IKEA

Så skapades hyllade köket – av japanska pet-flaskor

Plast är det vanligaste skräpet i våra hav och ett problem som gäckar hela världen. Nedbrytningstiden för en vanlig pet-flaska som lämnats orörd i naturen är 700 till 1000 år.
Men nu får gamla pet-flaskor nytt liv ­– i våra hem.
I våras lanserade IKEA nya kökskollektionen KUNGSBACKA, den första i kökssortimentet som är tillverkad av återvunnet trä och återvunna pet-flaskor.
Köksfronterna är nämligen skapade av återvunnet trä som laminerats med ett material skapat av bortkastade petflaskor insamlade av japanska kommuner. För att täcka en yta om 40x60 centimeter krävs cirka 25 petflaskor.
IKEA:s grepp – att ta en redan förbrukad produkt, återvinna denna och ge den nytt liv - har bland annat lyfts av World Economic Forum och flertalet namnkunniga experter.
– Vi behöver bli bättre på att använda jordens resurser på ett smart sätt. Vår ambition är att öka andelen återvunnet material i våra produkter. Vi tittar på nya sätt att återvända material som papper, fiber, skum och plast, så att vi kan ge dem nytt liv i en ny produkt, säger Anna Granath, produktutvecklare på IKEA of SWEDEN.
Går du i renoveringstankar? Hos IKEA kan du få hjälp hela vägen från ritat till färdigt och installerat kök.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

IKEA Partner

Toppnyheter

Stefan Löfven. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Stefan Löfven: SD visar vilken sida de står på

Statsminister Stefan Löfven är inte ett dugg förvånad övar att Sverigedemokraterna stödjer de borgerliga partiernas förslag att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. Det säger han till TT.
– Det är ett parti som brukar tala om att det är viktigt att löntagare har bra villkor, men här visar de definitivt vad de står på för sida, säger han och fortsätter:
– Att kasta ut människor ur sjukförsäkringen för att det har gått ett visst antal dagar, det är fel.
Enligt Löfven blir ingen hjälpt av att bli utkastad ur sjukförsäkringen.

17 min
Stefan Löfven och Annika Strandhäll. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Regeringens svar: ”Ett slag i ansiktet på de sjuka”

Sverigedemokraterna meddelade i dag att de stödjer de borgerliga partiernas förslag att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen.
– Det är helt absurt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till TT.
Hon pekar på att det fanns en bortre parentes mellan 2010 och 2014 när Ulf Kristersson (M) var ansvarig minister.
– Sjuktalen ökade med 50 procent under de fyra åren. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Det här är ett slag i ansiktet på de människor som är sjuka.

2 tim
CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

SD och Alliansen vill återinföra bortre tidsgräns

Sverigedemokraterna stödjer Allianspartiernas förslag att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som regeringen slopade 2016. Därmed är en majoritet i riksdagen för förslaget.
– Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring. När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.
– Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt.

2 tim
Läs mer om Sjukförsäkringsdebatten
Enskede gårdsgymnasium i södra Stockholm.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

”Kom från ingenstans och högg honom i ryggen”

Flera personer blev vittnen när en 17-årig elev i går knivhöggs till döds av en annan elev på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Ett vittne säger att hon stod nära offret när han blev attackerad.
– Vi tittade på varandra. Sedan ser jag hur någon kommer bakifrån. Jag såg hur han höll något innanför jackan och från ingenstans börjar han hugga honom i ryggen, säger hon till SVT.
En 16-årig pojke greps strax efter dådet och är nu anhållen misstänkt för mord. Elever som SVT pratat säger att pojken har haft med sig kniv till skolan tidigare, men att skolan inte tagit detta på allvar.
Pojkens advokat Sandra Danowsky är förtegen om ärendet och sin klient.
– Jag har träffat honom men jag vill inte svara på hur han ställer sig till misstankarna, säger Sandra Danowsky.

2 tim
Poliser på plats på gymnasieskolan i Enskede. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

Vännerna: ”Han var den snällaste killen i skolan”

Lärare och elever på gymnasieskolan i Enskede där en 17-årig elev i går dödades är i sorg. Jafar Ahmadi, 18, säger till Aftonbladet att 17-åringen var hans bästa vän.
– Han var den snällaste killen i skolan, säger han till tidningen.
Även Ahmed Mohajer, som lärde känna 17-åringen i samband med demonstrationen för ensamkommande på Medborgarplatsen i Stockholm, beskriver honom som en jättesnäll person.
– Jag är så ledsen för det som har hänt min kompis, säger han till SVT Stockholm.

1 tim
Polisen Andreas Brånstad till vänster. Flaggan vajar på halv stång utanför Enskede gårds gymnasium.  TT
Knivskärningen i Enskede

Sorg på skolan i Enskede efter 17-åringens död

Flaggan vajar på halv stång utanför Enskede gårds gymnasium där en 17-årig elev knivhöggs till döds i går av en annan elev. Dörrarna till skolan är låsta och polis och Röda Kors-medarbetare finns på plats för att skapa trygghet och trösta.
– Det handlar om att finnas som ett stöd, att bara lyssna utan att ha åsikter. Vi kan bidra till att skapa en lugn situation på skolan, säger Anton Österlund från Röda Korset.
Polisen är på skolan för att skapa trygghet. De tror också att de kan få information från de elever som var på plats i går.
– Givetvis kan det framkomma att det finns någon som sett något och då kan vi ta hand om de vittnesmålen, säger Andreas Brånstad, som är polisinspektör.
Polisen larmades om ett slagsmål på skolan vid lunchtid i går. En 17-årig pojke, som kommit som ensamkommande, fördes till sjukhus där han avled av sina skador.

4 tim
Läs mer om Knivskärningen i Enskede
Aftonbladet.
#metoo-uppropet

Me Too: ”Ni kan nu aldrig säga att ni inte visste”

Riksdagsledamöter från olika partier läste på torsdagen upp vittnesmål från metoo-uppropet #imaktenskorridorer. Arrangemanget öppnas av tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP).
– Uppropen har visat att sexuella övergrepp finns överallt i vårt samhälle. Förutom att det är ett trauma för kvinnan är det ett demokratiproblem, säger hon.
”När han säger nej fortsätter han att tjata. Ingen annan säger åt honom att sluta”, lyder ett av vittnesmålen.
”Jag klarade inte av att säga ifrån. De övriga männens tystnad lämnade mig helt ensam”.
Ett annat lyder: ”Han våldtog mig senare den kvällen. När han vägrade sluta bad jag honom att ta på en kondom, men han skrattade bara åt mig.”
Ett tredje: ”När jag inte fick orgasm hämtade han en kniv, höll den mot min hals och hotade att döda mig om jag inte ’kom för honom’.”
”Ni kan nu aldrig säga att ni inte visste”, avlutar uppläsningen.
När frågan debatterades i riksdagen i måndags var bara 17 av riksdagens 349 ledamöter närvarande. Bara tre av dem var män, enligt Dagens Nyheter.
1 693 riksdagsledamöter, ministrar, ungdomspolitiker och andra har sedan tidigare undertecknat uppropet mot sexuella trakasserier och ofredanden inom politiken.

3 tim
Genrebild. TT
#metoo-uppropet

Vänsterprofil anklagas för våldtäkt och övergrepp

En känd antirasist och vänsterprofil anklagas för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt, skriver tidningen Flamman. Flera kvinnor står bakom anklagelserna om trakasserier. Mannen har arbetat mot diskriminering och kränkningar, samt varit aktiv i jämlikhetsarbete.
En kvinna anklagar mannen för flera våldtäkter, som ska ha skett när de var ett par för flera år sedan. En annan kvinna berättar för Aftonbladet hur mannen flera gånger varit våldsam mot henne.
På mannens tidigare arbetsplats pågår nu en arbetsmiljöutredning.

Igår 19:07
Läs mer om #metoo-uppropet
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Jan Björklund/Cecilia Wikström. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

L: Nej till förslaget – fel att ge viss grupp amnesti

Liberalerna säger nej till regeringens förslag om att ge uppehållstillstånd för gymnasiestudier, skriver bland andra L-ledaren Jan Björklund på SvD Debatt. Förslaget är orättvist och kortsiktligt, dessutom ser det bara ut att vara humant medan det snarare är motsatsen, skriver Björklund. Han menar att förslaget frångår asylrätten eftersom det innebär en amnesti för en viss grupp människor.
”Vi liberaler måste alltid stå fast vid ett humant, rättssäkert och förutsägbart system som utgår från asylrätten och individens skyddsskäl.”

1 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Ledare: Inför hårdare språkkrav för nyanlända

Opinion Regeringen vill att den samhällsorientering som ges till nyanlända ska ses över för att handla mer om svenska värderingar och normer. Flera ledarsidor tar upp förslaget i dag.
Dagens Nyheter betonar vikten av att nyanlända sporras till att lära sig svenska. Det snabbaste vägen in i det svenska samhället är språket, skriver ledarsidan som tycker att regeringen borde snegla på gamla förslag från M och L om språkbonusar och språktester som snabbfil till medborgarskap. ”Språket borde uppvärderas. Sedan kan vi tala om dessa normer och värderingar som Socialdemokraterna plötsligt blivit intresserade av.”
Expressens ledarsida är inne på samma spår och tycker att kraven måste bli hårdare. I både Danmark, Norge, Nederländerna och Tyskland måste nyanlända klara språktester för att få permanenta uppehållstillstånd.
”Språkkrav och andra prov liksom tydliga ekonomiska incitament, såsom ett bidragstak, skulle vara god signalpolitik både inåt och utåt”, skriver Expressen.

Igår 07:52
Läs mer om Svenskt mottagande
Putins pressträff. ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK
Rysskontakterna

Putin: Människor försöker misstänkliggöra Trump

Rysslands president Vladimir Putin avfärdar anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet som påhitt som skadar USA och visar ”brist på respekt för väljarna”.
– Allt det här är påhittat av människor som är emot Trump för att misstänkliggöra hans arbete, säger Putin vid sitt årliga maratonmöte med pressen, enligt AFP.
De kontakter som skedde mellan kampanjens företrädare och den ryska ambassadören i Washington ser han som helt naturliga.

2 tim
Trumps USA Rysskontakterna

Rod Rosenstein: Ser inga skäl att sparka Mueller

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein försvarade specialåklagaren Robert Mueller när han frågades ut av representanthusets juridiska kommitté under dagen. Bland annat avfärdade han president Donald Trumps beskrivning av Rysslandsutredningen som ”en häxjakt”. Rosenstein sa också att han inte har sett några skäl att sparka Mueller från utredningen, eller upplevt några påtryckningar att göra det.
Utfrågningen sker dagen efter att justitiedepartementet överlämnat hundratals textmeddelanden som FBI-tjänstemän skickat och där Trump benämns som ”idiot” och ”avskyvärd människa”. Meddelandena, som sändes innan Mueller tillträdde i våras, har väckt farhågor bland delar av kongressen om att utredningen innehåller partiska inslag. Det rapporterar The Guardian.

Igår 20:53
Läs mer om Rysskontakterna
Arkivbild.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya pensionsförslaget

Arbetsgivarna kritiska: Färre vågar anställa äldre

Att man får rätt att fortsätta arbeta till 69 års ålder är kontraproduktivt. Det menar Svenskt Näringsliv, som ställer sig utanför den breda överenskommelsen som både facken och sex riksdagspartier är med på.
– Vi tror tvärtom att effekten blir att arbetsgivare blir mer försiktiga med att anställa äldre. Då har man missat poängen, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.
Om pensionsåldern höjs tycker SN att arbetsgivarna friare ska kunna säga upp personer över 67 år.

1 tim
Annika Strandhäll och Per Bolund. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya pensionsförslaget

Bolund (MP): ”Ett politiskt väldigt hållbart system”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger vid en pressträff att överenskommelsen om pensionerna är ”ett politiskt väldigt hållbart system”.
– Oavsett valresultat kommer det här att gälla lång tid framöver, säger han.
De sex partierna från regeringen och Alliansen har tagit fram förslaget tillsammans. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att alla partier har ”bidragit på ett bra sätt i diskussionerna”.

6 tim
Annika Strandhäll och Lars-Arne Staxäng. TT
Det nya pensionsförslaget

Uppgörelse klar: Lägsta pensionsålder höjs till 64

Den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år – och rätten att stanna kvar på arbetet till 69 år. Detta enligt pensionsöverenskommelsen som presenteras i dag.
I uppgörelsen stärks även skyddet för de fattigaste pensionärerna, och oseriösa fonder ska rensas bort. I dag är det möjligt att börja ta ut pensionen från och med 61 år. Den åldern ska nu höjas i flera steg och landa på 64 år till 2026, skriver politikerna i pensionsgruppen i en artikel på DN Debatt.
Den som vill stanna kvar längre tid på arbetet ska få rätt att göra det till 69 års ålder, en höjning som ska vara genomförd 2023, enligt överenskommelsen.
Höjningarna motiveras av att den ökande medellivslängden.
– Jag tror att det finns en förståelse hos svenska folket att när vi lever allt längre så måste människor få möjlighet att arbeta längre, säger Liberalernas ekonomisk politiska talesperson Mats Persson.

Idag 06:04
Läs mer om Det nya pensionsförslaget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.