helst utgör ett hot mot människor av alla nationaliteter i områdets luftrum varje dag, sa Tillerson.

3 tim
Det felaktiga meddelandet som skickades ut av NHK.  Eugene Hoshiko / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Japansk tv: Mänsklig faktor bakom falsk robotvarning

Det japanska public service-bolaget NHK säger att det var en medarbetare som av misstag skickade ut den felaktiga varning om en nordkoreansk robotattack som gick ut till deras läsare under tisdagen.
Medarbetaren skulle ha skickat ut en annan nyhetsnotis då personen i stället råkade skicka ut meddelandet som varnade för att ”Nordkorea verkar ha skickat en robot” och uppmanade människor att ta skydd i byggnader eller under marken.
Misstaget kom bara dagar efter att myndigheter i Hawaii av misstag skickat ut en liknande varning till invånares mobiltelefoner.

1 tim
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s utrikesminister Rex Tillerson.  DON MACKINNON / AFP
Nordkoreakrisen

USA varnar för hot från Nordkorea – vill se åtgärder

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnar för att hotet från Nordkorea växer och deltagarna på Nordkoreamötet i Kanada är eniga om att överväga sanktioner och diplomatiska åtgärder utöver FN:s sanktioner.
En diplomatisk lösning är både nödvändig och möjlig, enligt ett uttalande från värdländerna USA och Kanada. Ministrar och tjänstemän från 20 länder, däribland Sverige, deltar i mötet i Vancouver för att diskutera konflikten på Koreahalvön.
Nordkorea och Sydkorea höll nyligen samtal för första gången på två år. Några av deltagarna på mötet ifrågasatte dock Nordkoreas ambitioner med samtalen.
– Jag tror att Nordkorea vill köpa sig tid för att fortsätta med sina kärnvapen- och robotprogram, sa Japans utrikesminister Taro Kono på mötet, enligt CNN.
Mötesdeltagarna slår också fast vikten av Rysslands och Kinas engagemang, två länder som inte var med på mötet. Båda länderna måste fullt ut efterfölja FN:s sanktioner mot Nordkorea, säger Tillerson.

4 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen
Uncredited / TT / NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Unga vittnar: Samhället handfallet inför rekrytering

Kriminalitet, islamistisk propaganda och skola, socialtjänst och imamer som står handfallna eller inte vågar ta ställning. Det är några förklaringar till radikalisering som unga i utsatta områden själva lyfter fram i en ny rapport från Barnombudsmannen. På uppdrag av regeringen har man pratat med 55 barn som på olika sätt har erfarenhet av våldsbejakande extremism.
– Den viktigaste slutsatsen är hur många barn som upplevt våld och kriminalitet i sitt närområde. Det blir också väldigt tydligt hur dessa barn och deras erfarenheter osynliggjorts i den allmänna debatten, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, vikarierande barnombudsman, till TT.
Ungdomarna berättar bland annat om hur rekryteringen på ungdomsgårdar går till och om brister i socialtjänstens bemötande av återvändande. För att komma tillrätta med problemen vill Barnombudsmannen nu se en nationell handlingsplan som involverar ett flertal olika myndigheter såväl som barnen själva.

2 tim
Arkivbild. TT
Svenskarna i IS-kriget

”Vet inte vad vi ska göra med terrorister som dig”

Unga med olika erfarenheter av våldsbejakande extremism vittnar i en ny rapport från Barnombudsmannen om ett samhälle som står handfallet inför radikaliseringen. Ett barn som själv rest iväg för att ansluta sig till IS berättar om ett möte med socialtjänsten efter att han återvänt till Sverige:
”Och sen så sa han: ’Ja, men vi vet faktiskt inte hur vi ska behandla terrorister som dig. Vi vet inte vad vi ska göra’”, berättar barnet i rapporten, som utförts på uppdrag av regeringen.
Ungdomarna berättar också om hur män från terroristorganisationen Al-Shabaab kommer till ungdomsgårdarna klädda som imamer för att rekrytera:
”Alltså de tar några barn och säger till dem ’vi gör så här och vi är så bra’ och försöker hjärntvätta dem till att tro att de är bra.”

2 tim
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Brå:s trygghetsundersökning visar att kvinnor mellan 16 och 19 år samt kvinnor i åldrarna 75 till 79 år är de som känner sig allra otryggast. Arkivbild. FREDRIK PERSSON
Svenska brottsbekämpningen

Ledare: Kvinnor har rätt om otryggheten i samhället

Svenskarnas ökade oro för brottsligheten i samhället är temat för flera av dagens ledarsidor. Att kvinnor oroar sig mer än män är inte konstigt, skriver Arbetarbladets Jenny Wennberg. Hon hänvisar bland annat till att polisen själva sagt att de av resursskäl inte haft möjlighet att utreda sexualbrott. ”Vad som framträder är såväl en samhällsdebatt som en faktisk situation som ger kvinnor liten anledning att känna sig trygga i det samhället vi lever i”, skriver hon.
Norrköpings tidningars Hans Stigsson skriver att kvinnors oro ofta inte tas på tillräckligt allvar, och menar att man snarare kan fråga sig varför männen inte oroar sig mer. ”Att erkänna problemen är alltid den första åtgärd som krävs för att lösa desamma.”
Sydsvenskan pekar ut polisens svårigheter att klara upp brott som en förklaring till den upplevda otryggheten, och menar att det är mer än pengar som krävs för att minska otryggheten. ”Att så många är rädda för att gå ut på kvällarna påminner om vad polisarbete egentligen handlar om. Det är inte bara en kamp för att få kriminella bakom lås och bom, utan framför allt för övriga medborgares frihet.”

2 tim
Isabella Lövin. Arkivbild. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Lövin kritiserar populism: Sluta svartmåla Sverige

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är orolig för att en skev verklighetsbild av ett Sverige i förfall är på väg att etablera sig. Till DN säger hon att hon kommer uppmana de andra partierna i riksdagen att inte ägna sig åt populism under morgondagens partiledardebatt.
– Jag tycker att alla partier förstärker bilden av hur brottslighet och sexuella övergrepp är något som i princip håller på att ta över Sverige. Det stämmer inte, säger hon till tidningen.

Igår 18:30
Delar av regeringen. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ledare: Hur kan regeringen kalla sig feminister?

Opinion 30 procent av kvinnorna i Sverige känner sig osäkra när de går utomhus på kvällen, visar Brå:s trygghetsrapport som presenterades i dag. Det är ett stort misslyckande för en regering som kallar sig feministisk, skriver SvD:s Per Gudmundson i en ledare.
”Från 2015 ses en tydlig ökning i oron för överfall och otryggheten utomhus kvällstid. Denna utveckling sker i skuggan av en förment feministisk politik.”
Aftonbladets Anders Lindberg skriver i en ledare att tryggheten kommer att bli en av riksdagsvalets stora frågor. Framförallt för att Brå:s undersökning visar att problem som förr drabbade utanförskapsområden nu även har nått medelklassen.
”Och det brukar sätta eld i baken på partistrategerna”, skriver han.

Igår 15:54
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA Rysskontakterna
Steve Bannon lämnar förhöret i representanthusets underrättelseutskott.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Bannon vägrade svara på frågor i utskottsförhör

Donald Trumps tidigare chefsrådgivare Steve Bannon vägrade att svara på flera frågor då han förhördes av representanthusets underrättelseutskott, rapporterar AP.
Bland annat vägrade Bannon att svara på frågor om eventuell rysk inblandning i det amerikanska valet och hur Trump resonerade då han sparkade FBI-chefen James Comey. Bannons agerande ledde till att den republikanske ordföranden i utskottet, Devin Nunes, utfärdade en officiell order för att framtvinga ett vittnesmål från Bannon, säger Nunes talesperson Jack Langer.
En av demokraterna i utskottet, Adam Schiff, anklagar Vita huset för att ha gett Bannon order om att vara tyst. Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders säger att ingen uppmanat Bannon att dölja något.
Bannon väntas nu kallas tillbaka för ytterligare ett förhör.

3 tim
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Källa: Bannon kallas till att vittna inför åtalsjury

Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefsrådgivare, har kallats till att vittna inför åtalsjuryn som den särskilde åklagaren Robert Mueller utsett. Det uppger en källa med insyn i processen för New York Times.
Bannon är den första personen som tillhört presidentens närmaste krets som blir kallad till åtalsjuryn, skriver tidningen.
Enligt NY Times fick Bannon kallelsen förra veckan, efter att den omdiskuterade boken ”Fire and Fury” släppts. I boken kallar Bannon ett möte mellan Trumpkampanjen och representanter för ryska regeringen för ”landsförräderi”. Om kallelsen har något med citaten i boken att göra är dock inte känt.
Rättsexperter som NY Times pratat med säger att Bannon eventuellt kan slippa att vittna inför juryn om han i stället går med på att samarbeta med Muellers utredningsteam.
Bannon har i dag även frågats ut av representanthusets underrättelseutskott, som har en egen utredning om rysk inblandning i valet 2016.

Igår 17:08
Läs mer om Rysskontakterna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.