Politik

Isabella Lövin. Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtyckesdebatten

Backar från uttalandet: ”Uttryckte mig olyckligt”

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) backar nu från sitt tidigare uttalande om att regeringens förslag på en samtyckeslag ”ändrar bevisbördan”.
Till nyhetsbyrån TT sa hon att den nya lagen innebär att offret inte ska bevisa att hen sa ja, utan att den anklagade ska bevisa att offret sa ja.
”Jag uttryckte mig olyckligt på fråga om samtyckeslag sätter mer fokus på offrets beteende. Jag anser inte att bevisbördan ändras med denna lag, däremot är min förhoppning att fokus i högre grad läggs på vad gärningsmannen gjorde för att säkerställa att det fanns samtycke”, skriver Lövin på Twitter.

4 tim
Stefan Löfven under sitt jultal i Köping i dag. Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtyckesdebatten

Analyser: Samtyckeslag gör nog inte så stor skillnad

Flera politiska kommentatorer tvivlar på att en samtyckeslag, som regeringen presenterade inför Stefan Löfvens jultal i dag, kommer att få så stor effekt.
– Problemet med sexbrott är ofta att ord står mot ord, och det ändras inte av detta, säger Ekots Fredrik Furtenbach.
SVT:s Mats Knutson skriver i en analys att det stora problemet är att polisen inte har resurser nog att utreda våldtäkter ordentligt – något som en samtyckeslag inte råder bot på.
”Politikerna är medvetna om detta problem, men ser också en samtyckeslag som normbildande, det vill säga att den ska påverka värderingarna i samhället”, skriver han.

6 tim
Anne Ramberg. Arkivbild. Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtyckesdebatten

Kvinnojourer är glada – jurister är skeptiska

Regeringens förslag om en samtyckeslag får blandade reaktioner. De som jobbar med våldsutsatta kvinnor och flickor välkomnar beskedet.
– Det gör en enorm skillnad med en lagstiftning som lägger ansvaret på förövaren, säger Olga Persson, generalsekreterare för Unizon, som samlar kvinno- och tjejjourer över hela landet, till TT.
Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll säger till SVT Nyheter att bevisproblematiken kring våldtäktsbrotten kvarstår med den nya lagen. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg varnar för att en samtyckeslag kan komma att urholka tilltron till rättssystemet eftersom lagen troligen inte kommer att leda till fler fällande domar, trots de höga förväntningarna.
– Det värsta som skulle kunna hända är att folk tappar tilltron till lagen. Då slutar man att anmäla. Det vore förödande.

Idag 15:28
Läs mer om Samtyckesdebatten
Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledarnas jultal

Löfven till attack: ”Det är inte bra för Sverige”

Ekonomi, jobb, integration, brottslighet, välfärd och kvinnors frihet var stora ämnen i statsminister Stefan Löfvens (S) jultal i Köping.Han talade generellt om att regeringen, till skillnad mot "högern", satsat på välfärd och de utsatta i samhället.
– Vi har bara börjat, men Sverige är på rätt väg.
Han pekade också ut Magdalena Andersson som "världens bästa finansminister":
– Generös som person men oerhört snål med era skattepengar.
Löfven var självkritisk i fråga om integrationen. En av de allra viktigaste punkterna är att få nyanlända i arbete, säger han – men han attackerade samtidigt sina politiska motståndare.
– Det är bara det att vi inte gör det som borgerligheten förespråkar, med sänkta löner.
– Det är inte den svenska modellen, kort och gott, fortsätter han.

Idag 12:58
Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledarnas jultal

Löfven: Företagen efterfrågar mer utbildning

I minusgrader inför ett par hundra åskådare talade statsminister Stefan Löfven om Socialdemokraternas och regeringens satsningar på utbildning i sitt jultal. Han menar att företagen gillar det.
– De efterfrågar mera utbildning, mera yrkesutbildning.
Han pekade bland annat på Northvolts satsning i Västerås, där man bland annat lägger utvecklingen i sin batterisatsning i Sverige.
– Mälardalen är inte bara vackert, utan Mälardalen är också attraktivt för nyinvesteringar.

Idag 13:45
Gustav Fridolin och Ulf Kristerson.  TT
Partiledarnas jultal

Fridolin: Ulf Kristersson vill medvetet provocera

I Sverige talar man svenska, var ett av Moderatledaren Ulf Kristerssons budskap i det första jultal han höll som ny partiledare. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ilsknar till och menar i ett inlägg på Facebook att Kristersson medvetet använder ”provokation som politiskt vapen”.
Fridolin skriver att han minns skolrasterna som barn, då ”kompisarna som pratade danska hemma eller syskonen som pratade arabiska gick undan bak bollplanket för att prata i smyg”.
Han menar att problemet inte är de barn som ”viskar, ropar eller talar olika språk”, utan snarare segregation.
”Jag tror Ulf Kristersson också vet detta”, skriver Fridolin och drar därefter slutsatsen att Kristersson tal inte är tänkt att förstås – det är ”avsett att missförstås” och han vill ha starka reaktioner.
”Han vill att vi ska reagera med magen och ilskan. Han vill att bilden på hans citat ska spridas som jag nu gör”, skriver Fridolin.

Idag 06:19
Läs mer om Partiledarnas jultal
Morgan Johansson.  Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot judiska församlingen i Malmö

”Ett angrepp mot judar är ett angrepp mot Sverige”

Under lördagen genomförde hundratals en kippavandring i Malmö för att visa solidaritet med stadens judar. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger till Kvällsposten att ett angrepp mot judar är ett angrepp mot Sverige.
– Därför måste utgångspunkten vara att vi ska göra allt för att man ska leva i trygghet oavsett vilken minoritet man tillhör, säger ministern.
Han svarar också på kritiken mot att partikollegan Ilmar Reepalu, dåvarande kommunalråd i Malmö, 2010 krävde att judiska församlingen skulle ta avstånd från Israels politik.
– Jag kan bara säga att man ska inte blanda ihop konflikterna i Mellanöstern och kritik mot Israels politik med situationen i Sverige för judarna, säger han.

Igår 13:24
Alice Bah Kuhnke i Malmö i dag. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot judiska församlingen i Malmö

Bah Kuhnke: Hatet mot judar en mardröm för alla

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) anser att alla har ett ansvar för att säga ifrån mot antisemitism. Det gäller att säga stopp ”i busskön, i fikarummet och i tv-soffan”, sa hon i sitt tal i Malmö under dagens kippavandring.
– Att hatet mot judar är så djupt rotat är en mardröm för oss alla och en smärtsam verklighet för många svenska judar, sa kulturministern.
Kippavandringen gjordes med anledning av hoten mot judar i Malmö den senaste veckan.

Igår 15:43
Läs mer om Hoten mot judiska församlingen i Malmö