Resia

Så ohälsosamt lever vi på affärsresan

Det är en utmaning att leva hälsosamt när man reser i jobbet. Det visar en undersökning från SIFO på uppdrag av Resia Företag. En femtedel av svenska affärsresenärer uppger att de äter mer onyttigt när de reser i jobbet. Många sover också sämre, dricker mer öl och vin på kvällarna samt har ingen tid till träning.
Affärsresan innebär ofta sociala tillställningar med kunder och kollegor och det kan vara svårt att tacka nej till fika under mötet samt god mat och dryck på kvällen.
Samtidigt satsar många hotell- och konferensanläggningar stort på att erbjuda sina gäster en sund meny i restaurangen, fräschare fika och ett bra gym.
– Affärsresenärerna ställer också allt högre krav på ett boende med gym eller närhet till löpspår och företag efterfrågar förslag på konferensaktiviteter kopplade till hälsa, säger Nina Olsson, resesäljare på Resia Affärsresor.

5 tips för hälsosammare resor:

1 Ta med mellanmål på resan. Nötter och frukt gör att du kan skippa onyttigt småätande på flygplatsen.
2 Ställ krav och se till att boka ett hotell med bra träningsmöjligheter.
3 Packa med träningskläder och prioritera träningen när möjlighet ges.
4 Res i bekväma skor och ta en promenad i väntan på flighten – bra för ryggen och ger vardagsmotion.
5 Försök ät mer som hemma – handen på hjärtat, hur ofta äter du bacon till frukost i vardagen? En strategi är att beställa vegetariskt alternativ till middag eller byta ut pommes mot sallad.

Om undersökningen

*Undersökningen är genomförd av TNS SIFO. 1 120 intervjuer utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år och som har minst två resdagar om året i tjänsten.

Resia

Utsedd till Sveriges bästa affärsresebyrå och Sveriges bästa Travel Management Company i Business Travel Awards 2017.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

Lekplatsen i Malmö där överfallsvåldtäkten inträffade/Leif GW Persson. TT
Överfallsvåldtäkten i Malmö

GW: Uppmaningen ett tecken på att polisen famlar

Kriminologen Leif GW Persson är mycket kritisk till att Malmöpolisen gått ut med en uppmaning till kvinnor att inte röra sig ensamma på mörka platser i staden. Enligt honom är det ett tydligt tecken på att polisen saknar konkreta spår i utredningarna av de tre överfallsvåldtäkterna den senaste månaden.
Dessutom innebär det att polisen inte längre garanterar medborgarna det skydd som de har rätt till, säger GW Persson till SVT Nyheter.
– Det drabbar tusentals kvinnor mitt i julhelgerna. Ska de sitta inne och kura då? I helvete heller!

3 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Värsta polis sett på 35 år: “Undvik mörka områden”

Överfallsvåldtäkten av en 17-årig flicka natten mot lördag var den tredje i Malmö inom loppet av en månad. Nu uppmanar förundersökningsledaren Anders Nilsson kvinnor att vara extra försiktiga tills brotten är uppklarade.
Nilsson kallar gärningsmännen ”predatorer som riktar in sig på ensamma kvinnor”.
– Man ger sig kanske inte ut ensam i becksvarta områden utan ska man vara ute kan man gå två och två eller i grupp, säger han till SVT Nyheter Malmö.
Mats Attin, inre befäl på Malmöpolisen, säger till SVT att den 17-åriga flickan utsattes för särskilt hänsynslöst och grymt våld, och att han inte sett något liknande under sina 35 år som polis.

Idag 14:33
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Överfallsvåldtäkterna kopplas inte ihop

Överfallsvåldtäkten mot en ung kvinna i Malmö natten mot lördag kopplas inte ihop med de två överfallsvåldtäkterna i staden i november. Det säger förundersökningsledaren Anders Nilsson till TT.
– Vi har haft flera sådana här fall men det är inget som tyder på att det ska vara ihopkopplat. Men vi tittar på bred front.
Den 17-åriga flickan har förhörts på nytt under söndagen.
– Efter omständigheterna är det inte bra, hon mår naturligtvis jättedåligt, säger Nilsson.

Idag 14:02
Läs mer om Överfallsvåldtäkten i Malmö
Trumps USA Rysskontakterna
Donald Trump anländer till Vita huset med helikopter. MIKE THEILER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Trump: Överväger inte att sparka särskilde åklagaren

USA:s president Donald Trump överväger inte att sparka den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder möjliga kopplingar mellan Trumps kampanjorganisation och ryska företrädare under presidentvalskampanjen.
– Nej, det gör jag inte, svarade Trump utan att vidare utveckla sitt svar när han fick frågan på söndagen.
Demokratiska politiker har de senaste dagarna uttryckt oro över att Mueller riskerar att få sparken av Trump.
I helgen har flera medier rapporterat att Rysslandsutredningen via ett federalt organ har fått ta del av tusentals mejl som Trumps kampanjmedarbetare skickat. Det kritiserades av Trump, som sa att ”det inte ser bra ut”.

12 min
Robert Mueller, arkivblid. Jeff Chiu / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Trumps jurist upprörd av utlämnade mejl – rundades

I brev till två kongressutskott klagar juristen för Donald Trumps övergångsteam på att Rysslandsutredningen fått tag på tusentals mejl från organisationen inför presidenttillträdet. Det skriver Reuters.
Enligt källor med insyn råder det upprördhet kring att det federala organet GSA har lämnat ut mejlen, vilket juristen hävdar varit otillåtet.
Materialet innehåller kommunikation för minst ett dussin högt uppsatta personer i organisationen, däribland Trumps tidigare säkerhetspolitiske rådgivare Michael Flynn.

Idag 14:47
Specialåklagare Robert Mueller, Ivanka Trump och Jared Kushner. TT
Trumps USA Rysskontakterna

Ryssutredare granskar tiotusentals kampanjmejl

Den amerikanska specialåklagaren Robert Mueller har fått tillgång till tusentals mejl från Donald Trumps valkampanj. Mejlen granskas nu i Muellers pågående utredning om rysk påverkan under det amerikanska presidentvalet. Det rapporterar AP och Axios med hänvisning till källor med insyn i president Trumps team.
Enligt AP:s uppgifter ska mejlen bland annat innehålla uppgifter om olika ställningstagande som Donald Trump gjorde som tillträdande president.
Enligt Axios ska utredarna bland annat tagit del av flera mejl från Jared Kushner, Trumps svärson och rådgivare.

Idag 08:12
Läs mer om Rysskontakterna
Talmannen Baleka Mbete. SIPHIWE SIBEKO / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Sydafrika

Efter dygnslång försening – röstning sker först i morgon

Först kom rapporter om att röstningen på ANC:s kongress efter 20 timmars försening trots allt kunde genomföras på söndagskvällen. Senare stod det klart att valet av efterträdare till Jacob Zuma skjuts upp till måndagen, skriver AFP.
Bakgrunden till oenigheterna är att det har varit oklart vilka av de nästan 5 000 delegaterna som har rätt att rösta. Det efter domstolsprocesser som ogiltigförklarat primärval efter anklagelser om fusk med röstlängder.
Huvudkandidaterna är Zumas exhustru Nkosazana Dlamini-Zuma och vicepresidenten Cyril Ramaphosa. AFP skriver att ett jämnt resultat kan leda till att resultatet utmanas och omräkningar, vilket skulle försena ett besked ytterligare.

39 min
Kvinnor i Johannesburg säljer partimaterial intill kongresshallen. WIKUS DE WET / AFP
Turbulensen i Sydafrika

Besked om efterträdare till Jacob Zuma skjuts upp

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC håller kongress i helgen för att utse en ny partiledare, som även väntas bli president efter landets val nästa år. Beskedet om Jacob Zumas efterträdare väntades under söndagskvällen, men kommer troligtvis att dröja till måndagen. Det beskedet gav ANC:s biträdande generalsekreterare Jessie Duarte vid lunchtid, skriver TT.
Kongressen har lidit av spruckna tidsscheman ända sedan den försenade öppningen under gårdagen. Zuma höll sitt tal flera timmar efter utsatt tid och enligt TT:s utsända syns hålögda partifunktionärer på jätteanläggningen Nasrex expocenter i Johannesburgs miljonförstad Soweto.

Idag 16:05
Jacob Zuma, Winnie Mandela och partiledarkandidaten Cyril Ramaphosa. MUJAHID SAFODIEN / AFP
Turbulensen i Sydafrika

Analys: Chans för ANC att hitta själen om partiet rasar

Den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma skämtade och skrattade när regeringspartiet ANC möttes för att utse ny partiledare, skriver den politiska reportern Carien du Plessis i Daily Maverick.
Kanske var det en sista charmoffensiv, kanske är han genuint glad att lämna ifrån sig makten, menar skribenten som nyligen har publicerat en biografi om Zumas exhustru Nkosazana Dlamini-Zuma, som också är en av två favoriter att ta över styret.
Mitt i all osäkerhet kring vad som ska hända härnäst finns det en ljuspunkt, skriver du Plessis. ”Sydafrika har åtminstone ledare som kliver åt sidan när deras mandatperioder är över.”
På lång sikt kanske det är bra om partiet faller samman och tvingas hitta tillbaka till sin själ under återuppbyggnaden, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i en analys. ”I det korta perspektivet betyder det politiskt kaos och risk för ännu högre arbetslöshet och uteblivna reformer.”

Igår 21:41
Läs mer om Turbulensen i Sydafrika
Star wars-fans med ljussablar under Glow Battle Tour i Las Vegas. Chris Pizzello / TT / NTB Scanpix
Nya Star Wars-filmerna

Analys: Star wars rör sig i samtida politiska marker

Ingen slipper undan de politiska tolkningarna av Star wars, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys. Bör Republiken i Star wars-filmerna liknas vid ett otillräckligt EU, en elitorganisation som förtjänar nästan lika stort förakt som det militaristiska Rymdimperiet? Är jediriddarna egentligen inget mer än ljussabelsvingande jihadister i ett intergalaktiskt byråkratiskt kalifat, som den konservative skribenten David French skrev för två år sedan i högertidskriften National Review? Även den senaste filmen The Last Jedi rör sig i samtida politiska marker, menar Tharoor. Filmen visar hur stora drömmar dör och mäktiga regimer lätt hemfaller åt paranoid fascism, skriver han.
Filmregissören Paul Verhoeven skriver i en analys för ABC att The Last Jedi är den mest samtidspolitiska filmen i serien. Även om Donald Trump aldrig ”vrålat om obegränsad makt” känns det knappast som ett orimligt scenario, menar Verhoeven, som ändå ser ljuspunkter. ”Året har varit en enda röra. Men det finns också potential för hopp.”

1 tim
Lucasfilm
Nya Star Wars-filmerna

Star wars bara slagen av Star wars på premiärhelgen

Den nya Star wars-filmen The last jedi har spelat in 450 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor, under sin premiärhelg, enligt distributören Disney.
Intäkterna av biljettförsäljningen omfattar även Kanada och Nordamerika, där filmen drog in 1,86 miljarder kronor. Det gör att The last jedi haft den näst bästa premiärhelgen någonsin i Nordamerika. Bara föregångaren Star wars: The force awakens hade 2015 en starkare öppningshelg.

2 tim
Läs mer om Nya Star Wars-filmerna
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripne KI-forskaren i Iran

Frun: Medgav spioneri under dödshot mot barnen

Tv-sändningen i Iran där Ahmadreza Djalali medger att han lämnat information till främmande makt gjordes under hot mot KI-forskarens familj. Det säger hans fru Vida Mehrannia till TT. Enligt henne ska videon ha spelats in för tre månader sedan.
– De spelade in den här videon och satte honom i isolering, och sa att ”du måste göra den här videon och om du gör den kommer vi släppa dig i morgon. Och om du inte gör den kommer vi att döda dina barn i Sverige”.
Mehrannia hade kontakt med sin make senast för tre dagar sedan.
Amnesty har fördömt anklagelserna om spioneri mot Ahmadreza Djalali, som har svenskt uppehållstillstånd. Enligt människorättsorganisationen finns det ”inget som helst” som tyder på att de stämmer.

4 tim
Forskarens fru Vida Mehrannia visar upp en bild av sin make i telefonen. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripne KI-forskaren i Iran

Dödsdömd KI-forskare framträder i iransk tv

Karolinska institutet-forskaren Ahmadreza Djalali som har dömts till döden i Iran har framträtt i iransk statskontrollerad tv, skriver nyhetsbyrån AP.
I sändningen ska Djalali ha sagt att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst. Informationen ska ha gällt en iransk atomforskare som mördades 2010. Djalali sa också att han under studier i Europa kontaktats av en man som rekryterade honom till det landets underrättelsetjänst, mot löfte om medborgarskap i landet. Sverige nämndes inte vid namn, men tv-bilder visade ett svenskt id-kort och Colosseum i Rom.
Amnesty har dömt ut rättsprocessen som orättvis. Utrikesminister Margot Wallström (S) sa tidigare i höstas att fallet skulle tas upp på högsta nivå med den iranska ledningen.

5 tim
Amnestydemonstration för Ahmadreza Djalalis frisläppande. VIRGINIE LEFOUR / Belga
Gripne KI-forskaren i Iran

Amnesty: Det enda rätta är att han släpps omedelbart

Amnesty International är skarpt kritisk till de iranska anklagelserna om spioneri som riktas mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som har svenskt uppehållstillstånd men suttit fängslad i Iran sedan april 2016. Där har han dömts till döden.
– Det har inte hittills funnits några som helst bevis som kan tyda på att anklagelserna stämmer, säger Joanna Backman, kommunikatör på Amnesty Sverige, till TT.
– Det enda rätta vore att han släpps omedelbart, tillägger hon.
I ett klipp som har sänts i statskontrollerad tv erkänner Djalali att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst, om en iransk atomforskare som senare mördades.

4 tim
Läs mer om Gripne KI-forskaren i Iran
Hanna Rosvall (tvåa från höger) jublar med lagkamraterna. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EM i simning

17-åriga guldhjälten: Det sjukaste jag varit med om

17-åriga Hanna Rosvall fick chansen att starta lagkappen i sitt andra seniormästerskap. Ängelholmssimmaren gjorde ett bra ryggsim och fick sedan se sina lagkamrater simma hem guldet till Sverige.
– Det är det sjukaste jag varit med om i hela mitt liv. Jag svimmar, jag fattar inte, säger Rosvall till SVT Sport.
Bröstsimmaren Sophie Hansson var lika glad hon.
– Att få avsluta här på topp med tjejerna och få gå upp och höra svenska nationalsången – jag kommer att njuta hela kvällen, säger Hansson till TT.

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EM i simning

Proppen ur för Sjöström – tre guld på 90 minuter

Sarah Sjöström har haft det tungt i sim-EM men i kväll lossnade det rejält. Svenskan tog guld på 100 meter fjärilsim, 50 meter frisim och ledde sedan det svenska laget till guld på 4x50 meter medley.
Sjöströms fantastiska finalpass började med guld på favoritdistansen 100 meter fjärilsim där hon var fullständigt överlägsen i finalen. På nästa distans blev det jämnare – Sjöström vann finalen på 50 meter fritt, en hundradel före nederländskan Ranomi Kromowidjojo.
På lagkappen fanns inte Sverige bland favoriterna men det svenska laget – med Sjöström, Hanna Rosvall, Michelle Coleman och Sophie Hansson – tog ett överraskande guld.

5 tim
Sarah Sjöström och den unga supportern. TT
EM i simning

Sjöström gav bort guldmedalj till ungt fan

Sarah Sjöström vann äntligen guld på sim-EM. Men efter prisutdelningen av 100 meter fjärilsim gav hon bort medaljen till en ung supporter i publiken.
– Sarah Sjöström ger bort sin guldmedalj till en förvånad svensk supporter. Var rädd om den. Julen kom tidigt i år, säger SVT:s kommentator, Staffan Lindeborg.
Sjöström berättar för Sportbladet att hon blev inspirerad av den brittiske simmaren Adam Peaty, som gav bort sin medalj till ett fan i går.
– Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på sina guldmedaljer ändå

5 tim
Läs mer om EM i simning

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.