”När jag landade i New York och scannade fingeravtrycken kändes det som en konstig dröm; en dröm där det var roligt att flyga igen, om så bara för en dag”, skriver The Telegraphs reporter Gavin Haines om teaterupplevelsen på 10 000 meters höjd. The Telegraph
Flygresor
Resa

Iceland Air satsar på teater ombord

Gillar du inte film kanske du går igång på Iceland Airs senaste initiativ: Teater på 10 000 meters höjd. Ja, på riktigt, skriver The Telegraph.
Det stannar inte där. För att krydda till den redan osannolika historien är det inte bara professionella skådespelare som uppträder, utan också volontärer från Iceland Airs egen personalstyrka. De har spenderat sommaren på teaterskola, enligt The Telegraph.
Förstklassigt skoj eller flygande pr-katastrof? Reportern skriver:
”När jag landade i New York och scannade fingeravtrycken kändes det som en konstig dröm; en dröm där det var roligt att flyga igen, om så bara för en dag.”
Blir föreställningen en succé finns det chans att den dyker upp titt som tätt framöver.

”När jag landade i New York och scannade fingeravtrycken kändes det som en konstig dröm; en dröm där det var roligt att flyga igen, om så bara för en dag”, skriver The Telegraphs reporter Gavin Haines om teaterupplevelsen på 10 000 meters höjd. The Telegraph

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Flygresor

Toppnyheter

Demonstranter tågade mot Mugabes residens på lördagen, men stoppades av militär. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Maktkampen i Zimbabwe

Armén stoppar marsch mot Mugabes hem

Zimbabwes armé har hindrat tusentals demonstranter från att marschera mot president Robert Mugabes officiella residens. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats.
Demonstrationerna med krav på att Mugabe ska avgå inleddes på lördagsmorgonen. Flera mediers korrespondenter har beskrivit stämningen som uppsluppen och hur jublande och sjungande människor tågat fram.
– Det här är glädjetårar, säger Frank Mutsindikwa till Reuters och håller upp en Zimbabwisk flagga. Jag har väntat hela mitt liv på den här dagen. Äntligen fri. Vi är äntligen fria.

1 tim
Robert Mugabe under ett framträdande i Harare på fredagen. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN

Mugabe: Befrielsehjälten som blev en despot

Robert Mugabe är frihetshjälten som drev bort det vita minoritetsstyret från makten i dåvarande Rhodesia. Men snart stöptes han om till att bli en despot som krossade det politiska motståndet och drev landets ekonomi i sank. Det skriver AFP i ett porträtt av den 93-årige ledaren.
Efter att ha suttit flera år som politisk fånge ledde han ett blodigt frihetskrig, som i kombination med sanktioner, tvingade den rhodesiska regeringen till förhandlingsbordet. Förhandlingar som slutade med att landet blev Zimbabwe med Mugabe vid rodret.
SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström konstaterar att Mugabe är Afrikas sista regerande frihetskämpe från kolonialväldet. Om maktskiftet i Zimbabwe sker fredligt kan det vara en värdemätare på den politiska mognad som kontinenten uppnått.

2 tim
Demonstranter i Harare kräver att president Mugabe avgår  - / AFP

”Det är historiska scener som utspelas i Harare”

Tiotusentals människor har samlats på gatorna i Harare i Zimbabwe för att protestera mot president Robert Mugabe. TV4:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid säger i kanalens nyhetssändning att något liknande aldrig hänt förut, och beskriver det som en ”historisk dag”.
– Att människor kan komma ut så här beror på att militären tillåter det, säger han.
BBC:s Afrikakorrespondent Anne Soy skriver på Twitter att scenerna saknar motstycke och Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson talar också om historiska vingslag. Han säger i radions livesändning att folk börjat tröttna på Mugabe men att de kanske inte har vågat säga det tidigare. Zimbabwe har varit en enorm kontrollstat, resonerar han.
– Nu har han tappat sina vänner och därmed också tappat kontrollen över makten här i landet.
Det är bland annat krigsveteraner och personer inom det styrande partiet Zanu PF som manat till protesterna.

5 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Arkivbild: Ubåten San Juan. Argentina Navy / TT NYHETSBYRÅN

Nasaplan ansluter sig till sökandet efter ubåten

Den argentinska flottan intensifierar sökandet efter ubåten San Juan som är försvunnen i södra Atlanten, rapporterar BBC. Ett flygplan från Nasa har anslutit sig till sökandet. Sedan tidigare letar en argentinsk jagare och två korvetter i det område där ubåten senast sågs.
44 människor befinner sig ombord. Insatsen har officiellt uppgraderats till en sök- och räddningsinsats, men hårda vindar och höga vågor försvårar sökandet.
Den senaste kontakten med ubåten var på onsdagsmorgonen. Lokala medier rapporterar att ubåten lokaliserats på 70 meters djup, skriver The Guardian, men de uppgifterna har inte bekräftats.
– Vi förväntar oss att den befinner sig på ytan, sa flottans talesperson Enrique Balbi tidigare på en presskonferens.

44 min
Arkivbild: Besättningsmedlemmar ombord på ubåten San Juan, som lämnar hamnen i Buenos Aires. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi har inte lyckats hitta ubåten”

Argentinas flotta har tappat kontakten med ubåten San Juan med 44 besättningsmedlemmar ombord. Flottan säger att man inte haft någon kontakt med ubåten, som befinner sig i södra Atlanten, på 48 timmar.
– Vi har inte lyckats hitta, ha visuell eller radarkontakt med ubåten, säger talespersonen Enrique Balbi på en presskonferens enligt AFP.
Ubåten var på väg hem från ett rutinuppdrag till Ushuaia, nära Kap Horn. En sökinsats har inletts i närheten av den plats där ubåten sågs senast.

Idag 05:15
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Emmanuel Macron tar emot  Saad Hariri i Paris på lördagen THOMAS SAMSON / AFP
Politiska krisen i Libanon

Nära band mellan Frankrike, Libanon och Hariris familj

Libanons premiärminister Saad Hariri kom på lördagsmorgonen till Paris för att vid lunchtid träffa president Emmanuel Macron.
Och det är ingen slump att han befinner sig just i Frankrike. Landet har spelat en stor roll i att hantera den senaste krisen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Kopplingen mellan Frankrike och Libanon går tillbaka till åtminstone 1500-talet, när de franska kungarna fick status som skyddsmakt åt de kristna i Mellanöstern. Efter ottomanernas fall 1920 föll Libanon under franskt mandat fram till självständigheten 1943. Sedan dess har banden mellan länderna fortsatt att vara täta.
Hariris familj har fastigheter i Frankrike och Saads pappa, Rafiq arbetade nära den blivande presidenten Jacques Chiraq på det tidiga 1980-talet.
Emmanuel Macron å sin sida ser tillfället att göra ett avtryck på den internationella scenen. När USA under Donald Trump dragit sig tillbaka och Storbritannien är fullt upptagna med brexit finns ett tomrum som Macron försöker fylla, konstaterar AFP.

2 tim
Bilkortegen med Saad Hariri lämnar Le Bourget-flygplatsen tidigt på lördagsmorgonen GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Källa: Hariri har landat i Frankrike

Libanons premiärminister Saad Hariri har landat i Frankrike, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Nyhetsbyrån publicerar också bilder som visar Saad Hariri med följe i centrala Paris.
Hariri har fram till nu befunnit sig i Saudiarabien. Han har förnekat uppgifter att han hållits där mot sin vilja.
För två veckor sedan avgick Hariri, med motiveringen att han fruktar för sitt eget liv. Han anklagar Iran och Hizbollah för att destabilisera Libanon, och Hariris avgång har ytterligare spätt på konflikten mellan de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran.

Idag 06:54
Hariri intervjuades i Saudiarabien nyligen – en intervju som betrakades som på många sätt märklig. - / FUTURE TV

Hariri lämnar Saudi för Macron: ”På väg till flyget”

Libanons avgående premiärminister Saad Hariri uppges vara på väg att lämna Saudiarabien. ”Jag är på väg till flygplatsen”, skrev han på Twitter, sent på fredagskvällen svensk tid.
En partimedlem har tidigare sagt att Hariri kommer att resa till Frankrike, skriver Reuters. Enligt Al Jazeera väntas han och familjen träffa president Emmanuel Macron under lördagen.
– Jag kommer välkomna honom som premiärminister, sa Macron under sitt besök vid EU-toppmötet i Göteborg och hänvisade till att Libanon formellt ännu inte har accepterat Hariris avgång.
Hariri meddelade under besöket i Saudiarabien hastigt att han lämnar makten. Farhågor väcktes kring stabiliteten i Libanon och det har spekulerats i om premiärministern har hållits fången, men Hariri själv har förnekat att så är fallet.
”Att säga att jag hålls fast i Saudiarabien och inte får lämna landet är en lögn”, skriver Hariri på Twitter i kväll.

Igår 23:09
Läs mer om Politiska krisen i Libanon
Jan Björklund (L) Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Björklund: Har varit för flata mot hedersförtryck

Liberalernas partiledare Jan Björklund var självkritisk under sitt tal på partiets landsmöte i Västerås när han talade om hedersförtryck och mot framförallt unga kvinnor och flickor. Han lovar att L inte ska ge sig förrän alla flickor och pojkar lever i jämställdhet utan förtryck.
– Toleransen har sina gränser. Vi har varit för flata. Jag tycker att vi ska vara självkritiska. Jag är självkritisk. Vi har inte gjort tillräckligt för att motverka den utveckling som sker.
Jan Björklund varnade också för att kunskapsresultaten i skolan nu blir sämre igen, samtidigt som färre vill bli lärare. Partiledaren anser att regeringen bortser från att kunskapsresultaten i skolan måste höjas för att i stället fokusera på likvärdigheten.

3 tim
Arkivbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN

L: Narkotikabruk ska vara fortsatt kriminellt

Liberalernas landsmöte beslutade att bruk av narkotika inte bör avkriminaliseras. Förslaget fanns från partiets socialpolitiska arbetsgrupp.
I debatten på landsmötet pekade flera förespråkare av avkriminalisering på att fler tunga missbrukare dör i Sverige än i nästan alla andra EU-länder. De menade att kriminaliseringen leder till att missbrukare inte får den vård de behöver.
Partistyrelsen ansåg att kriminalisering minskar risken för att unga prövar narkotika.
– Sverige är ett av de länder som har lägst andel unga som har prövat narkotika. Det måste också vara värt väldigt mycket, sade partisekreteraren Maria Arnholm.

Idag 07:39
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Sergej Ustigov, Jevgenij Belov (mitten) och Dario Cologna på pallen i Gällivare i dag. Ulf Palm / SKIDOR GƒLLIVARE 2017

”Vinnare trots avstängning – det är en otrolig skandal”

Jevgenij Belov vann dagens längdpremiär i Gällivare, trots att han är avstängd på livstid från OS för dopning. Skälet är att Internationella skidförbundet, Fis, inte är överens med IOK om avstängningen. Expressens Ludvig Holmberg undrar varför Fis inte agerar.
”Det här är så klart en skandal. En otrolig skandal”, skriver han i en krönika.
Sportbladets Erik Karlsson är av en helt annan åsikt. Han understryker att Belov och de andra åkarna dömts för misstankar om dopning. Något positivt dopningsprov som kan kopplas till dem har inte hittats.
”Föreställ er en dom i något civilt sammanhang där domstolen dömer till livstid – men struntar i kapitlet med domskälen.”

Igår 19:58
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.