Bokmässans vd Maria Källsson. TT
Nazistmarschen i Göteborg

Säkerheten på Bokmässan ses över inför nazistmarsch

Den 30 september ska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrera utanför Svenska Mässan i Göteborg. Bokmässan, som hålls i byggnaden den dagen, ska nu se över säkerheten på grund av deras marsch, rapporterar GP.
– Alla kan känna sig trygga på Bokmässan, säger Maria Källsson, evenemangets vd, till tidningen.
Hon berättar att Bokmässan tar avstånd från NMR som är en ”våldbejakande organisation”. Exakt vilka åtgärder som görs vill de inte berätta.
Tidigare har judiska centralrådet överklagat nazisternas demonstationsväg, då de kommer att gå förbi en synagoga där Jom Kippur hålls den dagen. Källsson vill inte säga om Bokmässan kommer göra samma sak.

Röster om marschen:

Toppnyheter

Sarah Huckabee Sanders på presskonferensen i dag. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Vita huset: ”Absurt att säga att vi förklarat krig”

Vita huset bemöter nu anklagelserna från Nordkorea om att Donald Trump ”förklarat krig” mot landet.
Det var den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong-Ho som i dag sa att Trumps tweetar mot Nordkorea och Kim Jong-Un utgjorde ”en krigsföklaring”.
– Vi har inte förklarat krig mot Nordkorea och ärligt talat är den anklagelsen absurd, säger Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders på en presskonferens i kväll.

6 min
Donald Trump. Arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Pentagons svar: Vi kommer att ge Trump alternativ

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon fortsätter ordkriget mot Nordkorea efter att den asiatiska diktaturens utrikesminister Ri Yong-Ho sagt att USA ”har förklarat krig mot oss”. Ri menade i sitt uttalande att det ger Nordkorea rätt att skjuta ner amerikanska bombplan som flyger nära Nordkorea, även om det inte är i landets luftrum.
– Om Nordkorea inte slutar med sitt provokativa beteende kommer vi se till att presentera alternativ för presidenten om hur man kan handskas med Nordkorea, säger Pentagons talesperson Robert Manning enligt Reuters.

1 tim
SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea: Trump har förklarat krig mot oss

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att Trump senaste uttalande om Kim Jong-Un utgör ”en krigsförklaring”. Enligt AFP hotar han nu att skjuta ner amerikanska bombplan om de återigen flyger nära Nordkoreas kust, likt de gjorde i helgen, oavsett om det sker i Nordkoreas luftrum eller inte.
– Alla alternativ är på bordet, säger Ri till reportrar i New York.
Ri syftar på Trumps tweetar i helgen, då han bland annat kallade Kim Jong-Un ”en galning” och att ”Nordkorea kommer inte finnas mycket länge till”.
”Nordkoreas Kim Jong-Un, som uppenbarligen är en galning som inte tvekar att svälta eller döda sitt folk, kommer att testas så som han aldrig har testats tidigare.”

4 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA
NFL-protester i går/Trumps kommentarer i ”pussygate”. TT
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA

NFL:s passning: Är så det pratas i omklädningsrum

Den amerikanska fotbollsligan NFL befinner sig i ett ordkrig med Donald Trump efter att presidenten uppmanat lagen att bestraffa spelare som protesterar under nationalsången. Under helgen kallade Trump protesten opatriotisk och respektlös och refererade till spelarna som sitter ner under nationalsången ”sons of bitches”.
– Alla borde veta att det är så här det pratas i omklädningsrummen, säger NFL:s vicepresident Joe Lockhart om protesterna.
Lockhart refererar till Trumps ursäkt efter att ”pussygate” briserat, där han i ett videoklipp hördes säga att han brukar ”ta kvinnor på fittan”.
– Det var bara ”locker room talk” (omklädningsrumssnack), sa Trump då.

34 min
Baltimore Ravens-spelare knäböjer under nationalsången på söndagen. Matt Dunham / TT / NTB Scanpix

”En av de viktigaste dagarna i idrottshistorien”

Den 24 september 2017 kommer att bli ihågkommen som en av de viktigaste dagarna i den amerikanska idrottshistorien, skriver Bleacher Reports Mike Freeman i en krönika. Den kommer att bli ihågkommen för att över 200 spelare i den amerikanska fotbollsligan NFL vägrade böja sig för president Donald Trumps påtryckningar.
Under helgen uppmanade Trump NFL-lagens ägare att sparka de spelare som sitter eller knäböjer under nationalsången. Över 200 spelare valde att trotsa honom. Flera andra kom inte ens ut för nationalsången.
”De svarade med en av de mest kraftfulla och viktiga protester som vi sett i det här landet”, skriver Freeman.
CNN:s Chris Cilizza skriver i en analys att spelarna i NFL och NBA är perfekta måltavlor för Trump. Presidentens anhängare provoceras av att spelarna är rika, bortskämda och svarta.
”Trump insisterar på att det här inte handlar om hudfärg. Men det håller helt enkelt inte”, skriver han.

4 tim
Oakland Raiders-spelare under gårdagen. TASOS KATOPODIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trump: Handlar om respekt för flaggan – inte hudfärg

Donald Trump fortsätter ordkriget mot de idrottsmän som valt att stå på knä under den amerikanska nationalsången. Under fjolåret startade quarterbacken Colin Kaepernick rörelsen genom att knäböja i protest mot polisvåldet mot svarta i USA. Efter att Trump gjort hätska utfall mot honom och hans efterföljare valde över 200 NFL-spelare att sitta ner eller stå på knä under nationalsången i går.
Motororganisationen Nascar har meddelat att de, till skillnad från NFL och NBA, kommer dela ut reprimander om deras utövare gör något liknande.
”Så stolt över Nascar och dess fans. De kommer inte tolerera respektlöshet mot vårt land och vår flagga”, skriver Trump på Twitter.
”Det här har inget med hudfärg att göra. Det handlar om respekt för landet, flaggan och nationalsången”, fortsätter han.

6 tim
Läs mer om Trumps USA
Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Tyskland

Analyser: Merkel tvingas vända sig mot ”Jamaica”

Högerpopulistiska AFD:s framgångar i det tyska valet har ställt till regeringsbildningen för förbundskansler Angela Merkel. När katastrofresultatet var ett faktum aviserade socialdemokratiska SPD att de inte längre kommer att ingå i regeringen. Nu återstår bara ”Jamaica-alternativet”, skriver Ishaan Tharoor i en analys i Washington Post.
Koalitionen har fått sitt namn efter partifärgerna för de inblandade parterna. Svart för Merkels CDU och systerpartiet CSU, gult för liberala FDP och grönt för De gröna. Koalitionen förekommer på delstatsnivå, men har aldrig prövats nationellt och kommer att bli svår att sy ihop, skriver Tharoor. De grönas syn på energifrågor och klimathotet är på rejäl kollisionskurs med såväl högerfalangen i Merkels eget parti som nyliberala FDP.
”Merkel kommer att behöva samla all sin politiska slughet för att få koalitionen att fungera.”
The Guardians Philip Oltermann skriver att det är för tidigt att räkna ut Merkel, trots det svåra läget.
”Hennes anhängare påpekar att hon var i en liknande situation när hon först blev vald, 2006”, skriver han.

2 tim
Angela Merkel ODD ANDERSEN / AFP

Merkel: Alla har ett ansvar att få till stabil regering

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hennes kristdemokrater kommer att söka koalitionssamarbete med liberala FDP och miljöpartiet Die Grüne, men även med Socialdemokraterna i SPD, rapporterar tyska Tagesschau.
– Jag tror att alla partier har ett ansvar att se till att vi får en stabil regering, säger Merkel på en presskonferens.
SPD gjorde ett dåligt valresultat efter att fram till nu ha suttit i koalition med Merkel. Än så länge har man varit avvisande till nytt samarbete.

Idag 12:43
Frauke Petry gestikulerar när hon lämnar presskonferensen i förmiddags. Julian Stratenschulte / TT NYHETSBYRÅN

Fler i AFD bryter sig loss: ”Stora motsättningar”

Frauke Petry, som fram till i förmiddags var en av ledargestalterna i högerpopulistiska AFD, kommer att göra sig till en förgrundsfigur för en ”konservativ nystart”, säger hon i en intervju med tyska ARD. Men om det innebär att hon kommer att bilda ett nytt parti är ännu oklart. För att kunna bilda en ny partigrupp i förbundsdagen behöver hon alliera sig med minst 34 parlamentariker, enligt FAZ.
Även i delstaten Mecklenburg-Vorpommern splittras partiet. Fyra lokala parlamentariker bryter sig ur partigruppen, rapporterar Der Spiegel.
Partiet bildades för omkring fyra år sedan, och har stadigt vuxit i opinionen.
Dagens presskonferens visar det som alla redan visste, skriver NRK:s Knut Magnus Berge i en analys. ”AFD är ett parti med stora inre slitningar.” Det handlar dels om politik, men minst lika mycket om profil, skriver han. Frågan är om partiet ska framstå som ett enfrågeparti med udden mot invandring och Islam, eller som ett parti med bredare ambitioner.

Idag 12:16
Läs mer om Valet i Tyskland
Irakiska kurdiska kvinnor firar självständighetsomröstningen i Kirkuk i dag. AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Kurdiska folkomröstningen i Irak

Uppgifter: Turkiet släcker kurdiska tv-kanaler

Turkiska myndigheter har släckt ner tre kurdiska tv-kanaler med anledning av dagens folkomröstning om självständighet i den kurdiska regionen i Irak. Det rapporterar AFP med hänvisning till nyhetsbyrån Dogan.
Tv-kanalerna – Rudaq, Kurdistan 24 och Waar TV – sänder från Irak och i den officiella förklaringen från Turkiet heter det att de släcks för att ”de inte är baserade i Turkiet och för att de saknar sändningstillstånd”.
Trots påtryckningar från i stort sett hela världen genomfördes folkomröstningen i dag.

2 tim
En turkisk soldat på ett militärfordon vid en militärövning nära den irakiska gränsen, inför folkomröstningen i Irakiska Kurdistan. UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Turkiet vill ha stabilitet – oavsett resultat

Turkiet förkastar den kurdiska självständighetsomröstningen i Irak. I ett uttalande på måndagsmorgonen säger Ankara att man kommer att vidta åtgärder om omröstningen på något sätt medför ett hot mot landets säkerhet.
Men det höga tonläget är framförallt inriktat mot regeringens väljarbas, skriver BBC:s Turkietkorrespondent Mark Lowen i en analys. I enrum är man sannolikt mindre fientligt inställda, skriver han.
Lowen listar både ekonomiska och säkerhetspolitiska skäl. Hundratusentals fat olja exporteras varje dag från Irakiska Kurdistan genom Turkiet och omkring 1 300 turkiska företag är verksamma i området. Säkerhetspolitiskt så litar Ankara på den kurdiska regeringens motstånd mot terrorstämplade PKK.
Det tyder på att Turkiet i själva verket bara vill ha stabilitet och fortsatta bilaterala relationer, oavsett resultatet i omröstningen, skriver han.

Idag 07:21
En man visar sitt bläckfärgade finger efter att ha röstat i Erbil. TT

”Jag kom tidigt för att bli den första att rösta”

Utanför en vallokal i regionhuvudstaden Erbil i norra Irak har en lång kö bildats med människor som vill rösta i den kurdiska självständighetsomröstningen i Irak. Många har klätt sig i traditionella kläder för att högtidlighålla tillfället, rapporterar AFP.
– Jag kom väldigt tidigt för att bli den första att rösta för en kurdisk stat, säger Diyar Abubakr till nyhetsbyrån.
Omröstningen är inte bindande. Den har mötts av regional och internationell kritik. Bland annat har USA varnat för att den destabiliserar regionen.

Idag 06:50
Läs mer om Kurdiska folkomröstningen i Irak
Andreas Johansson Heinö. Arkivbild. TT
Larmet om sexövergrepp inom SD

Statsvetare: ”SD har inte råd med Wighs avhopp”

Att Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna efter att hon utsatts för sexuellt övergrepp förstärker bilden av att det är svårt att vara kvinna i partiet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.
– Och det har man inte råd med, säger han.
Wighs avhopp innebär att tre kvinnliga riksdagsmän hoppat av från SD på två år. Johansson Heinö tror att avhoppen skadar SD:s försök att locka fler kvinnor till partiet.
– Det är en mansdominerad organisation, och det finns en bild av att det finns en manschauvinistisk kultur i partiet, säger han till TT.

5 tim
Hanna Wigh/Henrik Vinge TT

SD polisanmäler sig själva efter larm om sexövergrepp

Sverigedemokraterna har polisanmält sig själva efter att riksdagsledamoten Hanna Wigh larmat om att hon utsatts för sexuella övergrepp av en partikollega. Det säger partiets talesperson Henrik Vinge till Aftonbladet.
– Vi vill verkligen att den här frågan reds ut, säger Vinge till tidningen.
Wigh meddelade i morse att hon lämnar Sverigedemokraterna. Enligt henne själv har hon utsatts för ett sexuellt övergrepp som bestraffning för att ha larmat om förskingring inom partiet.
– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, berättar hon i Kalla fakta.

Idag 12:13
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Finns en särskild tystnadskultur inom SD

Det finns många vittnesmål som pekar på att det finns en särskild tystnadskultur inom Sverigedemokraterna. Det säger TV4:s politiske kommentator Ulf Kristofferson med anledning av Hanna Wighs anklagelser att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en partikollega.
– Något annat parti är inte i närheten av så många interna bråk och anklagelser fram och tillbaka så det är ju något speciellt med Sverigedemokraterna i det avseendet, säger Kristofferson.
Expressens David Baas är inne på samma linje. Han säger att inga partiledningar tycker om när en medlem berättar om interna missförhållanden men att det viktiga är hur partiet hanterar det hela.
– Det är många som drar sig för att uttrycka sig i offentligheten, eftersom man vet, eller har god grund att anta, att man kommer att bli bestraffad på olika sätt, säger han om Sverigedemokraterna.
SD:s presschef Henrik Vinge har sagt att partiet inte haft kännedom om det påstådda övergreppet på Wigh.

Idag 11:10
Läs mer om Larmet om sexövergrepp inom SD
Arkiv. Elaine Thompson / TT / NTB Scanpix
Apples intäktsjakt

Apple det mest vinstgivande amerikanska bolaget

I dagar när Apples aktie sjunker några procent och krigsrubrikerna skriker i svart kan det vara värt att komma i håg att bolaget gjort många i världen stormrika sedan börsintroduktionen 1980. New York Times skriver om en ny studie från Arizona State som dessutom visar att inget annat amerikanskt bolag genererat så mycket pengar åt sina ägare som Apple. Enligt studien har Apple avkastat strax under 1 000 miljarder dollar åt sina ägare. Tvåan, Exxon Mobile, har avkastat 910 miljarder dollar.

25 min
Iphone X presenteras. Marcio Jose Sanchez / TT / NTB Scanpix

Upp till 50 miljoner Iphone X kan vara förbeställda

KGI Securities välrenommerade Appleanalytiker Ming-Chi Kuo skriver i ett kundbrev att man räknar med att Apple hittills har mellan 40 och 50 miljoner förbeställningar på nya Iphone X. I brevet skriver han att man tror att amerikanska kunder kommer att vara villiga att betala det högre priset för den nya telefonen, och att KGI räknar med att telefonens teknik för ansiktsigenkänning kommer att vara överlägsen konkurrenternas.
Samtidigt varnar han för risken att kameran TrueDepth kommer att bli en flaskhals i produktionskedjan.

4 tim

Analysfirma: Trög start för Iphone 8

Färska siffror från analysfirman Localytics visar att Apples nya telefonmodell Iphone 8 – som släpptes i butiker i stora delar av världen i fredags – har fått en mycket långsam start. Sett till marknadsandelar efter en första försäljningshelg så hamnar Iphone 8 bakom både Iphone 5 och 4S med en marknadsandel på 0,3 procent. Iphone 7 nådde jämförelsevis 1 procent efter sin första försäljningshelg medan 2015 års Iphone 6 nådde 2 procent.
Iphone 8 Plus går däremot bättre än tidigare Plus-modeller från Apple och noteras för 0,4 procent.

Idag 12:31
Läs mer om Apples intäktsjakt

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.