Bevaka
Ulf Kristersson

Stefan Löfven och Ebba Busch Thor.  TT
Valrörelsen

Ledare: Ett skoningslöst och smutsigt valår väntar

Opinion Flera av landets ledarsidor blickar framåt – och manar till lugn – inför det valår som står för dörren. Tidningen Dagens Elisabeth Sandlund skriver att det är sannolikt att valrörelsen blir hård och skoningslös.
”När stridens hetta har lagt sig måste kursen in i framtiden tas ut. Och då blir försoning, ännu ett av de kristna stororden, en nyckel till framgång”, skriver hon.
DN är inne på samma spår. Ledarsidan konstaterar att vi går till val samtidigt som ”den svenska demokratin fyller hundra år” och undrar om valåret kommer hedra eller solka ner jubilaren. ”Det senare alternativet förefaller inte osannolikt”, skriver tidningen.
GP:s Aleksandra Boscanin menar att vi behöver en sansad valrörelse och varnar för konsekvenserna om ”den politiska konflikten ersätts med känsloladdad svartmålning och beröringsskräck för vissa politiska frågor”.
Folkbladets Widar Andersson skriver att det ”svårt att trovärdigt säga något annat” än att M-ledaren Ulf Kristersson är favorit att väljas till nästa statsminister. Men han räknar ändå inte ut Socialdemokraterna.
”2018 är valåret då de mest samarbetsvilliga och öppna politikerna kommer att ha störst framgångar”, skriver Andersson.
NWT tror också att ”Moderaternas återkomst” kommer ge valrörelsen fart, men att det för Alliansen i stort ser sämre ut.
”Både KD och L har svagt väljarstöd. Dessutom är det svårt att se hur C ska passa in i Alliansen med sin Reinfeldt-inspirerade migrationspolitik”, skriver ledarsidan.

2 jan