Ekonomi

Brexit Förhandlingarna
Angela Merkel. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Times: Angela Merkel ”ursinnig” över brexitläckor

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel uppges vara ”ursinnig” över att detaljer läcker från brexitförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skrev i helgen att den brittiska premiärministern Theresa May vädjat till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om hjälp i förhandlingarna, vilket i brittisk press blåsts upp som ett tecken på svaghet. Juncker har förnekat att så är fallet, men ryktena kan ändå skada den brittiska premiärministern, vilket Angela Merkel vill undvika till varje pris, enligt Times anonyma Berlin-källa.
”Fru Merkel har visserligen tappat tålamodet med de konservativa men det sista hon vill är att Theresa May byts ut mitt under brexitförhandlingarna”, säger källan till tidningen.

1 tim
Virginia Mayo / TT / NTB Scanpix

May vill att övergångsavtal ingår i brexitpaket

Storbritanniens premiärminister Theresa May tillbakavisar förväntningarna om ett separat övergångsavtal utanför de ordinarie brexitföhandlingarna. Det efter att företag sagt att de så snart som möjligt vill veta om nuvarande handelsregler kommer att förbli oförändrade i två år efter att Storbritannien lämnat unionen, skriver Bloomberg.
Enligt Mays talesperson James Slack kommer ett sådant avtal att ingå i det stora brexitpaket som väntas stå klart först i mars 2019.
– Alla har varit väldigt tydliga med att vi strävar efter att få klart allt i ett svep, sa Slack till reportrar på måndagen enligt Bloomberg.

Igår 19:24
TT

EU-kommissionen förnekar läcka från May-middag

EU-kommissionen förnekar att man ska ha läckt information från förra veckans brexitmöte med Storbritanniens premiärminister Theresa May. Det skriver Bloomberg och hänvisar till en talesperson från kommissionen.
Det var i går som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev att May bett EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om hjälp under en middag i Bryssel den 16 oktober. Enligt kommissionens talesperson har EU ”fullt upp och ingen tid för skvaller” och menar att den riktiga läckan kan vara ute efter att sabotera brexit-förhandlingarna, skriver Bloomberg.

Igår 19:36
Läs mer om Brexit
Illustrationsbild.  Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Uppgångarna fortsätter i Tokyo – går mot 21-årsbästa

Tokyobörsens huvudindex Nikkei 225 fortsatte stiga på tisdagsmorgonen och är nu på väg mot ett nytt 21-årsrekord, skriver AFP. Bränslet är fortsättningsvis en svagare yen och förhoppningar om att premiärminister Shinzo Abes förnyade mandat ska föra med sig fler stimulansåtgärder för världens tredje största ekonomi.
Strax efter klockan 05 svensk tid låg Nikkei 225-index på plus 0,2 procent. Hongkongbörsens Hang Seng-index var upp 0,1 procent, i linje med Shanghais kompositindex.

2 tim
Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börsen ned med Boliden och Securitas i topp

Stockholmsbörsen vände uppåt efter lunch, sedan förmiddagshandeln kantats av röda siffror. Därefter vände det nedåt igen och vid stängning stod bredare OMXSPI på minus 0,3 procent och storbolagsindex på minus 0,4 procent.
Bland de bolag som tyngde mest på listan över de mest omsatta bolagen fanns Fingerprint Cards och Telia. Fingerprint sjönk med 4,5 procent. Under morgonen kom nyheten att den norska konkurrenten Idex skrivit under ett avtal med en global betalningsleverantör om teknik för betalkort.
Telia var ner 3,6 procent, men handlades utan utdelning.
I topp bland de mest omsatta bolagen låg Boliden, som på morgonen fått en kraftigt höjd rekommendation av Credit Suisse. Enligt banken ska aktien upp närmare 30 procent. Kursen steg 3,6 procent.
Securitas, som tvingades tidigarelägga sin rapport efter att en av bolagets chefer blivit bestulen på information, steg 3,6 procent. Resultatet för tredje kvartalet kom in i princip i linje med väntat när rapporten publicerades på söndagskvällen. Aktien steg mest av börsjättarna på eftermiddagen.
SSAB steg 1,9 procent inför rapporten senare i veckan. På morgonen fick aktien en höjd riktkurs av Carnegie.
Londonbörsens FTSE-index var oförändrat medan Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,1 procent. Parisbörsens CAC-index ökade 0,3 procent.

Igår 18:30
Richard Drew / TT / NTB Scanpix

Nedåt på Wall Street inför tung rapportvecka

USA-börserna stängde under nollstrecket efter att ha inlett måndagen med glada siffror. Industriindexet Dow Jones avslutade på minus 0,2 procent, samtidigt som tekniktunga Nasdaq kompositindex backade 0,6 procent. Breda S&P 500 slutade på minus 0,4 procent efter att ha varit oförändrat stora delar av dagen.
Enligt Nasdaqs hemsida inväntar investerarna stora rapportsläpp senare i veckan, bland annat från Caterpillar och General Motors.

Igår 13:41
Läs mer om Dagens börs
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska skulderna

Inget riksdagsparti backar skärpt amorteringskrav

Finansinspektionens generaldirektör upprepar behovet av ett skärpt amorteringskrav. Men från politiskt håll är osäkerheten stor. Inte ett enda parti svarar ja när SvD Näringsliv ställer frågan om de är beredda att stödja förslaget med en skuldkvotsbroms.
C, L, KD och SD säger nej. V och MP säger kanske samtidigt som M och S avvaktar.
Centerpartiets Emil Källström pekar på att det smugit sig in en osäkerhet på bostadsmarknaden.
– I det läget tror vi det är olyckligt att introducera nya begränsningar som slår så pass hårt och direkt som en skuldkvotsbroms gör, säger han.

Igår 22:04
Finansinspektionen. Arkivbild. SvD

Professor: ”Upprepar argument som inte håller”

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ”upprepar argument som inte håller” när han han argumenterar för skärpta amorteringskrav i en färsk debattartikel i DN, skriver Lars E.O. Svensson, professor i nationalekonomi och tidigare riksbanksledamot, på Twitter.
Thedéen anser också att det är särintressen som argumenterar för att Finansinspektionens förslag till skärpta amorteringskrav ska stoppas. Även där får han mothugg från Svensson som skriver att nyproduktion vid bostadsbrist är ett ”samhällsintresse snarare än ett särintresse”.

Igår 18:37
Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bankföreningen varnar för skärpt amorteringskrav

Svenska Bankföreningen är kritisk till att Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen alltjämt vill skärpa amorteringskravet för nya bolånelåntagare med höga lån i förhållande till inkomsten.
”Efter den omfattande och ovanligt skarpa remisskritiken bör Finansinspektionen tänka om och släppa förslaget”, skriver Bankföreningens vd Hans Lindberg i en kommentar till Finansinspektionens debattartikel i DN Debatt.
Lindberg skriver bland annat att FI:s förslag är komplext och svårbegripligt och riskerar att både förstärka inlåsningseffekterna och drabba unga personer som ska ta sig in på bostadsmarknaden.
”Finansinspektionen bör tänka om och släppa förslaget”, skriver Lindberg.

Igår 09:33
Läs mer om Svenska skulderna
Trumps USA Trumps budget
Summers, Trump och Krugman. TT
Trumps USA Trumps budget

Toppekonomerna i ny attack mot Trumps skatteplan

Nationalekonomerna Larry Summers och Paul Krugman fortsätter att kritisera Donald Trumps föreslagna skattesänkning.
På sin blogg går Summers till hårt angrepp mot Kevin Hassett, ordförande för Council of Economic Advisers. Summers riktar kikarsiktet mot Hassetts slutsats om att sänkningen av bolagsskatten från 35 till 20 procent kommer att höja inkomsterna för en vanlig familj med mellan 4 000 och 9 000 dollar.
”CEA blundar för vår egen historia i sin analys. Sänkningarna av bolagsskatten sent 80-tal resulterade inte i högre löner. I själva verket föll de”, skriver Summers i inlägget med rubriken ”För sista gången om vilka som gynnas av sänkt bolagsskatt”.
Krugman sammanfattar skattereformen som att den kommer att gynna de rika, göra lite om ens något för medelklassen och samtidigt förstärka budgetunderskottet.
”Man kan säga att detta inte är resultatet utan målet: Stora fördelar för överklassen samt ett framtida underskott som kan användas för att motivera att riva upp nya hål i det sociala skyddsnätet”, skriver den Nobelprisade ekonomen på hos New York Times.

Igår 22:05
Arkiv. Richard Carson / TT NYHETSBYRÅN

Trump eldar på i partiet för att få igenom budgeten

President Donald Trump ökar nu pressen på Republikanerna i representathuset för att få igenom budgetförslaget som klubbades av senaten i förra veckan. I ett gruppsamtal i går uppmanade han sina politiska meningsfränder att arbeta snabbt. Han sa även att partiet stod i begrepp att skriva historia med budgetförslaget som i sin tur banar väg för omfattande skattesänkningar. Det skriver AP med hänvisning till anonyma källor.
I budgetförslaget inkluderas en möjlighet för Republikanerna att sänka skatten och få igenom detta i senaten utan inblandning från Demokraterna eller att de kan förhala förslaget genom en så kallad filibuster.
Enligt AP kom signaler redan i fredags från Republikanerna i representanthuset att de kommer att anta budgetförslaget. Pressen att lyckas med något politiskt förslag är stor. Om Trumps skattereform misslyckas befarar många Republikaner revolt i partiet nästa år.

Igår 09:07
Läs mer om Trumps USA