Nöje & kultur

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

Första del i utredning om Fredriksson presenterad

Den första delen av utredningen om arbetsförhållandena på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är nu klar. Ingen av de 135 intervjuerna innehåller anklagelser om sexuella trakasserier mot vare sig den tidigare vd:n Benny Fredriksson eller övriga ledningen, skriver Dagens Nyheter.
Utredningen startade efter att Aftonbladet publicerat en rad artiklar med vittnesmål om brister i Fredrikssons ledarskap. Fredriksson avgick efter kritiken. På lördagen kom beskedet att Fredriksson tagit sitt eget liv, 58 år gammal.
– Alla som velat har haft möjlighet att lämna information, och de har också uppmanats att berätta hur de upplevt arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten, säger Malin Marcusson, kommunikatör vid Stockholms stad, till Expressen.
Inga resultat gällande arbetsmiljön eller ledarskapet på Kulturhuset Stadsteatern har presenterats i nuläget.

Igår 14:23
Benny Fredriksson, arkivbild. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

Kulturhusets vd kritisk till medierna: ”Gränslöst drev”

Sture Carlsson, vd på Kulturhuset Stadsteatern, riktar hård kritik mot mediegranskningen av Benny Fredrikssons ledarskap.
– Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Carlsson i pressmeddelandet.
Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern i december 2017 efter en granskning i Aftonbladet, vilka flera andra medier rapporterade om. I dag meddelade kulturinstitutionen att han tagit sitt liv. Carlsson menar att Fredrikssons livsverk fick ett abrupt slut ”till följd av ett gränslöst mediedrev”.
Aftonbladets chefredaktör och vd Lena K Samuelsson säger till den egna tidningen att granskningen var väl underbyggd med ett omfattande källmaterial men tillägger att journalistikens makt är stor.
– Det är en tid för självrannsakan, för oss och för Mediesverige, säger Samuelsson.

19 mar
Läs mer om Benny Fredriksson 1959–2018