Maskot .
SJ

Så kan morgontrötta få en bättre start på dagen

Hur startar du din dag? Uppe med tuppen eller snooza till sista sekunden?
Samhället är till stor del uppbyggt efter morgonmänniskans dygnsrytm.
För den som är trögstartad på morgonen finns det några knep som kan underlätta.

Sluta snooza

Det kan vara svårt att stå emot när klockan ringer på morgonen. Men forskning visar att snoozande kan rubba vår djupsömn och göra oss ännu tröttare.

Förbered dig kvällen innan

Ju färre stressmoment i nyvaket tillstånd desto bättre. Plocka fram kläder och packa väskan kvällen innan för att få en lugnare start på dagen.

Välj ett bekvämt färdsätt

För den som reser mycket i arbetet blir morgnarna ofta mycket tidiga. Då blir det extra viktigt med ett färdsätt som känns bekvämt. Med tåg tar du dig direkt från city till city – och slipper lägga extra tid på att ta dig till flygplatsen eller leta parkeringsplats för bilen.

Ät frukost

Forskning visar att frukost hjälper oss att vara mer aktiva under förmiddagen. Affärsresenären som hellre sover en stund extra på morgonen kan med fördel äta den på tåget.
För den som reser i 1 klass på SJ Snabbtåg ingår frukost på avgångar före klockan 9.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

SJ Partner

Toppnyheter

Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Gonzalez i tårar under tal: ”Kämpa för våra liv”

Emma Gonzalez, som överlevde skolskjutningen i Florida, stod på scenen under jätteprotesterna March for our lives i 6 minuter och 20 sekunder – för att det var den tid det tog för 17 elever att skjutas till döds, skriver CNN.
– Alla som var där förstår. Alla som har berörts av vapenvåldet förstår. För oss tillbringades långa, tårfyllda, kaotiska timmar i brännande eftermiddagssol utan att vi visste någonting. Ingen förstod omfattningen av vad som hade hänt, sa hon.
Därefter blev Gonzalez tyst. Tårarna rann ner hennes kinder.
– Kämpa för våra liv innan det är någon annans jobb, sa hon och lämnade scenen.

10 min
Amerikanska vapenlagarna

Martin Luther Kings 9-åriga barnbarn i brandtal mot vapen: ”Jag har en dröm”

Uppemot en halv miljon amerikaner har gett sig ut på gatorna för att kräva skärpta vapenlagar. En av dem är Även Martin Luther Kings 9-åriga barnbarn som höll ett brandtal inför tiotusentals demonstranter i Washington, skriver AP.
– Jag har en dröm om att det nu får vara nog. Att det här blir en vapenfri värld, sa Yolanda Renee King och refererade till sin släktings kända tal.
Målet med demonstrationerna i USA är att få till skärpta vapenlagar med förbud mot halvautomatiska vapen och att bakgrundskontrollerna ska bli tuffare. Även 11-åriga Naomi Wadler steg upp på scenen i Washington med ett budskap: Svarta flickor har lämnats utanför diskussionen om vapenvåldet för länge, skriver CNN.
– Jag representerar de afroamerikanska kvinnorna som är offer för vapenvåld, och som bara är siffror i stället för levande, vackra flickor som fyller en potential, sa hon från scenen.

3 tim
TT
Amerikanska vapenlagarna

Hundratusentals i marsch kräver skärpta vapenlagar

Hundratusentals demonstranter marscherar i dag i omkring 800 olika städer i USA och i flera andra länder – för att kräva skärpta vapenlagar, skriver flera medier. Demonstranterna bär skyltar med texter som ”Vi är förändringen”, ”Ingen mer tystnad”, ”Håll NRA:s (den amerikanska vapenlobbyn) pengar utanför politiken”.
Målet är att halvautomatiska vapen förbjuds, att mängden ammunition som säljs ska begränsas och att bakgrundskontrollerna ska bli hårdare.
– Det här kommer att bli den viktigaste frågan i landet, säger Alfonso Calderon som är elev på skolan i Florida.
Jättedemonstrationerna – där en halv miljon människor väntas sluta upp – leds av studenter som drivit frågan efter skolskjutningen i Florida på alla hjärtans dag. I Parkland, Florida, där skolskjutningen inträffade delar överlevaren Adam Buchwald ut kontrakt till föräldrarna där de som skriver under lovar att rösta på ”etiska politiker som prioriterar barns säkerhet”, skriver CNN.
– Han var min själsfrände, säger Victoria Gonzales, vars pojkvän dödades i skolskjutningen.
Hon håller i en bild på pojkvännen Joaquin och berättar hur de följdes åt till skolan, skriver BBC. Senare under dagen sköts han och 16 andra till döds på Marjory Stoneman Douglas School.

5 tim
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
Datainspektionen genomsöker Cambridge Analyticas Londonkontor. Yui Mok / TT / NTB Scanpix
Cambridge Analytica-fallet

Räden pågick hela natten – nu ska bevisen undersökas

Den brittiska datainspektionen ICO ska nu undersöka och bedöma de bevis som samlades in efter en räd på Cambridge Analyticas Londonkontor i natt, skriver AP. 18 utredare samlade under sju timmar på sig mängder av bevis som nu ska analyseras innan man ”bestämmer nästa steg” i utredningen.
”Det här är en del av en större utredning av ICO som undersöker hur personlig data och analysverktyg använts av politiska kampanjer, partier, sociala medieföretag och andra kommersiella aktörer”, skriver datainspektionen i ett uttalande.
Cambridge Analytica misstänks för att olovligen ha samlat in information om cirka 50 miljoner Facebookanvändare som de sedan sålde vidare bland annat till USA:s president Donald Trumps valkampanj 2016.

29 min
John Bolton.  Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Bolton köpte väljardata från Cambridge Analytica

En politisk aktionsgrupp som grundades av Donald Trumps tillträdande säkerhetschef John Bolton anlitade Cambridge Analytica för att ta fram psykologiska profiler på väljare med hjälp av data från Facebook. Det rapporterar New York Times.
Boltons så kallade ”Super-PAC” spenderade närmare 1,2 miljoner dollar på projektet med Cambridge Analytica, visar finansiella dokument som tidningen tagit del av.
Visselblåsaren Christopher Wylie, som var med och grundade Cambridge Analytica, säger att informationen som Boltons grupp använde sig av kom från den läckta Facebook-datan.
– Vi berättade definitivt för dem om hur vi gjorde det. Vi pratade om det under telefonkonferenser och i möten, säger han.

Idag 10:14
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018
Chileklacken på Friends Arena. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Krönikor: Chiles klack är något att vara stolt över

Sveriges träningsmatch mot Chile var perfekt träning inför sommarens VM, skriver Sportbladets Simon Bank i en krönika. Det svenska laget visade att man har en god grund att stå på, men slarvade i slutet och förlorade.
Inramningen var ännu bättre. Över tiotusen Chilefans gjorde att Friends Arena färgades mer rödvit än blågul.
”Tusentals svenskar med rötterna på andra sidan jordklotet, många av dem fick sina nya liv här när de flydde undan Pinochets mordmaskin och Sverige öppnade en dörr. Och ja, det är sådant som gör mig stolt över mitt land”, skriver Bank.
Sportexpressens Noa Bachner skriver att även det chilenska laget gjorde större avtryck än det svenska.
”Att det här landslaget inte ska spela VM känns kort och gott riktigt trist.”

1 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Chile gav Janne Andersson första hemmaförlusten

Sverige fick en dålig start på VM-uppladdningen när man, för första gången under Janne Andersson, förlorade på Friends Arena. Motståndaren Chile avgjorde när Marcos Bolados sköt in 2–1 i slutminuten, vilket fick den flera tusen personer stora Chileklacken att explodera av glädje.
Chile dominerade inledningen och efter dryga 20 minuter gjorde Bayern München-mittfältaren Arturo Vidal 1–0 med en halvvolley i krysset.
Sydamerikanerna fick inte jubla särskilt länge. I anfallet efter kvitterade Ola Toivonen efter ett mycket fint anfall där Emil Forsberg, Marcus Berg och Victor Claesson stod för förarbetet.
Den andra halvleken blev chansfattig, temposvag och sönderryckt av byten, fram till Bolados mål.
– Onödigt att vi förlorar matchen. De har mer boll än oss, och det förväntade vi oss. Men vi ska inte förlora matchen, säger förbundskapten Janne Andersson till TV4.

3 tim
Läs mer om Fotbolls-VM 2018
Carles Puigdemont. Tariq Mikkel Khan / TT / NTB Scanpix
Självständighetskampen i Katalonien

Efterlyst Puigdemont tog sig ut ur Finland till Belgien

Den tidigare regionpresidenten i Katalonien Carles Puigdemont har under dagen eftersökts i Finland efter att en internationell arresteringsorder utfärdats. Men Puigdemont hann lämna landet och befinner sig nu i Belgien, skriver AFP.
Enligt finska riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C), som var värd för ex-ledarens besök, lämnade Puigdemont Finland redan på fredagskvällen.
Kärnä hävdade tidigare i dag att han inte visste var Puigdemont höll hus, vilket ledde till att man misstänkte att han gått under jorden. Puigdemont lever i exil i Belgien och enligt det belgiska rättsväsendet har han inte begått brott som motiverar ett gripande.

1 tim
Puigdemont/finska polisen. TT
Självständighetskampen i Katalonien

Puigdemont efterlyst – söks nu av finska polisen

Det har nu gått ut en efterlysning gällande den tidigare katalanske ledare Carles Puigdemont, uppger Finlands inrikesminister Kai Mykkänen enligt Hufvudstadsbladet. Nu har Centralkriminalpolisen börjat verkställa Spaniens krav som utfärdat en internationell arresteringsorder.
– Spanien ändrade formuleringen om utlämning på ett sätt som förpliktar den finländska polisen att gripa Puigdemont om han påträffas. Just nu är det inte helt klart var han är, men sannolikt i Finland, säger Mykkänen enligt tidningen.
Om Puigdemont grips är det upp till justitiedepartementet att avgöra om han ska överlämnas.

Idag 14:05
 Carles Puigdemont inför en föreläsning på universitetet i Helsingfors.  Markku Ulander / TT / NTB Scanpix
Självständighetskampen i Katalonien

Puigdemont kan komma att gripas av polis i Finland

Den tidigare katalanske ledaren Carles Puigdemont kan komma att gripas av polis i Finland, rapporterar Reuters.
Puigdemont kom till Finland i torsdags för att träffa politiker och delta i en konferens. En domstol i Spanien utfärdade i fredags en internationell arresteringsorder mot Puigdemont och flera andra katalanska politiker.
Polisen i Finland säger att de har tagit emot arresteringsordern från Spanien men inväntar mer information innan de kan agera.
Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas, säger i en intervju med spansk radio att hans klient tänker lämna över sig själv till den finska polisen.

Idag 12:07
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.