Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksmötets öppnande 2017

Ledare: Solen skiner – men det är inget att hurra för

Med några få undantag tar dagens ledare upp Stefan Löfvens regeringsförklaring. Och åsikterna går verkligen isär. Folkbladets Widar Andersson utbrister att det är ”superläge för Löfven” och att Alliansen borde känna sig matt efter ”denna bombmatta av satsningar och välvilja till allt åt alla”.
NT:s Hans Stigson svarar att 750 miljoner kronor kan låta mycket, men att det i budgetsammanhang brukar talas om miljarder: ”Då blir det bara 0,75. Inget att hurra för”, skriver han.
Aftonbladets Eva Franchell skriver att ”olyckskorparna” Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson kan fortsätta kraxa om alltings elände samtidigt som solen skiner på statsministern. ”Statens underskott på över 60 miljarder har vänts till överskott. 200 000 fler är i arbete”, skriver hon.
Expressen menar att regeringen saknar en röd tråd och att dess politik ”påminner om en kåk där det regnar in och ingen förmår lokalisera läckan”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Expressen (liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Göteborgs-Posten (liberal):

Norrköpings tidningar (obunden moderat):

Nya Wermlandstidningen (konservativ):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Maktkampen i Zimbabwe

Trotsade förväntningarna: Robert Mugabe avgår inte

Zimbabwes president Robert Mugabe trotsade förväntningarna och meddelade inte sin avgång i söndagskvällens tv-sända tal till nationen. I stället sa Mugabe att han kommer vara president över det styrande partiet Zanu-PF:s kongress i december.
– Vi kan inte låta oss ledas av bitterhet, sa Mugabe i sitt långa och stundvis förvirrade tal.
Händelserna under veckan är inte ett hot mot hans auktoritet som statsöverhuvud, förklarade Mugabe.
Zanu-PF sparkade Mugabe från partiledarposten tidigare i dag. Han har fått fram till måndag vid lunchtid att självmant avgå. Annars hotar riksrätt, enligt partiet.
Ledaren för Zimbabwes krigsveteraner, Chris Mutsvangwa, uppmanar efter talet folket att gå ut på gatorna i protest mot Mugabe och säger att hotet om riksrätt står fast, rapporterar Sky News.

2 tim
STR / ZBC

Robert Mugabe sågas och hånas efter bisarra talet

Förvirringen i Zimbabwe är total efter president Robert Mugabes tv-tal. Alla förväntade sig att presidenten skulle avgå men i stället lovade 93-åringen att stanna vid makten och leda Zanu-PF:s kongress nästa månad, trots att han fick sparken som partiledare under söndagen.
– Det var ett häpnadsväckande svammel från en 93-årig man, säger Sky News David Bowden.
Mugabe verkade stundtals förvirrad och de militärer som omgav honom fick ge honom utskriften av talet efter hand. När han hälsat godnatt vände han sig om och bad om ursäkt.
– Det var ett långt tal.
Den zimbabwiske publicisten Trevor Ncube skriver på Twitter:
”Snälla, förlåt honom. Han har ingen aning om vad som just hände. Det är en värdefull läxa för hela Afrika: Låt aldrig en man tro att han är Gud”.

1 tim
PHILIMON BULAWAYO / TT NYHETSBYRÅN

Krigsveteraner uppmanar till protester mot Mugabe

Ledaren för Zimbabwes krigsveteraner, Chris Mutsvangwa, uppmanar människor att gå ut på gatorna i protest mot Mugabe och säger att hotet om riksrätt står fast, rapporterar Sky News.
Enligt uppmaningen ska protesterna hållas på onsdag.
I ett tv-sänt tal på söndagskvällen väntades presidenten Robert Mugabe meddela sin avgång. 93-åringen höll i stället ett långt och stundvis förvirrat tal där han läste innantill från papper men ofta tappade bort sig.
– Han lever i sin drömvärld och där är han fortfarande president, säger Sky News korrespondent.

2 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Arkivbild, Löfven. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Var tredje S-topp vill stoppa utvisningarna av de unga

Var tredje S-topp vill se en amnesti för ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 och som har hunnit fylla 18 år under asylprocessen. Det visar en kommunenkät som SvD har gjort. Drygt hälften av S-topparna i landets 180 kommuner har svarat och av dem säger bara 26 procent nej till amnesti. Fyra av tio säger sig inte ha en åsikt, skriver tidningen.
Den senaste tiden har debatten mellan S och MP hårdnat allt mer om de ensamkommande, men även inom S växer alltså kritiken. Röster höjs bland annat från en rad socialdemokrater i riksdagen, i kommunerna och i sidoorganisationer som S-kvinnorna och SSU-distrikt, rapporterar SVT.
– De var ju faktiskt barn i oktober 2015 när de flesta av dem kom, säger Malin Lauber, S-kommunalråd i Växjö, till Agenda.

35 min
Afghanska ungdomar demonstrerar på Medborgarplatsen i Stockholm. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Invandringspolitik som helt har ”tippat över”

Opinion Den svenska invandringspolitiken har ”helt tippat över”, skriver Karin Pettersson i en ledare i Aftonbladet. Den ”handlar bara om att Socialdemokraterna och Moderaterna försöker överträffa varandra i att signalera hårda tag”.
Drygt två år efter flyktingkrisen är hon självkritisk kring hur hon och andra debattörer ”slätade över problemen” som mottagandet orsakade. Men det finns inga ”perfekta lösningar”, politik handlar om kompromisser, skriver Pettersson. Motståndet mot att låta de ensamkommande afghanska ungdomarna stanna handlar om ”taktiserande”.
Vi måste erkänna att mottagandet 2015 inte fungerade som det var tänkt och gjorde att unga hamnade i kläm, skriver Pettersson. Det ”rätta och ansvarsfulla” är då att låta de afghanska ungdomarna stanna.

Idag 13:01
Gustav Fridolin, Isabella Lövin och Stefan Löfven. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Förhandlingarna mellan S och MP står still

I slutet av förra veckan skulle Socialdemokraterna och Miljöpartiet vara klara med förhandlingarna om flyktingpolitiken, men enligt källor till Aftonbladet står partierna så långt ifrån varandra att man fastnat.
– S vill inte prata om de ensamkommande nu, säger en insatt källa till tidningen.
I stället försöker S ”kasta in andra frågor i förhandlingarna”. MP har tidigare sagt att man vill stoppa utvisningarna till Afghanistan av ensamkommande som kom till Sverige 2015, och Stefan Löfven har svarat att han ”inte delar” den uppfattningen.

13 nov
Läs mer om Svenskt mottagande
TT
#MeToo-uppropet

Kvinnor i teknikbranschen: Det finns ett #teknisktfel

1 139 kvinnor inom teknikbranschen går nu ut i ett upprop mot en sexistisk kultur som de menar har normaliserats. Enligt kvinnorna finns också en tystnadskultur där de drabbade inte hörs, skriver DN.
Ett av vittnesmålen lyder:
”En förmiddag på jobbet inom industrin blev jag överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök. De två förövarna förklarade att tjejer inte hörde hemma där. Min arbetsgivares företagshälsovård tyckte att jag skulle klä mig mindre utmanande. Jag hade varselkläder, skyddsskor och hjälm.”

1 tim
Bill Clinton. SAUL LOEB / AFP

”Bill Clinton respekteras trots #MeToo – varför?”

Uppropet #MeToo har lett till att mäktiga män över hela världen tvingats lämna sina jobb efter att det uppdagats att de begått sexuella övergrepp och trakasserier. Men en som fortfarande får respekt är Bill Clinton, skriver Vox Constance Grady i en krönika.
”Det finns trovärdiga anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier mot honom men Bill Clinton är inte bara bekväm i de fina salongerna – han blir välkomnad.”
Yolanda Wu skriver i en krönika i The Guardian om hur hon som ung jurist fick i uppdrag att utreda Paula Jones anklagelser om att Clinton trakasserat henne sexuellt. Hon konstaterade att Clinton troligen gjort sig skyldig till brott, om Jones påståenden stämde, men ärendet gick aldrig vidare.
”Vi försökte aldrig på allvar utreda om hennes anklagelser var trovärdiga”, skriver Wu.

Idag 15:12
Lena Dunham. Arkivbild. Chris Pizzello / TT / NTB Scanpix

Ber om ursäkt efter försvar av våldtäktsanklagad

Skådespelaren och manusförfattaren Lena Dunham ber nu om ursäkt efter att tidigare i veckan försvarat manusförfattaren och producenten Murray Miller som anklagats för våldtäkt.
”Varje kvinna som träder fram förtjänar att bli lyssnad på, helt och fullt”, skriver Girls-skaparen på Twitter. Hon påpekar också att hennes egen relation till Miller inte ska vägas in i bedömningen av fallet. ”Varje person och varje feminist ska avkrävas att lyssna”.
Murray Miller, som bland annat arbetat med tv-serien Girls, anklagas för att 2012 ha våldtagit en då 17-årig skådespelare. Miller nekar till anklagelserna.

Idag 07:41
Läs mer om #MeToo-uppropet
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skådespelaruppropet

Hundratals vittnesmål på scen: ”Han påstod att jag gör skit och han gör konst”

Mängder av sexövergrepp mot kvinnliga skådespelare har kommit fram i ljuset i och med uppropet #tystnadtagning.
Under kvällen har hundratals vittnesmål lästs upp på teaterscener runt om i Sverige, bland annat på Södra teatern i Stockholm, Helsingsborgs Stadsteater, Sundsvalls Teater och Västerbottensteatern i Skellefteå.
”Jag har blivit överfallen av en full manlig kollega utanför teatern efter att ha spelat en föreställning. Han påstod att jag gör skit och han gör konst”, var ett av vittnesmålen.
En som var på plats var dramatikern och regissören Suzanne Osten som tycker att det är bra att alla berättelser kommer upp till ytan nu.
– Det här är en viktig sak, det gäller våra kroppar och vår integritet, sa hon till TT.
Över 700 kvinnor har skrivit på uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier. Följ sändningar och direktrapportering via länkar nedan.

1 tim
Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia anländer till läsningen av skådespelaruppropet. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungafamiljen visar stöd: ”Oerhört viktig kampanj”

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia var båda två på Södra teatern för att visa sitt stöd för uppropet #tystnadtagning, mot sexuella övergrepp och trakasserier inom teater och film.
– Det är en oerhört viktig kampanj, säger kronprinsessan Victoria till Ekot.
Kungafamiljen har en längre tid funderat över hur man ska kunna manifestera, erfar Expressen, och bara ett fåtal ska ha känt till att kronprinsessan och drottningen skulle närvara under uppläsningarna av vittnesmålen i kväll.

3 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bah Kuhnke: Tack för att ni lägger skammen hos dem

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) var på plats på Södra teatern i Stockholm, en av de teatrar i Sverige där vittnesmål från skådespelaruppropet #tystnadtagning blev upplästa i kväll.
Efter skådespelarnas uppläsning av vittnesmål gick kulturministern upp på scen och tackade.
– Tack för att ni väljer att vara de besvärliga och inte värjer för att skapa dålig stämning, sa hon enligt TT.
– Tack för att ni lägger skammen hos dem där skammen ska ligga.

1 tim
Läs mer om Skådespelaruppropet
TOBIAS SCHWARZ / AFP
Tyska regeringsbildningen

”Ett misslyckande skulle vara slutet för Merkel”

Om kvällens regeringssamtal misslyckas innebär det slutet för Angela Merkels tid som förbundskansler. Det säger den tyske statsvetaren Frank Decker enligt AFP. I så fall väntar troligen ett nyval, något som troligen inte skulle vara till Merkels fördel.
Tidningen Bild skriver att söndagen är en ”ödesdag för Angela Merkel” och att ”det hänger ett misslyckande i luften”.
Klockan 18 gick tidsfristen för samtalen ut men flera medier skriver att förhandlingarna fortsätter under kvällen.

3 tim
Tyska journalister tittar in i förhandlingsrummet. AXEL SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Tidsfrist har gått ut – förhandlingarna fortsätter

Tidsfristen för regeringsförhandlingarna i Tyskland har löpt ut. Parterna hade tidigare satt deadline för en överenskommelse till klockan 18 men förhandlingarna fortsätter på söndagskvällen, skriver AP.
Den största stridsfrågan är invandringen, där konservativa CSU insisterar på ett tak på 200 000 nyanlända per år.
Om de fyra partierna – Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU, liberala FDP och De gröna – inte kommer överens väntar troligen nyval.

6 tim
ODD ANDERSEN / AFP

Klockan tickar för Merkel – snart kan nyval vänta

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fram till klockan 18 i morgon söndag på sig att bilda ny regering. Om parterna inte är överens då väntar troligen nyval.
De fyra partierna i regeringssamtalen – Merkels CDU, systerpartiet CSU, liberala FDP och De gröna – strider fortfarande om klimat- och migrationspolitiken.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier uppmanar partierna att komma överens.
– Jag förutsätter att partierna är medvetna om sitt ansvar, och att det ansvarsfulla inte är att lämna tillbaka makten till väljarna.

Igår 15:36
Läs mer om Tyska regeringsbildningen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.