Sport

MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Krönikor: ”Sveriges bästa match sedan Bengan boys”

Sveriges seger mot Kroatien var en av handbollslandslagets bästa matcher sedan ”Bengan boys” storhetstid, skriver Sportbladets krönikör Johan Flinck i en krönika.
Framförallt spelade svenskarna otroligt under första halvlek, skriver Flinck. Den andra var nästan lika bra. Målvakten Andreas Palicka storspelade, försvaret var resolut och anfallet gjorde mål på massa olika sätt.
”Vilken otrolig scenförändring efter förlusten mot Island för bara fyra dagar sedan”, skriver han.
Sportexpressens Nicolinn Nilsson skriver att Sverige har utmärkta förutsättningar i mellanrundan, där Norge, Frankrike och Vitryssland väntar.
”Snacka om drömläge. Nu är det bäddat för svensk semifinal.”

Igår 22:05
MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Svensk succé: Chockade hemmanationen Kroatien

Sverige överraskade hemmanationen Kroatien i den sista gruppspelsmatchen i handbolls-EM. Svenskarna dominerade matchen från början till slut och vann med 35–31.
Resultatet innebär att Sverige går in i mellanrundan med maximala fyra poäng, vilket gör att förutsättningarna för att gå till semifinal är goda.
– 60 minuters briljant handboll, jag har aldrig varit delaktig i en bättre landskamp, säger Niclas Ekberg till Sportbladet.

Igår 21:07
Serbiskt jubel. MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Serbisk seger mot Island – bra resultat för Sverige

Vid seger mot Kroatien i kväll får Sverige med sig fyra poäng till mellanrundan i handbolls-EM. Det står klart efter Serbiens 29–26-seger mot Island i kväll. Island ledde med tre mål när tolv minuter återstod men kollapsade fullständigt i slutet.
En förlust mot Kroatien innebär att Sverige får noll poäng med sig till mellanrundan, vilket skulle göra det svårt för svenskarna att gå till semifinal.
Matchen börjar klockan 20.30.

Igår 19:21
Läs mer om Handbolls-EM 2018
Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg på Idrottsgalan i går. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrottsgalan 2018

”Borde slagit oss att Anna skulle kunna bli ledsen”

Arrangörerna av Idrottsgalan tog under tisdagen kontakt med Anna Holmlunds familj, med anledning av gårdagens galahyllning, skriver DN. Holmlund blev ledsen av bilderna som visades, något som galans vd Stephan Rimér beklagar.
Rimér säger till DN att arrangörerna ville överraska Holmlund och att man inte insåg att hon kunde bli illa berörd.
– Det är klart att man nu i efterhand kan ifrågasätta sig själv och att tanken på att Anna skulle kunna bli ledsen, borde ha slagit oss, säger han till tidningen.

Igår 16:41
Sarah Sjöström tar emot priset Årets Kvinnliga Idrottare under Idrottsgalan 2018 Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrottsgalan 2018

Sjöström: Hoppas att en kvinna får priset nästa år

Med 38 procent av rösterna vann Peder Fredricson Jerringpriset för andra året i rad. Han vann före Sarah Sjöström som fick 30 procent.
– Nästa år hoppas jag att en kvinna tar Jerringpriset, verkligen, säger Sjöström till SVT Sport.
När Sjöström, som själv fått Jerringpriset 2014 och 2015, summerar 2017 kallar hon det för ett ”svårslaget år”.
– Jag blev ju utsedd till Europas bästa idrottare vilket är en ännu större utmärkelse. Jag blev även utsedd till världens bästa simmare.

Igår 07:22
Anna Holmlund och programledare Kristin Kaspersen under Idrottsgalan 2018 i Globen på måndagen. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrottsgalan 2018

Forskare om SVT:s hyllning: ”Omdömeslöst”

SVT:s hyllning till skicrosstjärnan Anna Holmlund under Idrottsgalan var ogenomtänkt, menar Liselotte Englund, som forskar kring journalistiskt arbete vid traumatiska händelser.
”Omdömeslöst att utsätta Holmlund för så starka olycksbilder i en stund som var ämnad för hyllning. Inbjuden till en fest och exponerad för sitt eget trauma. Ogenomtänkt”, skriver hon i ett inlägg på Twitter.
Inte heller Holmlunds pojkvän Victor Öhling Norberg tyckte att hyllningen kändes helt hundra.
– Det var så klart en väldigt fin hyllning, men det var också väldigt jobbigt för Anna att se det där. Att höra på en film på stor skärm att man aldrig kan åka skidor igen, säger han till Expressen.

Igår 08:29
Läs mer om Idrottsgalan 2018
Hanna Falk. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Falk tvivlar på OS-plats – trots starka formen

Vilka ska köra damernas lagsprint i OS? Frågan har ställts på sin spets efter helgens världscuptävlingar, där framför allt Hanna Falk visat fin form. Stina Nilsson är troligen given men bakom henne finns Falk, Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter.
Falk säger till Sportbladet att hon inte räknar med att få åka lagsprinten.
– Det är väldigt tufft att få plats där och många som vill åka.
Skidexperten Anders Blomquist tror inte heller på Falk.
– Charlottes fantastiska form den här vintern och hennes åkstyrka gör att jag väljer henne, säger han till SVT Sport.

14 jan
Arkiv. Maja Dahlqvist. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Maja Dahlqvist spurtade ned Stina Nilsson i sprinten

Sveriges damer dominerade sprinttävlingarna i Dresden totalt. Det blev en blågul dubbel i sprintstafetten när andralaget vann finalen före förstalaget. Maja Dahlqvist var starkare än Stina Nilsson på upploppet.
De svenska herrarna blev tvåa. Maja Dahlqvist har haft en fantastisk helg i längdskidåkningens världscup i tyska Dresden.
Det svenska stjärnskottet följde upp andraplatsen från den individuella tävlingen med att spurta ned Stina Nilsson och föra det svenska andralaget till seger i sprintstafetten.
Ida Ingemarsdotter bäddade för succén med en stark femte sträcka.
Lördagens segrare Hanna Falk gav Stina Nilsson ett bra utgångsläge med den svenska storstjärnan satte inte tekniken på upploppet och blev omkörd av Dahlqvist.

14 jan
Arkiv. Mari Eide. Gian Ehrenzeller / TT / NTB Scanpix
Världscupen i längdskidåkning

Platt fall för Norge: ”Jag orkar inte ens gråta”

Sveriges damer dominerade sprinttävlingarna i Dresden totalt. De båda norska lagen körde bort sig i semifinalen. Först ramlade Amalie Håkonsen Ous och förstörde chanserna för andralaget och sedan körde förstalagets Mari Eide och Tiril Udnes Weng ihop i en växling.
– Det är helt otroligt, jag har ramlat i tre lopp på en vecka nu. Jag orkar inte ens gråta, det är bara pinsamt, säger Eide enligt Expressen.
De bästa norskorna kör de nationella mästerskapen på hemmaplan och är inte på plats i Dresden.

14 jan
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning