Inrikes

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Ramberg: ”Lokala förbud inte förenligt med lagen”

Anne Ramberg, generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund, är inte förvånad över att länsstyrelsen beslutat att riva upp det lokala tiggeriförbud som Vellinge kommun röstat igenom. Det säger hon till SvD. Enligt Ramberg krävs det ”rimliga skäl” för att inskränka folks rättigheter på det sätt som ett tiggeriförbud gör.
– Ett lokalt tiggeriförbud är helt enkelt inte förenligt med nuvarande lagstiftning, säger hon till tidningen.
Länsstyrelsen slår i sitt beslut fast att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Moderatledningen i Vellinge, som tagit initiativ till förbudet, kommer antagligen att överklaga länsstyrelsen beslut.

28 min
En kvinna tigger pengar utanför Södersjukhusets entré.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Skåne stoppar Vellinges planer på ett lokalt tiggeriförbud, skriver Sydsvenskan.
– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.
För några veckor sedan klubbade kommunstyrelsen i Vellinge igenom ett lokalt tiggeriförbud, som skulle börja gälla vid årsskiftet. Men länsstyrelsen, som är sista instans i kommunen att pröva frågan, anser att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Igår 08:05
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-toppen: ”Kommer antagligen överklaga detta”

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) är besviken och förvånad över länsstyrelsens beslut att upphäva det lokala tiggeriförbud som nyligen klubbades i Vellinge.
– Vi kommer antagligen överklaga detta, men har inte hunnit ta ett beslut ännu, säger hon till SVT Nyheter Skåne.
Länsöverdirektör Ola Melin skriver i ett pressmeddelande att beslutet strider mot ordningslagen. Kommunen har inte heller kunnat bevisa att ett ”passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen”, skriver han.
Wutzler påpekar att det finns andra regler i de lokala ordningsföreskrifterna där liknande underlag inte har varit ett krav.
– Exempelvis har vi alkoholförbud på vissa platser som inte ifrågasätts på samma sätt, säger hon till Sydsvenskan.

Igår 09:34
Läs mer om Tiggeridebatten
Casten Almqvist. Arkivbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Vd:n: Vi kommer inte att polisanmäla Martin Timell

TV4 kommer inte att polisanmäla Martin Timell för det påstådda sexuella övergreppet som ska ha inträffat 2008. Det säger kanalens vd Casten Almqvist till Expressen. Skälen till det är att det har gått lång tid sedan händelsen, att den inträffade på ”privat mark” och att kvinnan själv inte ville gå vidare med det.
Almqvist säger att han känt till anklagelserna sedan våren 2016. Han medger att det var fel att låta Timell jobba kvar efter det.
– Det visade sig ju i efterhand var fel beslut, säger han till DN.
Enligt Almqvist har Timells beteende tolererats för att han är en stjärna. Men från och med nu råder nolltolerans, säger han.
– Det görs inga undantag för kända programledare från och med nu.

Igår 19:53
Martin Timell. Arkivbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

TV4 avbryter samarbetet med Martin Timell

TV4 avbryter allt samarbete med Martin Timell, rapporterar TV4 Nyheterna. Det beskedet gav kanalen efter att ha hållit ett internt krismöte där anklagelserna mot programledaren diskuterades.
Timell har den senaste veckan anklagats för sexuella övergrepp i samband med #MeToo-uppropet. Flera tidigare kolleger har också vittnat om att profilen dragit sexistiska, rasistiska och homofoba skämt under inspelningarna.
Enligt TV4:s vd Casten Almqvist är Timell ”ett enskilt rötägg” och inte representativ för kanalen. Samtidigt är han kritisk till att man inte agerat tidigare.
– Det handlar om att man aktivt har blundat för saker av skäl som är ganska svåra att svara på, säger han till Expressen.

Igår 13:55
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta föremålet i Ängelholm

Utreds som grovt olaga hot – förundersökning flyttas

Utredningen av attentatet mot en bar i Ängelholm i helgen har flyttats över till Riksenheten för säkerhetsmål, som bland annat utreder terrorbrott, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Händelsen utreds som grovt olaga hot.
21-åringen greps efter att ha kastat två glasflaskor mot krogen natten mot söndag. Flaskornas innehåll är ännu inte känt. Mannen hade ett bälte runt midjan med en sladd till en fjärrkontroll.
– Han har gjort vissa medgivanden. Närmare om motivet vill jag inte gå in på, säger chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström på Riksenheten för säkerhetsmål.

Igår 14:56
Polisens kriminaltekniker vid baren i Ängelholm som utsattes för ett attentat. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren: Hade flera brandbomber i väskan

Den man som misstänks för attentatet mot en bar i Ängelholm i helgen hade ytterligare tre brandbomber i sin väska när han greps. Det säger åklagaren till SVT Nyheter Helsingborg.
Polisen har genomfört husrannsakan i mannens bostad och förhör har även hållits med 21-åringen.
– Han har berättat en del om sina tankar och idéer kring händelsen, säger åklagare Ola Lavie till SVT.
Han vill inte kommentera hur mannen ställer sig till misstankarna om mordförsök och försök till grov misshandel.

Igår 11:15
Polisavspärrningarna i Ängelholm, natten mot söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgift: Brandfarlig vätska hittad vid husrannsakan

Polis har gjort husrannsakan och hittat brandfarlig vätska hemma hos den 21-årige man i Ängelholm som anhållits misstänkt för mordförsök, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tidningen skriver också att en ryggsäck som mannen bar vid dådet ska ha innehållit pamfletter med religiöst material.
21-åringen greps efter att ha kastat in vad som tros vara brandbomber genom fönstret på en krog, natten mot söndagen. Flaskorna som kastades in antändes aldrig. Utanför krogen ska mannen ha stått beväpnad med kniv. Han ska också ha burit något som krogpersonalen uppfattade som ett bombbälte. Vid lunchtid på söndagen kommenterade polis den senare uppgiften för SVT Helsingborg och uppgav att det sannolikt rört sig om ett ofarligt föremål.
Ingen person skadades allvarligt vid händelsen.

22 okt
Läs mer om Misstänkta föremålet i Ängelholm