Politik

Justitieminister Morgan Johansson (S). TT
Granskningen av nätjättarna

Morgan Johansson: Tror företagen känner pressen

Justitieminister Morgon Johansson (S) vill veta mer om hur medier upplever kontakten med sociala medie-jättar som Google och Facebook. Därför har han träffat representanter från Expressen, Eskilstunakuriren och branschorganisationen Tidningsutgivarna, skriver Dagens Nyheter.
Målet är att pressa på och göra företagen mera tillängliga.
– Man ska inte behöva vara chefredaktör för en stor tidning för att kunna komma i kontakt med dem, säger Johansson till DN.
Han säger att han tror att företagen känner av pressen och kritiken efter den senaste tidens avslöjanden och att det går att få till en attitydförändring.
Expressens chefredaktör Thomas Matsson var med på mötet:
– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar, säger han till den egna tidningen.

Igår 14:19
Arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningen av nätjättarna

Ministern pressar Google: ”Vill se dialog”

Regeringen ska bjuda in företrädare för Facebook, Google och Twitter för att – tillsammans med representanter för svenska medier – diskutera de hatvideor som sprids av de olika nätjättarna. Det skriver TT. På mötet ska också diskuteras hur kommunikationen med bolagen kan förbättras.
– Mötet är satt till den 13 april. I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Igår 11:57
Läs mer om Granskningen av nätjättarna
Förslaget ska minska luftföroreningar i städerna TT / SCANPIX
Sverige och klimathotet

Miljözoner ska förbjuda äldre dieselbilar i städerna

Regeringen vill införa miljözoner för personbilar i städerna för att förbättra luftkvaliteten, rapporterar SVT Nyheter. Enligt SVT:s uppgifter innebär regeringens förslag att kommunerna ska få möjlighet att dela in städerna i tre zoner, där den hårdast reglerade zonen innebär att alla bilar utom elbilar och de mest miljövänliga gasbilarna är förbjudna.
I medelzonen ska på sikt alla dieselbilar som inte uppfyller kraven för Euroklass 6 kunna förbjudas, vilket i praktiken innebär ett förbud för diselbilar i städerna när reglerna gäller fullt ut, enligt SVT:s källor.
I den minst reglerade zonen ska tunga lastbilar och liknande fordon vara förbjudna.
Enligt regeringens förslag, som bygger på ett tidigare förslag från Transportstyrelsen ska de nya reglerna vara fullt införda 2022.

22 mar
Förslaget om miljözoner syftar till att förbättra luften i städerna. Martin Meissner / TT / NTB Scanpix
Sverige och klimathotet

MP har drivit på, S hållit emot – ”en tuff fajt”

Regeringens nya förslag om miljözoner för personbilar, som på sikt i praktiken skulle kunna förbjuda dieselbilar i städerna, har varit en mycket viktig fråga för Miljöpartiet inför valet, uppger SVT Nyheter.
Men regeringspartnern S ska enligt uppgifter till kanalen helst ha sett att förslaget lades fram efter valet.
– Det har varit en tuff fajt, säger en källa till kanalen.
Enligt SVT har Socialdemokraterna inte velat stöta sig med de 1,3 miljoner bilister som äger en bil som riskerar att bli förbjuden i städerna om förslaget blir verklighet.

22 mar
Läs mer om Sverige och klimathotet