Ekonomi

Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Lundin Petroleum upp efter midsommarhelgen

Stockholmsbörsen inleder handelsveckan med svagt stigande kurser, medan de ledande Europabörserna klättrar något mer. Vid 15.30-tiden stiger OMXS-index med 0,3 procent.
Oljebolaget Lundin Petroleum och SCA-avknoppningen Essity stiger mest på storbolagslistan, båda med 1,3 procent.
Bland förlorarna finns Getinge som backar 0,4 procent efter helgens besked att två av dess brasilianska dotterbolag omfattas av en utredning om misstänkt kartellbildning.

16 min
Arkivbild.  Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix

Miljardär ger sig in i Nestlé – aktien rusar

Nestlés aktie steg med 3,8 procent på måndagseftermiddagen och var den bäst presterande aktien i Stoxx 600, ett index som listar Europas 600 största bolag.
Aktierallyt sker i svallvågorna av att aktivistinvesteraren Daniel Loeb har köpt 1,3 procent av bolaget via hedgefonden Third Point, skriver Financial Times. I helgen bekräftade Loeb att han har påbörjat ”produktiva samtal” med ledningen för den schweiziska livsmedelstillverkaren.
Loeb har signalerat att han vill rusta upp Nestlé genom att lyfta dess rörelsemarginaler och sälja bolagets 23-procentiga innehav i kostmetikabolaget L’Oreal.

3 tim
Arkivbild: Norska oljefondens vd Yngve Slyngstad.  Olav Olsen / TT / NTB Scanpix

Norska jättefonden vill sparka ut röstlösa aktier

Norska oljefonden höjer nu rösten för att exkludera bolag med aktier utan rösträtt från viktiga index. Det skriver Bloomberg. Syftet är att förbättra översynen av bolagen, enligt nyhetsbyrån.
Diskussionen om röstlösa aktier väcktes efter att techbolaget Snap, som noterades på New York-börsen i början av mars, erbjöd aktier utan rösträtt i sin IPO. Bolaget fick skarp kritik från olika håll, bland annat med motiveringen att insynen inskränks.
Fondens vd Yngve Slyngstad skriver i ett mejl till Bloomberg att rösträtten är ett viktigt verktyg att främja ”för att säkerställa bra ledarskap och se till att aktieägare kan ställa styrelsen till svars”.

5 tim
Läs mer om Dagens börs
Arkivbild.  Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Takatas konkurshot

Autoliv inte intresserad av Takata – i dagsläget

Takatas svenska konkurrent Autoliv har inget intresse av att buda på konkursboet hos den japanska krockkuddetillverkaren.
– Inte i dagsläget. Sedan vet man ju inte, det här är en pågående process, man ska aldrig säga aldrig. Vi har tittat på det i olika omgångar, säger Autolivs kommunikationsdirektör Thomas Jönsson till TT.
Han tillägger att man inte varit med i den formella budgivningen om Takatas verksamhet på länge och att man i stället löst den ökade produktionen genom att bygga ut den egna kapaciteten.
Takata lämnade på måndagsmorgonen in en ansökan om konkursskydd. Planen är att verksamheten och de globala tillgångarna ska säljas till den kinesiskägda amerikanska konkurrenten Key Safety Systems.

3 tim
Takatas vd och styrelseordförande Shigehisa Takada bugade inför presskåren efter att man ansökt om konkursskydd på måndagen.  TORU HANAI / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Lång och dyr strid att vänta i Takatas härva

Den som hoppas att måndagsmorgonens konkursansökan från Takata är slutet på sagan kommer troligen att bli besviken. Det skriver Bloombergs David Fickling i en analys. Han räknar med att det kommer att ta flera år – kanske ett decennium – att reda ut alla turer i den krisande krockkuddetillverkaren.
Som stöd för sin tes lyfter han fram andra stora bolag som tvingats i konkurs på grund av stora återkallningar, bland annat asbesttillverkaren Eagle-Picher Industries som begärde konkursskydd 1991. Att reda ut härvan av stämningsansökningar och skulder tog i princip hela 1990-talet, skriver han.
Dessutom kan det bli riktigt kostsamt innan det hela är klart, enligt Fickling. Estimaten från olika analyshus sträcker sig från 5 miljarder ända upp till 24 miljarder dollar – en bråkdel av vad Takatas tillgångar värderas till.

Idag 06:54
Takatas koncernchef och styrelseordförande Shigehisa Takada bad på en pressträff om ursäkt för alla problem bolaget skapat.  TORU HANAI / TT NYHETSBYRÅN

Avlistas om en månad: ”Ber om ursäkt för alla problem”

Den krisdrabbade krockkuddstillverkaren Takata lämnade tidigt på måndagsmorgonen in en ansökan om konkursskydd efter månader av spekulationer och skandaler. Aktien handelsstoppades på måndagen och enligt Tokyobörsen ska bolaget avnoteras den 27 juli.
Bolagsledningen kallade på morgonen till presskonferens, där koncernchefen och styrelseordföranden Shigehisa Takada bugade inför presskåren.
– Vi ber om ursäkt för alla problem vi har skapat för alla de som stöttat oss och till våra långivare, sa han enligt den japanska finanstidningen Nikkei.

Idag 05:28
Läs mer om Takatas konkurshot
Arkivbild: IMF-chefen Christine Lagarde tillsammans med Italiens premiärminister Paolo Gentiloni och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.  Domenico Stinellis / TT / NTB Scanpix
Bankkrisen i Italien

Bankräddning höjer italienska statsräntor

Räntan på italienska statsobligationer stiger i spåren av att ett krispaket för bankerna Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca godkändes av EU-kommissionen på måndagen.
Uppgången signalerar att en oro kring landets ekonomiska och politiska framtid, inte minst eftersom krispaketet på 166 miljarder kronor innebär att landets redan höga statsskuld i förhållande till BNP ökar.
Ränteskillnaden mellan tioåriga italienska och tyska statsobligationer har ökat till 168 baspunkter, högre än 160,5 baspunkter från förra veckan. Ökningen var dock klart lägre än månadens högsta nivå på 203,5 baspunkter.

4 tim
Arkivbild.  Antonio Calanni / TT / NTB Scanpix

Gör affär med krisbanker – tvingas stänga 600 kontor

Den italienska bankjätten Intesa Sanpaolo planerar att köpa de bra tillgångarna i de krisande kollegorna Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca. Som en följd av det tros Intesa tvingas stänga omkring 600 kontor, samtidigt som uppemot 3 900 anställda tros lämna frivilligt. Det rapporterar Reuters.
Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca ska båda avvecklas och likvideras, enligt ett beslut från EU och den italienska regeringen. Enligt planen ska regeringen ge Intesa 5,2 miljarder euro – motsvarande över 50,7 miljarder kronor – för att ta över bankernas bra tillgångar, tillsammans med en garanti på uppemot 12 miljarder euro.

Idag 07:17
Claudio Peri / TT NYHETSBYRÅN

Analys: En kniv i hjärtat och ett slag i ansiktet

Räddningspaketet för de två italienska bankerna innebär att deras tillgångar delas upp i två högar: dåliga och bra. De goda kommer överföras till Intesa Saopaolo, Italiens starkaste bank. 5 miljarder euro från statskassan gör den transaktionen möjlig – pengar som avsätts för att upprätthålla Intesas kapitalvärde.
Upplägget skiljer sig från det när spanska Banco Santander köpte Banco Popular för en euro för två veckor sedan, noterar Bloombergs kolumnist Ferdinando Giugliano. För då tog Santander även över de dåliga lånen.
Nyheten är ett slag i ansiktet på de italienska skattebetalarna och en kniv i hjärtat på eurozonens bankunion, säger Giugliano. För själva syftet med bankunionen var att skydda skattebetalarna från bankerna och bidra till att återupprätta förtroendet för det finansiella systemet.
Han får medhåll av Wall Street Journals Simon Nixon som skriver att upplägget väcker frågor om unionens gemensamma bankregler. För det italienska upplägget utnyttjar ett kryphål: Banker som inte anses systemkritiska kan utan vidare ta emot statligt stöd. ”En märklig situation uppstår där banker som inte är systemkritiska är berättigade statligt stöd medan de systemkritiska bankerna måste bli föremål för fullskaliga räddningsaktioner”, skriver han.

Igår 21:39
Läs mer om Bankkrisen i Italien
Georgi Ganev, Cristina Stenbeck.  Creative Commons/TT
Kinneviks vd-byte

Ganev om storägarens samtal: ”Behövde smälta det”

När Georgi Ganev går in som vd i Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik tänker han köpa på sig en större mängd aktier i bolaget. Han anser som vd bör ha ett innehav i företaget man leder. Köpen tänker han göra på marknaden.
– Jag har för avsikt att köpa aktier för 20 miljoner kronor i Kinnevik. Jag tror väldigt mycket på Kinnevik som investering, säger han till DI.
För SvD Näringsliv berättar han att det var huvudägaren Cristina Stenbeck som själv ringde upp honom och frågade om han var intresserad att ta över spakarna för Kinnevik.
– Det är klart att det är kul att få frågan av huvudägaren. Jag behövde smälta det i några dagar först, säger han.

5 tim
TT/Dustin

Cristina Stenbeck föreslog själv Kinneviks nye vd

Rekryteringsprocessen körde fast när Kinnevik letade efter den sparkade vd:n Lorenzo Grabaus ersättare. Då klev storägaren Cristina Stenbeck in, berättar ordförande Tom Boardman för DI.
– Georgi Ganev kom faktiskt in rätt sent i rekryteringsprocessen. Att ringa honom var Cristina Stenbecks förslag, säger Boardman.
Stenbeck ansåg att Ganev hade växt mycket sedan han var marknadschef på Tele 2 inom Kinneviksfären mellan 2002 och 2007.

6 tim
Läs mer om Kinneviks vd-byte