Opinion

Partiledaren Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson, numera KD:s andre vice ordförande.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s riksting

”Ingen kändis har någonsin lyckats lyfta partiet”

Kristdemokraternas riksting i helgen är temat på flera ledarsidor i dag. Aftonbladets Eva Franchell konstaterar att partiet “röstade bort dugliga Emma Henriksson till förmån för en äldre man”. Hon syftar på Lars Adaktusson, som knep posten som KD:s andre vice ordförande.
KD har en lång historia av att kasta in konservativa kändisar, skriver Franchell som nämner en rad namn. Men det räddar inte ett parti som saknar en tydlig politik, menar hon.
”Ingen kändis har någonsin lyckats lyfta partiet så varför skulle Lars Adaktusson klara det bättre?”
Även SvD:s ledarskribent Susanna Popova kritiserar partiets otydliga politik, och undrar om det är en medveten överlevnadsstrategi.
”Kanske har otydligheten en riskminimerande funktion som i sin tur beror på rädslan att förlora, ännu fler, röster. Eller så är partiet faktiskt otydligt. Det är i så fall allvarligare än det mesta.”
Nya Wermlands-Tidningens ledarskribent konstaterar att KD i flera mätningar hamnat under fyraprocentsspärren. Samtidigt kan partiet inte sätta ner foten i flera heta frågor kopplade till migration, exempelvis hur man ställer sig försörjningskrav eller ett nytt asylkvotsystem.
”Det har KD inte råd med när dess själva existens står på spel”, skriver ledaren.

Igår 08:53
Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor. TT

Ledare: Adaktusson en dödgrävare för klimatet?

Opinion ”Kristdemokraternas nya frälsare kan bli en dödgrävare för miljöpolitiken”, skriver Expressen i en ledare och syftar på Lars Adaktusson. Under helgens riksting valdes europaparlamentarikern till andre vice ordförande i partiet.
Enligt ledaren går Adaktusson på tvärs med sitt parti och med Alliansen i miljö- och klimatpolitiken. Bland annat har han sågat det 70-procentiga målet om minskade klimatutsläpp från transportsektorn till år 2030 som samtliga allianspartier har ställt sig bakom. ”Det är väl inte en flört med klimatskeptikerna som Adaktusson har tänkt ska rädda partiet?”
Barometerns ledarskribent Daniel Braw skriver att Adaktusson ofrånkomligen blir en informell ledare vid sidan om Ebba Busch Thor. Om ett missnöje växer med partiledaren finns det inget hinder för en formell utmaning om ledarposten, menar han.

22 okt
Läs mer om KD:s riksting