Arkivbild. Primera air. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Strandade flygresenärerna

Flygbolaget: ”Ber om ursäkt för alla besvär”

Ásgeir Vilhjálmsson, operativ chef på Primera Air, säger till SVT Nyheter att flygförseningarna beror på oförutsedda tekniska problem. Han ber om ursäkt för ”alla besvär som har orsakats” och uppger att flygbolaget försökt hyra in ett plan, men inte hittat något ledigt.
Hundratals resenärer är strandade i Alicante, Barcelona och på Arlanda i Stockholm och många av dem har väntat i nästan ett dygn.

Toppnyheter

Anna Kinberg Batra. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
IT-skandalen på Transportstyrelsen

AKB kräver fler svar från Löfven: När fick du veta?

Anna Kinberg Batra tycker inte Stefan Löfven (S) och Anna Johansson (S) tar ansvar för Transportstyrelsens läcka. Infrastrukturministern försöker smita undan genom att skylla på en tidigare anställd och statsministern vill skapa ”maximal distans” till sitt ansvar som regeringschef, skriver M-ledaren på Facebook.
Kinberg Batra kräver att Löfven svarar på när han informerades om it-läckan, vad han visste om den och vad han gjort för att begränsa skadorna.
Löfven bröt i kväll tystnaden om härvan i en kommentar till TT. Han skrev att berörda myndigheter ”har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna”. Han ska ge mer information på en pressträff i morgon.
Johansson menar att hennes dåvarande statssekreterare informerades om läckan vid tre tillfällen men underlät att berätta det för henne.

Igår 21:13
Anna Johansson. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN

Anna Johansson tänker inte lämna ministerposten

Anna Johansson (S) har inga planer på att lämna sin ministerpost. Hon kommenterar nu ”spekulationerna” om varför informationen om Transportstyrelsens läcka nådde henne långt senare än justitiedepartementet.
Infrastrukturministern menar att informationen om läckan fanns på näringsdepartementet i februari 2016.
– Min dåvarande statssekreterare blev informerad vid åtminstone tre tillfällen: februari, mars och maj 2016. Den informationen nådde inte mig. Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger hon till TT.
Hennes statssekreterare då var Erik Bromander. Han fick lämna posten hösten 2016, bland annat för att ha fakturerat departementet för boende på ledig tid.
Allianspartierna, V och SD har alla öppnat för misstroendeförklaringar mot statsråd med anledning av it-skandalen.

Igår 18:23
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Löfven bryter tystnaden: ”Det är ett haveri”

Stefan Löfven (S) uttalar sig för första gången om Transportstyrelsens it-läcka: ”Det är ett haveri som skett”, skriver han till TT. Statsministern menar att regeringen har bytt ut myndighetens ledning och säkerställt att berörda myndigheter vidtagit åtgärder för att begränsa skadorna som orsakats, fortsätter han.
Statsministern har kritiserats hårt av oppositionen för att han inte uttalat sig om sekretess-läckan. Löfven har hänvisat frågorna till infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Löfven kommer lämna ytterligare kommentarer vid en pressträff i morgon. Säpochefen Anders Thornberg, överbefälhavare Micael Bydén och Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam kommer också att medverka.

Igår 17:31
Läs mer om IT-skandalen på Transportstyrelsen
Anna Johansson, Stefan Löfven, Anders Ygeman. TT
Röster om it-läckan

Analyser: ”Regeringen vet betydligt mer än de säger”

Makthavare som inte svarar på frågor har alltid något att dölja. Det är därför Stefan Löfven (S) inte uttalat sig om it-läckan förrän i kväll, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. ”Men klart som korvspad är att regeringen vet betydligt mer än de har velat kännas vid.”
Transportstyrelseaffären är full av konstigheter, menar hon. Varför uppger till exempel inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) att det fick veta om skandalen olika år? ”Det är dags att lägga papperna på bordet, Löfven”, skriver Mellin.
Vänsterpartiets besked att de inte utesluter misstroendeförklaring tvingade till slut fram Löfvens uttalande, skriver K-G Bergström i Expressen. Regeringens sista halmstrå försvann, när den egna budgetpartnern såg så allvarligt på avslöjandena fanns ingen återvändo, menar han.

Igår 20:06
Anna Johansson. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Anna Johansson står upp i den politiska djungeln”

Opinion Anna Johansson (S) har oförtjänt dålig status i regeringen. Det skriver Folkbladets ledarskribent Widar Andersson på sin blogg. Infrastrukturministern har med framgång hanterat trixiga frågor om trafikleder och järnvägar. När hon väl agerade i Transportstyrelseaffären gjorde hon det rakt och tydligt, menar han: ”Och visade bestämt att hon inte tänkte låta sig ätas hur som helst i den politiska djungeln.”
Alliansen vill se avgångar. Johansson ligger illa till men har en mycket vass statssekreterare i juristen Mattias Landgren. ”Landgren har ett gott renommé och är enligt flera jag talar med något som starkt talar för att Anna Johanssons politiska dagar i denna regering inte är räknade.”

Igår 17:21
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: ”Nu hänger båda S-ministrarna löst”

Alliansen, V och SD öppnar upp för misstroendeförklaringar mot statsråd med anledning av Transportstyrelsens it-läcka. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) hänger nu löst. Det skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson i en analys.
Johansson löper störst risk att fällas om det går till omröstning, tror Knutsson: ”Hon har en svag politisk position och hennes ställning i riksdagen är lika bräcklig”. Situationen är annorlunda för den erfarne Ygeman, ett av regeringens populäraste statsråd.
Det är oklart hur Stefan Löfven (S) kommer att agera eftersom han inte uttalat sig. Dålig krishantering, enligt Knutsson.

Igår 15:21
Läs mer om Röster om it-läckan
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sim-VM 2017

”Inget är omöjligt för Sarah – tacka högre makter”

Med sitt världsrekord på 100 meter frisim tog sig Sarah Sjöström upp på en ny nivå. För första gången är hon världsrekordhållare på en frisimsdistans på långbana – och troligen är det bara början, skriver DN:s Malin Fransson i en krönika.
Sjöström är en unik simmare som Sverige ska tacka högre makter för, skriver Fransson och tillägger att mamma Jenny och pappa Göran kanske ska ha ett tack för sina fina gener.
Expressens Anna Friberg skriver att det är omöjligt att säga hur bra Sjöström kan bli.
”Gång på gång visar hon att det finns mer att ge, att hon har utvecklats ytterligare och framför allt – vill mer.”

Igår 22:13
Michelle Coleman och Sarah Sjöström efter lagkappen. MARTIN BUREAU / AFP

Sarah Sjöström slaktade gamla världsrekordet

Sarah Sjöström satte världsrekord på 100 meter fritt under lagkappen på sim-VM. Sjöström simmade förstasträckan i det svenska laget och krossade det gamla rekordet med nästan fyra tiondelar. Sjöström simmade in på tiden 51,71. Cate Campbells gamla rekord var på 52,06.
– Jättekul, det var det som var planen. Jag har varit nära världsrekordet förut. Jag kände under hela loppet att det gick fort, säger Sjöström till SVT.
Det svenska laget – med Sjöström, Michelle Coleman, Ida Lindborg och Louise Hansson – slutade femma i lagkappen. USA tog hem guldet före Australien och Nederländerna.

Igår 17:11
LASZLO BALOGH / TT NYHETSBYRÅN

Sjöström till final – var överlägsen i semifinalen

Sarah Sjöström är som väntat klar för final på 100 meter fjäril i sim-VM i Budapest. På söndagskvällen vann hon sin semifinal enkelt på tiden 55,77. Vid vändningen var Sjöström 24 hundradelar under sitt eget världsrekord på 55,48 men svenskan slog av på takten under den andra längden.
Finalen på 100 meter fjäril simmas i morgon kväll. Redan i kväll simmar Sjöström i lagkappen i 4 gånger 100 meter fritt.

Igår 16:24
Läs mer om Sim-VM 2017
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Anthony Scaramucci och Sarah Huckabee Sanders. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Dubbla signaler från Vita huset om ryssanktioner

Kommer Vita huset acceptera kongressens förslag om nya hårda sanktioner mot Ryssland? Frågan hänger fortfarande i luften efter dubbla budskap från Trumps administration under söndagen, skriver Washington Post.
I en intervju med ABC News signalerar presschefen Sarah Huckabee Sanders att Vita huset är villigt att acceptera kongressens lagförslag.
– Administrationen stödjer idén om att vara tuff mot Ryssland, säger hon och tillägger att ”man stödjer lagen i sin nuvarande form”.
Den nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci har en lite annan syn på saken.
– President Trump har inte fattat något beslut om han kommer att skriva under lagen, säger han till CNN.

Igår 19:25
Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Scaramucci: ”Trump tänker inte benåda sig själv”

Donald Trump överväger inte benådningar av sig själv eller annan personal i Vita huset med anledning av ryssutredningen, trots uppgifter om motsatsen. Det säger hans nye kommunikationschef Anthony Scaramucci i dag.
I intervjun med CNN:s Jake Tapper säger Scaramucci att läckorna från Vita huset, som gör gällande att Trump ställt frågor om möjligheten till benådning, inte stämmer.
– Sanningen är att presidenten inte kommer att benåda någon, eftersom den här Rysslandsgrejen är nonsens.

Igår 15:50

Talade om anonym expert – visade sig vara Trump

Vita husets nye kommunikationschef Anthony Scaramucci är skeptisk till uppgiferna om att Ryssland försökte lägga sig i det amerikanska presidentvalet. I en intervju med CNN i dag hänvisade Scaramucci till en anonym expert som stöd.
– Jag talade med en person i går, jag kommer inte säga vem det var, som sa att om Ryssland hackade eller läckte e-post så skulle vi aldrig ha upptäckt det, sa Scaramucci.
Reportern Jake Tapper pressade då Scaramucci om den anonyma personen, vilket fick kommunikationschefen att erkänna att experten i själva verket var Donald Trump.
– Det var presidenten som sa det, vad sägs om det? sa Scaramucci.

Igår 18:14
Läs mer om Maktskiftet i USA
Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
BBC:s löneskillnader

Uppgift: BBC ska minska lönegap – byter ut männen

BBC:s lönegap mellan de bäst betalda männen och kvinnorna har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien. Nu planerar public service-jätten att lösa problemet genom att byta ut män mot kvinnor i sina radio- och tv-program. Det rapporterar The Telegraph.
Enligt tidningen är planen att de manliga stjärnornas kontrakt inte ska förlängas när de går ut. Men det kan öppna upp för att BBC anklagas för könsdiskriminering.
BBC-chefen Lorde Hall har lovat att lönegapet ska ha försvunnit inom tre år.

Igår 20:57
Arkivbild: Tv-journalisten Victoria Derbyshire är en av de BBC-anställda som skrivit under det öppna brevet riktat till BBC-chefen Tony Hall.  Yui Mok / TT / NTB Scanpix

BBC-journalister i öppet brev: Fixa lönegapet – nu

Några av BBC:s mest framstående kvinnliga journalister och programledare kräver i ett öppet brev att det brittiska mediehuset genast åtgärdar lönegapet mellan de kvinnliga och manliga anställda. Det rapporterar flera brittiska medier.
Uppropet kommer efter att BBC förra veckan tvingades offentliggöra de anställdas löner. Dokumenten visade att koncernens bäst betalda kvinnliga anställda tjänade en bråkdel av de högst betalda männens löner. BBC-chefen Tony Hall lovade efter avslöjandet att lönegapet ska vara balanserat till år 2020.
Men i det öppna brevet, som är riktat till Hall, kräver journalisterna att gapet åtgärdas snabbare än så. ”BBC har vetat om dessa löneskillnader i flera år. Vi vill nu uppmana dig att agera nu”, skriver de bland annat, enligt Sky News.

Igår 15:24
Läs mer om BBC:s löneskillnader

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.