Inrikes

Illustrationsbilder. TT
Vintervädret och trafiken

Kylan på väg söderut: Kan bli 20 minus i helgen

Under måndagen har flera delar av södra Sverige fått snö för första gången på länge. Och i helgen kommer vinterkylan – flera platser i Mellansverige kan få omkring 15–20 minusgrader, skriver SVT Nyheter.
SVT:s meteorolog Pia Hultgren säger att det rör sig om Dalarna, Värmland, Västmanland och delar av Södermanland.
– I Västmanland, Södermanland och Närke har det inte varit så kallt tidigare denna vinter.
Som det ser ut nu är det bara Skåne, Halland, Gotland och Öland som får helgtemperaturer över nollan.

Igår 21:21
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret och trafiken

Snökaos i Stockholm – och det kommer mer i morgon

Snön har kommit till Stockholm, och med den stora problem i trafiken. Pendeltågstrafiken försenades kraftigt under eftermiddagen efter ett växelfel i Upplands Väsby och en mängd olyckor inträffade i trafiken.
Mer snö är på väg.
– Snöfallet kommer att börja avta under tisdagskvällen, men sedan tilltar det igen under sena natten och tidiga morgonen. Det berör främst i Södermanland och Stockholms län och till viss mån Gävleborg, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Igår 15:15
SMHI/TT
Vintervädret och trafiken

Varnar för snö och vind: Kan bli stökigt i trafiken

Snö i kombination med hårda vindar väntas ställa till det i trafiken under måndagen. Mest snö väntas i Dalsland, Värmland och västra Dalarna, rapporterar SVT.
– I samband med att det kommer stora mängder kan det på vissa håll bli stökigt i trafiken, säger SMHI:s meteorolog Marcus Sjösted, till Aftonbladet.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela västra Sverige och stora delar av södra Sverige. Dessutom väntas mycket hårda vindbyar på Öland och Gotland, och i Sörmland och Stockholms län.
I Jämtlands- och norra Lapplandsfjällen gäller vindvarningen storm.

Igår 06:24
Läs mer om Vintervädret och trafiken
Maria Rydén (M), kommunalråd i Göteborg, TT/Göteborgs stad
Resehärvorna i Göteborgs stad

Toppmoderat i Göteborg avgår efter granskning

Maria Rydén, moderat kommunalråd i Göteborg, avgår efter granskningen av hennes resor, skriver GT. Tidningen har avslöjat att Rydén gjort privata lyxresor på arbetstid.
–Hon inser att hon har brustit i hanteringen av sina administrativa rutiner och lämnar nu sina uppdrag. Nu tar hon konsekvenserna av de här bristande rutinerna, säger partiets gruppledare Jonas Ransgård till tidningen.
Rydén var ordförande för Göteborgsmoderaterna och vice ordförande i partiets kvinnoförbund.

Igår 19:28
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Resehärvorna i Göteborgs stad

Statsvetare: Göteborgarna väntar bara på nästa elände

Den senaste tiden har flera uppmärksammade affärer med dyra utlandsresor avslöjats i Göteborgs stadshus. Ju fler skandalerna blir, desto större blir folkets missnöje med politikerna, säger statsvetaren Folke Johansson till SVT Nyheter Väst.
– Nu har det snarast gått så långt att medborgarna väntar på att nästa elände ska komma, säger han.
Samtidigt har inte skandaler så stor inverkan på valresultatet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. Enligt honom är väljarna mer intresserade av konkreta förslag och sakfrågor.

Igår 17:55
Läs mer om Resehärvorna i Göteborgs stad
Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Svenskarnas förtroende för rättsväsendet minskar

Förtroendet för det svenska rättsväsendet har minskat under det gångna året, visar Brå:s årliga trygghetsrapport som släpptes i dag.
Drygt hälften av svenskarna, 55 procent, uppger nu att de har stort förtroende för rättsväsendet vilket är en minskning med 6 procentenheter jämfört med 2016, skriver TT. Förtroendet ökade fram till 2015 men har därefter minskat tydligt.
Vad gäller förtroendet för polisen är det också drygt hälften, 54 procent, som har stort förtroende, vilket är en minskning från 61 procent 2016.
– Vi har mycket fokus på polisen och att de inte klarar sitt jobb, så det är inte så konstigt att det påverkar människors känsla för trygghet, säger Thomas Hvitfeldt från Brå.
Förtroendet för domstolarna minskar också något. Knappt hälften av befolkningen, 47 procent, uppger att de har stort förtroende för domstolarna, jämfört med 52 procent 2016.

Igår 09:58
Thomas Hvitfeldt, från BRÅ, presenterar siffror på brottsstatistiken under Folk och Försvars årliga rikskonferens på tisdagen Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Brå: Fler oroar sig för brottsligheten i samhället

Fler oroar sig för brottsligheten i samhället, och kvinnor oroar sig i högre utsträckning än män. Det visar Brottsförebyggande rådet, Brå:s, årliga nationella trygghetsrapport som släpps i dag.
Störst är kvinnors oro för bostadsinbrott och överfall eller misshandel.
Totalt svarar 29 procent av befolkningen att de i stor utsträckning oroar sig över brottsligheten i samhället, det är en ökning från förra året, då motsvarande siffra var 25 procent.

Igår 09:40
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen