Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). TT
Folk och Försvar 2018

Kärnvapen och Nato i fokus när höjdare möts i Sälen

Statsminister Stefan Löfven (S) inleder i dag Folk och försvars rikskonferens i Sälen med ett säkerhetspolitiskt tal. Därefter talar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under rubriken "Säkerhetspolitik i norra Europa – Natos syn", rapporterar TT.
USA och även andra Natoländer har varnat Sverige för konsekvenserna av att skriva under FN-avtalet om ett kärnvapenförbud. Regeringens syn på frågan väntas hamna i fokus under konferensen, menar Annika Nordgren Christensen, försvarsdebattör och före detta MP-riksdagsledamot. Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har regeringen för avsikt att skriva under avtalet, medan försvarsminister Peter Hultqvist (S) har intagit en mer avvaktande hållning. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lär få frågor om FN-avtalet och dess konsekvenser för samarbetet med Sverige.
– Bara de tre personernas närvaro och att frågan nyligen har varit uppmärksammad gör att det blir fokus på det, säger Nordgren Christensen.

Läs mer:

Toppnyheter

Arkivbild. Harasta den 28 februari. STRINGER / AFP
Syrienkriget

Islamistgrupp lämnar – två rebellfickor kvar i Ghouta

Islamistgruppen Ahrar al-Sham har gått med på att lämna staden Harasta i östra Ghouta, enligt AFP.
Ett avtal har förhandlats fram med Ryssland och innebär att Ahrar al-Sham-soldater och deras familjer kommer att evakueras i morgon kväll och få fri passage till Idlib i västra Syrien. Civila ska få välja själva om de vill lämna eller stanna kvar i staden, och ska enligt avtalet garanteras säkerhet.
När den syriska regimen får kontroll över Harasta återstår bara två rebellkontrollerade fickor i östra Ghouta, som varit föremål för en intensiv offensiv från regimen och deras allierade sedan mitten på februari.

Igår 22:15
Arkivbild. Hayat Tahrir al-Sham i Idlib. TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

SOHR: 16 barn dödade i Idlib: ”Den äldsta var 11 år”

20 civila, inklusive 16 barn, har dödats i en lufträd mot den rebellkontrollerade Idlib-provinsen i nordvästra Syrien på onsdagen. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, enligt Reuters.
Det är oklart vem som ligger bakom attacken. Enligt SOHR:s chef Rami Abdel Rahman inträffade händelsen nära en gränskontroll upprättad av jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham. Flera av offren ska vara barn på väg från en skola i närheten.
– Den äldsta var elva år gammal, säger Abdel Rahman till AFP.

Igår 14:26
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Angela Merkel fördömer Turkiets offensiv i Afrin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer Turkiets militära insats i den syriska staden Afrin.
Den turkiska offensiven är ”oacceptabel”, sa Merkel, som på onsdagen avgav sin regeringsförklaring i förbundsdagen i Berlin.
Samtidigt rapporterar Reuters att Turkiet och USA är överens om att stabilisera situationen i staden Mabij. De två länderna har dock inte slutit något avtal, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
– Vi har sagt att vi har ingått en överenskommelse, vilket huvudsakligen handlar om att Manbij och området öster om Eufrat-floden ska stabiliseras, säger han.

Igår 13:30
Läs mer om Syrienkriget
Ulrica Hydman Vallien avled på onsdagen, 79 år gammal. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulrica Hydman Valliens död

”Hennes design har gjort glaskonsten folklig”

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien som avled på onsdagen var en av Sveriges mest folkkära formgivare, med ett uttryck som var lätt att känna igen.
– Hon var ledande och skaffade sig en egen bildidentitet. Ulrica var mest känd genom sina ormar och tulpaner. Hennes bildspråk har satts på oerhört många olika typer av föremål – i allt från glas till textil och papper, säger Bo Knutsson, glasexpert för programmet Anrikrundan i en kommentar till TT.
Under många år arbetade Hydman Vallien nära Kosta Boda glasbruk i Småland.
– Hon blev ju otroligt folkkär och hennes sätt att uttrycka sig och måla blev ett signum för Kosta Boda, säger Magnus Andersson, vd för Orrefors Kosta Boda, till Aftonbladet.
Konstnären Åsa Jungnelius har ställt ut tillsammans med Hydman Vallien flera gånger.
– Ulrica var en fantastisk person och otroligt betydelsefull för mig personligen. En av de mest passionerade människorna jag någonsin träffat. Hennes lyskraft kommer att leva vidare med oss, säger hon till TT.

Igår 22:28
Konstnären Ulrica Hyman Vallien Jurek Holzer / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulrica Hydman Valliens död

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien är död

Konstnären Ulrica Hydman Vallien är död, uppger SVT Nyheter. Maken Bertil Vallien bekräftar dödsfallet i ett inlägg på Facebook.
Hydman Vallien är främst känd för sin glaskonst med färgstarka motiv av bland annat tulpaner och ormar. Hennes konst finns utställd på Nationalmuseum, Moderna museet och Göteborgs konstmuseum, men glas och vaser designade av Hydman Vallien finns också i många svenska hem.
Ulrica Hydman Vallien blev 79 år gammal.

Igår 21:14
Läs mer om Ulrica Hydman Valliens död
Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Facebook

Mark Zuckerberg bryter tystnaden om skandalen: ”Har svikit ert förtroende”

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg bryter tystnaden om Cambridge Analytica-skandalen i en statusuppdatering. Där medger han att misstag har gjorts i bolagets historia och lovar förändring framåt. ”Jag grundade Facebook och är till syvende och sist ansvarig vad som händer på plattformen”.
Zuckerberg hänvisar till stora förändringar 2014 men skriver att det ska bli svårare för tredje part att skörda information om användare och lättare för användare att se och begränsa hur information används.
Bland annat ska alla appar som har stor tillgång till information undersökas och utredas vid misstänkt missbruk. Datatillgången ska dessutom begränsas ytterligare för att stävja missbruk. Det ska även bli tydligare för användare vilka appar som får tillgång till personlig information. Ett verktyg, som sedan tidigare funnits undangömt i inställningarna, ska synliggöras över vilka appar som har fått tillgång till personlig information, skriver Zuckerberg.

Igår 19:45
JIM WATSON / AFP
Kritiken mot Facebook

Analys: Lösa problemen är att förstöra affärsmodellen

Inför Mark Zuckerbergs uttalande om Cabridge Analytica-skandalen skrev Bloombergs Leonid Bershidsky att tystnaden var förståelig. Mark Zuckerberg befinner sig i ett moment 22. Han skriver att det inte går att lösa sociala medier-jättens stora problem – falska nyheter och informationsmissbruk – utan att förstöra affärsmodellen.
Bershidsky menar att användare i teorin skulle kunna lugnas om Zuckerberg lovade att stoppa all politisk reklam, agerade mot all skrapning av data och slutade ge information till politiska aktörer. Men det skulle kunna bli ett sluttande plan. Ingen användare vill vara de stora företagens försökskanin heller.
”Ger man användarna ett finger så biter de av hela handen, förstör Facebooks ack så noga uppbygga affärsmodell byggd på mikromåltavlor”.

Igår 23:13
Eric Risberg / TT / NTB Scanpix
Kritiken mot Facebook

Tidigare Facebook-anställd: De dataskördar på rutin

Flera företag använder samma teknik som Cambridge Analytica och troligtvis är hundratals miljoner Facebook-användare berörda. Det säger Sandy Parakilas, tidigare verkställande plattformschef ansvarig för dataintrång av tredje part på bolaget, till the Guardian.
Parakilas säger att Facebook hade villkor och inställningar som användarna inte förstod. Under sin tid på bolaget, 2011 till 2012, reagerade han på att data lämnade Facebooks servrar och skickades till utvecklare, utan att sociala medier-jätten sedan kunde övervaka vad som hände med den.
– Det har varit smärtsamt att se för jag vet att de hade kunnat undvika detta, säger han.

Igår 17:19
Läs mer om Kritiken mot Facebook
Några av flickorna som fick återvända till Dapchi på onsdagen. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Chibok-flickors föräldrar får nytt hopp: ”Stor press”

Nästan alla flickor som kidnappades i Dapchi för en månad sedan har återvänt till sina familjer – men 100 av de så kallade Chibok-flickorna som försvann 2014 saknas fortfarande, skriver Reuters.
30 av deras föräldrar var på besök i Dapchi för att dela sorgen då terrorgruppen Boko Haram, som legat bakom båda kidnappningarna, körde in i staden och lämnade de mer nyligen kidnappade flickorna.
– Vårt besök blev något helt annat, säger Yana Galang, mamma till saknade Rifkatu.
Hon berättar att hon grät när hon såg andra föräldrar återförenas med sina barn. Samtidigt väcker händelsen hopp för att de resterande Chibok-flickorna också ska få återvända hem till slut.
– Detta är fantastiska nyheter, men det sätter stor press på att se till att även de återstående Chibok-flickorna får återvända, säger Aisha Muhammed-Oyebode, talesperson för en organisation som företräder föräldrarna, till Reuters.

Igår 22:36
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

101 flickor ska ha släppts – fem dödade i fångenskap

Nästan alla 110 skolflickor som kidnappades av Boko Haram den 19 februari har återvänt till sina hem, säger vittnen till AP. Terrorgruppen ska själva har kört in i byn och lämnat flickorna på onsdagsmorgonen – med uppmaningen att inte låta dem gå tillbaka till skolan och få ”västerländsk utbildning” igen.
Enligt regeringen har 101 av flickorna bekräftats vara i säkerhet. En av dem är Bashir Manzos 16-åriga dotter.
– Det är fest i Dapchi när jag talar med dig, säger han till AP.
Fem av de kidnappade flickorna dog under tiden i fångenskap medan en finns kvar hos Boko Haram, uppger de frisläppta flickorna enligt uppgifter till Reuters.

Igår 16:24
Några av de frisläppta flickorna.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Regeringen: Vi betalade ingen lösensumma

Regeringen i Nigeria betalade ingen lösensumma för att förmå terrorgruppen Boko Haram att släppa skolflickorna som togs till fånga i byn Dapchi. Det säger informationsminister Lai Mohammed till Reuters.
– Det enda villkoret de gav oss var att de inte ville lämna över flickorna till militären utan släppa dem i staden Dapchi utan militärens inblandning, säger Mohammed.
110 flickor rövades bort från staden den 19 februari. Enligt vittnen som Reuters pratat med släpptes de flesta av dem under onsdagen. Fem av flickorna ska ha dött i fångenskapen.

Igår 12:31
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Kritiker menar att nättjänsterna tar resurser från den vanliga vården. TT
Digitala vården

Kritiken mot nätläkarna: Dränerar vården på pengar

Besöken hos de digitala vårdgivarna öka kraftigt. Men deras tillväxt kan bli kostsam för den vanliga vården, anser Hanna Åsberg som är ordförande på SFAM, Svensk Förening för Allmänmedicin.
Hon säger till SVT Nyheter att de digitala tjänsterna kan innebära att folk oftare söker vård för lättare åkommor vilket ökar landstingens kostnader. Det i sin tur kan föra med sig att de mest sjuka patienterna får mindre resurser.
– Nätläkarbolagen dränerar vården på pengar, säger Hanna Åsberg.
Digitala vårdgivare Kry håller inte med. Sverigechefen Livia Holm menar att många patienter inte får sina behov tillgodosedda i den vanliga vården.
– De patienterna kan vi hjälpa med hög tillgänglighet, säger hon till SVT Nyheter.

Igår 22:18
Allt fler går till doktorn i telefonen.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Digitala vården

Kraftig ökning för nätläkare – besöken mångdubblas

Digitala vårdtjänster har slagit igenom ordentligt de senaste åren. Enligt SVT Nyheter mångdubblades vårdbesöken hos flera digitala vårdgivare under 2017 jämfört med året före.
Exempelvis ökade besöken hos nätläkartjänsten Kry från 9 000 till 145 000 besök, en ökning med 1 600 procent.
– Det här är ju bara början av en utveckling av hälso- och sjukvården, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry, som tror att ökningen kommer att fortsätta.
Nätläkartjänsterna är omstridda, eftersom notan hamnar hos patienternas landsting. Kritikerna menar att de lättillgängliga digitala besöken ökar landstingens kostnader. Nätläkarbolagen själva anser å andra sidan att de avlastar den vanliga vården.

Igår 22:06
Läs mer om Digitala vården
Rasmus Dahlin (höger) jublar med Simon Hjalmarsson. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Dahlin ledde Frölunda till galen vändning mot Malmö

Frölunda har kvitterat ishockeykvartsfinalen mot Malmö till 1–1 i matcher efter en 5–4-seger på bortaplan i kväll. Malmö dominerade skottstatistiken och hade 4–2 när bara tio minuter återstod av matchen.
Då vaknade göteborgarna. Sebastian Stålberg reducerade till 3–4, Carl Grundström kvitterade strax därefter och supertalangen Rasmus Dahlin avgjorde matchen med lite drygt två minuter kvar.
Malmö låg på rejält under slutminuterna men Frölunda höll undan och har nu åter fördel av hemmaplan i matchserien.

Igår 20:30
Färjestads Theodor Lennström grinar illa efter en tackling i ryggen. Erland Segerstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Färjestad nere för räkning efter tabben: ”Hjärnsläpp”

Färjestad löper stor risk att åka ur hockeyslutspelet efter 0–5 mot Skellefteå i kväll. Västerbottningarna leder nu med 2–0 i matcher och för FBK krävs troligen seger i nästa match för att gulddrömmarna ska leva vidare.
Efter matchstraffet i första matchen blev Joakim Lindström blev stor matchhjälte för Skellefteå med sina två mål. Det märkligaste målet inträffade dock i andra perioden när Färjestad spelade i numerärt överläge. FBK-spelaren Johan Ryno bröt av klubban och jagade efter pucken mot egen zon samtidigt som han sparkade den framför sig. Skellefteås Pontus Petterström tog pucken och sprätte in 3–0.
– Ett klassiskt hjärnsläpp av Ryno, sa C Mores expert Niklas Wikegård.

Igår 21:00
Illustrationsbild. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Efter slutspelsfiaskot: Nio spelare lämnar HV71

Förra årets svenska ishockeymästare HV71, som i år åkte ut redan i åttondelsfinalen, gör en storrensning. Hela nio spelar lämnar Jönköpingsklubben, skriver TT.
– Vi vill tacka samtliga spelare för sina insatser i HV71 och önska dem lycka till i framtiden, säger sportchefen Johan Hult till klubbens webbplats.
Målvakten Fredrik Pettersson Wentzel har gjort klart med den tyska ligaklubben Düsseldorf. Dessutom räknar inte Hult med att Victor Ejdsell och Erik Brännström, som lånats av Chicago Blackhawks respektive Vegas Golden Knights, blir kvar.
De övriga som går är Linus Söderström, Fredrik Styrman, Topi Jaakola, Bill Sweatt, Kevin Stenlund och Marc Zanetti.

Igår 13:48
Läs mer om SHL 17/18

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.