Opinion

Strandhäll och Ullberg. Arkivbilder.  TT
Svenska aborträtten

”SD tar alla chanser till kvinnofientlig politik”

Socialminister Annika Strandhäll och oppositionslandstingsrådet i Stockholm Erika Ullberg går på Aftonbladets debattsida i polemik med Sverigedemokraternas förslag att flytta gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. S-politikerna anser att SD tar ”alla chanser att driva kvinnofientlig politik”:
”En röst på SD är inte bara en röst på ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen. Det är också en röst på ett parti som inte värnar kvinnors rättigheter”, skriver de.

4 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Aborträtten bör baseras på helt andra värden”

Opinion ”Livmödrarna kan inte vara allas egendom. Inte ens för en läkare som försöker rädda ett lagligt aborterat foster.” Det skriver Expressens krönikör Jenny Strömstedt efter debatten som följde en läkares försök att rädda ett sent aborterat foster.
Strömstedt anser att aborträtten, med tanke på de medicinska framstegen, bör baseras på helt andra värden än när ett foster kan räddas utanför livmodern. ”Aborträtten finns till för att både hälsa, utbildning, tillväxt och fred på jorden har visat sig beroende av att kvinnor har makt över sina kroppar, och främst sina underliv.”
Krönikören avslutar med att skriva att strängare abortlagar aldrig gett färre aborter – bara fler dödsfall och personliga trauman.

Idag 04:53
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fel att försöka återuppliva aborterade foster”

Opinion Det är inte barnläkares uppgift att försöka rädda sent aborterade foster, skriver sju läkare och experter vid Karolinska sjukhuset i Stockholm på DN Debatt. Frågan har aktualiserats av överläkaren Katarina Strand Brodd, som försökte rädda livet på ett foster som aborterades i vecka 22.
Debattörerna skriver att de foster som föds efter vecka 22, då ett foster kan betraktas som livsdugligt, bör behandlas som andra döende patienter. Man skriver också att den debatt som förts har saknat en del perspektiv – till exempel vad de kvinnor som berörs tycker och vem som ska ta hand om barnet om det mot förmodan skulle överleva.

Igår 19:35
Läs mer om Svenska aborträtten