Inrikes

Ohlsson under lördagen. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toppstriden inom L

Ohlsson inför avgörandet: ”Nu eller aldrig”

Under lördagen röstar Liberalerna i Östergötland om vem de vill föreslå som partiledare. Båda kandidaterna, den nuvarande partiledaren Jan Björklund och utmanaren Birgitta Ohlsson, är i Linköping för att hålla tal och frågas ut. Till Corren säger hon att det är ”nu eller aldrig”:
– Är man nöjd med läget vi har, hur det ser ut för Liberalerna i opinionen, så ska man stödja det vi har, men vill man ha förändring så finns det en möjlighet i mig nu.
Resultatet i omröstningen blir rådgivande till landsmötet i Västerås 17–19 november då partiledarfrågan avgörs definitivt.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag röstar liberaler om Björklund eller Ohlsson

Som enda länsförbund i Sverige låter Liberalerna i Östergötland sina medlemmar säga sitt i partiledarstriden. Båda kandidaterna, Jan Björklund och Birgitta Ohlsson, kommer till Linköping i dag för att hålla tal och frågas ut.
Ohlsson har utmanat Björklund på posten som partiledare. Hon har tidigare föreslagit en rådgivande medlemsomröstning i hela partiet men fått nej av valberedningen.
SR Ekot skriver att totalt elva förbund hittills uttryckt stöd för Björklund medan två, Uppsala och Örebro, stödjer Ohlsson. Partiets största länsförbund Stockholm har ännu inte kunnat enas om en kandidat.
Nomineringstiden går ut den 23 augusti. Partiledaren ska utses vid Liberalernas landsmöte i november.

Idag 04:30
Läs mer om Toppstriden inom L
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Extremt hotfull stämning” på sjukhus efter mordet

En stor grupp människor tog sig till Karolinska sjukhuset efter skjutningen i Tensta där en man dödades, skriver Expressen. Den skottskadade mannen fördes till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda. En person som jobbar på Karolinska säger till tidningen att omkring 50 personer samlades vid akutmottagningen och att polisen tvingades spärra av platsen.
– Det är en extremt hotfull situation, både mot personal och andra patienter, säger den sjukhusanställde.
Ingen misstänkt har gripits för mordet.

Igår 21:52
Läs mer om Mordet i Tensta
Jenny Lindell. TT
Polisens framtid

Lång väntan innan åtal i Malmö: ”Jätteallvarligt”

Resursbrist och poliser som lämnar yrket samtidigt som det pågår en våg av dödligt våld har lett till att det tar nästan tre gånger så lång tid i Malmö som i Stockholm eller Göteborg innan brottsanmälningar leder till åtal, skriver SvD. Malmös åklagarkammare ligger på 221 dagar innan beslut tas att väcka åtal, vilket kan jämföras med 84 i Stockholm och 85 i Göteborg.
– Utredningarna kräver större resurser och polisen gör färre och färre utredningsåtgärder. Det är jätteallvarligt, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare på Malmö åklagarkammare, till tidningen.
Hon ser risker i att vittnen glömmer eller går vidare och att utredningarna blir sämre ju längre tiden går.

Idag 06:03
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ministern lovar ökade resurser till polisen

Det tar nästan tre gånger så lång tid i Malmö som i Stockholm eller Göteborg innan brottsanmälningar leder till åtal, skriver SvD. Resursbrist, poliser som lämnar yrket och en våldspiral är bakomliggande orsaker, skriver SvD.
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han tar läget på allvar.
– Ökade resurser till polisen är en av våra viktigaste prioriteringar i höstens budgetförhandlingar. Jag har stora förhoppningar att vi kommer kunna leverera det. Vi har rätt mycket pengar i statskassan just nu, säger han till tidningen.
På frågan om polisen kommer befinna sig i ett bättre läge nästa år säger ministern att det är långt till dess men att polisverksamheten kommer att vara starkare då.
– Så är det.

Idag 06:23
Läs mer om Polisens framtid