Bevaka
Ulf Kristersson

Hanif Bali (M). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T / TT NYHETSBYR≈N
Valet 2018 Balis tweet om UD-mejlen

Ledare: ”Anständigheten ett pris M gärna betalar”

Opinion Turbulensen i norsk politik får flera svenska ledarsidor att dra paralleller till det höga tonläget i den svenska politiska debatten. I  går meddelade den norska justitieministern Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) att hon lämnar regeringen efter hård kritik mot ett Facebook-inlägg där hon skrev att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare.
Aftonbladets Ingvar Persson menar att moderaternas Ulf Kristersson borde oroas över turbulensen i den norska regeringen. För anständiga politiker ”är stödet från högerpopulisterna en lek med elden”, skriver Persson och gör kopplingen till moderaternas frispråkiga riksdagsledamot Hanif Bali. Persson ställer sig frågan om varför Kristersson ”nöjer sig med symboliska tillrättavisningar” mot Bali och landar i att ”anständigheten (är) ett pris högerpartierna gärna betalar” för att driva igenom sina frågor.
Maria Haldesten på Hallands Nyheters ledarsida ser likheter mellan Listhaugs reaktioner på kritiken och hur Sverigedemokratiska politiker reagerat efter liknande händelser. Den norska justitieministern säger sig ha blivit utsatt för en häxjakt. När halländska SD-politker har kritiserats för vad Haldesten beskriver som ”islamofobiska” inlägg läggs ”all skuld på kritiker och budbärare”. Men fallet Listhaug visar att nu att ”strävan att vara bäst på att vara värst kan lika gärna bli en politikers fall”, skriver Maria Haldesten.

Igår 07:43
Jimmie Åkesson.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s valkonferens

Ledare: SD saknar vänner – men siktar mot toppen

Opinion Snus, böneutrop och Jimmie Åkessons framtidsplaner i dagens ledarsvep. Folkbladets Widar Andersson skriver att SD-ledaren Åkesson är en av fyra personer – övriga är Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Annie Lööf – som har sikte på statsministerposten. De övriga ledarna har enligt Andersson mer fokus på att ”vårda sina egna särarter” än att anpassa sig till majoritetens uppfattningar.
Andersson framhåller att det som talar emot Åkesson är SD:s stöd i opinionen och att partiet saknar ”vänner” i riksdagen. ”Högmod kan gå före fall och allt det där. Visst är det så. Men Åkesson vet – som sagt – vad han siktar på”, skriver Andersson.
Tidningen Dagens ledarsida är kritisk till förslagen om att förbjuda böneutrop. ”KD:s utspel riskerar att placera religionsfriheten på ett sluttande plan och tenderar att spä på en nyvaken och yrvaken religionsfientlighet”, skriver ledarsidan.
BLT tar upp frågan om regeringens förslag till ny tobakslag, som bland annat innebär att snuskylarna måste hållas bakom disken. Ledarsidan konstaterar att små butiker kan tvingas bygga om sina lokaler och lyfter att Sverige har lägst andel rökare delvis tack vare snuset.
”På vilket sätt främjas folkhälsan av att snusare inte får ta dosan själv, lägga på disken och betala, utan måste be om ett kassakvitto för att hämta ut snuset ur en apparat”, undrar ledarsidan.

16 mar