Vid sitt besök på barnhemmet träffade SR den lilla pojken Hamoudeh. Cecilia Uddén, Sveriges Radio
Kampen mot IS

Hamoudeh användes som lockbete av IS – miste arm

Lilla Hamoudeh är en av de föräldralösa barn som tas om hand på ett barnhem i irakiska Mosul som SR:s korrespondent Cecilia Uddén besökt. Barnhemsföreståndaren berättar för SR hur terrorgruppen IS hade placerat ut bebisen på marken vid fronten för att lura fram irakiska soldater och skjuta dem. Vid ett av dessa tillfällen hann en vild hund fram och bet tag i pojkens arm. Den blev infekterad och fick senare amputeras.
Ett annat barn på barnhemmet är den enda som överlevde efter att mamman hade tagit sina fem barn i armarna och sprängt sig själv, berättar föreståndaren i reportaget.
Bland barnen finns även de som fötts av yazidiska kvinnor som utsatts för våldtäkter under sin fångenskap hos IS.

Toppnyheter

USA:s vice FN-ambassadör Kelley Currie talar under förhandlingarna om Syrien.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Frustration i förhandlingar om vapenvila i Syrien

Förhandlingarna om en vapenvila i Syrien har nått ett dödläge efter att Ryssland vägrat att gå med på det förslag som Sverige och Kuwait lagt fram. Ändå hoppas Kuwait att FN:s säkerhetsråd ska kunna rösta om en resolution klockan 17 svensk tid.
Ryssland menar att förslaget är ”orealistiskt” och har i stället presenterat ett eget förslag till en resolution, vilket har fått USA att gå i taket. Moskva har ”ensamt ansvar” för de mer än 400 dödsfallen i östra Ghouta, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD.
– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, säger Nauert.
Målet med det svensk-kuwaitiska förslaget var att humanitär hjälp skulle kunna nå de belägrade invånarna, och för att skadade och kritiskt sjuka skulle kunna lämna området. Det omformulerade ryska förslaget innehåller bland annat en formulering som verkar riktad mot USA, om att utländska militära styrkor endast ska kunna verka i Syrien i samordning med regimen.
Anonyma diplomater som sett det ryska förslaget säger till AP att det är oacceptabelt.

2 tim
Mamman till den döende pojken på sjukhuset i östra Ghouta.  AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

95 barn bland de döda – ”I himlen finns i alla fall mat”

Den syriska regimens flygräder mot östra Ghouta har dödat över 400 människor sedan i söndags och bland offren finns minst 95 barn. I ett tv-reportage visar BBC hur de två barnen Noor och Alla skriker av skräck efter att deras hem blivit bombat.
– Krigsflygplan har just bombat vår byggnad, säger ett av barnen.
På ett sjuhus i området kommer en mamma in med sin döende son.
– Jag väntar på att min son ska dö, då kommer han åtminstone vara fri från smärta, säger mamman.
Hon berättar att hon bakade bröd till sin son då taket på deras hem kollapsade.
– Han hamnar i himlen, där finns det i alla fall mat, säger hon innan hon bryter ihop helt.

2 min
Östra Ghouta (t v), Heather Nauert (t h) TT.
Syrienkriget

USA: Ryssland har ansvar för Syriens ödeläggelse

FN:s resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien hänger på att Ryssland inte lägger sitt veto i säkerhetsrådets omröstning, som kan komma att äga rum på fredagen. Hittills ser det inte ljust ut för Sverige, som lagt fram resolutionsutkastet tillsammans med Kuwait. Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia lät på torsdagskvällen meddela att man ännu inte nått en överenskommelse, och beskrev nuvarande förslaget som ”verklighetsfrånvänt”.
Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert anklagade på torsdagskvällen Ryssland för att ha ett ”unikt ansvar” för det som sker i regionen östra Ghouta, där över 400 civila dödats bara de senaste dagarna.
– Utan Rysslands stöd till Syrien hade ödeläggelsen inte ägt rum, sa Nauert, enligt AFP, och fortsatte:
– Vad gör de för att stoppa förstörelsen, dödsfallen, morden, som äger rum i Syrien?

Igår 23:04
Läs mer om Syrienkriget
Vinter-OS Alpint
Sandra Näslund var ledsen efter att ha slutat fyra, precis slagen av Schweiz Fanny Smith. TT
Vinter-OS Alpint

Medaljmiss för Näslund: ”Det är en stor tomhet nu”

Guldfavoriten Sandra Näslund lyckades inte ta medalj när OS-skicrossen avgjordes i natt. Svenskan slutade fyra i den mycket jämna finalen och slängde stavarna efteråt i besvikelse. Kanadas Kelsey Serwa tog guldet, landsmaninnan Brittany Phelan silvret och schweiziskan Fanny Smith bronset.
– Det är en stor besvikelse och tomhet just nu. Jag åkte hit för att ta guld och så slutar det med en fjärdeplats, det känns sjukt tungt, säger Näslund till Kanal 5.
Näslund lämnade in en protest efter finalen då hon tyckte att Smith körde för tufft, men den avslogs av juryn.
Resultatet är en stor missräkning för Näslund som totaldominerat världscupen och hade fyra raka segrar inför OS.

4 tim
LOIC VENANCE / AFP
Vinter-OS Alpint

Näslund om finalbråket: Det går ju att diska henne

Sandra Näslund var mycket besviken efter fjärdeplatsen i OS-finalen. Den svenska storfavoriten grät och fick tröst av lagkamraten Lisa Andersson, skriver TT i sin direktrapport.
Näslund och de svenska ledarna lämnade in en protest efter finalen, då de ansåg att svenskan blev trängd av bronsmedaljören Fanny Smith.
– Hela rakan där uppe tycker jag att hon stänger mig. Sedan börjar jag armbåga henne lite och då börjar hon skrika och så skriker jag tillbaka, säger Näslund till Sportbladet och fortsätter:
– Det går ju att diska henne. Jag tycker inte att det var okej.
Juryn avslog protesten och därmed gick Sverige medaljlösa från skicrossen, trots flera medaljhopp på både herr- och damsidan.
– Det känns förjävla tråkigt. Det är synd för Sandra som har varit bäst i världen hela säsongen och så bedöms det så här på ett OS, säger förbundskapten Joar Båtelson till TT.

3 tim
Lisa Andersson jublar efter B-finalen. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Lisa Andersson blev sexa: ”Jag är jättenöjd”

Den svenska junioren Lisa Andersson gjorde en mycket fin tävling och slutade sexa i OS-tävlingen i skicross. Andersson tog sig ända till semifinal och slog bland annat ut OS-mästarinnan Marielle Thompson i på vägen. I semifinalen föll Andersson tidigt och fick nöja sig med att köra B-final, där hon slutade tvåa.
– Jag är jättenöjd, men jag var jäkligt less efter att jag föll. Men kul att kunna utmana, säger Andersson enligt SVT Sport.

3 tim
Läs mer om Alpint
Polischefen Scott Israel under en pressträff.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Skolskjutningen i Florida

Beväpnad polis ingrep inte – lämnar sin tjänst

En beväpnad polis som befann sig vid gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School under skolskjutningen har lämnat sin tjänst, rapporterar Reuters. Han gick inte in på skolan och konfronterade skytten utan stod kvar utanför, visar en intern utredning.
Polisens agerande fångades på övervakningsbilder under masskjutningen i Florida, USA.
– Vad jag såg var en polis som kom till den västra sidan av byggnad 12, intog position, men aldrig gick in, säger polischefen Scott Israel, och hänvisar till den del av skolan där skytten avlossade flest skott.
Enligt Israel varade skolskjutningen i sex minuter och polismannen kom till byggnad 12 omkring 90 sekunder efter att det första skottet avlossats. Han stod sedan och tvekade utanför byggnaden i minst fyra minuter.

1 tim
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque. Privat/TT
Skolskjutningen i Florida

Armén ger medalj till elever – höll upp dörr vid flykten

Amerikanska militären kommer att belöna tre elever som dödades i skolmassakern i Florida med medaljer för tapperhet, skriver CNN.
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque var med i ”Junior reserve officers’ training corps”. Det är ett statligt program för gymnasieelever som sponsras av USA:s försvarsdepartement och bland annat ska lära ut patriotism och respekt för militären.
Wangs insats har fått stor uppmärksamhet efter dådet eftersom han tog emot upprepade skott när han höll upp en dörr så att andra kunde fly.
– Han dog som en gentleman, har hans klasskamrat Kelsey Friend sagt i efterhand.

20 feb
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Arkivbild. Lily Eskelsen Garcia. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Lärare kritiska till Trumps vapenutspel: ”Idiotiskt”

Donald Trump har under torsdagen utvecklat sina tankar om låta lärare beväpna sig för att motverka skolskjutningar. Förslaget väcker kritik – inte minst från lärarna själva.
Melissa Falkowski, som skyddade elever genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen i Florida, beskriver Trumps utspel som ”idiotiskt”:
– Varför behandlar vi skolor som de vore militärbaser med lärare tränade som poliser och militärer? frågar hon, enligt AFP.
Falkowski får stöd från Lily Eskelsen Garcia, ordförande för USA:s största lärarförbund National Education Association (NEA), som menar att landets lärare är överväldigande negativa till förslaget.
Randi Weingarten på fackförbundet American Federation of Teachers håller med, och beskriver förslaget som ett försök att ”förvandla skolor till militärfort”.

Igår 21:30
LaPierre (t v), protest mot vapenlagarna på onsdagen (t h). TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

NRA duckar vapendebatt: ”Skamligt politiserande”

Förra veckans skolskjutning i Florida har väckt nytt liv i debatten om de amerikanska vapenlagarna. Överlevande elever från skolan där 17 personer dödades har själva gått ut och krävt skärpta lagar och hårdare kontroller.
”Skamligt politiserande av en tragedi”, enligt lobbygruppen National Rifle Association (NRA).
– De hatar personlig frihet, sa NRA-toppen Wayne LaPierre om kritikerna i ett tal på torsdagen.

Igår 19:01
Donald Trump.  TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Trump: ”Vapenfri skola drar till sig dåliga människor”

USA:s president Donald Trump öppnade i går för att lärare ska kunna vara beväpnade i skolan för att förhindra skolskjutningar. I ett inlägg på Twitter utvecklar han nu sitt resonemang.
”Det jag sa var att vi bör titta på möjligheten att ge dolda vapen till vapenkunniga lärare med erfarenhet från det militära eller särskilda utbildningar – bara till de bästa”, skriver han.
Presidenten skriver att om 20 procent av lärarna var beväpnade skulle de kunna skjuta tillbaka omedelbart om en ”barbarisk galning kommer till en skola med dåliga intentioner”.
”En ’vapenfri’ skola drar till sig dåliga människor. ATTACKERNA SKULLE UPPHÖRA!” skriver han.

Igår 13:31
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.