Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson under M-stämman i Örebro.  Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partistämma

Röstar om tiggeriförbud – vill komma överens med S

Moderaternas partistyrelse vill se ett nationellt tiggeriförbud. I dag röstar partiets 200 ombud i frågan, under arbetsstämman i Örebro. Det rapporterar Expressen. Eftersom inga andra allianspartier står bakom förslaget vill partiet senare försöka komma överens med Socialdemokraterna.
– Jag sträcker ut en hand till Socialdemokraterna att göra upp i den här frågan. Det vore bra för Sverige om vi kunde nå en överenskommelse, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson säger till TT att regeringen inte har några planer på att införa ett allmänt tiggeriförbud.

Toppnyheter

Stefan Löfven. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Stefan Löfven: SD visar vilken sida de står på

Statsminister Stefan Löfven är inte ett dugg förvånad övar att Sverigedemokraterna stödjer de borgerliga partiernas förslag att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. Det säger han till TT.
– Det är ett parti som brukar tala om att det är viktigt att löntagare har bra villkor, men här visar de definitivt vad de står på för sida, säger han och fortsätter:
– Att kasta ut människor ur sjukförsäkringen för att det har gått ett visst antal dagar, det är fel.
Enligt Löfven blir ingen hjälpt av att bli utkastad ur sjukförsäkringen.

26 min
Stefan Löfven och Annika Strandhäll. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Regeringens svar: ”Ett slag i ansiktet på de sjuka”

Sverigedemokraterna meddelade i dag att de stödjer de borgerliga partiernas förslag att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen.
– Det är helt absurt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till TT.
Hon pekar på att det fanns en bortre parentes mellan 2010 och 2014 när Ulf Kristersson (M) var ansvarig minister.
– Sjuktalen ökade med 50 procent under de fyra åren. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Det här är ett slag i ansiktet på de människor som är sjuka.

2 tim
CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

SD och Alliansen vill återinföra bortre tidsgräns

Sverigedemokraterna stödjer Allianspartiernas förslag att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som regeringen slopade 2016. Därmed är en majoritet i riksdagen för förslaget.
– Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring. När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.
– Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt.

2 tim
Läs mer om Sjukförsäkringsdebatten
Enskede gårdsgymnasium i södra Stockholm.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

”Kom från ingenstans och högg honom i ryggen”

Flera personer blev vittnen när en 17-årig elev i går knivhöggs till döds av en annan elev på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Ett vittne säger att hon stod nära offret när han blev attackerad.
– Vi tittade på varandra. Sedan ser jag hur någon kommer bakifrån. Jag såg hur han höll något innanför jackan och från ingenstans börjar han hugga honom i ryggen, säger hon till SVT.
En 16-årig pojke greps strax efter dådet och är nu anhållen misstänkt för mord. Elever som SVT pratat säger att pojken har haft med sig kniv till skolan tidigare, men att skolan inte tagit detta på allvar.
Pojkens advokat Sandra Danowsky är förtegen om ärendet och sin klient.
– Jag har träffat honom men jag vill inte svara på hur han ställer sig till misstankarna, säger Sandra Danowsky.

2 tim
Poliser på plats på gymnasieskolan i Enskede. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

Vännerna: ”Han var den snällaste killen i skolan”

Lärare och elever på gymnasieskolan i Enskede där en 17-årig elev i går dödades är i sorg. Jafar Ahmadi, 18, säger till Aftonbladet att 17-åringen var hans bästa vän.
– Han var den snällaste killen i skolan, säger han till tidningen.
Även Ahmed Mohajer, som lärde känna 17-åringen i samband med demonstrationen för ensamkommande på Medborgarplatsen i Stockholm, beskriver honom som en jättesnäll person.
– Jag är så ledsen för det som har hänt min kompis, säger han till SVT Stockholm.

1 tim
Polisen Andreas Brånstad till vänster. Flaggan vajar på halv stång utanför Enskede gårds gymnasium.  TT
Knivskärningen i Enskede

Sorg på skolan i Enskede efter 17-åringens död

Flaggan vajar på halv stång utanför Enskede gårds gymnasium där en 17-årig elev knivhöggs till döds i går av en annan elev. Dörrarna till skolan är låsta och polis och Röda Kors-medarbetare finns på plats för att skapa trygghet och trösta.
– Det handlar om att finnas som ett stöd, att bara lyssna utan att ha åsikter. Vi kan bidra till att skapa en lugn situation på skolan, säger Anton Österlund från Röda Korset.
Polisen är på skolan för att skapa trygghet. De tror också att de kan få information från de elever som var på plats i går.
– Givetvis kan det framkomma att det finns någon som sett något och då kan vi ta hand om de vittnesmålen, säger Andreas Brånstad, som är polisinspektör.
Polisen larmades om ett slagsmål på skolan vid lunchtid i går. En 17-årig pojke, som kommit som ensamkommande, fördes till sjukhus där han avled av sina skador.

4 tim
Läs mer om Knivskärningen i Enskede
Kinas president Xi Jinping och hans sydkoreanske kollega Moon Jae-In. Nicolas Asfouri / TT NYHETSBYRÅN
Vapenprogrammen

Trots de kyliga relationerna: Nu är Xi och Moon överens

Kina och Sydkorea ska samarbeta kring införandet av sanktioner mot Nordkorea, samt försöka sätta ytterligare press på diktaturen. Det står klart efter ett möte mellan Kinas president Xi Jinping och hans sydkoreanske kollega Moon Jae-In i Peking på torsdagen, rapporterar flera medier.
Tonen mellan ledarna beskrivs som varm, efter en tid med ansträngda relationer som främst beror på att Sydkorea stärkt sin robotsköld med enheter ur det amerikanska THAAD-systemet. Kina anser att systemet hotar det egna landet.

10 min
Rex Tillerson och Sarah Huckabee Sanders. TT
Vapenprogrammen

Vita huset sågar Tillersons plan för Nordkoreasamtal

Vita huset och USA:s utrikesminister Rex Tillerson är återigen på kollisionskurs i Nordkoreafrågan, skriver New York Times.
I går sa Tillerson att USA är beredda att inleda förutsättningslösa samtal med Kim Jong-Uns diktatur. Uttalandet väckte uppmärksamhet eftersom man tidigare har krävt att regimen ska visa sig villig att ge upp sin kärnvapenarsenal innan samtal kan ske.
Enligt Vita huset är sådana samtal inte aktuella. Presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders meddelar att president Donald Trumps syn inte har förändrats. Han anser fortfarande att samtal är meningslösa om Nordkorea fortsätter på den inslagna vägen.

Igår 20:32
Nordkoreanska tv-bilder.
Vapenprogrammen

Bild av tidig atombomb skymtar i nordkoreansk tv

Nordkoreanska tv-bilder tycks visa ett fotografi där den tidigare diktatorn Kim Jong-il inspekterar en av landets första atombomber. Det rapporterar BBC. Fotografiet har aldrig tidigare visats i väst.
Experter avhåller sig från att göra någon definitiv identifiering av föremålet som syns, eftersom det bara skymtar förbi hastigt under en videosekvens.
Kim Jong-il dog för sex år sedan och det finns inga kända bilder som visar diktatorn med kärnvapen. Det finns misstankar om att bilden som nu syns i tv-inslaget är manipulerad. Om fotot är äkta har det sannolikt tagits antingen 2006 eller 2009, då Nordkorea utförde kärnvapentester.

Igår 18:23
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Grisar. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om köttindustrin

”Vi har ingen rätt att döda djur bara för att vi kan”

Människor har inte rätt att döda djur bara för att vi kan, eller för att vår nuvarande lagstiftning tillåter det, skriver Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i en replik på Aftonbladet Debatt.
Hon ifrågasätter de tre bönder som i en debattartikel i Aftonbladet beskriver hur de tycker om och bryr sig om djuren som senare går till slakt. ”Nej det måste faktiskt inte vara så”, skriver hon och menar att djuren inte behöver bli kläder eller mat.
”En djurfri livsmedelsindustri är fullt möjlig. För en mer etisk, hållbar och klimatvänlig framtid!”

3 min
Vänster: Henrik Schyffert leder SVT-programmet ”Köttets lustar”. Höger: LRF manifesterar för svensk mjölk och svenskt lantbruk, arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/SVT resp. TT
Debatten om köttindustrin

Bönder: Vi tycker också om våra djur, Schyffert

Opinion I SVT-programmet ”Köttets lustar” ska komikern Henrik Schyffert ”se köttindustrin i vitögat”. Men i programmet förvrängs perspektiven och påståenden om jordbrukets utsläpp av växthusgaser stämmer inte, skriver lantbrukarna Åsa Odell, Anette Gustawson och Titti Jöngren på Aftonbladet debatt.
De vänder sig mot uppfattningen att den svenska djurhållningen bara är en klimatbov, och skriver att den tvärtom är en förutsättning för att mat alls ska kunna produceras i Sverige då enbart en liten del av landets yta kan odlas. Mest utsläpp står maten vi importerar för, tillägger de.
”Slutsatsen av det här är: ät det du vill, kött eller vegetariskt, men välj svenskt.”

3 tim
Läs mer om Debatten om köttindustrin
Aftonbladet.
#metoo-uppropet

Me Too: ”Ni kan nu aldrig säga att ni inte visste”

Riksdagsledamöter från olika partier läste på torsdagen upp vittnesmål från metoo-uppropet #imaktenskorridorer. Arrangemanget öppnas av tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP).
– Uppropen har visat att sexuella övergrepp finns överallt i vårt samhälle. Förutom att det är ett trauma för kvinnan är det ett demokratiproblem, säger hon.
”När han säger nej fortsätter han att tjata. Ingen annan säger åt honom att sluta”, lyder ett av vittnesmålen.
”Jag klarade inte av att säga ifrån. De övriga männens tystnad lämnade mig helt ensam”.
Ett annat lyder: ”Han våldtog mig senare den kvällen. När han vägrade sluta bad jag honom att ta på en kondom, men han skrattade bara åt mig.”
Ett tredje: ”När jag inte fick orgasm hämtade han en kniv, höll den mot min hals och hotade att döda mig om jag inte ’kom för honom’.”
”Ni kan nu aldrig säga att ni inte visste”, avlutar uppläsningen.
När frågan debatterades i riksdagen i måndags var bara 17 av riksdagens 349 ledamöter närvarande. Bara tre av dem var män, enligt Dagens Nyheter.
1 693 riksdagsledamöter, ministrar, ungdomspolitiker och andra har sedan tidigare undertecknat uppropet mot sexuella trakasserier och ofredanden inom politiken.

3 tim
Genrebild. TT
#metoo-uppropet

Vänsterprofil anklagas för våldtäkt och övergrepp

En känd antirasist och vänsterprofil anklagas för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt, skriver tidningen Flamman. Flera kvinnor står bakom anklagelserna om trakasserier. Mannen har arbetat mot diskriminering och kränkningar, samt varit aktiv i jämlikhetsarbete.
En kvinna anklagar mannen för flera våldtäkter, som ska ha skett när de var ett par för flera år sedan. En annan kvinna berättar för Aftonbladet hur mannen flera gånger varit våldsam mot henne.
På mannens tidigare arbetsplats pågår nu en arbetsmiljöutredning.

Igår 19:07
Läs mer om #metoo-uppropet
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Jan Björklund/Cecilia Wikström. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

L: Nej till förslaget – fel att ge viss grupp amnesti

Liberalerna säger nej till regeringens förslag om att ge uppehållstillstånd för gymnasiestudier, skriver bland andra L-ledaren Jan Björklund på SvD Debatt. Förslaget är orättvist och kortsiktligt, dessutom ser det bara ut att vara humant medan det snarare är motsatsen, skriver Björklund. Han menar att förslaget frångår asylrätten eftersom det innebär en amnesti för en viss grupp människor.
”Vi liberaler måste alltid stå fast vid ett humant, rättssäkert och förutsägbart system som utgår från asylrätten och individens skyddsskäl.”

1 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Ledare: Inför hårdare språkkrav för nyanlända

Opinion Regeringen vill att den samhällsorientering som ges till nyanlända ska ses över för att handla mer om svenska värderingar och normer. Flera ledarsidor tar upp förslaget i dag.
Dagens Nyheter betonar vikten av att nyanlända sporras till att lära sig svenska. Det snabbaste vägen in i det svenska samhället är språket, skriver ledarsidan som tycker att regeringen borde snegla på gamla förslag från M och L om språkbonusar och språktester som snabbfil till medborgarskap. ”Språket borde uppvärderas. Sedan kan vi tala om dessa normer och värderingar som Socialdemokraterna plötsligt blivit intresserade av.”
Expressens ledarsida är inne på samma spår och tycker att kraven måste bli hårdare. I både Danmark, Norge, Nederländerna och Tyskland måste nyanlända klara språktester för att få permanenta uppehållstillstånd.
”Språkkrav och andra prov liksom tydliga ekonomiska incitament, såsom ett bidragstak, skulle vara god signalpolitik både inåt och utåt”, skriver Expressen.

Igår 07:52
Läs mer om Svenskt mottagande
Putins pressträff. ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK
Rysskontakterna

Putin: Människor försöker misstänkliggöra Trump

Rysslands president Vladimir Putin avfärdar anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet som påhitt som skadar USA och visar ”brist på respekt för väljarna”.
– Allt det här är påhittat av människor som är emot Trump för att misstänkliggöra hans arbete, säger Putin vid sitt årliga maratonmöte med pressen, enligt AFP.
De kontakter som skedde mellan kampanjens företrädare och den ryska ambassadören i Washington ser han som helt naturliga.

2 tim
Trumps USA Rysskontakterna

Rod Rosenstein: Ser inga skäl att sparka Mueller

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein försvarade specialåklagaren Robert Mueller när han frågades ut av representanthusets juridiska kommitté under dagen. Bland annat avfärdade han president Donald Trumps beskrivning av Rysslandsutredningen som ”en häxjakt”. Rosenstein sa också att han inte har sett några skäl att sparka Mueller från utredningen, eller upplevt några påtryckningar att göra det.
Utfrågningen sker dagen efter att justitiedepartementet överlämnat hundratals textmeddelanden som FBI-tjänstemän skickat och där Trump benämns som ”idiot” och ”avskyvärd människa”. Meddelandena, som sändes innan Mueller tillträdde i våras, har väckt farhågor bland delar av kongressen om att utredningen innehåller partiska inslag. Det rapporterar The Guardian.

Igår 20:53
Läs mer om Rysskontakterna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.