Arkivbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ryska penningtvättshärvan

Svaret: Det var då – vi har bättrat oss nu

Miljardbelopp uppges ha slussats genom konton hos Nordea och Danske Bank i en penningtvättshärva, avslöjar tidningen Berlingske. Båda bankerna kommenterar nu saken med att man inte vill vara en plattform för kriminella handlingar.
I Danske Banks fall är det bankens estniska filial som pekas ut. Där saknades rutiner för att motverka att man missbrukas för penningtvätt under den givna perioden, mellan 2011 och 2014. ”Vi har korrigerat det”, skriver chefsjuristen Flemming Pristed i ett pressmeddelande enligt Berlingske.
När DI får kontakt med Nordeas presschef i Sverige Petter Brunnberg följer svaret samma tema. ”De aktuella transaktionerna hänför sig till åren 2012-2014. Vi inledde efter det ett omfattande program för att bli bättre på att följa reglerna för motverkan av penningtvätt”, skriver han i en kommentar.

Mer om avslöjandet

Toppnyheter

Johan Gustafsson. Youtube / YOUTUBE/Arkivbild
Kidnappade Johan

Johan kidnappades av al-Qaida 2011 – nu är han fri

Johan Gustafsson, 42, som kidnappades i Mali 2011 har släppts fri, rapporterar Expressen. Han uppges sitta på ett plan från Afrika mot Sverige.
Johan Gustafsson, som kommer från Värnamo, kidnappades av terrorgruppen al-Qaida. Han befann sig i Mali på motorcykelsemester och satt på en restaurang när kidnapparna slog till. Sedan dess har han suttit i fångenskap i landet.
Senast i mars i år ska hans familj hemma i Sverige fått en försäkran om att han mådde bra och nu, efter sex år i Mali, är han på väg hem.

1 tim
Margot Wallström, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström: ”Har pratat med Johan – var vid gott mod”

”Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett skriftligt uttalande.
– Jag har redan pratat med Johan och han var vid gott mod och överväldigad av allt som händer, säger hon till Ekot,
Ett samarbete mellan svenska UD, polisens nationella avdelning och utländska myndigheter ligger bakom att svensken släpptes efter sex år i fångenskap, enligt Wallström.

10 min
Läs mer om Kidnappade Johan
Brittiska valet Storbritanniens framtid
Theresa May.  Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix
Brittiska valet Storbritanniens framtid

Expert: ”Förvånande om en regering under May håller”

Storbritanniens premiärminister Theresa May får stöd för sin regering från nordirländska DUP – i utbyte mot en miljard pund till Nordirland. Men regeringen är fortsatt mycket bräcklig och Mays regering riskerar att förlora flera viktiga omröstningar i samband med brexit, enligt Archie Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford.
– Det var en majoritet av både Tories och Labours ledamöter som stödde stanna-sidan. Och även om de motvilligt accepterat resultatet i folkomröstningen om EU tror jag att de kan komma att gå ihop och rösta ned regeringen på en del punkter i den här stora frågan, säger Brown till TT.
– Så jag skulle bli väldigt förvånad om en regering under Theresa May kan hålla mer än ett år.

2 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

May överens med Foster – bildar minoritetsregering

Storbritanniens premiärminister Theresa May och nordirländska DUP:s ledare Arlene Foster är överens. DUP kommer att stödja Mays Konservativa partis regering i utbyte mot pengar till Nordirland, enligt The Sun. May välkomnade Foster till 10 Downing Street under förmiddagen, där samtalen ägde rum, innan beskedet tillkännagavs. Detaljerna var oklara, men Foster säger att avtalet kommer att offentliggöras.
Samtalen kretsade kring finansiellt stöd till Nordirland och Brexit, skriver BBC. Enligt The Sun rör det sig om en miljard pund extra till regionen. DUP kommer att stödja Tories i nyckelfrågor i omröstningar i underhuset, men det kommer inte att bli någon formell koalition.

4 tim
Theresa May & Arlene Foster

Foster reser till London: ”Avtal med May är nära”

Nordirländska DUP:s ledare Arlene Foster har återvänt till London med förhoppningen om att komma överens om förutsättningarna för att stödja premiärminister Theresa Mays minoritetsregering.
– Jag tror att vi är nära att sluta ett lämpligt avtal med det konservativa partiet för att stödja en minoritetsregering, säger Foster till Belfast Telegraph.
May behöver stöd från DUP för att kunna fortsätta styra landet efter det att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i nyvalet till parlamentet. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden, och pågått mer än två veckor.
– Som premiärministern själv har sagt så kommer avtalet bli offentligt och helt transparent, säger Foster till Sky News.

5 tim
Läs mer om Brittiska valet
Statsminister Stefan Löven träffade Kinas president Xi Jinping på måndagen. Till höger Gui Minhai
Löfvens Kinabesök

Löfven tog upp fängslade Minhai med presidenten

Statsminister Stefan Löfven har i dag träffat Kinas president Xi Jinping. I samband med mötet tog han upp situationen för den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i landet i över 600 dagar, skriver TT. Hur och om det tros ge effekt vill dock inte statsministern uttala sig om.
– Vi tar upp det under resan och på det sätt som tjänar syftet bäst och Gui Minhai allra bäst. Därför kommenterar vi det inte mer, sa Löfven i samband med en pressträff på den svenska ambassaden i Peking.

1 tim
EU- och handelsminister Ann Linde (S) är en av flera statsråd i den svenska delegation som besöker Kina under veckan.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska företag vill med på Kinas miljöresa

När president Donald Trump nobbar Paris-avtalet hoppas en hel värld på att Kina nu ska ta över taktpinnen när det gäller klimat- och miljöfrågor. Det i sin tur kan gynna en rad olika svenska företag som vill in på landets gigantiska marknad.
– Svenska företag är världsledande när det gäller hållbarhet och innovation. När Kina insett hur viktigt det är med vatten och luft så har svenska företag redan varit där och utvecklat efterfrågade i Kina, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) till TT.
Hon är med på resan tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) samt ett antal ytterligare statsråd och näringslivsrepresentanter.

2 tim
Löfven och Ohlsson. TT

Ohlssons krav: Tala klarspråk med Kina, Löfven

Våga tala ut mot diktatur och förtryck. Det kräver Liberalernas Birgitta Ohlsson av statsminister Stefan Löfven när han nu besöker Kina, skriver Expressen.
Vid sin Kinaresa för två år sedan ville Löfven inte kalla Kina för en diktatur. Nu vill Ohlsson ha svar på vad statsministern anser om landet.
– Det är viktigt att vara väldigt tydlig. Att våga kalla diktaturer vid deras rätta namn. Löfven har redan slirat om Iran och Saudiarabien och Kina 2015, säger hon till tidningen.

Idag 05:32
Läs mer om Löfvens Kinabesök
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Lundin Petroleum upp efter midsommarhelgen

Stockholmsbörsen inleder handelsveckan med svagt stigande kurser, medan de ledande Europabörserna klättrar något mer. Vid 15.30-tiden stiger OMXS-index med 0,3 procent.
Oljebolaget Lundin Petroleum och SCA-avknoppningen Essity stiger mest på storbolagslistan, båda med 1,3 procent.
Bland förlorarna finns Getinge som backar 0,4 procent efter helgens besked att två av dess brasilianska dotterbolag omfattas av en utredning om misstänkt kartellbildning.

12 min
Arkivbild.  Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix

Miljardär ger sig in i Nestlé – aktien rusar

Nestlés aktie steg med 3,8 procent på måndagseftermiddagen och var den bäst presterande aktien i Stoxx 600, ett index som listar Europas 600 största bolag.
Aktierallyt sker i svallvågorna av att aktivistinvesteraren Daniel Loeb har köpt 1,3 procent av bolaget via hedgefonden Third Point, skriver Financial Times. I helgen bekräftade Loeb att han har påbörjat ”produktiva samtal” med ledningen för den schweiziska livsmedelstillverkaren.
Loeb har signalerat att han vill rusta upp Nestlé genom att lyfta dess rörelsemarginaler och sälja bolagets 23-procentiga innehav i kostmetikabolaget L’Oreal.

3 tim
Arkivbild: Norska oljefondens vd Yngve Slyngstad.  Olav Olsen / TT / NTB Scanpix

Norska jättefonden vill sparka ut röstlösa aktier

Norska oljefonden höjer nu rösten för att exkludera bolag med aktier utan rösträtt från viktiga index. Det skriver Bloomberg. Syftet är att förbättra översynen av bolagen, enligt nyhetsbyrån.
Diskussionen om röstlösa aktier väcktes efter att techbolaget Snap, som noterades på New York-börsen i början av mars, erbjöd aktier utan rösträtt i sin IPO. Bolaget fick skarp kritik från olika håll, bland annat med motiveringen att insynen inskränks.
Fondens vd Yngve Slyngstad skriver i ett mejl till Bloomberg att rösträtten är ett viktigt verktyg att främja ”för att säkerställa bra ledarskap och se till att aktieägare kan ställa styrelsen till svars”.

4 tim
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.