Caroline Seger. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvalet till Frankrike-VM

Seger laddad för kvalet med nya landslaget

Nu startar landslaget om under nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Sju träningar på åtta dagar väntar innan VM-kvalet mot Kroatien den 19 september.
Första anhalten är Rovinj vid Adriatiska havets norra kust. Där Gerhardsson ska få samman sin första landslagstrupp.
– Det ska bli kul att se vad detta ska leda till. Det är nya röster och nya spelare, säger Rosengårdsstjärnan Caroline Seger till TT.
– Det är en viktig match och då är det bra att få några extra dagar på sig i stället för att ha två landskamper. Nu får vi några dagar på oss att träna.

Toppnyheter

Ett föremål har exploderat på gården vid polisstationen i Rosengård i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid polisstationen

Explosion vid polishuset i Rosengård – två gripna

En kraftig explosion inträffade vid polishuset i Rosengård i Malmö vid 21-tiden på onsdagskvällen. Enligt polisen har två män i 20-årsåldern gripits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.
Bilar som tillhör poliser har skadats och polishuset har fått splitterskador. Polisen skriver på sin hemsida att dådet är direkt riktat mot polisen och dess verksamhet.
Det fanns personal i polishuset vid detonationen, men inga människor ska ha kommit till skada.
Polisområdeschefen Stefan Sinteus har under kvällen besökt polisstationen för att prata med medarbetarna och se över skadorna.
Det är oklart vad som detonerat men enligt uppgifter till Aftonbladet kan det röra sig om en handgranat.

Igår 22:19
Tobias Billström. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid polisstationen

Billström om explosionen: Återställ respekt för lagen

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, twittrar att det är dags ”att återställa respekten för lag och ordning i landets utanförskapsområden!” skriver Expressen. Detta efter att en kraftig explosion inträffat vid polisstationen i Rosengård i Malmö.
”Samma dag som riksdagen i partiledardebatten debatterar den växande brottsligheten händer detta i Malmö.”
Även Polisförbundet kommenterar händelsen på Twitter och skriver att ”attackerna mot polisen, och mot poliser, måste upphöra!”

Igår 21:21
Läs mer om Explosionen vid polisstationen
Stefan Löfven. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Analyser: Löfvens utspel om militär inte så förberett

Stefan Löfvens utspel om att han inte utesluter att sätta in militär mot gängkriminaliteten verkar inte så förberett, menar SR:s politiske kommentator Tomas Ramberg. Det verkar snarare vara ett sätt att övertyga väljarna om att man tar brottsligheten på allvar.
– Han ger ingen vägledning i hur man i så fall skulle använda militären och justitieministerns första reaktion, att han är så överraskad, tyder inte på att det här är ett särskilt förberett utspel, säger Ramberg till den egna kanalen.
SVT:s Mats Knutson skriver i en analys att statsministerns uttalande är sensationellt. Anledningen är att Socialdemokraterna tydligt sagt nej till militära insatser på svenska gator sedan en svensk militär sköt ihjäl strejkande vid kravallerna i Ådalen 1931, skriver han. ”Men nu tycks i alla fall statsministern vara beredd att överväga saken.”

Igår 20:16
Skotlossning i Sickla/Jerzy Sarnecki. TT
Valrörelsen

Sarnecki: Militär mot gäng kan leda till inbördeskrig

Att sätta in svensk militär mot kriminella gäng är kontraproduktivt, anser Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
– Militärer är i bästa fall utbildade för att föra krig mot en främmande makt. Det här handlar om människor i det egna landet. Att sätta in militär mot dem skulle innebära en form av inbördeskrig som Sverige aldrig varit i närheten av, säger han till TT.
Även forskaren Manne Gerell, vid Malmö universitet, är kritisk till förslaget om att sätta in militär mot gängkriminaliteten.
– Det kanske kan vara bra men jag har svårt att se hur. Det som behövs är polisiär kunskap, folk som kan utreda och förebygga, det som saknas är inte eldkraft, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 14:51
Isabella Lövin. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Ledare: Lövin arg på bilden och inte på verkligheten

Opinion Signaturmelodin för årets valrörelse kan bli Rolling Stones-låten ”Paint it black”, skriver DN:s ledarredaktion och lyfter att huvudämnena för dagens partiledardebatt var skjutningar, gängkriminalitet och straff.
Redaktionen skriver att Isabella Lövin (MP) hade en viktigt poäng när hon gick ut i DN varnade för ”alltför ensidiga katastrofskildringar”. Sverige har ett kort minne och fixerar ofta intresset och all oro i taget som med Me too-rörelsen, terrorhotet och nu gängkriminaliteten, skriver ledarsidan.
Expressens ledarsida skriver att Lövin är arg på verklighetsbilden i stället för på samhällsproblemen och menar att det är illa både för MP och Sverige. När Sverige skakas av handgranatsattacker, sexualbrott och skjutningar väljer Lövin att ”klaga på att sexualbrott ges för stor uppmärksamhet”, skriver ledarredaktionen.

Igår 18:48
Läs mer om Valrörelsen
#metoo-uppropet

Mediebråk om Ansari och #metoo: Skyldig eller inte?

En anonym kvinnas berättelse om hur hon en gång blev utnyttjad av komikern Aziz Ansari väcker starka reaktioner. Det pågår en het debatt bland opinionsbildare om huruvida vittnesmålet ska betraktas som ett övergrepp eller inte.
New York Times krönikör Bari Weiss skrev häromdagen att berättelsen inte passade in i #metoo – eftersom det inte handlade om ett brott utan snarare om dåligt sex.
Huffington Posts redaktör Emma Gray tar kvinnan i försvar och skriver att vi måste kunna prata om att kvinnor känner sig utnyttjade och obekväma även när brott inte har begåtts.
”Om #metoo-rörelsen ska leda till en långsiktig förändring i samhället (...) måste vi vara beredda på att förändra de sexuella normer som vi accepterat så länge”, skriver hon.
Krönikören Tiffany Wright på The Guardian är inne på samma spår.
”Situationen som ’Grace’ (det fingerade namnet för den anonyma kvinnan reds. anm.) beskriver är kanske inte ett brott, men det är viktigt att lyfta fram att det finns en gråzon som också kan vara dålig.”

Igår 21:23
Aziz Ansari  tog emot pris på Golden Globe-galan.  LUCY NICHOLSON / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

”Anklagelserna mot Ansari värsta som hänt #metoo”

En 23-årig kvinna har anklagat den amerikanske komikern Aziz Ansari för att ha utnyttjat henne sexuellt. På sajten Babe.net berättar kvinnan, som är anonym, om hur han ville ha sex efter att de varit på en dejt. Hon var inte bekväm och försökte gång på gång signalera att hon inte ville.
”Jag var obekväm och uttryckte det genom att dra mig undan och mumla. Vid något tillfälle slutade jag röra mig helt”, berättar kvinnan.
I en uppmärksammad krönika i New York Times skriver journalisten Bari Weiss om händelsen. Vittnesmålet är ”det värsta som kunde hända #metoo-rörelsen”, anser Weiss, eftersom kvinnor framstår som hjälplösa offer som inte vågar säga ifrån.
Weiss skriver att hon är feminist – men att hon får intrycket att vittnesmålet snarare handlar om ”dåligt sex” än om utnyttjande. Hon uppmanar också kvinnor som hamnar i liknande situationer att våga säga nej: ”Om han pressar dig till att göra något du inte vill, ställ dig upp på dina två ben och gå ut genom dörren.”

16 jan
Bolund. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Per Bolund: Det viktiga är att få i gång ett samtal

Målet med onsdagens me too-möte med näringslivet var att få i gång ett samtal om problemen och diskutera hur man kan gå vidare. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SvD Näringsliv.
– Branschen i sig har ett stort ansvar och vi kommer att följa hur det går med frågorna, säger han till tidningen.
Samtidigt vill han veta om branschen anser att politiken kan bidra med något när det gäller jämställdheten i näringslivet, säger han till SvD.

Igår 19:02
Läs mer om #metoo-uppropet
Polisbil och bil bärgas bort efter att en vit skåpbil kolliderat med polisfordonet. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polispåkörningen i Alby

Förare gripen misstänkt för mordförsök på poliser

En person har gripits misstänkt för mordförsök alternativ grov misshandel sedan en vit skåpbil rammat en polisbil i Alby i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Ytterligare en person satt i bilen men lyckades springa i väg med en väska, enligt uppgifter till Expressen.
Polisen arbetar nu med att söka den andra personen.
Tre poliser skadades lindrigt i samband med påkörningen som polisen misstänker gjordes med flit, skriver TT.

Igår 19:21
Skåpbilen bärgas bort. En bil och en polisbil har kolliderat i Alby, Botkyrka kommun. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polispåkörningen i Alby

Bil rammade polisbil i Alby – tre poliser skadade

En skåpbil kolliderade med en polisbil i Alby, söder om Stockholm, på onsdagseftermiddagen. Tre poliser fördes till sjukhus – och en person greps.
– Vi vet inte exakt vad som hände, men det finns en misstanke om att påkörningen skett med flit. Han är gripen misstänkt för mordförsök, alternativt grov misshandel, säger Christer Holmer, polisens stationsbefäl i Stockholm syd, till TT.
Bilder från platsen visar att det rör sig om en skåpbil som kört in i polisbilen vars förardörr tryckts in. Tre poliser fördes till sjukhus men skadorna var inte allvarliga. De kunde lämna sjukhuset samma kväll.
– Det kan röra sig om nackskador eller något liknande, säger Christer Holmer.
Polisen säger till Expressen att två personer tros ha suttit i bilen. Enligt tidningens uppgifter sprang den andra personen i väg med en väska.

Igår 15:56
Dogge Doggelito/En bil och en polisbil har kolliderat i Alby, Botkyrka kommun. TT
Polispåkörningen i Alby

Vittne: Körde rakt in i polisbilen och avvek snabbt

Artisten Douglas León, känd som Dogge Doggelito, blev vittne till när en vit skåpbil rammade en polisbil i Alby i Botkyrka kommun, skriver Expressen. På Facebook beskriver han hur han såg en bil köra rakt in i polisfordonet och att föraren sedan avvek snabbt.
Därefter drogs en polisjakt efter en misstänkt gärningsperson igång.
Tre poliser skadades men enligt polisen har de inte livshotande skador. En misstänkt gärningsperson har gripits.

Igår 17:16
Läs mer om Polispåkörningen i Alby
Trumps USA Trump & medierna
Ross D. Franklin / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trump & medierna

McCain: Herr president, sluta attackera medierna

Donald Trump gör ingen hemlighet av hur mycket han ogillar nästan alla stora amerikanska mediebolag – utom konservativa Fox News. Och någon gång under dagen (17 januari) har presidenten lovat att dela ut pris till de medier han anser stå för mest falska nyheter, i hans egenpåhittade tävling ”Fake News Award”.
Flera opinionsbildare skriver om Trumps initiativ. Många kanske tycker det är ett kul skämt, men det är viktigt att tävlingen kallas för vad den är: Ett farligt angrepp på sanningen, konstitutionen och amerikansk demokrati, skriver den tidigare underrättelseofficeren Evan McMullin och entreprenören Mindy Finn i LA Times.
Även republikanen John McCain har skrivit om ”Fake News Award”. I ett öppet brev publicerat i Washington Post ber han presidenten att sluta attackera pressen.
”Journalister är viktiga både för att främja och skydda vår demokrati och våra rättigheter, och de måste få göra sitt jobb fritt. Endast sanningen och transparens är garantier för frihet”, skriver han.

Igår 23:28
Donald Trump.  SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Trump & medierna

Trump skjuter upp pris för ”fejkade nyheter”

USA:s president Donald Trump skjuter upp utdelningen av sitt pris för ”fejkade nyheter” med motiveringen att intresset för priset var större än han hade väntat sig.
Trump skriver på Twitter att priset till ”de mest korrupta och partiska bland de traditionella medierna” skulle ha delats ut i dag, men att det nu kommer att delas ut den 17 januari.
Trump har regelbundet använt termen ”fejkade nyheter” för nyheter som han anser vara falska och nyheter som kritiskt granskat hans presidentskap.

8 jan
Läs mer om Trump & medierna
Trumps USA Nordkoreakrisen
Rysslands president Vladimir Putin. Till höger Donald Trump.  TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Trumps attack: Ryssland hjälper Nordkorea

Ryssland hjälper Nordkorea att undgå sanktioner genom att hjälpa dem att föra in varor i landet. Det säger Donald Trump till Reuters.
– Ryssland hjälper oss inte alls med Nordkorea. Det Kina hjälper oss med, det förstör Ryssland, säger presidenten till nyhetsbyrån.
I intervjun säger Trump också att Pyongyang kommer allt närmare att färdigställa en robot som kan nå USA med kärnvapen.
– De är inte där än. Men de är nära. Och de kommer närmare för var dag som går, varnar han.
Presidenten vill inte kommentera huruvida USA har övervägt en förebyggande attack.
– Vi spelar ett mycket svår runda poker nu och du vill inte avslöja vad du har på handen.

Igår 19:53
Sydkoreas president Moon Jae-in med landets herr- och damlag i ishockey.  Ha Sa-hun / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Nord- och Sydkorea skickar enat damhockeylag till OS

Nord- och Sydkorea har kommit överens om att ställa upp med ett gemensamt lag i damernas ishockeyturnering i OS i Pyeongchang. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
De två länderna kommer också att göra gemensam entré på OS-invigningen under enad flagg. Nordkorea kommer att skicka en delegation på 550 personer till tävlingarna.
Förra veckan inledde Sydkorea och Nordkorea sina första överläggningar på två år, för att diskutera Nordkoreas deltagande i OS. Länderna är formellt i krig eftersom Koreakriget (1950–1953) slutade med vapenstillestånd och inte i ett fredsavtal.

Igår 13:30
Arkivbild. Nordkoreansk hejarklack under en fotbollsmatch mellan Tyskland och Nordkorea, 2003.  STR / AFP
Nordkoreakrisen

Nordkorea skickar stor hejarklack till vinter-OS

Förutom utövare kommer Nordkorea även att skicka en 230 personer stor hejarklack till OS i grannlandet Sydkorea. Det säger sydkoreanska källor till Reuters.
De två parterna har en dialog som de inte har haft på två år. Det finns dock fortsatt detaljer kring Nordkoreas deltagande i vinter-OS där man inte är helt överens. I Sydkorea har man föreslagit ett gemensamt, koreanskt, ishockeylag i OS-turneringen, vilket väckt starka reaktioner bland de sydkoreanska spelarna.
– Jag vet inte om det kommer att hända, men ett gemensamt lag skulle vara en bra möjlighet för ishockeyn att växa i intresse hos koreaner, säger Sydkoreas president Moon Jae-In.

Igår 10:37
Läs mer om Nordkoreakrisen
Brexit Storbritanniens framtid
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Facebook lovar utreda rysk påverkan inför brexit

Facebook har gått med på att bredda utredningen kring hur ryska annonser kan ha påverkat brexitomröstningen sommaren 2016. Det skriver Financial Times. Uppgifterna kommer efter påtryckningar från brittiska parlamentet som menar att Facebook tidigare lämnat ofullständiga svar i frågan.
– Med tanke på vad som hänt på andra platser i världen, där Ryssland har försökt att blanda sig i andra länders politik, har folket rätt att veta om samma sak hände här, säger den brittiska politikern Damian Collins, enligt FT.

Igår 17:15
Theresa May.  DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Storbritanniens framtid

May utser ny brittisk minister för ensamhet

Storbritannien har utsett Tracey Crouch till minister med ansvarsområdet att bekämpa ensamhet.
– För alldeles för många människor är ensamhet den sorgsna verkligheten i det moderna samhället, säger premiärminister Theresa May.
Hon uppmanar samtidigt alla att försöka göra något åt den ensamhet som många äldre och de som förlorat nära anhöriga känner.
Ministerposten var en rekommendation från en kommitté som bildats till minne för den mördade parlamentsledamoten Jo Cox.

Igår 12:11
Läs mer om Storbritanniens framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.