Stockholms sopåkare gick ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet som arbetsgivaren Reno Norden vill införa. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sopstrejken

Fortsatt sopkonflikt – bara en tillbaka på jobbet

Trots att Arbetsdomstolen slagit fast att sopstrejken är olaglig så har endast en sopåkare på Reno Norden gått tillbaka till jobbet, skriver facktidningen Transportarbetaren.
Sammanlagt 65 av sophämtarna på Reno Norden har valt att säga upp sig.
På sophämtningsföretaget Liselotte Lööf valde man också att strejka, i sympati med Reno Norden, men samtliga återgick till arbetet efter två dagar.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

USA:s president Donald Trump och nordkoreas Kim Jong Un TT
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Varningen: Kommer inte vara kvar mycket längre

Efter att Nordkoreas utrikesminister i går gick till hårt angrepp mot USA och president Donald Trump reagerar nu Trump i ett nytt utspel på Twitter.
”Hörde precis Nordkoreas utrikesminister tala i FN. Om han upprepar Little Rocket Mans tankar kommer de inte vara kvar mycket längre” skriver Trump syftandes på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.
I sitt tal till FN:s generalförsamling sa Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho bland annat att en raketattack mot USA blir allt mer oundviklig efter att president Trump bland annat kallat Kim Jong-Un för ”Rocket man”.

3 tim
Ri Yong-Ho. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN

Hotet: ”Raketbesök” till USA allt mer oundvikligt

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho höll på lördagskvällen svensk tid tal i FN.
– Det är bara Trump själv som är på ett självmordsuppdrag, sa Ri Yong-Ho och anknöt till det uppmärksammade tal som presidenten höll i veckan.
Där kallade Donald Trump diktatorn Kim Jong-Un för ”Rocket man” och hotade med att ”förstöra Nordkorea”.
Ri sa att det är USA som tvingat fram ett läge där Nordkorea utvecklar kärnvapen.
– Trumps förolämpningar gör vårt ‘raketbesök’ till hela USA:s fastland allt mer oundvikligt.
Talet hölls strax efter att försvarshögkvarteret Pentagon meddelat att amerikanska stridsflygplan flugit längs med Nordkoreas kust för att visa på USA:s ”många militära alternativ”.

Igår 18:50
Donald Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Ledare: ”Blir svårt för USA att reparera skadorna”

Opinion USA:s Donald Trump bedriver just nu två krig mot Nordkoreas Kim Jong-Un – ett ekonomiskt och ett personligt. Washington Posts huvudledare skriver att de ekonomiska sanktionerna, hur trubbiga de än må vara, är det bästa alternativet.
Men vad som är svårare att greppa är hur sanktionerna kan samspela med det barnsliga ”matkrig” som samtidigt bedrivs, skriver tidningen: ”Trump borde lämna galenskaperna till Kim Jong-Un.”
Dagens Nyheters Peter Wolodarski skriver i sin söndagskrönika att Trumps FN-tal var farligt i sig, men att vi också befinner oss i ett ”farligt avtrubbningsstadium” i förhållande till USA:s president. Att ord som tidigare hade ”skakat om världen” nu bara blir en del av det övriga nyhetsflödet.
New York Times ledarredaktion tar upp Trumps uttalanden om kärnavtalet med Iran och skriver att Trump slänger bort världens förtroende och att omvärlden nu måste ställa sig frågor som ”Är han att lita på?” och, kanske än värre, ”Är USA att lita på?”.

3 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Angela Merkel. Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
Röster om tyska valet

Per T Ohlsson: Merkel har ansvar för Europas framtid

Tyskland kan inte komma undan det ansvar som följer av landets storlek och rikedom, skriver Sydsvenskans Per T Ohlsson i sin söndagsledare. Han menar att det egentligen är främmande för honom att förlita sig på en tysk politiker som inlett sin karriär i DDR. Men situationen är inte normal: ”USA styrs av en vettlös och oberäknelig president, Ryssland regeras av en korrupt psykopat och britterna är på väg att lämna EU.”
Västerbottens-Kurirens Ola Nordebo är inne på samma spår. Han menar att Angela Merkel framstår som ”ett under av stabilitet, sans, omdöme och förnuft” i jämförelse med herrarna.
Det saknas förvisso inte orosmoln, skriver han, men ”många länder i Europa skulle i slutändan gärna byta sina problem mot Tysklands”.

17 min
CHRISTOF STACHE / AFP

Ledare: ”Inte ens de ryska trollen verkar bry sig”

Opinion I morgon är det val till den tyska förbundsdagen och det mesta pekar på att Angela Merkel får behålla makten. Dagens Industris Frida Wallnor skriver att valet känns väldigt avslaget och att man i Berlin mer verka bry sig om logistiken kring Berlin Marathon.
”Inte ens de ryska trollen verkar engagera sig”, skriver hon.
Dagens Nyheter är inne lite på samma spår. Tidnigen skriver att det går bra för landet – men sedan kommer ett men: ”Vart Merkel vill leda folket är dunkelt som en mörk öl.”
Västerbottens-Kurirens Ola Nordebo skriver att Merkel, sett till det parlamentariska läget, kan få kliva in i sin tuffaste mandatperiod.

Igår 07:05
Läs mer om Röster om tyska valet
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA
Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA

Protesterna sprider sig – baseballstjärna knäböjde

För första gången har en spelare i den amerikanska baseballigan MLB anslutit sig till de uppmärksammade protesterna mot polisvåldet mot svarta i USA.
Under nationalsången inför Oakland Athletics match under lördagen gick Bruce Maxwell ner på knä. Den symboliska handlingen har spritt sig inom amerikansk idrott sedan quarterbacken Colin Kaepernick förra året gick ned på knä i samband med en match i den amerikanska fotbollsligan NFL.
Bruce Maxwells manifestation i går kommer efter att president Donald Trump tidigare i veckan gått till hårt angrepp mot NFL-spelare som gått ner på knä.

1 tim
 Stevie Wonder och Kwame Morris. Michael Noble Jr. / TT NYHETSBYRÅN

Stevie Wonder knäböjde i solidaritet: ”För Amerika”

Legendariske soulartisten Stevie Wonder har anslutit sig till de amerikanska idrottare som går ner på knä i protest mot polisvåldet mot svarta i USA, skriver The Guardian.
Stödd av sin son inledde den blinde sångaren en spelning i New York med att först gå ner på ett knä och sedan två ”i en bön för planeten, framtiden och världens ledare”.
Händelsen utspelar sig samtidigt som president Donald Trump hamnat i bråk med både basketspelare i proffsligan NBA och med den professionella ligan för amerikansk fotboll NFL.

2 tim
Golden State Warriors, NBA-finalen i Oakland/LeBron James. TT

LeBron James: Vita huset var en ära innan du dök upp

En av världens mest kända idrottsstjärnor, basketspelaren LeBron James, ger Donald Trump svar på tal.
”Att besöka Vita huset var en stor ära till dess att du dök upp”, skriver han på Twitter och refererar till presidenten som ”U bum” (ungefärlig översättning, ”din luffare” eller ”ditt arsel”, reds. anm).
LeBron James lade ut sin kommentar efter att basketkollegan Stephen Curry sagt att han inte vill göra det traditionsenliga Vita huset-besök med sitt mästarlag Golden State Warriors. Skälet var motstånd till Trumps politik. Currys uttalande fick som konsekvens att Trump skrev på Twitter att han ”dragit tillbaka inbjudan”.
Sent på lördagskvällen meddelade Golden State Warriors att laget tagit beslut om att inte besöka Vita huset.

Igår 20:09
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.