Pexels
Teskedsorden

Så hanterar du rasistsnacket i vardagen

Många har någon gång upplevt den obehagliga stämningen som infinner sig när en kollega eller vän uttrycker sig rasistiskt. Det kan handla om några förflugna ord med rasistiska undertoner under lunchdiskussionen eller ett elakt och intolerant skämt under fikapausen. I en sådan situation tystnar många, men genom att vara passiva åskådare när någon agerar eller uttalar sig rasistiskt blir vi medrasister.
Hur gör man då för att visa civilkurage? Stiftelsen Teskedsorden har tagit fram några användbara formuleringar att använda när man stöter på rasistsnacket i vardagen:

1. Avbryt

I första artikeln i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står det: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Ett sätt att avbryta någon som säger något rasistiskt är att säga: ”Hur menar du nu, när du säger så”, ”Jag upplever det som kränkande när du uttalar dig så” och ”Jag blir ledsen och obekväm när du uttalar dig rasistiskt”.

2. Påtala

Uppmärksamma personen på att det som sägs är rasistiskt. Om du känner att konfrontationen är jobbig kan du söka uppbackning av andra personer i rummet. Ett sätt att formulera sig är ”Det här är inte okej, kan vi hjälpas åt?”.

3. Höj blicken

Om du är i en situation där någon utsätts för rasistiska och nedvärderande kommentarer kan du tilltala den utsatta personen och påvisa att du sett vad som hänt. Bara genom att söka ögonkontakt kan du visa att du finns där som stöd.

4. Anmäl

Upplever du rasism på din arbetsplats, påtala det för närmaste chef. Du kan också anmäla ofredanden och hot till polisen. Tillkalla vakt om du befinner du dig i en hotfull situation på allmänplats.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Teskedsorden Partner

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Wiktor Nummelin / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Föreslår sänkt bolagsskatt och begränsat ränteavdrag

Regeringen föreslår en sänkt bolagsskatt till 21,4 procent följt av ännu en sänkning till 20,6 procent från 2021. Sänkningen kombineras med begränsningar för bolagens möjlighet att göra ränteavdrag.
– Det här har varit ett väldigt långt arbete, en lång lagstiftningsprocess, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens, rapporterar TT.
Åtgärderna syftar inte till att öka skatteuttaget från företag, utan kombineras med att begränsa möjligheten att använda så kallade räntesnurror, som enligt finansministern urholkar beskattningsbar inkomst hos företag. Syftet är att skapa neutralitet av lån och eget kapital i bolag, enligt Magdalena Andersson.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Pressat MP ser M som huvudmotståndare i valet

Miljöpartiet är hårt pressat av dåliga opinionssiffror och framtiden i riksdagen är osäker. Men i valrörelsen vill partiet stå för framtidstro. Den viktigaste valfrågan blir klimathotet och huvudmotståndare är Moderaterna. Det var beskedet från partisekreterare Amanda Lind när hon i dag presenterade sin valstrategi, rapporterar TT.
Lind pekar ut Moderaterna som huvudmotståndare, men tillägger att man gärna vill ta debatten med Centern om vem som har den skarpaste miljö- och klimatpolitiken.
– Det är unikt att oppositionspartierna går till val på att försämra miljö- och klimatpolitiken, säger hon.

1 tim
Riksdagshuset i Stockholm. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Fyra av tio i riksdagen: Vår demokrati är hotad

Fyra av tio riksdagsledamöter är oroliga för att demokratin i Sverige skulle kunna vara hotad. Det framgår aven undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT-programmet ”Länge leve demokratin”.
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) menar att det finns ”någon slags trötthet” mot politik som är tydlig i hela västvärlden.
– Jag tror att det finns ett ganska våldsamt hot mot demokratin i dag där väldigt många människor känner sig lämnade på efterkälken, säger han till SVT.

Igår 19:30
Läs mer om Valrörelsen
Peter Madsen. Johan Hallnäs / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Extremt våldsam film visas upp – åhörare får inte se

Den mordmisstänkte Peter Madsen fortsätter under rättegångens andra dag att förneka att han dödat journalisten Kim Wall.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen inledde sitt förhör med att fokusera på hur Kim Walls kropp hanterats efter hennes död. Madsen vill inte ge detaljerade svar och hänvisar i stället till den rättsmedicinska undersökningen.
– Jag var i en sinnessjuk situation, säger Madsen till åklagaren enligt TT.
Åklagaren vill visa två animerade filmer som hittats på Madsens hårddisk och varnar för starka bilder, men Madsen protesterar mot att de ska visas i rätten. Åklagaren förklarar att filmerna, totalt två stycken, har en stor betydelse för utredningen och frågor under förhandlingen. Domaren bestämmer att filmerna ska visas.
Första filmen visar ett mord på en kvinna och åklagaren konstaterar att filmen hittats på en hårddisk i den lokal som Madsen byggde sina ubåtar i. När filmen visas verkar Madsen inte titta på skärmen framför sig.
Nästa film får åhörarna inte se, den är extremt våldsam, men den visas för rättegångens parter och för domstolen. Det är en film som Peter Madsen, enligt specialåklagaren, googlade sig fram till under natten till den 10 augusti, samma dag som Kim Wall följde med Madsen i ubåten.
Texten uppdateras.

2 tim
Illustration. Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Peter Madsen: Blir sexuellt upprymd av stridsflyg

Efter att åklagaren visade våldsamma animerade filmer från Peter Madsens hårddisk fick Madsen svara på frågor om filmerna. Bland annat svarade han ja på frågan om han fascineras av Greve Dracula.
Madsen berättade också att han är fascinerad av stridsflygplan och att han kan bli sexuellt upprymd av den brittiska flygplanstypen Spitfire.
Åklagaren frågade Peter Madsen om han inte kan förstå att det verkar anmärkningsvärt att han har så våldsamma filmer på sin hårddisk. Madsen svarade att han inte kan förstå det.

37 min
En transport anländer till Köpenhamns byret. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Madsen lämnade rättssalen – rättegången försenad

Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, lämnade rättssalen innan dagens rättegång ens hade hunnit börja, rapporterar TT.
Vid 09.30 gick Madsen in i salen tillsammans med sin advokat Betina Hald Engmark, men efter ett kort samtal med henne lämnade de två rättssalen.
Strax innan klockan 10.00 var dock Madsen och hans advokat tillbaka i rättssalen och domaren meddelade att rättegången ska fortsätta.
Det är än så länge oklart varför Peter Madsen lämnade salen.

4 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Några av de frisläppta flickorna.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Regeringen: Vi betalade ingen lösensumma

Regeringen i Nigeria betalade ingen lösensumma för att förmå terrorgruppen Boko Haram att släppa skolflickorna som togs till fånga i byn Dapchi. Det säger informationsminister Lai Mohammed till Reuters.
– Det enda villkoret de gav oss var att de inte ville lämna över flickorna till militären utan släppa dem i staden Dapchi utan militärens inblandning, säger Mohammed.
110 flickor rövades bort från staden den 19 februari. Enligt vittnen som Reuters pratat med släpptes de flesta av dem under onsdagen. Fem av flickorna ska ha dött i fångenskapen.

25 min
Föräldrar till de bortförda skolflickorna.  Stringer . / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Föräldrar: Bortförda skolflickor har friats

Flera av de 110 skolflickor som rövades bort av terrorgruppen Boko Haram från staden Dapchi i norra Nigeria har återvänt till staden, säger två föräldrar till nyhetsbyrån AFP.
Islamisterna från Boko Haram förde tillbaka flickorna till staden med nio bilar under onsdagsmorgonen, säger Bashir Manzo, som leder en stödgrupp för föräldrar.
Det är oklart hur många av de bortförda flickorna som förts tillbaka.

4 tim
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Amnesty: Nigeria lärde sig inget av Chibok-flickorna

Nigerias militär ignorerade upprepade varningar om Boko Harams attack mot byn Dapchi i februari, då 110 skolflickor kidnappades. Det hävdar Amnesty i en ny rapport.
Amnestys Nigeriachef Osa Ojigho menar att myndigheterna ”inte verkar ha lärt sig någonting” från kidnappningen av de över 200 så kallade Chibok-flickorna år 2014, och kritiserar regeringen för att i båda fallen ha försökt mörka kidnappningarna.
Enligt deras uppgifter fick militären larm om terrorgruppens intåg i byn timmar före kidnappningen. Trots det kom de inte till platsen förrän efter att Boko Haram lämnat platsen, enligt AP.

Igår 20:16
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Åsa Fahlén ordförande för Lärarnas Riksförbund. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Facket: Det fria skolvalet måste förändras

Lärarnas Riksförbund vill se över det fria skolvalet. Facket menar att Skolverkets nya rapport om ökad skolsegregation visar på att dagens system med skolval och etableringsrätten för nya skolor bör förändras.
– Man missar något i dagens skola där elevsammansättningen blir mer homogen. Det finns en vits med att man träffar andra, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till Sveriges Radio Ekot.
Skolverket konstaterar i sin rapport att segregationen ökar och att valet av skola i allt högre utsträckning påverkar hur bra barnen lyckas med sin utbildning.

10 min
Erik Bengtzboe.  ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

M om segregationen: Ingen har gjort tillräckligt

Familjebakgrund har fått allt större betydelse för hur väl man lyckas i grundskolan, och skolsegregationen har ökat, visar en ny rapport från Skolverket. Moderaterna är kritiska mot utvecklingen och tycker att staten måste ta ett större ansvar.
– Rapporten bekräftar mycket av det som redan är känt, det vill säga att skolan inte lyckas kompensera tillräckligt väl för elevernas bakgrund och att det då är de svagaste eleverna som drabbas hårdast, säger M:s utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe till TT.
Det fria skolvalet, som Moderaterna var med och införde, har pekats ut som en faktor som bidragit till en ökad segregation mellan skolorna. Men Erik Bengtzboe hävdar att bostadssegregationen påverkar mer. Ingen regering har gjort tillräckligt för att bryta den negativa trenden, säger han.
– Väldigt mycket mer behöver göras. På lång sikt är det allra bästa verktyget för att bryta skolsegregation att bryta bostadssegregationen, säger han.
Ett nytt vallöfte från M är att utöka undervisningstiden i grundskolan med en timme per dag, med särskilt fokus på matematik och svenska.

1 tim
Arkivbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Skolsegregationen ökar – kan späs på av lärarbristen

Skillnaderna mellan landets skolor har ökat och eleverna har blivit allt mer uppdelade mellan olika skolor utifrån familjebakgrund. Det visar en ny rapport från Skolverket.
Dessutom har skillnaderna i betygsresultat mellan olika skolor ökat – mellan år 2000 och 2016 fördubblades resultatskillnaderna mellan skolorna. Den främsta anledningen till det är just skolsegregationen.
– De ökade skillnaderna riskerar att späs på av lärarbristen. Det måste tas på största allvar, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.
Myndigheten har analyserat statistik för samtliga elever i årskurs 9 mellan 1998 och 2016.

4 tim
Läs mer om Rapporterna om svenska skolan
Polisen under presskonferensen.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta seriebombaren i Texas

Misstänkt brevbombare i Austin död efter polisinsats

En man som misstänks ligga bakom brevbomberna i Texas har dött efter en polisinsats, bekräftar polisen enligt AFP.
Polisen säger att mannen sprängde sig själv då polisen omringade honom på en parkeringsplats intill ett hotell. En polis ska ha skadats under insatsen.
Polisen beskriver den misstänkte som en ”24-årig vit man” och säger att det fortfarande är oklart om han agerat ensam, eller hade hjälp av någon. De har inte heller lyckats bekräfta vilket motiv gärningsmannen ska ha haft.
Polisen ska ha kommit den misstänkte på spåren via övervakningskameror som visade honom på ett Fedexkontor. De kunde sedan med hjälp av hans mobiltelefon spåra honom till hotellet.

3 tim
En utredare från FBI utanför Fedex terminal söder om Austin.   SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Misstänkta seriebombaren i Texas

Fedex: Vi har identifierat den som skickade paketet

Fallet med brevbomber som har exploderat i Austin, Texas, och som har dödat två personer och skadat flera, eskalerade under tisdagen när ytterligare två incidenter inträffade.
En bomb exploderade vid företaget Fedex terminaler söder om Austin och en annan bomb hittades några timmar senare, innan den detonerade. En tredje explosion inträffade under tisdagskvällen i staden. Det handlade inte om en brevbomb och myndigheterna uppger att den inte verkar ha någon koppling till de övriga bombdåden.
Sammanlagt har sex explosiva anordningar hittats sedan i början av mars i miljonstaden Austin – varav fem har detonerat. Myndigheterna utreder en misstänkt koppling mellan fallen i Texas huvudstad, och om det handlar om en möjlig seriebombare.
Samtidigt säger Fedex att företaget har identifierat ”den ansvarige” för den första explosionen under gårdagen.
”Vi har tillhandahållit den brottsbekämpande myndighet som ansvarar för utredningen omfattande bevis med koppling till dessa paket och den person som skickade dem, insamlat från våra avancerade tekniska säkerhetssystem”, säger Fedex i ett uttalande.

Idag 05:48
Misstänkta seriebombaren i Texas

Inga misstankar om terror: ”En väldigt sjuk person”

Vita huset lovar att göra allt för att den misstänkte seriebombaren i Austin dras inför rätta – men misstänker inga kopplingar till terrorism. Det säger talespersonen Sarah Huckabee Sanders, enligt Reuters.
Även Donald Trump kommenterade på tisdagen den serie bomber som drabbat Austin de senaste veckorna, med två dödsfall och flera skadade som följd.
– Det är fruktansvärt. Det handlar uppenbarligen om en väldigt, väldigt sjuk person, eller kanske flera personer, sa Trump

Igår 18:35
Läs mer om Misstänkta seriebombaren i Texas
Trumps USA Ryska valet 2018
Vladimir Putin och Donald Trump vid ett tidigare möte.  SPUTNIK / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Ryska valet 2018

Trump och Putin förbereder möte efter samtal

Donald Trump och Vladimir Putin har gett sina utrikesministrar i uppdrag att förbereda ett möte mellan de båda presidenterna. Kremls talesman Dimitri Peskov säger till reportrar i Moskva att det inte finns något bestämt datum men att förberedelserna ska börja så snart som möjligt.
Uppgifterna kommer efter att Trump ringt och gratulerat Putin till hans seger i presidentvalet i Ryssland, vilket han fick mycket kritik för.
– Jag talade i telefonen med president Putin och gratulerade honom till valsegern. Samtalet handlade också om att vi troligen kommer att ses inom kort, säger Trump.

1 tim
John McCain och Donald Trump.  TT
Trumps USA Ryska valet 2018

McCain: Trumps samtal ett hån mot ryska medborgare

Den republikanske senatorn John McCain är starkt kritisk till att president Donald Trump ringde upp och gratulerade Vladimir Putin efter presidentvalet i Ryssland, rapporterar CNN.
– En amerikansk president kan inte leda den fria världen genom att gratulera diktatorer för att de vinner falska val, säger McCain och fortsätter:
– Genom att göra det med Vladimir Putin så har president Trump förolämpat alla de ryska medborgare som förnekades rätten att rösta i ett fritt och rättvist val.
Vladimir Putin vann stort i det ryska presidentvalet, som har kritiserats brett för att det rådde brist på verklig konkurrens.

Idag 04:40
Trump och Putin. Illustrationsbilder. TT
Trumps USA Ryska valet 2018

Källor: Avråddes gratulera Putin – gjorde det ändå

Donald Trump ringde och gratulerade Rysslands president Vladimir Putin till segern i söndagens presidentval, trots att flera av hans säkerhetsrådgivare avrådde honom. Det uppger källor med insyn i samtalet för Washington Post.
Enligt källorna ville rådgivarna att Trump skulle fördöma Putin och Ryssland med anledning av förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien. I Trumps dagliga informationsmaterial stod det uttryckligen ”GRATULERA HONOM INTE”, enligt tidningens källor. Detta råd valde presidenten att inte följa.
– Det var ett väldigt bra samtal, kommenterade Trump under tisdagen.

Igår 23:37
Läs mer om Ryska valet 2018

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.