Inrikes

Åsa Fahlén ordförande för Lärarnas Riksförbund. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Facket: Det fria skolvalet måste förändras

Lärarnas Riksförbund vill se över det fria skolvalet. Facket menar att Skolverkets nya rapport om ökad skolsegregation visar på att dagens system med skolval och etableringsrätten för nya skolor bör förändras.
– Man missar något i dagens skola där elevsammansättningen blir mer homogen. Det finns en vits med att man träffar andra, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till Sveriges Radio Ekot.
Skolverket konstaterar i sin rapport att segregationen ökar och att valet av skola i allt högre utsträckning påverkar hur bra barnen lyckas med sin utbildning.

15 min
Erik Bengtzboe.  ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

M om segregationen: Ingen har gjort tillräckligt

Familjebakgrund har fått allt större betydelse för hur väl man lyckas i grundskolan, och skolsegregationen har ökat, visar en ny rapport från Skolverket. Moderaterna är kritiska mot utvecklingen och tycker att staten måste ta ett större ansvar.
– Rapporten bekräftar mycket av det som redan är känt, det vill säga att skolan inte lyckas kompensera tillräckligt väl för elevernas bakgrund och att det då är de svagaste eleverna som drabbas hårdast, säger M:s utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe till TT.
Det fria skolvalet, som Moderaterna var med och införde, har pekats ut som en faktor som bidragit till en ökad segregation mellan skolorna. Men Erik Bengtzboe hävdar att bostadssegregationen påverkar mer. Ingen regering har gjort tillräckligt för att bryta den negativa trenden, säger han.
– Väldigt mycket mer behöver göras. På lång sikt är det allra bästa verktyget för att bryta skolsegregation att bryta bostadssegregationen, säger han.
Ett nytt vallöfte från M är att utöka undervisningstiden i grundskolan med en timme per dag, med särskilt fokus på matematik och svenska.

1 tim
Arkivbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Skolsegregationen ökar – kan späs på av lärarbristen

Skillnaderna mellan landets skolor har ökat och eleverna har blivit allt mer uppdelade mellan olika skolor utifrån familjebakgrund. Det visar en ny rapport från Skolverket.
Dessutom har skillnaderna i betygsresultat mellan olika skolor ökat – mellan år 2000 och 2016 fördubblades resultatskillnaderna mellan skolorna. Den främsta anledningen till det är just skolsegregationen.
– De ökade skillnaderna riskerar att späs på av lärarbristen. Det måste tas på största allvar, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.
Myndigheten har analyserat statistik för samtliga elever i årskurs 9 mellan 1998 och 2016.

4 tim
Läs mer om Rapporterna om svenska skolan
Upptäcka prostatacancer. Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna.  Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Cancerfondens rapport

Ojämlik cancervård kostar 2 900 liv i Sverige varje år

Lågutbildade löper en betydligt högre risk att dö av sin cancer, jämfört med högutbildade, skriver Cancerfonden i sin senaste rapport.
Enligt rapporten kostar ojämlikheten 2 900 människors liv varje år. Orsakerna till denna skillnad är flera och skiljer sig åt för olika diagnoser, men tidigare studier har visat att tiden från misstanke till diagnos och från diagnos till behandling oftare är längre för lågutbildade, jämfört med högutbildade. Dessutom får högutbildade ”mer” behandling. Exempelvis är sannolikheten att en lågutbildad får en skelettröntgen vid prostatacancer betydligt lägre än att en högutbildad får det.
– De lågutbildade utreds och behandlas på ett ojämlikt sätt. Men enligt lagen ska vården vara jämlik. Sjukvården har ett ansvar att se till att alla får en lika bra behandling, säger Jan Zedenius.
I en kommentar till Sveriges Radio säger han att skillnaderna inte har att göra med att de med hög utbildning är mer pålästa och kräver mer:
– Det är framför allt skillnader i vården vi ser.

Idag 06:18
En läkare tittar på bilder från mammografi/Jan Zedenius.  TT/Cancerfonden/Andrea Björsell.
Cancerfondens rapport

Cancerfonden: Regeringen måste ta sitt ansvar

Regeringen måste ta sitt ansvar och eliminera orättvisorna inom cancervården. Det säger företrädare för Cancerfonden, vars senaste rapport visar att lågutbildade löper en betydligt högre risk att dö av sin cancer, jämfört med högutbildade.
Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, säger till TT att ojämlikheten är helt oacceptabel.
– De lågutbildade utreds och behandlas på ett ojämlikt sätt. Men enligt lagen ska vården vara jämlik. Sjukvården har ett ansvar att se till att alla får en lika bra behandling, säger han och tillägger:
– Vi vill att landstingen ska sätta upp mätbara, specifika, mål för hur man ska minska klyftorna i cancervården.
Dessutom, säger han, bör alla vårdutbildningar få ett tydligare fokus på socioekonomiska skillnader.

Idag 04:53
Läs mer om Cancerfondens rapport