Ekonomi

Affischer sätts upp i protest mot Cambridge Analytica. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Kritiken mot Facebook

Nordea svartlistar Facebook efter dataskandal

Hållbarhetsavdelningen på Nordea stoppar nya investeringar i Facebookaktien efter persondataskandalen. Det rapporterar Bloomberg.
Bakom beslutet ligger EU:s nya personskyddsregler GDPR och avslöjandena om att Cambridge Analytics fått tillgång till och använt omfattande information om 50 miljoner Facebookanvändare för att hjälpa Donald Trump vinna presidentvalet i USA.
– I dag har vi på Nordea beslutat att sätta investeringar i Facebook under karantän i våra hållbara fonder. Inga nya investeringar i dagsläget, skriver hållbarhetschefen Sasja Beslik på Twitter.

1 tim
Kritiken mot Facebook

Whatsapps medgrundare: ”Avinstallera Facebook”

I spåren av den briserande dataskandalen uppmanar nu kommunikationstjänsten Whatsapps medgrundare Brian Acton sina nästan 23 000 följare på Twitter att radera sina Facebook-konton.
”Det är dags. Ta bort Facebook”, twittrade han.
Whatsapp köptes av Facebook under 2014 för drygt 150 miljarder kronor och Acton var efter det kvar i företaget under flera år. Whatsapps andra medgrundare Jan Koum är fortfarande kvar i bolaget samt sitter i Facebooks styrelse, skriver CNBC.
Brian Acton ska ha ägt 20 procent av Whatsapp och dragit in drygt 20 miljarder kronor när Facebook köpte bolaget.

Idag 04:54
Läs mer om Kritiken mot Facebook
Dagens börs

Fingerprint fortsätter rasa – handlas på treårslägsta

Fingerprint rasar ytterligare drygt 6 procent efter att handelsstoppet hävts på onsdagen. Aktien är nu på nivåer som inte setts sedan mars 2015 då den explosionsartade uppgången inleddes.
Handeln stoppades på grund av att bolaget inte ska ha hanterat insiderinformation korrekt, enligt ett pressmeddelande från Stockholmsbörsen.
Bolaget förnekade själva att man skulle ha lämnat ut kurspåverkande information i samtal med analytiker, eller kommenterat deras estimat.

2 tim
TT/Getinge
Dagens börs

Börsen vänder till minus – Getinge backar på säljråd

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med högre kurser för att sedan vända till minus. Breda OMXS-indexet backar 0,3 procent och storbolagsindexet OMXS30 är ner lika mycket i skrivande stund.
Getinge faller 7,4 procent som mest omsatta aktie utan några kända nyheter. Efter publicering rapporterar nyhetsbyrån Finwire att Nordea sänkt rekommendationen på aktien två steg från köp till sälj.
På bolagsfronten riktas fokus mot Skistars halvårsresultat som var bolagets bästa någonsin, stärkt av det kalla vintervädret. Aktien ökar 0,6 procent.

3 tim
Läs mer om Dagens börs
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Cambridge Analytica-fallet

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs av

Det kontroversiella dataanalysbolaget Cambridge Analytica stänger av sin vd Alexander Nix med omedelbar verkan. Det rapporterar Bloomberg.
Förra veckan avslöjades att bolaget fått obehörig tillgång till uppgifter om över 50 miljoner Facebook-användare, uppgifter som ska ha sålts till president Donald Trumps valkampanj 2016.
Facebooks vd Mark Zuckerberg har ännu inte gett några kommentarer om den briserande dataskandalen. Aktien faller för andra dagen i rad på Wall Street.

Igår 19:03
Cambridge Analytica-fallet

Facebook ska ha krismöte – utan Mark Zuckerberg

Facebook kallar till ett krismöte med alla anställda, rapporterar The Verge, som sett en intern kalenderinbjudan. Beskedet kommer efter avslöjandena att dataanalysföretaget Cambridge Analytica kommit över information från 50 miljoner användares konton.
Enligt inbjudan hålls mötet kl 10 på morgonen, lokal tid i San Francisco, vilket innebär klockan 18 svensk tid. Chefsjuristen Paul Grewal ska leda mötet, enligt The Verge. Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg ska inte vara med.
Källor till The New York Times talar om att informationssäkerhetschefen Alex Stamos är på väg att lämna Facebook, efter ett bråk om hur Facebook ska hantera sin roll i spridningen av uppgifterna.

Igår 11:39
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Susan Walsh / TT / NTB Scanpix
Utvecklingen av självkörande fordon

Dödsfall kan sätta stopp för motion om förarlösa bilar

Dödsolyckan i Arizona, då en 49-årig kvinna blev påkörd av en av Ubers självkörande bilar, kan försvåra utvecklingen av autonoma fordon, skriver Wall Street Journal. Just nu är en motion uppe i kongressen, vars syfte är att påskynda utvecklingen. Den väntas möta ett allt större motstånd.
Lagförslaget innebär bland annat att förarlösa bilar skulle kunna undantas från många federala regleringar för säkerhetsutrustning, för att gynna ny design. Istället skulle myndigheter luta sig mot säkerhetscertifikat från tillverkarna, enligt motionen.

Igår 16:22
Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av självkörande fordon

Analyser: Dödsolyckan är en katastrof för Volvo Cars

En 49-årig kvinna dog efter att ha blivit påkörd av en självkörande Uber av modellen Volvo XC90 i Arizona, USA. För Volvo Cars är dödsolyckan en katastrof, skriver SvD Näringslivs Jonas Fröberg, i en analys.
”Bolagets hjärta och kärna är säkerhet”, skriver han och tillägger att det ”vore milt sagt klädsamt” med ett uttalande från Volvo-vd:n Håkan Samuelsson där han ger bolagets syn på dödsolyckan.
Fröberg menar också att olyckan gör en framtid med självkörande fordon alltmer avlägsen:
”Kan vi någonsin lita på de självkörande systemen?”, frågar han sig.
Bloomberg Gadflys David Fickling skriver att olyckan i Arizona inte borde komma som en överraskning. Enligt honom har sajten länge argumenterat för att industrin måste bli mer ärliga när det kommer till riskerna med självkörande fordon. Det är dags att tech-ivrarna tar olyckan som ett uppvaknande, menar han:
”Lärdomen för fordonsindustrin är denna: ’köra fort och ha sönder saker’ funkar, så länge det inte är människokroppar som slutar i bitar”.

Igår 11:44
Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars. Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av självkörande fordon

Fortsatt locket på från Volvo Cars efter dödsolyckan

Det är fortsatt tyst från Volvo Cars sida efter olyckan i den amerikanska delstaten Arizona där en kvinna avled efter att ha blivit påkörd av en självkörande Uberbil av modellen Volvo XC90.
”Vi kommer inte att kommentera vidare i nuläget”, skriver Volvo Cars i ett mejl till DI Digital.
Efter olyckan, som skedde natten mellan söndag och måndag lokal tid, skrev Volvo i ett uttalande att Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning.
”Vi känner till incidenten och våra tankar är med den inblandade kvinnans familj”, hette det.
Till TT uppger Volvo att de inte varit med och utvecklat den självkörande tekniken som användes i fordonet i fråga.

Igår 11:44
Läs mer om Utvecklingen av självkörande fordon