Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kidnappningsförsöket i Botkyrka

Polisen: Angripa anhöriga kommer aldrig fungera

Polisen vars fru utsattes för ett kidnappningsförsök i Botkyrka i södra Stockholm menar att det inte fungerar att angripa hans anhöriga för att få honom att ”vidta någon åtgärd, avstå åtgärd eller på annat sätt påverka processen”. Det säger han till tidningen Mitt i Stockholm.
Ingen är ännu gripen för kidnappningsförsöket. Polisen har hört fyra personer, men de är inte misstänkta.
Enligt flera medier är bakgrunden till händelsen en pågående rättsprocess om illegal streetracing, där polisens utredare beslutat att beslagta en bil som betraktats som ett brottsverktyg.

Toppnyheter

SPD:s partiledare Martin Schulz. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Tyska socialdemokraterna: Vi är inte rädda för nyval

De tyska socialdemokraterna SPD är inte beredda att förhandla med förbundskansler Angela Merkel kring en regeringskoalition. Det uppger Reuters som har tagit del av ett dokument från partiet som skrivits efter de strandade regeringsförhandlingarna mellan Merkel, det liberala partiet FDP och De gröna.
”Vi är inte rädda för nyval”, står det i dokumentet.
Direkt efter valet meddelade SPD att man tänker gå i opposition och inte fortsätta den tidigare regeringskoalitionen med CDU.
Det liberala partiet FDP lämnade sent i går kväll regeringsförhandlingarna med förbundskansler Angela Merkels CDU och De gröna.

26 min
Angela Merkel.  TOBIAS SCHWARZ / AFP

Analys: Nyval kan ske utan Merkel vid rodret

Det liberala partiet FDP lämnade under natten regeringsförhandlingarna med förbundskansler Angela Merkels CDU och De gröna. Under dagen kommer Merkel att träffa presidenten Frank-Walter Steinmeier för att meddela att förhandlingarna nu har brutit samman. I slutändan har Steinmeier mandat att upplösa parlamentet och utlysa nyval.
– Det finns inte så många alternativ som det ser ut just nu, säger Ekots korrespondent Daniella Marquardt i P1-morgon och konstaterar att det osäkra läget är ovanligt i tysk politik som annars präglas av stabila majoriteter.
Angela Merkel har tolv års erfarenhet som tysk förbundskansler och förhandlare inom internationell storpolitik. Många hade trott att kanslern skulle klara även denna förhandlingsuppgift, men när hon nu misslyckats i både valet och förhandlingarna kan det leda till ett nyval, skriver DN:s korrespondent Lina Lund. Ett val där det är sannolikt att Merkel inte längre är CDU-ledare.

4 tim

Marknaden skakar av sig Merkels huvudvärk

Euron återhämtade sig snabbt på måndagsförmiddagen efter att under natten europeisk tid ha legat på så mycket som 0,6 procent ner mot dollarn. Frankfurtbörsens DAX-index hade strax innan klockan 11.00 backat med 0,2 procent och ledde därmed de stora Europabörsernas allmänna nedgångar. Den allmänna uppfattningen bland investerare och bedömare tycks vara att den tyska ekonomin är tillräckligt stark för att klara åtminstone tillfällig politisk osäkerhet, skriver Bloomberg.
– Man kan tänka sig att detta sätter press nedåt på euron, åtminstone i det korta perspektivet, när marknaden försöker begripa vad som pågår och se över alternativen, säger Kay Van-Petersen, makrostrateg på Saxo Capital Market till Bloomberg.

3 tim
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
Studenter vid University of Zimbabwe i huvudstaden Harare. - / AFP
Maktkampen i Zimbabwe

Studenter i Harare i nya protester mot presidenten

Studenter på University of Zimbabwe i huvudstaden Harare vägrar att infinna sig på dagens prov och har istället valt att genomföra nya protester mot president Robert Mugabe, rapporterar Sky News.
Tidigare under måndagen löpte den tidsfrist ut som regeringspartiet gett den 93-årige presidenten för att lämna sin post. Zanu-PF:s parlamentsledamöter kommer att träffas under eftermiddagen för att diskutera frågan om ett eventuellt åtal mot Robert Mugabe, rapporterar Reuters.

1 tim
Arkivbild.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

Tidsfristen har gått ut – Mugabes parti i nytt möte

Tidsfristen som regeringspartiet har gett Zimbabwes president Robert Mugabe har nu löpt ut. Mugabe hade fram till klockan 11 svensk tid på sig att meddela sin avgång, annars riskerar han att ställas inför riksrätt.
Trots det har det inte kommit något besked från den 93-årige presidenten som avsatts från posten som ledare för regeringspartiet Zanu-PF.
Partiets parlamentsledamöter kommer att träffas under dagen för att diskutera frågan om ett eventuellt åtal mot Mugabe, rapporterar Reuters.
Enligt källor till CNN har Robert Mugabe gått med på att lämna presidentposten mot löfte om att både han och hustrun Grace Mugabe ska ges full immunitet.

3 tim
STR / AFP

Källor: Mugabe går med på att avgå – får immunitet

Zimbabwes president Robert Mugabe har gått med på att lämna presidentposten. Det uppger källor med insyn i förhandlingarna för CNN.
Enligt det dokument som Mugabe uppges ha skrivit under ska den 93-årige presidenten och hans hustru Grace Mugabe garanteras full immunitet.
Robert Mugabe som har fråntagits rollen som ledare för regeringspartiet Zanu-PF, har fram till klockan 11 svensk tid på sig att lämna presidentposten, annars riskerar han att ställas inför riksrätt.

5 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Bilförare. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningen av färdtjänsten

Kommuner har ingen koll på vilka som kör färdtjänst

När färdtjänstchaufförer anklagas för ofredanden eller sexuella trakasserier vet de ansvariga kommunerna och landstingen ofta inte vem det är som kört bilen. Det visar en granskning som Sveriges Radios Kaliber genomfört tillsammans med lokala P4-redaktioner.
Orsaken är att ansvaret för personalen läggs över på de taxibolag som utför tjänsten, vilket gör det svårt för kommunerna att ha kontroll.
Kaliber rapporterar bland annat om en taxichaufför i Östersund som fick fortsätta jobba trots att han blivit polisanmäld för sexuella trakasserier. Ansvarig på kommunen menar att de inte kan tvinga taxibolagen att stänga av en förare utan att de ”litar på att leverantören gör ett bra jobb och har koll på sina anställda”.

1 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Färdtjänstförare kör trots anklagelser om ofredanden

Trots anmälningar mot flera taxichaufförer i Gävleborgs län om sexuella trakasserier så får de fortsätta att köra färdtjänst. Det visar en granskning som P4 Gävleborg gjort i samarbete med Sveriges Radios Kaliber.
En av dem som drabbats är Laila Tuiskuluoto, som berättar att hon fick oönskat besök av en chaufför som tidigare kört henne.
– Jag sa: ”gå härifrån”, då fick jag honom runt halsen, jag höll på att falla baklänges, säger hon till P4.
Ansvarig chef för färdtjänsten inom regionen säger att det är entreprenören, alltså taxibolaget, som är arbetsgivare och att det är de som avgör om en chaufför ska stängas av.

2 tim
Läs mer om Granskningen av färdtjänsten
MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

Kina: Burma ställer sig bakom krisplan

Kina uppger att Burma och Bangladesh ställer sig bakom en plan för att lösa krisen som har tvingat fler än 600 000 rohingyer på flykt, rapporterar AFP.
Planen är tänkt att inledas med ett vapenstillestånd i delstaten Rakhine, varifrån de flesta rohingyer flytt från den burmesiska militärens våld.
I den andra fasen är det tänkt att det internationella samfundet ska verka för samtal mellan Burma och Bangladesh för att hitta en lösning så att flyktingarna kan börja återvända. I den sista fasen ska en långsiktig lösning hittas för att lindra fattigdomen i området.

2 tim
Margot Wallström med EU:s utrikeschef Federica Mogherini i flyktinglägret i dag/Aung San Suu Kyi TT

Wallström: Måste vara redo att ta i med hårdhandskar

Burma utsätter rohingyerna för brott mot mänskligheten. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) inför mötet med Burmas ledare Aung San Suu Kyi i morgon.
– Om vi inte ser att något händer nu måste vi vara beredda att ta i med hårdhandskarna, säger hon till TT.
I dag besökte Wallström ett flyktingläger i Bangladesh och träffade rohingyska flyktingar som vittnade om våld och övergrepp.
– Det är ju väldigt viktigt att man ser det mänskliga lidandet som spelar upp sig framför oss och det är något som det är tillfälle att säga i morgon till Aung San Suu Kyi, säger Wallström.

Igår 17:55
Margareta Wahlström/rohingyer som flytt Burma. Röda Korset/TT

Röda korset: Ge kvinnor ökad trygghet i lägren

Opinion Säkerheten bland rohingyer när det gäller kvinnor och andra sårbara grupper har inte uppmärksammats tillräckligt, skriver Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström i en debattartikel i Aftonbladet. Wahlström skriver: ”Det hoppas vi att du ska ändra på Margot Wallström!”
Wallström gör just nu en resa till Bangladesh, Burma och Vietnam med anledning av flyktingkatastrofen. Särskilt menar debattören att det är situationen i flyktinglägren som nu måste lyftas. Lås till toaletter och duschutrymmen och lampor som lyser upp lägren krävs.
”Ofta läggs huvudfokus på mat och vatten och kvinnors säkerhet ses som sekundärt, om det alls tas i beaktande.”

Igår 17:47
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.