Inrikes

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin (MP) kommenterar regeringens lagrådsremiss om vapenexport. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utredningen om vapenexport

Politikerna överens: Svensk vapenexport skärps

Det ska bli svårare att exportera svenska vapen till diktaturer. Det föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet efter en överenskommelse med Alliansen. Större hänsyn ska tas till kränkningar av mänskliga rättigheter men det blir inget totalstopp för att sälja krigsmateriel till diktaturer.
”Förslaget innebär viktiga skärpningar när det gäller vapenexporten, samtidigt som vi säkrar de långsiktiga förutsättningarna för det svenska försvaret”, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.
Det ursprungliga förslaget lades för två år sedan av den blocköverskridande så kallade Kex-utredningen, som ansåg att ett demokratikriterium borde införas när det prövas vilka länder Sverige ska leverera krigsmateriel till. Då rådde oenighet kring hur detta skulle vara formulerat, både mellan fredsorganisationer och vapenproducenter samt mellan politiker på såväl regerings- som riksdagsnivå.
Det nya demokratikriterium som införs innebär att Sverige inte ska exportera vapen till länder där det finns ”grava brister i den demokratiska statusen”, rapporterar Ekot.

4 tim
Sofia Damm (KD) och ett Jas Gripen. TT

”Kommer bli stopp till de allra värsta diktaturerna”

Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Sofia Damm är nöjd med överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen, som innebär att det blir svårare att exportera krigsmateriel till diktaturer. Helst hade hon velat se ett absolut exportförbud, men säger att det är ”en bra bit på vägen”.
– Vi gör bedömningen att det kommer bli stopp till de allra värsta diktaturerna, säger hon till TT.
Även Miljöpartiet hade velat gå längre med skärpningen.
– Men det är bra att vi nu har en bred överenskommelse mellan sex partier och det är bättre än att ligga kvar med de nuvarande reglerna, säger partiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar.
Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman är särskilt nöjd över det nya demokratikriterium som införs. Moderaternas försvarspolitiska talesperson, Hans Wallmark säger i ett uttalande: ”För oss moderater har det varit viktigt att säkra svensk försvarsförmåga, och för det krävs långsiktiga villkor för svensk försvarsindustri”.

4 tim
Agnes Hellström, Svenska freds, hade velat se ett skarpare förslag. Svenska freds/TT

Svenska freds kritik: Skärpningen betyder inget

Lagrådsremissen om nya regler för svensk vapenexport innebär inte alls någon skärpning. Det anser Svenska freds som är starkt kritiskt till den nya överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna.
– Vi är oroade och besvikna. Det är häpnadsväckande att det tagit sex år att ta fram ett förslag om skärpning som i princip inte betyder ett stopp för vapenexport till diktaturer, säger ordförande Agnes Hellström till Aftonbladet.
Det nya demokratikriterium som införs riskerar att kompromissas bort om det gynnar svensk säkerhetspolitik, menar hon.
– Jag tycker att det används vaga formuleringar som öppnar för kryphål och ytterligare export.

3 tim
Läs mer om Utredningen om vapenexport
42-åringen tidigare under rättegången. TT
Arbogafallet

Arboga: Slutpläderingar inledda i rättegången

Nu inleds slutpläderingarna i rättegången mot Johanna Möller som står åtalad för bland annat mord och mordförsök i Arbogafallet. Under måndagen hölls bland annat vittnesförhör med rättsläkaren och åklagarna höll slutpläderingar. Man gick även igenom resultatet från den lilla sinnesundersökning som Möller genomgått, och den visar att hon kan ha en allvarlig psykisk störning, skriver Expressen.

Idag 07:28
Sommarstugan där Möllers mamma och pappa attackerades i augusti 2016. TT / TT NYHETSBYRÅN

Möllers mamma fick lämna Sverige av säkerhetsskäl

Arbogakvinnan Johanna Möllers mamma tvingades lämna Sverige eftersom den svenska polisen inte kunde garantera hennes säkerhet efter sommarstugemordet i augusti i fjol. Det säger moderns målsägandebiträde Susanna Cleve till Expressen. Enligt Cleve fanns det en mycket allvarlig hotbild mot mamman och hennes andra dotter.
– De har under hela den här tiden levt med ovissheten om de någonsin kommer kunna återvända till Sverige.
Möller står åtalad för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Hon är också åtalad för mord på sin make året dessförinnan. Hon nekar till alla anklagelser.

Igår 19:26
Arbogakvinnan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska ha erkänt mordet – ljudfil på väg till Sverige

På en hemlig inspelning ska expojkvännen fått 42-åriga Johanna Möller att erkänna mordet på sin egen pappa. Ljudfilen, som finns hos expojkvännens kamrat utomlands, ska nu vara på väg till Sverige, rapporterar SVT Nyheter.
– Vi har fått uppgift att kamraten lämnade Turkiet i lördags, säger Jährsten till tv–kanalen.
Enligt försvarsadvokat Lars Jähresten ska materialet ha spelats in som en garanti för att expojkvännen inte ensam skulle få skulden.

21 jun
Läs mer om Arbogafallet