CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skådespelaruppropet

Hyllades inför personalen: ”Behandlats avskyvärt”

Vid ett stormöte med all personal på Kulturhuset Stadsteatern inledde den nya tillförordnade chefen Lena Joelsson sitt tal med att hylla sin företrädare Benny Fredriksson, som lämnar posten efter hård kritik mot hans ledarstil.
”Det är avskyvärt hur han behandlats i medier”, ska Joelsson ha sagt enligt personer som deltog och som TT har talat med.
Enligt Joelsson avgick Fredriksson för att ”behålla sin värdighet” och att ”ta situationen i egna händer”.
Anklagelserna mot Fredriksson framkom i en granskning av Aftonbladet som tagit del av 45 personers berättelser om arbetsmiljön.
– Det här är tung kritik mot Benny Fredriksson som egentligen har funnits under många år, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg till TT.

Toppnyheter

Lekplatsen i Malmö där överfallsvåldtäkten inträffade/Leif GW Persson. TT
Överfallsvåldtäkten i Malmö

GW: Uppmaningen ett tecken på att polisen famlar

Kriminologen Leif GW Persson är mycket kritisk till att Malmöpolisen gått ut med en uppmaning till kvinnor att inte röra sig ensamma på mörka platser i staden. Enligt honom är det ett tydligt tecken på att polisen saknar konkreta spår i utredningarna av de tre överfallsvåldtäkterna den senaste månaden.
Dessutom innebär det att polisen inte längre garanterar medborgarna det skydd som de har rätt till, säger GW Persson till SVT Nyheter.
– Det drabbar tusentals kvinnor mitt i julhelgerna. Ska de sitta inne och kura då? I helvete heller!

3 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Värsta polis sett på 35 år: “Undvik mörka områden”

Överfallsvåldtäkten av en 17-årig flicka natten mot lördag var den tredje i Malmö inom loppet av en månad. Nu uppmanar förundersökningsledaren Anders Nilsson kvinnor att vara extra försiktiga tills brotten är uppklarade.
Nilsson kallar gärningsmännen ”predatorer som riktar in sig på ensamma kvinnor”.
– Man ger sig kanske inte ut ensam i becksvarta områden utan ska man vara ute kan man gå två och två eller i grupp, säger han till SVT Nyheter Malmö.
Mats Attin, inre befäl på Malmöpolisen, säger till SVT att den 17-åriga flickan utsattes för särskilt hänsynslöst och grymt våld, och att han inte sett något liknande under sina 35 år som polis.

Idag 14:33
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Överfallsvåldtäkterna kopplas inte ihop

Överfallsvåldtäkten mot en ung kvinna i Malmö natten mot lördag kopplas inte ihop med de två överfallsvåldtäkterna i staden i november. Det säger förundersökningsledaren Anders Nilsson till TT.
– Vi har haft flera sådana här fall men det är inget som tyder på att det ska vara ihopkopplat. Men vi tittar på bred front.
Den 17-åriga flickan har förhörts på nytt under söndagen.
– Efter omständigheterna är det inte bra, hon mår naturligtvis jättedåligt, säger Nilsson.

Idag 14:02
Läs mer om Överfallsvåldtäkten i Malmö
Trumps USA Rysskontakterna
Donald Trump anländer till Vita huset med helikopter. MIKE THEILER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Trump: Överväger inte att sparka särskilde åklagaren

USA:s president Donald Trump överväger inte att sparka den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder möjliga kopplingar mellan Trumps kampanjorganisation och ryska företrädare under presidentvalskampanjen.
– Nej, det gör jag inte, svarade Trump utan att vidare utveckla sitt svar när han fick frågan på söndagen.
Demokratiska politiker har de senaste dagarna uttryckt oro över att Mueller riskerar att få sparken av Trump.
I helgen har flera medier rapporterat att Rysslandsutredningen via ett federalt organ har fått ta del av tusentals mejl som Trumps kampanjmedarbetare skickat. Det kritiserades av Trump, som sa att ”det inte ser bra ut”.

21 min
Robert Mueller, arkivblid. Jeff Chiu / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Trumps jurist upprörd av utlämnade mejl – rundades

I brev till två kongressutskott klagar juristen för Donald Trumps övergångsteam på att Rysslandsutredningen fått tag på tusentals mejl från organisationen inför presidenttillträdet. Det skriver Reuters.
Enligt källor med insyn råder det upprördhet kring att det federala organet GSA har lämnat ut mejlen, vilket juristen hävdar varit otillåtet.
Materialet innehåller kommunikation för minst ett dussin högt uppsatta personer i organisationen, däribland Trumps tidigare säkerhetspolitiske rådgivare Michael Flynn.

Idag 14:47
Specialåklagare Robert Mueller, Ivanka Trump och Jared Kushner. TT
Trumps USA Rysskontakterna

Ryssutredare granskar tiotusentals kampanjmejl

Den amerikanska specialåklagaren Robert Mueller har fått tillgång till tusentals mejl från Donald Trumps valkampanj. Mejlen granskas nu i Muellers pågående utredning om rysk påverkan under det amerikanska presidentvalet. Det rapporterar AP och Axios med hänvisning till källor med insyn i president Trumps team.
Enligt AP:s uppgifter ska mejlen bland annat innehålla uppgifter om olika ställningstagande som Donald Trump gjorde som tillträdande president.
Enligt Axios ska utredarna bland annat tagit del av flera mejl från Jared Kushner, Trumps svärson och rådgivare.

Idag 08:12
Läs mer om Rysskontakterna
Talmannen Baleka Mbete. SIPHIWE SIBEKO / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Sydafrika

Efter dygnslång försening – röstning sker först i morgon

Först kom rapporter om att röstningen på ANC:s kongress efter 20 timmars försening trots allt kunde genomföras på söndagskvällen. Senare stod det klart att valet av efterträdare till Jacob Zuma skjuts upp till måndagen, skriver AFP.
Bakgrunden till oenigheterna är att det har varit oklart vilka av de nästan 5 000 delegaterna som har rätt att rösta. Det efter domstolsprocesser som ogiltigförklarat primärval efter anklagelser om fusk med röstlängder.
Huvudkandidaterna är Zumas exhustru Nkosazana Dlamini-Zuma och vicepresidenten Cyril Ramaphosa. AFP skriver att ett jämnt resultat kan leda till att resultatet utmanas och omräkningar, vilket skulle försena ett besked ytterligare.

1 tim
Kvinnor i Johannesburg säljer partimaterial intill kongresshallen. WIKUS DE WET / AFP
Turbulensen i Sydafrika

Besked om efterträdare till Jacob Zuma skjuts upp

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC håller kongress i helgen för att utse en ny partiledare, som även väntas bli president efter landets val nästa år. Beskedet om Jacob Zumas efterträdare väntades under söndagskvällen, men kommer troligtvis att dröja till måndagen. Det beskedet gav ANC:s biträdande generalsekreterare Jessie Duarte vid lunchtid, skriver TT.
Kongressen har lidit av spruckna tidsscheman ända sedan den försenade öppningen under gårdagen. Zuma höll sitt tal flera timmar efter utsatt tid och enligt TT:s utsända syns hålögda partifunktionärer på jätteanläggningen Nasrex expocenter i Johannesburgs miljonförstad Soweto.

Idag 16:05
Jacob Zuma, Winnie Mandela och partiledarkandidaten Cyril Ramaphosa. MUJAHID SAFODIEN / AFP
Turbulensen i Sydafrika

Analys: Chans för ANC att hitta själen om partiet rasar

Den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma skämtade och skrattade när regeringspartiet ANC möttes för att utse ny partiledare, skriver den politiska reportern Carien du Plessis i Daily Maverick.
Kanske var det en sista charmoffensiv, kanske är han genuint glad att lämna ifrån sig makten, menar skribenten som nyligen har publicerat en biografi om Zumas exhustru Nkosazana Dlamini-Zuma, som också är en av två favoriter att ta över styret.
Mitt i all osäkerhet kring vad som ska hända härnäst finns det en ljuspunkt, skriver du Plessis. ”Sydafrika har åtminstone ledare som kliver åt sidan när deras mandatperioder är över.”
På lång sikt kanske det är bra om partiet faller samman och tvingas hitta tillbaka till sin själ under återuppbyggnaden, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i en analys. ”I det korta perspektivet betyder det politiskt kaos och risk för ännu högre arbetslöshet och uteblivna reformer.”

Igår 21:41
Läs mer om Turbulensen i Sydafrika
Star wars-fans med ljussablar under Glow Battle Tour i Las Vegas. Chris Pizzello / TT / NTB Scanpix
Nya Star Wars-filmerna

Analys: Star wars rör sig i samtida politiska marker

Ingen slipper undan de politiska tolkningarna av Star wars, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys. Bör Republiken i Star wars-filmerna liknas vid ett otillräckligt EU, en elitorganisation som förtjänar nästan lika stort förakt som det militaristiska Rymdimperiet? Är jediriddarna egentligen inget mer än ljussabelsvingande jihadister i ett intergalaktiskt byråkratiskt kalifat, som den konservative skribenten David French skrev för två år sedan i högertidskriften National Review? Även den senaste filmen The Last Jedi rör sig i samtida politiska marker, menar Tharoor. Filmen visar hur stora drömmar dör och mäktiga regimer lätt hemfaller åt paranoid fascism, skriver han.
Filmregissören Paul Verhoeven skriver i en analys för ABC att The Last Jedi är den mest samtidspolitiska filmen i serien. Även om Donald Trump aldrig ”vrålat om obegränsad makt” känns det knappast som ett orimligt scenario, menar Verhoeven, som ändå ser ljuspunkter. ”Året har varit en enda röra. Men det finns också potential för hopp.”

1 tim
Lucasfilm
Nya Star Wars-filmerna

Star wars bara slagen av Star wars på premiärhelgen

Den nya Star wars-filmen The last jedi har spelat in 450 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor, under sin premiärhelg, enligt distributören Disney.
Intäkterna av biljettförsäljningen omfattar även Kanada och Nordamerika, där filmen drog in 1,86 miljarder kronor. Det gör att The last jedi haft den näst bästa premiärhelgen någonsin i Nordamerika. Bara föregångaren Star wars: The force awakens hade 2015 en starkare öppningshelg.

3 tim
Läs mer om Nya Star Wars-filmerna
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripne KI-forskaren i Iran

Frun: Medgav spioneri under dödshot mot barnen

Tv-sändningen i Iran där Ahmadreza Djalali medger att han lämnat information till främmande makt gjordes under hot mot KI-forskarens familj. Det säger hans fru Vida Mehrannia till TT. Enligt henne ska videon ha spelats in för tre månader sedan.
– De spelade in den här videon och satte honom i isolering, och sa att ”du måste göra den här videon och om du gör den kommer vi släppa dig i morgon. Och om du inte gör den kommer vi att döda dina barn i Sverige”.
Mehrannia hade kontakt med sin make senast för tre dagar sedan.
Amnesty har fördömt anklagelserna om spioneri mot Ahmadreza Djalali, som har svenskt uppehållstillstånd. Enligt människorättsorganisationen finns det ”inget som helst” som tyder på att de stämmer.

4 tim
Forskarens fru Vida Mehrannia visar upp en bild av sin make i telefonen. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripne KI-forskaren i Iran

Dödsdömd KI-forskare framträder i iransk tv

Karolinska institutet-forskaren Ahmadreza Djalali som har dömts till döden i Iran har framträtt i iransk statskontrollerad tv, skriver nyhetsbyrån AP.
I sändningen ska Djalali ha sagt att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst. Informationen ska ha gällt en iransk atomforskare som mördades 2010. Djalali sa också att han under studier i Europa kontaktats av en man som rekryterade honom till det landets underrättelsetjänst, mot löfte om medborgarskap i landet. Sverige nämndes inte vid namn, men tv-bilder visade ett svenskt id-kort och Colosseum i Rom.
Amnesty har dömt ut rättsprocessen som orättvis. Utrikesminister Margot Wallström (S) sa tidigare i höstas att fallet skulle tas upp på högsta nivå med den iranska ledningen.

5 tim
Amnestydemonstration för Ahmadreza Djalalis frisläppande. VIRGINIE LEFOUR / Belga
Gripne KI-forskaren i Iran

Amnesty: Det enda rätta är att han släpps omedelbart

Amnesty International är skarpt kritisk till de iranska anklagelserna om spioneri som riktas mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som har svenskt uppehållstillstånd men suttit fängslad i Iran sedan april 2016. Där har han dömts till döden.
– Det har inte hittills funnits några som helst bevis som kan tyda på att anklagelserna stämmer, säger Joanna Backman, kommunikatör på Amnesty Sverige, till TT.
– Det enda rätta vore att han släpps omedelbart, tillägger hon.
I ett klipp som har sänts i statskontrollerad tv erkänner Djalali att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst, om en iransk atomforskare som senare mördades.

4 tim
Läs mer om Gripne KI-forskaren i Iran

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.