Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i trapphuset

Explosionen kan vara riktad mot brottsoffer

Explosionen i ett trapphus i Norrköping i natt kan vara riktad mot ett brottsoffer som tidigare varit utsatt för hot, rapporterar SVT Nyheter Öst.
– Det är ett spår som vi tittar på, säger Leif Hermansson, chef för grova brott vid polisen i Norrköping, till SVT.
Han betonar dock att polisen arbetar brett och försöker ta reda på om det kan finnas någon annan hotbild mot fastigheten. Många vaknade av den kraftiga explosionen, som inträffade strax efter klockan 01. Entrén till fastigheten förstördes och flera fönster gick sönder, men ingen människa skadades.
Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Toppnyheter

Illustrationsbild. En medlem ur de kurdiska styrkorna tar ner en IS-flaga i staden Tabqa.  DELIL SOULEIMAN / AFP
Svenskarna i IS-kriget

Källa: 41 IS-svenskar är fängslade i Syrien

41 IS-anhängare, som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Fem av dem beskrivs som nyckelpersoner inom den militanta jihadistgruppen.
Frågan om vad som ska hända med utlänningar som har stridit för terrorgruppen och som nu sitter fängslade blir allt mer brännande. I kurdiskt kontrollerade områden i norra Syrien ska det finnas 41 personer med koppling till Sverige, antingen i form av medborgarskap eller uppehållstillstånd.
– Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS. En av dem har ansvarat för propagandan, säger en källa med insyn i den kurdiska administrationen till TT och tilläger:
– Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber.

2 tim
Arkivbild, Rosenbad. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Uppges pågå samtal mellan svenskar och kurder

Samtal på låg nivå ska ha inletts mellan svenska och kurdiska företrädare om IS-svenskar som sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Enligt källan rör det sig om 41 personer som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, varav några beskrivs som nyckelpersoner inom terrorgruppen.
– Problemet är att ingen vill ta i fångarna. I svenska fängelser skulle de fortsätta sprida sin propaganda. Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber, säger källan.
– Det är inte vårt jobb att ta hand om dem.
Sverige har inget folkrättsligt ansvar för de gripna som har uppehållstillstånd däremot har svenska medborgare enligt folkrätten en ”ovillkorlig rätt" att få återvända till Sverige, säger folkrättsdocenten Mark Klamberg till TT.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt till TT att han inte har några uppgifter om en pågående dialog med YPG.

1 tim
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet
John Bolton.  Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Bolton köpte väljardata från Cambridge Analytica

En politisk aktionsgrupp som grundades av Donald Trumps tillträdande säkerhetschef John Bolton anlitade Cambridge Analytica för att ta fram psykologiska profiler på väljare med hjälp av data från Facebook. Det rapporterar New York Times.
Boltons så kallade ”Super-PAC” spenderade närmare 1,2 miljoner dollar på projektet med Cambridge Analytica, visar finansiella dokument som tidningen tagit del av.
Visselblåsaren Christopher Wylie, som var med och grundade Cambridge Analytica, säger att informationen som Boltons grupp använde sig av kom från den läckta Facebook-datan.
– Vi berättade definitivt för dem om hur vi gjorde det. Vi pratade om det under telefonkonferenser och i möten, säger han.

2 tim
Polisen genomför en räd på Cambridge Analyticas Londonkontor. TT
Cambridge Analytica-fallet

Datainspektion gör räd på kontoret – letar uppgifter

Den brittiska datainspektionen genomför sent på fredagskvällen en räd mot Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Detta någon timme efter att man fått tillåtelse att göra en husrannsakan mot dataanalysföretaget.
Totalt 18 personer gick in i lokalen för att leta efter uppgifter som Cambridge Analytica olovligen samlat in om cirka 50 miljoner Facebookanvändare.
Företaget samlade in personlig information om amerikanska Facebookanvändare för att analysera och sälja deras politiska tjänster. Uppgifter såldes bland annat till USA:s president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 21:52
Londonkontoret till vänster. TT
Cambridge Analytica-fallet

Domstol ger klartecken: Kontoret ska genomsökas

En brittisk domare i landets högsta domstol har gett klartecken för husrannsakan på Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Begäran, som framfördes av Elizabeth Denham som utreder anklagelserna mot företaget, innebär att utredare får tillgång till företagets Facebook-data.
Cambridge Analytica misstänks olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare – för att kunna analysera deras politiska åsikter – och sedan sålt sina tjänster till bland annat president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 19:21
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Två kvinnor i Peking vilar på en bänk utanför ett varuhus.  Ng Han Guan / TT / NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Toppchefer oroade för handelskrig: Kan inte vinnas

Flera internationella näringslivshöjdare och tunga ekonomer uttrycker oro för världshandeln under toppmötet China Development Forum i Kina. Till dem hör USA:s tidigare finansminister Larry Summers, som jämför handelskrig med kärnvapenkrig: inget av dem går att vinna, säger han enligt Bloomberg.
Det danska rederibolaget Mærsks vd Søren Skou varnar för långtgående konsekvenser för frakten.
– Argumenten för frihandel är väldigt, väldigt starka i termer av ekonomisk tillväxt, jobbskapande och nyttan för industrin och konsumenter, säger han.
Även kapitalförvaltningsjätten Blackrocks vd och ordförande Larry Fink uttrycker oro.
– Världen behöver ett starkt Kina och ett starkt USA. Världen behöver inte en öppen strid som raserar framtida möjligheter.

14 min
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Frihandelns framtid

Uppgifter: USA och Kinas överens om fortsatta samtal

Företrädare för Kina och USA:s högsta ledning har under dagen kommit överens om att fortsätta samtala om handeln, skriver AFP med hänvisning till kinesisk statsmedia. Det samtidigt som oron för handelskrig mellan länderna tilltar.
Wei Jianguo, biträdande chefenChina Center for International Economic Exchanges, säger till statliga China Daily att Kina håller på att ta fram två nya listor över amerikanska varor som kan hamna i skottgluggen om konflikten trappas upp. Samtidigt beskriver USA:s president Donald Trump på hemmaplan sin retorik och de amerikanska åtgärderna som lyckade.

1 tim
Läs mer om Frihandelns framtid
Illustrationsbild.  Fernando Antonio / TT / NTB Scanpix
Amerikanska vapenlagarna

Elever beväpnas med sten som skydd mot skolskyttar

En föreståndare på en skola i Pennsylvania har ställt ut hinkar fulla med sten i klassrummen, som han hoppas att eleverna ska kunna använda för att skydda sig mot en eventuell skolskytt, rapporterar BBC.
Föreståndaren David Helsel berättar att varje klassrum har varsin 20-litershink fylld med sten.
– Om en beväpnad inkräktare försöker ta sig in i något av våra klassrum så kommer han mötas av ett klassrum fyllt av studenter beväpnade med stenar och bli stenad, säger Helsel.
Initiativet har fått blandade reaktioner från föräldrar till barn på skolan.

1 tim
Föräldrarna till 14-åriga Alyssa Alhadeff som dog i skolskjutningen i Florida/Förberedelser inför demonstrationen i Washington.  TT
Amerikanska vapenlagarna

Massdemonstrationer i dag för skärpta vapenlagar

Hundratusentals amerikaner väntas under lördagen sluta upp i landsomfattande demonstrationer för att kräva skärpta vapenlagar i USA.
Över 800 protestmarscher är planerade på olika platser i USA under parollen ”March for Our Lives” och bara i Washington väntas närmare en halv miljon människor sluta upp, skriver AP.
Protesterna leds av de studenter som drivit på frågan om skarpare vapenlagar sedan skolskjutningen i Florida i februari.
– Det här är en fråga om liv och död, säger Florida-överlevaren Alex Wind till CNN.
Opinionsundersökningar visar att den senaste tidens debatt fått allt fler amerikaner att ändra åsikt i frågan. Enligt en ny opinionsundersökning som publiceras av AP vill 69 procent av amerikaner nu skärpa vapenlagarna, jämfört med 61 procent i oktober 2016 och 55 procent då AP började göra sådana undersökningar i oktober 2013.

4 tim
Omslaget från Time Magazine. I bakgrunden bild från en av vapenprotesterna i Washington till följd av Floridaskjutningen.  TT / Time
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Floridaöverlevare på Times omslag: ”Nu räcker det”

Överlevare från skolan i Florida, som har organiserat massdemonstrationer för striktare vapenlagar i USA, pryder omslaget av det prestigefyllda magasinet Time.
På bilden syns fem elever som engagerat sig i vapendebatten efter masskjutningen på deras skola i Parkland förra månaden, som krävde 17 liv. ”Nu räcker det”, står det med stora vita bokstäver. Längst fram står Emma González, som blivit ett känt ansikte efter hennes känslosamma tal riktat mot politikerna.
”På ytan skiljer de sig inte så mycket från tidigare generationer av idealistiska tonåringar som bestämt sig för att förändra världen, för att snabbt upptäcka att det inte är särskilt enkelt”, skriver Time och fortsätter:
”Men den senaste månaden har de här eleverna organiserat den kanske mest mäktiga gräsrotsrörelsen för nya vapenlagar som vi sett på två decennier. Resten av landet, avtrubbade och deprimerade av upprepade masskjutningar, ställer sig nu frågan: Kommer de här tonåringarna att lyckas?”

Igår 07:30
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
Dan Eliasson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Eliasson: ”Det stormade mer än jag trodde”

Redan i augusti förra året fick Dan Eliasson frågan om att byta jobb och i stället bli chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det säger han till Aftonbladet i en första intervju efter sin avgång.
Den förre rikspolischefen beskriver en turbulent tid under sina tre år på posten.
– Jag visste att jag inte skulle vinna någon popularitetstävling när jag tog jobbet. Sedan stormade det lite mer än jag trott att det skulle göra, säger han till tidningen.
Efter den massiva omorganisationen inom polisen är Eliasson självkritisk, men menar samtidigt att det var rätt att göra myndigheten till en och samma organisation.
Det är en lättnad att Anders Thornberg nu ”tar över vakten”, säger Elisson.

3 tim
Poliser vid området runt Mulleberget i Ulricehamn. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

”Tänk om det kunde varit lindrigare för personalen”

– Tänk om det skulle finnas någon form av åtgärd som skulle ha kunnat göra den här omorganisationsresan lindrigare för personalen, det säger förre rikspolischefen Dan Eliasson till Aftonbladet i en första intervju efter sin avgång.
21 länspolismyndigheter slogs ihop till en enskild med 30 000 anställda och den väldiga omorganisationen inom polisen har kritiserats internt och externt. Missnöjet växte bland poliser och många sa upp sig. Samtidigt ökade skjutningarna i förorten och brottsuppklarning minskade.
Även om Eliasson är självkritisk är han samtidigt nöjd med vad omorganisationen hittills lett till. Det är en bra början, anser han.

3 tim
Läs mer om Polisens framtid
Arnaud Beltrame.  TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Polisens liv gick inte att rädda: ”Dog för sitt land”

Polismannen Arnaud Beltrame, som hyllats som en hjälte för sina insatser under terrordådet i södra Frankrike, har dött av sina skador, rapporterar AFP.
Beltrame erbjöd sig att byta plats med en kvinna som hölls som gisslan och sköts då av gärningsmannen. Han vårdades under natten på sjukhus för sina skador, men hans liv gick inte att rädda.
”Han dog för sitt land. Frankrike kommer aldrig glömma hans hjältemod”, skriver Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb i ett inlägg på Twitter.
Beltrames insatser hyllades redan i går av Frankrikes president Emmanuel Macron.
– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land, sa Macron.

5 tim
ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Gisslandramat i Trèbes

Eiffeltornet släcktes för terroroffren i Frankrike

Belysningen på Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt för att hedra offren för terrordådet i södra Frankrike, och en tyst minut hölls på arenan Stade de France innan fotbollsmatchen mellan Frankrike och Colombia.
En gärningsman som sa sig tillhöra terrorgruppen IS dödade tre personer i en serie attacker i Frankrike under fredagen, innan han sköts till döds av polis. Ytterligare fem människor skadades i den senaste terrorattacken, det första större terrordådet i landet sedan i oktober i fjol.
– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, sade president Emmanuel Macron ett tv-sänt tal, några timmar efter att dramat var över.
Terrorhotnivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015.

Idag 04:25
Polisen genomför en räd hos den misstänkte gärningsmannen. Jean-Paul Bonincontro / TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Kvinna som bodde med gisslantagare har gripits

En kvinna som bodde med mannen som dödade tre och tog flera gisslan i en stormarknad i franska Trèbes i dag har gripits, uppger franska åklagare. Kvinnan ska nu förhöras av landets anti-terrorpolis, skriver AFP.
26-årige Redouane Lakdim, som pekats ut som gärningsman, var enligt utredare Francois Molins känd av säkerhetstjänster för sina kopplingar till radikal islamism, skriver Reuters. Landets inrikesminister uppgav tidigare att han endast var känd av polis för småbrott.
Tre personer dödades i attackerna och 16 skadades, varav två har allvarliga skador.

Igår 19:59
Läs mer om Gisslandramat i Trèbes

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.