Opinion

Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

M: ”Höj preskriptionstiden för asyl till tio år”

Mellan 20 000 och 50 000 människor befinner sig i Sverige utan att ha tillstånd, en siffra som väntas öka under de kommande åren. Det riskerar att skapa en bild av att alla som kommer till Sverige får stanna, skriver Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell på SvD Debatt.
Forssell vill därför höja preskriptionstiden för asylärenden från fyra till tio år.
”Preskriptionstiden gör det möjligt att hålla sig gömd i fyra år och därefter göra en ny asylansökan, även om det inte föreligger nya skyddsskäl”, skriver han.

14 jan
Justitieminister Morgan Johansson. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Åldersbestämningen en parodi – S måste ta ansvar”

Opinion Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han har fullt förtroende för Rättsmedicinalverket, trots att internationella experter dömer ut den svenska metoden för åldersbestämningar. Aftonbladets Ingvar Persson kallar systemet för en ”administrativ parodi”:
”Om det handlat om något mer oskyldigt än liv och död skulle hela historien ha varit gränslöst rolig. Nu är den bara tragisk, och upprörande”, skriver han.
Dagens Nyheters ledarsida anser att Socialdemokraterna måste ta större ansvar för åldersbedömningarna:
”Det är inte vi som bestämmer, det är vetenskapen, tycks Socialdemokraterna vilja säga. Bara det att vetenskapen inte finns där” skriver tidningen och konstaterar att den metod som Sverige använder har underkänts av forskarna bakom den ursprungliga studien.

11 jan
Läs mer om Svenskt mottagande