STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
H&M:s försäljning

H&M erkänner: 2018 blir ett ”utmanande” år

H&M erkänner inför onsdagens kapitalsmarknadsdag att 2018 blir ett ”utmanande” år. Stora lager och efterföljande reor ställer till det.
”En tuff start med ett stort ingående varulager från Q4 2017 med obalanser i sortimentet leder till höga prisnedsättningskostnader som ger en negativ effekt på resultatet i början av året”, skriver H&M i ett pressmeddelande.
H&M:s försäljning i jämförbara butiker väntas fortsätta sjunka även om H&M spår att det sker en gradvis förbättring under året. Trots motgångarna är H&M optimistiska när det gäller resultatet:
”Sammantaget bedöms det finnas goda möjligheter till ett något bättre resultat för helåret jämfört med föregående år”.

Toppnyheter

USA:s vice FN-ambassadör Kelley Currie talar under förhandlingarna om Syrien.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Frustration i förhandlingar om vapenvila i Syrien

Förhandlingarna om en vapenvila i Syrien har nått ett dödläge efter att Ryssland vägrat att gå med på det förslag som Sverige och Kuwait lagt fram. Ändå hoppas Kuwait att FN:s säkerhetsråd ska kunna rösta om en resolution klockan 17 svensk tid.
Ryssland menar att förslaget är ”orealistiskt” och har i stället presenterat ett eget förslag till en resolution, vilket har fått USA att gå i taket. Moskva har ”ensamt ansvar” för de mer än 400 dödsfallen i östra Ghouta, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD.
– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, säger Nauert.
Målet med det svensk-kuwaitiska förslaget var att humanitär hjälp skulle kunna nå de belägrade invånarna, och för att skadade och kritiskt sjuka skulle kunna lämna området. Det omformulerade ryska förslaget innehåller bland annat en formulering som verkar riktad mot USA, om att utländska militära styrkor endast ska kunna verka i Syrien i samordning med regimen.
Anonyma diplomater som sett det ryska förslaget säger till AP att det är oacceptabelt.

1 tim
Östra Ghouta (t v), Heather Nauert (t h) TT.
Syrienkriget

USA: Ryssland har ansvar för Syriens ödeläggelse

FN:s resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien hänger på att Ryssland inte lägger sitt veto i säkerhetsrådets omröstning, som kan komma att äga rum på fredagen. Hittills ser det inte ljust ut för Sverige, som lagt fram resolutionsutkastet tillsammans med Kuwait. Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia lät på torsdagskvällen meddela att man ännu inte nått en överenskommelse, och beskrev nuvarande förslaget som ”verklighetsfrånvänt”.
Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert anklagade på torsdagskvällen Ryssland för att ha ett ”unikt ansvar” för det som sker i regionen östra Ghouta, där över 400 civila dödats bara de senaste dagarna.
– Utan Rysslands stöd till Syrien hade ödeläggelsen inte ägt rum, sa Nauert, enligt AFP, och fortsatte:
– Vad gör de för att stoppa förstörelsen, dödsfallen, morden, som äger rum i Syrien?

Igår 23:04
TT
Syrienkriget

FN-resolution om vapenvila hägrar: ”Tungt ansvar”

Sverige förhandlar in i det sista om en FN-resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare sagt att landet är redo att överväga resolutionen, men landets FN-ambassadör Vassilij Nebenzia meddelade på torsdagskvällen att en rad ändringar behöver göras för att man ska acceptera utkastet.
Sent på torsdagen, svensk tid, meddelade Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog att en omröstning i säkerhetsrådet troligtvis blir av tidigast på fredag. Utrikesminister Margot Wallström vågar inte ta ut något i förskott:
– Det ligger ett väldigt tungt ansvar på dem som eventuellt röstar emot. Men vi hoppas förstås att vi ska få stöd för resolutionen. Det behövs. Men det finns också en risk för veto. Vi är fullt medvetna om det, säger hon till TT.
Sverige och Kuwait lade sent i går kväll fram förslaget om en 30 dagars vapenvila i Syrien. Förslaget har bland annat fått stöd av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”. Den stora utmaningen är att få med sig Ryssland, som strider på den syriska regimens sida i konflikten och som dessutom har möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.

Igår 12:31
Läs mer om Syrienkriget
Vinter-OS Alpint
Sandra Näslund var ledsen efter att ha slutat fyra, precis slagen av Schweiz Fanny Smith. TT
Vinter-OS Alpint

Medaljmiss för Näslund: ”Det är en stor tomhet nu”

Guldfavoriten Sandra Näslund lyckades inte ta medalj när OS-skicrossen avgjordes i natt. Svenskan slutade fyra i den mycket jämna finalen och slängde stavarna efteråt i besvikelse. Kanadas Kelsey Serwa tog guldet, landsmaninnan Brittany Phelan silvret och schweiziskan Fanny Smith bronset.
– Det är en stor besvikelse och tomhet just nu. Jag åkte hit för att ta guld och så slutar det med en fjärdeplats, det känns sjukt tungt, säger Näslund till Kanal 5.
Näslund lämnade in en protest efter finalen då hon tyckte att Smith körde för tufft, men den avslogs av juryn.
Resultatet är en stor missräkning för Näslund som totaldominerat världscupen och hade fyra raka segrar inför OS.

4 tim
LOIC VENANCE / AFP
Vinter-OS Alpint

Näslund om finalbråket: Det går ju att diska henne

Sandra Näslund var mycket besviken efter fjärdeplatsen i OS-finalen. Den svenska storfavoriten grät och fick tröst av lagkamraten Lisa Andersson, skriver TT i sin direktrapport.
Näslund och de svenska ledarna lämnade in en protest efter finalen, då de ansåg att svenskan blev trängd av bronsmedaljören Fanny Smith.
– Hela rakan där uppe tycker jag att hon stänger mig. Sedan börjar jag armbåga henne lite och då börjar hon skrika och så skriker jag tillbaka, säger Näslund till Sportbladet och fortsätter:
– Det går ju att diska henne. Jag tycker inte att det var okej.
Juryn avslog protesten och därmed gick Sverige medaljlösa från skicrossen, trots flera medaljhopp på både herr- och damsidan.
– Det känns förjävla tråkigt. Det är synd för Sandra som har varit bäst i världen hela säsongen och så bedöms det så här på ett OS, säger förbundskapten Joar Båtelson till TT.

3 tim
Lisa Andersson jublar efter B-finalen. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Lisa Andersson blev sexa: ”Jag är jättenöjd”

Den svenska junioren Lisa Andersson gjorde en mycket fin tävling och slutade sexa i OS-tävlingen i skicross. Andersson tog sig ända till semifinal och slog bland annat ut OS-mästarinnan Marielle Thompson i på vägen. I semifinalen föll Andersson tidigt och fick nöja sig med att köra B-final, där hon slutade tvåa.
– Jag är jättenöjd, men jag var jäkligt less efter att jag föll. Men kul att kunna utmana, säger Andersson enligt SVT Sport.

3 tim
Läs mer om Alpint
Polischefen Scott Israel under en pressträff.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Skolskjutningen i Florida

Beväpnad polis ingrep inte – lämnar sin tjänst

En beväpnad polis som befann sig vid gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School under skolskjutningen har lämnat sin tjänst, rapporterar Reuters. Han gick inte in på skolan och konfronterade skytten utan stod kvar utanför, visar en intern utredning.
Polisens agerande fångades på övervakningsbilder under masskjutningen i Florida, USA.
– Vad jag såg var en polis som kom till den västra sidan av byggnad 12, intog position, men aldrig gick in, säger polischefen Scott Israel, och hänvisar till den del av skolan där skytten avlossade flest skott.
Enligt Israel varade skolskjutningen i sex minuter och polismannen kom till byggnad 12 omkring 90 sekunder efter att det första skottet avlossats. Han stod sedan och tvekade utanför byggnaden i minst fyra minuter.

1 tim
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque. Privat/TT
Skolskjutningen i Florida

Armén ger medalj till elever – höll upp dörr vid flykten

Amerikanska militären kommer att belöna tre elever som dödades i skolmassakern i Florida med medaljer för tapperhet, skriver CNN.
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque var med i ”Junior reserve officers’ training corps”. Det är ett statligt program för gymnasieelever som sponsras av USA:s försvarsdepartement och bland annat ska lära ut patriotism och respekt för militären.
Wangs insats har fått stor uppmärksamhet efter dådet eftersom han tog emot upprepade skott när han höll upp en dörr så att andra kunde fly.
– Han dog som en gentleman, har hans klasskamrat Kelsey Friend sagt i efterhand.

20 feb
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Arkivbild. Lily Eskelsen Garcia. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Lärare kritiska till Trumps vapenutspel: ”Idiotiskt”

Donald Trump har under torsdagen utvecklat sina tankar om låta lärare beväpna sig för att motverka skolskjutningar. Förslaget väcker kritik – inte minst från lärarna själva.
Melissa Falkowski, som skyddade elever genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen i Florida, beskriver Trumps utspel som ”idiotiskt”:
– Varför behandlar vi skolor som de vore militärbaser med lärare tränade som poliser och militärer? frågar hon, enligt AFP.
Falkowski får stöd från Lily Eskelsen Garcia, ordförande för USA:s största lärarförbund National Education Association (NEA), som menar att landets lärare är överväldigande negativa till förslaget.
Randi Weingarten på fackförbundet American Federation of Teachers håller med, och beskriver förslaget som ett försök att ”förvandla skolor till militärfort”.

Igår 21:30
LaPierre (t v), protest mot vapenlagarna på onsdagen (t h). TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

NRA duckar vapendebatt: ”Skamligt politiserande”

Förra veckans skolskjutning i Florida har väckt nytt liv i debatten om de amerikanska vapenlagarna. Överlevande elever från skolan där 17 personer dödades har själva gått ut och krävt skärpta lagar och hårdare kontroller.
”Skamligt politiserande av en tragedi”, enligt lobbygruppen National Rifle Association (NRA).
– De hatar personlig frihet, sa NRA-toppen Wayne LaPierre om kritikerna i ett tal på torsdagen.

Igår 19:01
Donald Trump.  TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Trump: ”Vapenfri skola drar till sig dåliga människor”

USA:s president Donald Trump öppnade i går för att lärare ska kunna vara beväpnade i skolan för att förhindra skolskjutningar. I ett inlägg på Twitter utvecklar han nu sitt resonemang.
”Det jag sa var att vi bör titta på möjligheten att ge dolda vapen till vapenkunniga lärare med erfarenhet från det militära eller särskilda utbildningar – bara till de bästa”, skriver han.
Presidenten skriver att om 20 procent av lärarna var beväpnade skulle de kunna skjuta tillbaka omedelbart om en ”barbarisk galning kommer till en skola med dåliga intentioner”.
”En ’vapenfri’ skola drar till sig dåliga människor. ATTACKERNA SKULLE UPPHÖRA!” skriver han.

Igår 13:31
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.