Mats Löfving. MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polischef om sexbrotten: ”Ingen polis är nöjd”

Reaktionerna är starka efter uppgifterna om att våldtäktsutredningar blir liggande utan åtgärd – ibland i flera månader – eftersom polisen anser att de inte hinner prioritera dem. Till SVT säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving att det är en situation som ingen polis tycker är acceptabel.
– Ingen polis är nöjd med att den här typen av allvarlig brottslighet ligger på hög utan att omedelbart hanteras. Det kan jag försäkra dig om, att vi kommer att ta krafttag framöver, säger han i SVT:s Aktuellt.
Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till SR:s Studio Ett att det delvis är en ledningsfråga och menar att polisen kan bli bättre på att använda de resurser de har.

Tidigare rapporterat

Toppnyheter

Peter Madsen. Johan Hallnäs / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Starka bilder i rätten – visar filmer från Madsens dator

Den mordmisstänkte Peter Madsen fortsätter under rättegångens andra dag att förneka att han dödat journalisten Kim Wall.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen inledde sitt förhör med att fokusera på hur Kim Walls kropp hanterats efter hennes död. Madsen vill inte ge detaljerade svar och hänvisar i stället till den rättsmedicinska undersökningen.
– Jag var i en sinnessjuk situation, säger Madsen till åklagaren enligt TT.
Åklagaren vill visa en kort animationsfilm som hittats på Madsens hårddisk och varnar för starka bilder, men Madsen protesterar mot att den ska visas i rätten. Åklagaren förklarar att filmerna, totalt två stycken, har en stor betydelse för utredningen och frågor under förhandlingen. Domaren bestämmer att filmerna ska visas.
Filmen visar ett mord på en kvinna och åklagaren konstaterar att filmen hittats på en hårddisk i den lokal som Madsen byggde sina ubåtar i. När filmen visas verkar Madsen inte titta på skärmen framför sig.
Texten uppdateras.

18 min
En transport anländer till Köpenhamns byret. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Madsen lämnade rättssalen – rättegången försenad

Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, lämnade rättssalen innan dagens rättegång ens hade hunnit börja, rapporterar TT.
Vid 09.30 gick Madsen in i salen tillsammans med sin advokat Betina Hald Engmark, men efter ett kort samtal med henne lämnade de två rättssalen.
Strax innan klockan 10.00 var dock Madsen och hans advokat tillbaka i rättssalen och domaren meddelade att rättegången ska fortsätta.
Det är än så länge oklart varför Peter Madsen lämnade salen.

2 tim
Betina Hald Engmark. Jens Dresling / TT / NTB Scanpix
Mordet på Kim Wall

Madsens advokat: Glöm vad som skrivs i pressen

Under onsdagen fortsätter rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen. Och han väntas få tuffa frågor av specialåklagare Jakob Buch-Jepsen.
När åklagaren väl är klar med sitt förhör är det dags för försvarsadvokat Betina Hald Engmarks att ställa frågorna. Hon tycker att specialåklagaren var aggressiv i sin framläggning den första dagen.
– Det är viktigt, enligt min uppfattning, att poängtera, att det bara är de förklaringar och de dokument som läggs fram i rättssalen som rätten ska ta ställning till. Vi ska glömma vad som skrivs i pressen, sade Betina Hald Engmark i rättssal 60 enligt TT.
Hon berättar även att hon var nöjd över att specialåklagaren blev tillsagd av domaren att rikta sig mer mot rätten och inte åhörarplatserna.
– Det är inte pressen eller åhörarna som ska värdera målet. Det är domarna, säger hon.
Rättegången börjar 09.30.

4 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Polisen under presskonferensen.
Misstänkta seriebombaren i Texas

Misstänkt brevbombare i Austin död efter polisinsats

En man som misstänks ligga bakom brevbomberna i Texas har dött efter en polisinsats, bekräftar polisen enligt AFP.
Polisen säger att mannen sprängde sig själv då polisen omringade honom på en parkeringsplats intill ett hotell. En polis ska ha skadats under insatsen.
Polisen beskriver den misstänkte som en ”24-årig vit man” och säger att det fortfarande är oklart om han agerat ensam, eller hade hjälp av någon. De har inte heller lyckats bekräfta vilket motiv gärningsmannen ska ha haft.
Polisen ska ha kommit den misstänkte på spåren via övervakningskameror som visade honom på ett Fedexkontor. De kunde sedan med hjälp av hans mobiltelefon spåra honom till hotellet.

1 tim
En utredare från FBI utanför Fedex terminal söder om Austin.   SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Misstänkta seriebombaren i Texas

Fedex: Vi har identifierat den som skickade paketet

Fallet med brevbomber som har exploderat i Austin, Texas, och som har dödat två personer och skadat flera, eskalerade under tisdagen när ytterligare två incidenter inträffade.
En bomb exploderade vid företaget Fedex terminaler söder om Austin och en annan bomb hittades några timmar senare, innan den detonerade. En tredje explosion inträffade under tisdagskvällen i staden. Det handlade inte om en brevbomb och myndigheterna uppger att den inte verkar ha någon koppling till de övriga bombdåden.
Sammanlagt har sex explosiva anordningar hittats sedan i början av mars i miljonstaden Austin – varav fem har detonerat. Myndigheterna utreder en misstänkt koppling mellan fallen i Texas huvudstad, och om det handlar om en möjlig seriebombare.
Samtidigt säger Fedex att företaget har identifierat ”den ansvarige” för den första explosionen under gårdagen.
”Vi har tillhandahållit den brottsbekämpande myndighet som ansvarar för utredningen omfattande bevis med koppling till dessa paket och den person som skickade dem, insamlat från våra avancerade tekniska säkerhetssystem”, säger Fedex i ett uttalande.

5 tim
Misstänkta seriebombaren i Texas

Inga misstankar om terror: ”En väldigt sjuk person”

Vita huset lovar att göra allt för att den misstänkte seriebombaren i Austin dras inför rätta – men misstänker inga kopplingar till terrorism. Det säger talespersonen Sarah Huckabee Sanders, enligt Reuters.
Även Donald Trump kommenterade på tisdagen den serie bomber som drabbat Austin de senaste veckorna, med två dödsfall och flera skadade som följd.
– Det är fruktansvärt. Det handlar uppenbarligen om en väldigt, väldigt sjuk person, eller kanske flera personer, sa Trump

Igår 18:35
Läs mer om Misstänkta seriebombaren i Texas
Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) TT
Cambridge Analytica-fallet

KD och C har kontaktats av Cambridge Analytica

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet har kontaktats av det kritiserade konsultbolaget Cambridge Analytica, rapporterar SVT Nyheter.
”Företaget kontaktade oss, men vi tackade nej till deras tjänster”, skriver Centerpartiets presschef Jessica Bissmark i ett mejl till SVT. Även Kristdemokraterna uppger att man tackade nej.
SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier om eventuella kontakter. Tre partier svarar att de inte haft någon kontakt med bolaget. SVT har sökt Vänsterpartiet som ännu inte har återkommit. Sverigedemokraterna har inte gett något skriftligt svar på SVT:s frågor.
– Det är möjligt att mina kollegor blivit det, säger partiets pressekreterare Christian Krappendal i en första kommentar om eventuella kontakter med Cambridge Analytica.
Moderaternas presschef har inte svarat på om man har haft någon kontakt, men säger att det inte finns något samarbete med företaget.

2 tim
Cambridge Analytica-fallet

Akademiker: Facebook har gjort mig till syndabock

Akademikern Aleksandr Kogan säger att han inte hade en aning om att den användardata från Facebook som han samlade in och lämnade över till det kritiserade företaget Cambridge Analytica skulle användas till Donald Trumps fördel i det amerikanska presidentvalet.
Kogan säger till CNN att han nu målas upp som syndabock av Facebook och Cambridge Analytica, men att han hela tiden trodde att det han gjorde var helt normalt.
Facebook hävdar att Kogan bröt mot företagets regler då han delade med sig av sin data till Cambridge Analytica, men Kogan säger att han litade på information han fick från Cambridge Analytica om att informationsutbytet följde regelverket.
Han säger också att Cambridge Analytica överdriver företagets förmåga att identifiera väljargrupper genom att granska deras agerande i sociala medier.
– Vår slutsats var att uppgifterna inte alls är precisa på en individuell nivå, säger han.

4 tim
TT/Channel 4 News.
Cambridge Analytica-fallet

Frågan efter skrytvideor: Vilka val har påverkats?

Dataanalysföretaget Cambridge Analytica är i hetluften – och nu frågar sig många om företaget kan ha påverkat utgången i flera val runt om i världen de senaste åren, skriver BBC.
I smygfilmat videomaterial från Channel 4 News säger Cambridge Analytica-chefer att de och moderbolaget Strategic Communications Laboratories arbetat med över 200 val runt om i världen. Förutom att ta på sig äran för Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet nämns bland annat president- och parlamentsval i Italien, Brasilien, Mexiko, Indien och Malaysia.
Även Kenyas president Uhuru Kenyatta ska ha anlitat dataanalysföretaget då han segrade i valet 2013. Uppgifterna har fått oppositionen i landet att kräva att en utredning tillsätts, skriver BBC. Cambridge Analytica pekas även ut för att ha haft ett finger med i spelet under brexitkampanjen och den orangea revolutionen i Ukraina år 2004.

Igår 22:18
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Affischer sätts upp i protest mot Cambridge Analytica. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Kritiken mot Facebook

Nordea svartlistar Facebook efter dataskandal

Hållbarhetsavdelningen på Nordea stoppar nya investeringar i Facebookaktien efter persondataskandalen. Det rapporterar Bloomberg.
Bakom beslutet ligger EU:s nya personskyddsregler GDPR och avslöjandena om att Cambridge Analytics fått tillgång till och använt omfattande information om 50 miljoner Facebookanvändare för att hjälpa Donald Trump vinna presidentvalet i USA.
– I dag har vi på Nordea beslutat att sätta investeringar i Facebook under karantän i våra hållbara fonder. Inga nya investeringar i dagsläget, skriver hållbarhetschefen Sasja Beslik på Twitter.

1 tim
Kritiken mot Facebook

Whatsapps medgrundare: ”Avinstallera Facebook”

I spåren av den briserande dataskandalen uppmanar nu kommunikationstjänsten Whatsapps medgrundare Brian Acton sina nästan 23 000 följare på Twitter att radera sina Facebook-konton.
”Det är dags. Ta bort Facebook”, twittrade han.
Whatsapp köptes av Facebook under 2014 för drygt 150 miljarder kronor och Acton var efter det kvar i företaget under flera år. Whatsapps andra medgrundare Jan Koum är fortfarande kvar i bolaget samt sitter i Facebooks styrelse, skriver CNBC.
Brian Acton ska ha ägt 20 procent av Whatsapp och dragit in drygt 20 miljarder kronor när Facebook köpte bolaget.

Idag 04:54
Läs mer om Kritiken mot Facebook
Föräldrar till de bortförda skolflickorna.  Stringer . / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Föräldrar: Bortförda skolflickor har friats

Flera av de 110 skolflickor som rövades bort av terrorgruppen Boko Haram från staden Dapchi i norra Nigeria har återvänt till staden, säger två föräldrar till nyhetsbyrån AFP.
Islamisterna från Boko Haram förde tillbaka flickorna till staden med nio bilar under onsdagsmorgonen, säger Bashir Manzo, som leder en stödgrupp för föräldrar.
Det är oklart hur många av de bortförda flickorna som förts tillbaka.

2 tim
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Amnesty: Nigeria lärde sig inget av Chibok-flickorna

Nigerias militär ignorerade upprepade varningar om Boko Harams attack mot byn Dapchi i februari, då 110 skolflickor kidnappades. Det hävdar Amnesty i en ny rapport.
Amnestys Nigeriachef Osa Ojigho menar att myndigheterna ”inte verkar ha lärt sig någonting” från kidnappningen av de över 200 så kallade Chibok-flickorna år 2014, och kritiserar regeringen för att i båda fallen ha försökt mörka kidnappningarna.
Enligt deras uppgifter fick militären larm om terrorgruppens intåg i byn timmar före kidnappningen. Trots det kom de inte till platsen förrän efter att Boko Haram lämnat platsen, enligt AP.

Igår 20:16
Mamma i Dapchi visar upp bild på sin kidnappade dotter. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

110 flickor kidnappades: ”Ska berätta sanningen”

En månad har gått sedan Boko Haram kidnappade 110 skolflickor i Dapchi i Nigeria. Boende i byn vittnar om hur terrorgruppen körde in i byn och skrek ”Visa oss var flickskolan är!”, skriver AP.
Amnesty riktade på tisdagen skarp kritik mot landets militär efter att ha genomfört flera intervjuer med vittnen, soldater och flickor som lyckats fly.
– Det fanns stora säkerhetshål som militären inte vill erkänna, men vi ska berätta sanningen om vad som hände den där dagen, säger Bashir Manzo, vars 16-åriga dotter är en av de saknade flickorna.

Igår 20:16
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Varningen: Programmering bäddar för ojämlik skola

Till hösten ska en miljon elever lära sig att programmera. Men en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort visar att åtta av tio mattelärare i högstadiet känner sig osäkra på att undervisa i ämnet. Och sju av tio har inte fått någon utbildning alls i programmering, rapporterar Ekot.
Satsningen bäddar för en ojämlik skola, menar läraren Karin Nygårds som jobbar med digitalisering i skolan.
– Har du turen att få en lärare som kan programmera, eller otur och får en mattelärare som inte kan, frågar hon sig.
Lärarfacken och SKL kräver nu att regeringen skjuter till pengar för att få ordning på programmeringssatsningen.

Igår 08:51
Arkivbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Skolsegregationen ökar – kan späs på av lärarbristen

Skillnaderna mellan landets skolor har ökat och eleverna har blivit allt mer uppdelade mellan olika skolor utifrån familjebakgrund. Det visar en ny rapport från Skolverket.
Dessutom har skillnaderna i betygsresultat mellan olika skolor ökat – mellan år 2000 och 2016 fördubblades resultatskillnaderna mellan skolorna. Den främsta anledningen till det är just skolsegregationen.
– De ökade skillnaderna riskerar att späs på av lärarbristen. Det måste tas på största allvar, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.
Myndigheten har analyserat statistik för samtliga elever i årskurs 9 mellan 1998 och 2016.

2 tim
Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Björklund: Bästa lärarna borde ha 80 000/månad

Liberalerna vill ha en ny stor reform för lönespridning och statligt stöd för kraftigt höjda lärarlöner, säger partiledaren Jan Björklund till DI.
Alliansen borde prioritera höjda löner till lärare, barnmorskor, poliser och specialistsjuksköterskor före ”storskaliga program med skattesänkningar”, säger Björklund.
– De skickligaste ämneslärarna i Sverige borde ha 70 000–80 000 i månaden, de skickligaste rektorerna borde ligga runt 100 000 och en större grupp av lärare borde ligga runt 50 000 i månaden, säger han.

Igår 21:32
Läs mer om Rapporterna om svenska skolan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.