Maria Ågren fick sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen.  FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

Ledare: Myndigheterna är alldeles för naiva

”Myndigheter behöver gå kurs i anti-naivitet”, skriver Expressens ledarredaktion efter skandalen på Transportstyrelsen.
Den tidigare generaldirektören Maria Ågren fick sparken och belades nyligen med ett strafföreläggande för att ha röjt hemliga uppgifter som kan skada rikets säkerhet. Information om Sveriges hamnar, vägar och broar blev lätt åtkomliga för flera länder i Östeuropa i samband med en upphandling. I förhör med Säpo uppgav Ågren att hon inte förstod vidden av de hemliga uppgifterna, skriver ledarskribenten och tillägger: ”Det är märkligt att en myndighetschef inte verkar veta vad myndigheten i fråga sysslar med.”
Ledarskribenten kritiserar också myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg, som i redan i augusti 2015 kände till att uppgifterna läckt, utan att slå larm.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Arkivbild. Harasta den 28 februari. STRINGER / AFP
Syrienkriget

Islamistgrupp lämnar – två rebellfickor kvar i Ghouta

Islamistgruppen Ahrar al-Sham har gått med på att lämna staden Harasta i östra Ghouta, enligt AFP.
Ett avtal har förhandlats fram med Ryssland och innebär att Ahrar al-Sham-soldater och deras familjer kommer att evakueras i morgon kväll och få fri passage till Idlib i västra Syrien. Civila ska få välja själva om de vill lämna eller stanna kvar i staden, och ska enligt avtalet garanteras säkerhet.
När den syriska regimen får kontroll över Harasta återstår bara två rebellkontrollerade fickor i östra Ghouta, som varit föremål för en intensiv offensiv från regimen och deras allierade sedan mitten på februari.

29 min
Arkivbild. Hayat Tahrir al-Sham i Idlib. TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

SOHR: 16 barn dödade i Idlib: ”Den äldsta var 11 år”

20 civila, inklusive 16 barn, har dödats i en lufträd mot den rebellkontrollerade Idlib-provinsen i nordvästra Syrien på onsdagen. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, enligt Reuters.
Det är oklart vem som ligger bakom attacken. Enligt SOHR:s chef Rami Abdel Rahman inträffade händelsen nära en gränskontroll upprättad av jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham. Flera av offren ska vara barn på väg från en skola i närheten.
– Den äldsta var elva år gammal, säger Abdel Rahman till AFP.

Idag 14:26
Angela Merkel.  TOBIAS SCHWARZ / AFP
Syrienkriget

Angela Merkel fördömer Turkiets offensiv i Afrin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer Turkiets militära insats i den syriska staden Afrin.
Den turkiska offensiven är ”oacceptabel”, sa Merkel, som på onsdagen avgav sin regeringsförklaring i förbundsdagen i Berlin.
Samtidigt rapporterar Reuters att Turkiet och USA är överens om att stabilisera situationen i staden Mabij. De två länderna har dock inte slutit något avtal, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
– Vi har sagt att vi har ingått en överenskommelse, vilket huvudsakligen handlar om att Manbij och området öster om Eufrat-floden ska stabiliseras, säger han.

Idag 13:30
Läs mer om Syrienkriget
Några av flickorna som fick återvända till Dapchi på onsdagen. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Chibok-flickors föräldrar får nytt hopp: ”Stor press”

Nästan alla flickor som kidnappades i Dapchi för en månad sedan har återvänt till sina familjer – men 100 av de så kallade Chibok-flickorna som försvann 2014 saknas fortfarande, skriver Reuters.
30 av deras föräldrar var på besök i Dapchi för att dela sorgen då terrorgruppen Boko Haram, som legat bakom båda kidnappningarna, körde in i staden och lämnade de mer nyligen kidnappade flickorna.
– Vårt besök blev något helt annat, säger Yana Galang, mamma till saknade Rifkatu.
Hon berättar att hon grät när hon såg andra föräldrar återförenas med sina barn. Samtidigt väcker händelsen hopp för att de resterande Chibok-flickorna också ska få återvända hem till slut.
– Detta är fantastiska nyheter, men det sätter stor press på att se till att även de återstående Chibok-flickorna får återvända, säger Aisha Muhammed-Oyebode, talesperson för en organisation som företräder föräldrarna, till Reuters.

8 min
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

101 flickor ska ha släppts – fem dödade i fångenskap

Nästan alla 110 skolflickor som kidnappades av Boko Haram den 19 februari har återvänt till sina hem, säger vittnen till AP. Terrorgruppen ska själva har kört in i byn och lämnat flickorna på onsdagsmorgonen – med uppmaningen att inte låta dem gå tillbaka till skolan och få ”västerländsk utbildning” igen.
Enligt regeringen har 101 av flickorna bekräftats vara i säkerhet. En av dem är Bashir Manzos 16-åriga dotter.
– Det är fest i Dapchi när jag talar med dig, säger han till AP.
Fem av de kidnappade flickorna dog under tiden i fångenskap medan en finns kvar hos Boko Haram, uppger de frisläppta flickorna enligt uppgifter till Reuters.

Idag 16:24
Några av de frisläppta flickorna.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Regeringen: Vi betalade ingen lösensumma

Regeringen i Nigeria betalade ingen lösensumma för att förmå terrorgruppen Boko Haram att släppa skolflickorna som togs till fånga i byn Dapchi. Det säger informationsminister Lai Mohammed till Reuters.
– Det enda villkoret de gav oss var att de inte ville lämna över flickorna till militären utan släppa dem i staden Dapchi utan militärens inblandning, säger Mohammed.
110 flickor rövades bort från staden den 19 februari. Enligt vittnen som Reuters pratat med släpptes de flesta av dem under onsdagen. Fem av flickorna ska ha dött i fångenskapen.

Idag 12:31
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Ulrica Hydman Vallien avled på onsdagen, 79 år gammal. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulrica Hydman Valliens död

”Hennes design har gjort glaskonsten folklig”

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien som avled på onsdagen var en av Sveriges mest folkkära formgivare, med ett uttryck som var lätt att känna igen.
– Hon var ledande och skaffade sig en egen bildidentitet. Ulrica var mest känd genom sina ormar och tulpaner. Hennes bildspråk har satts på oerhört många olika typer av föremål – i allt från glas till textil och papper, säger Bo Knutsson, glasexpert för programmet Anrikrundan i en kommentar till TT.
Under många år arbetade Hydman Vallien nära Kosta Boda glasbruk i Småland.
– Hon blev ju otroligt folkkär och hennes sätt att uttrycka sig och måla blev ett signum för Kosta Boda, säger Magnus Andersson, vd för Orrefors Kosta Boda, till Aftonbladet.
Konstnären Åsa Jungnelius har ställt ut tillsammans med Hydman Vallien flera gånger.
– Ulrica var en fantastisk person och otroligt betydelsefull för mig personligen. En av de mest passionerade människorna jag någonsin träffat. Hennes lyskraft kommer att leva vidare med oss, säger hon till TT.

16 min
Konstnären Ulrica Hyman Vallien Jurek Holzer / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulrica Hydman Valliens död

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien är död

Konstnären Ulrica Hydman Vallien är död, uppger SVT Nyheter. Maken Bertil Vallien bekräftar dödsfallet i ett inlägg på Facebook.
Hydman Vallien är främst känd för sin glaskonst med färgstarka motiv av bland annat tulpaner och ormar. Hennes konst finns utställd på Nationalmuseum, Moderna museet och Göteborgs konstmuseum, men glas och vaser designade av Hydman Vallien finns också i många svenska hem.
Ulrica Hydman Vallien blev 79 år gammal.

2 tim
Läs mer om Ulrica Hydman Valliens död
Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Facebook

Mark Zuckerberg bryter tystnaden om skandalen: ”Har svikit ert förtroende”

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg bryter tystnaden om Cambridge Analytica-skandalen i en statusuppdatering. Där medger han att misstag har gjorts i bolagets historia och lovar förändring framåt. ”Jag grundade Facebook och är till syvende och sist ansvarig vad som händer på plattformen”.
Zuckerberg hänvisar till stora förändringar 2014 men skriver att det ska bli svårare för tredje part att skörda information om användare och lättare för användare att se och begränsa hur information används.
Bland annat ska alla appar som har stor tillgång till information undersökas och utredas vid misstänkt missbruk. Datatillgången ska dessutom begränsas ytterligare för att stävja missbruk. Det ska även bli tydligare för användare vilka appar som får tillgång till personlig information. Ett verktyg, som sedan tidigare funnits undangömt i inställningarna, ska synliggöras över vilka appar som har fått tillgång till personlig information, skriver Zuckerberg.

3 tim
Eric Risberg / TT / NTB Scanpix
Kritiken mot Facebook

Tidigare Facebook-anställd: De dataskördar på rutin

Flera företag använder samma teknik som Cambridge Analytica och troligtvis är hundratals miljoner Facebook-användare berörda. Det säger Sandy Parakilas, tidigare verkställande plattformschef ansvarig för dataintrång av tredje part på bolaget, till the Guardian.
Parakilas säger att Facebook hade villkor och inställningar som användarna inte förstod. Under sin tid på bolaget, 2011 till 2012, reagerade han på att data lämnade Facebooks servrar och skickades till utvecklare, utan att sociala medier-jätten sedan kunde övervaka vad som hände med den.
– Det har varit smärtsamt att se för jag vet att de hade kunnat undvika detta, säger han.

5 tim
Jeff Chiu / TT / NTB Scanpix
Kritiken mot Facebook

”De där Facebook-quizarna var allt annat än oskyldiga”

Vilken delstat ska du flytta till baserat på din personlighet? Vilken karaktär i Downton Abbey är du?
Personlighetstesterna på Facebook kan verka oskyldiga eftersom resultatet bara delas med vänner och familj. Men tänk om, varnar Timothy Summers i en analys på CNBC. Han skriver att som ”etisk hackare”, säkerhetsforskare och dataanalytiker, vet han att det finns en annan sida. ”Grundvalarna för framtidens demokrati står på spel”, skriver han.
Personlig data samlas in och används med onda uppsåt och Facebook har låtit det hända, skriver Summers. Det var så här Facebook-användare fick riktade missledande information och falska nyheter inför valet, skriver han.

5 tim
Läs mer om Kritiken mot Facebook
Kritiker menar att nättjänsterna tar resurser från den vanliga vården. TT
Digitala vården

Kritiken mot nätläkarna: Dränerar vården på pengar

Besöken hos de digitala vårdgivarna öka kraftigt. Men deras tillväxt kan bli kostsam för den vanliga vården, anser Hanna Åsberg som är ordförande på SFAM, Svensk Förening för Allmänmedicin.
Hon säger till SVT Nyheter att de digitala tjänsterna kan innebära att folk oftare söker vård för lättare åkommor vilket ökar landstingens kostnader. Det i sin tur kan föra med sig att de mest sjuka patienterna får mindre resurser.
– Nätläkarbolagen dränerar vården på pengar, säger Hanna Åsberg.
Digitala vårdgivare Kry håller inte med. Sverigechefen Livia Holm menar att många patienter inte får sina behov tillgodosedda i den vanliga vården.
– De patienterna kan vi hjälpa med hög tillgänglighet, säger hon till SVT Nyheter.

26 min
Allt fler går till doktorn i telefonen.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Digitala vården

Kraftig ökning för nätläkare – besöken mångdubblas

Digitala vårdtjänster har slagit igenom ordentligt de senaste åren. Enligt SVT Nyheter mångdubblades vårdbesöken hos flera digitala vårdgivare under 2017 jämfört med året före.
Exempelvis ökade besöken hos nätläkartjänsten Kry från 9 000 till 145 000 besök, en ökning med 1 600 procent.
– Det här är ju bara början av en utveckling av hälso- och sjukvården, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry, som tror att ökningen kommer att fortsätta.
Nätläkartjänsterna är omstridda, eftersom notan hamnar hos patienternas landsting. Kritikerna menar att de lättillgängliga digitala besöken ökar landstingens kostnader. Nätläkarbolagen själva anser å andra sidan att de avlastar den vanliga vården.

38 min
Läs mer om Digitala vården
Sarkozy på onsdagen. BENOIT TESSIER / TT NYHETSBYRÅN
Sarkozys misstänka kampanjfusk

Källa: Sarkozy åtalas för misstänkt kampanjfusk

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy åtalas för ekonomisk brottslighet under valkampanjen 2007, uppger källor för AFP. Åtalet gäller korruption, olaglig finansiering och hemlighållande av libyska statliga pengar.
Sarkozy misstänks bland annat ha fått 50 miljoner i kontanter från Libyen och den dåvarande diktatorn Muammar Gadaffi.
Misstankarna uppstod under 2012 i samband med att mediebolaget Mediapart publicerade ett hemligt dokument från den libyska säkerhetstjänsten. I dokumentet från 2006 nämndes en ”överenskommelse” om att skänka 50 miljoner euro till Sarkozys valkampanj.

2 tim
Sarkozy JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Sarkozys misstänka kampanjfusk

Franske ex-presidenten Sarkozy hämtad till förhör

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy hämtades in till polisförhör i morse. Han frihetsberövades av fransk polis i Nanterre utanför Paris, skriver Le Monde.
Enligt Le Monde förhörs Sarkozy om ekonomisk brottslighet under hans valkampanj 2007, som han gick segrande ur. Han frågas bland annat ut om misstänkt stöd från Libyen under kampanjen. Misstankarna uppstod under 2012 i samband med att mediebolaget Mediapart publicerade ett hemligt dokument från den libyska säkerhetstjänsten. I dokumentet från 2006 nämndes en ”överenskommelse” om att skänka 50 miljoner euro till Sarkozys valkampanj. Vid tidpunkten styrdes Libyen av den dåvarande diktatorn Muammar Gadaffi.
Det är första gången som Sarkozy hörs i utredningen, och det är flera veckor efter det att hans tidigare samarbetspartner Alexandre Djouhri greps i London och senare släpptes mot borgen.

Igår 08:08
Läs mer om Sarkozys misstänka kampanjfusk
PIUS UTOMI EKPEI / AFP
Cambridge Analytica-fallet

Anställda vittnar: Arbetade med israeliska hackare

Cambridge Analytica och moderbolaget Strategic Communications Laboratories (SCL) hanterade hackade uppgifter när de arbetade med valen i Nigeria och Saint Kitts och Nevis 2015. Det uppger tidigare anställda för The Guardian.
Under valet i Nigeria ska en anhängare till den dåvarande presidenten Goodluck Jonathan ha anlitat företaget för att motarbeta oppositionsledaren Muhammadu Buhari.
Företaget tog bland annat fram en skrämmande kampanjvideo där man antydde att Buhari skulle införa sharialagar och tvinga alla kvinnor att bära slöja. Men deras arbete tycks inte ha slutat där: Enligt sju olika vittnen ska man även ha arbetat med israeliska hackare som kom över privata mejl och annan information om Buharis ekonomi och hälsa till företaget.
Cambridge Analytica förnekar att de använt stulen information i sitt arbete med valen. Det finns inga uppgifter om att Goodluck Jonathan eller Saint Kitts och Nevis dåvarande premiärminister Denzil Douglas – som båda förlorade valen – ska ha känt till det hela.

3 tim
Cambridge Analytica-fallet

Allt fler intresserade av att dumpa Facebook

Googlesökningar på hur man går till väga för att radera sitt konto på Facebook har skjutit i höjden sedan Cambridge Analytica-skandalen blev känd. Det rapporterar Trusted Reviews som tagit fram siffror som rör Storbritannien och USA. I båda länderna kan man konstatera en fyrfaldig ökning av sökningar på termen ”delete facebook” (radera Facebook) sedan skandalen uppdagades.
Di Digital påpekar att skandalen dessutom kommer vid en oerhört obekväm tidpunkt för Facebook, då antalet aktiva konton sjönk under sista kvartalet 2017 i både USA och Kanada, som är det sociala nätverkets mest lönsamma marknader. Dessutom tillbringade användarna globalt i snitt två minuter mindre på Facebook varje dag.
Kampanjen #deletefacebook väcker också allt mer intresse bland allmänheten, men hur många som till slut verkligen väljer att radera sina Facebook-konton återstår förstås att se. Brittiska The Independent konstaterar att det är svårare än många kanske tror att slippa undan Facebook helt och hållet, även om man raderar sitt konto.
”Facebook har gradvis tagit över som ett sätt att använda internet och att kommunicera med andra på nätet. Att lämna Facebook betyder därför också att man riskerar att bli avskuren från omvärlden” skriver The Independent.

Idag 16:31
Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) TT
Cambridge Analytica-fallet

KD och C har kontaktats av Cambridge Analytica

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet har kontaktats av det kritiserade konsultbolaget Cambridge Analytica, rapporterar SVT Nyheter.
”Företaget kontaktade oss, men vi tackade nej till deras tjänster”, skriver Centerpartiets presschef Jessica Bissmark i ett mejl till SVT. Även Kristdemokraterna uppger att man tackade nej.
SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier om eventuella kontakter. Tre partier svarar att de inte haft någon kontakt med bolaget. SVT har sökt Vänsterpartiet som ännu inte har återkommit. Sverigedemokraterna har inte gett något skriftligt svar på SVT:s frågor.
– Det är möjligt att mina kollegor blivit det, säger partiets pressekreterare Christian Krappendal i en första kommentar om eventuella kontakter med Cambridge Analytica.
Moderaternas presschef har inte svarat på om man har haft någon kontakt, men säger att det inte finns något samarbete med företaget.

Idag 08:54
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.