Arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Citybanan

Tågkaos i Stockholm: Kan ta timmar eller några dagar

Pendeltågstrafiken på Citybanan i Stockholm är på grund av tekniska problem avstängd sedan klockan 15 och kommer vara det tillsvidare.
– Det kan ta några timmar eller några dagar. Vi vet inte helt enkelt, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL, till TT.
Pendeltågen går i stället på samma spår som fjärrtågen, vilket kan orsaka förseningar och inställda avgångar i både pendeltågstrafiken och fjärrtågstrafiken.
– Jag är heligt förbannad och ser som min uppgift när sådana här saker inträffar att försvara stockholmarnas och pendlarnas intressen, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till TT.

Toppnyheter

Trumps USA Skolskjutningen i Florida
Arkivbild, Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Donald Trump vill förbjuda ”bump stocks” på vapen

USA:s president Donald Trump ger justitiedepartementet i uppdrag att förbjuda vapenmodifieringar av den typ som användes vid masskjutnigen i Las Vegas i höstas. Det rapporterar amerikanska medier.
– Vi kan inte bara vidta åtgärder som får oss att uppleva det som att vi gör skillnad. Vi måste faktiskt göra skillnad, sa Trump vid en sammankomst i Vita huset enligt CNBC.
Förbudet ska gälla så kallade ”bump stocks” som monteras på halvautomatiska vapen för att göra det möjligt att avlossa en mycket stor mängd skott på kort tid.
Beskedet kommer efter massakern på en skola i Florida förra veckan där 17 människor dödades.

Igår 21:11
Amal Clooney och George Clooney. MARIO ANZUONI / TT NYHETSBYRÅN
Skolskjutningen i Florida

Paret Clooney skänker halv miljon dollar till protester

Människorättsadvokaten Amal Clooney och hennes man, skådespelaren George Clooney, har donerat 500 000 dollar till stöd för elever som ska marschera för hårdare vapenlagar i USA, skriver flera medier.
Paret kommer också att göra elever från Marjory Stoneman Douglas High School sällskap under demonstrationen i Washington DC den 24 mars.
”Det handlar om våra barns liv”, säger paret i ett uttalande.
Även regissören Steven Spielberg och tv-stjärnan Oprah Winfrey skänker vardera 500 000 dollar.
Elever från Florida, där 17 människor dödades i en skolskjutning förra veckan, har uppmanat till landsomfattande demonstrationer.

Igår 22:55
Skolskjutningen i Florida

Kvinna på ikoniska kortet: ”Jag hatar det där fotot”

Ett fotografi av två kvinnor som håller om varandra har uppnått närmast ikonisk status efter skolmassakern i Florida förra veckan. Nu träder Cathi Rush, en av kvinnorna, själv fram i CNN och berättar om chocken hon genomled under dagen.
– Jag hatar det där fotot av hela mitt hjärta, varje gång jag ser det genomlever jag det igen, säger Rush.
Rush arbetar som skolsköterska på en närliggande skola. När hennes son kontaktade henne och berättade att hans mellanstadieskola var under blockad reagerade hon först inte.
– Jag är så avtrubbad och van vid ”lockdowns” att jag fortsatte att jobba, berättar hon.
När Cathi Rush förstod att det var allvar och att en skolskjutning verkligen pågick – på det gymnasium där hennes andra son går – rusade hon ut ur byggnaden och grät. Det var där som en främmande kvinna omfamnade henne, vilket fotograferades.

Igår 19:11
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnläkaren

Utredning växer: Läkare kopplas till fler övergrepp

En läkare som sitter häktad misstänkt för en rad grova sexövergrepp på barn kopplas till fler omotiverade undersökningar. Nu utreds ytterligare sex fall med barn vid en hälsocentral i Västerbotten där mannen har arbetat, rapporterar P4 Västerbotten.
Primärvårdsdirektören Håkan Larsson säger till radion att det handlar om undersökningar som inte känns motiverade.
– Det kan vara att man omotiverat velat klä av barnet. Och i de fallen där vi uppfattat att det kan vara otillbörlig undersökning så har vi kontaktat föräldrarna och erbjudit dem att få kontakt med polisen, säger han.
Läkaren har varit verksam i flera delar av landet. Han sitter häktad för bland annat sexuella övergrepp, sexofredande, utnyttjade av barn för sexuell posering för händelser som skett i Stockholmstrakten. Men även Skaraborgs sjukhus och Region Jönköping har gjort polisanmälningar.

Igår 22:10
Skaraborgs sjukhus i Skövde  Wille Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnläkaren

Kontaktar 1 000 patienter – vill veta mer om läkaren

Skaraborgs sjukhus har skickat brev till närmare 1 000 patienter som behandlats av den läkare som sitter häktad misstänkt för en rad grova sexövergrepp på barn, rapporterar P4 Skaraborg.
– Vi kommer att skicka brev till samtliga patienter som han har träffat och efterfråga deras upplevelse, säger chefsläkaren Christer Printz.
Läkaren arbetade med barnmedicin på sjukhuset. Han har också varit verksam i flera delar av landet. Han sitter häktad för bland annat sexuella övergrepp, sexofredande, utnyttjade av barn för sexuell posering för händelser som skett i Stockholmstrakten. Även Region Jönköping har gjort polisanmälningar.
Cirka 1 000 journaler har granskats i Västerbotten. I ett av fallen kommer föräldrarna att ha en fortsatt dialog med polisen, säger primärvårdsdirektören Håkan Larsson till TT.

Igår 22:10
Läs mer om Misstänkta barnläkaren
Ett skadat syriskt barn på sjukhus i rebellkontrollerade staden Hamouria i östra Ghota. ABDULMONAM EASSA / AFP
Syrienkriget

”Östra Ghouta är ett nytt Srebrenica och världen tittar bort ännu en gång”

De senaste 36 timmarna har 255 civila dödats och knappt 1 000 skadats i den syriska regimens flyganfall i östra Ghouta, skriver Reuters med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Flera sjukhus har bombats. Vid 19-tiden i kväll kom uppgifter om att en särskilt viktig klinik slagits ut helt.
”Det finns ingenstans att fly”, skriver The Guardians Simon Tisdall i en analys där han jämför blodbadet med massakern i bosniska Srebrenica 1995. Världen var medveten om vad general Ratko Mladić kunde göra, att en massaker var nära förestående. ”Världen såg åt ett annat håll”, skriver han och fortsätter: ”Nu gör världen det igen”.
Tisdall skriver att det tog 22 år innan Mladic slutligen dömdes för folkmord. ”Hur många fler barn ska dö innan rättvisa utkrävs i Syrien?”
BBC:s Mellanösternkorrespondent Lina Sinjab skriver att bombningarna mot det rebellkontrollerade området är de värsta på åratal. ”Människor befarar att det ska bli ett nytt Aleppo”, skriver hon och konstaterar att anfallen slår ut bagerier, lagerlokaler och allt annat som kan inrymma matvaror.

Igår 17:50
En skadad pojke vårdas på sjukhus i östra Ghouta. TT
Syrienkriget

FN:s blanka uttalande om Ghouta: ”Det saknas ord”

FN:s barnfond Unicef har utfärdat ett uttalande om den syriska regimens bombningar av rebellkontrollerade östra Ghouta: Ett tomt Twitterinlägg.
”Inga ord kan skapa rättvisa för de barn som dödats, deras mödrar, deras fäder och deras älskade”, skriver Unicefs regionala kontor följt av flera blankrader.
FN fördömer det internationella samfundets oförmåga att skydda syriska civila, skriver Quartz.
Syrien har haft en befolkning på 18 miljoner. Nära en halv miljon har dött sedan kriget började och elva miljoner flytt. Enligt Human Rights Watch lever minst en miljon syrier under belägring och är i behov av humanitär hjälp.
Sedan i söndags har 190 människor dödats i flyganfall som beskrivs som de blodigaste på åratal.
– Det är en massaker, säger en läkare i östra Ghouta enligt CNN.

Igår 18:19
Turkiska militärer inför militäroffensiven TT
Syrienkriget

Upptrappningen: Turkisk granateld mot regimtrogna

Turkiet har mött de regimtrogna syriska styrkorna som gått in i den kurdkontrollerade enklaven Afrin med granateld, uppger syriska statskontrollerad medier enligt AFP. Turkiet uppger att det rör sig om ”varningsskott”.
Beskjutningen är en massiv upptrappning i den pågående konflikten, skriver nyhetsbyrån.
De regeringsstödda trupperna anlände under tisdagseftermiddagen till Afrin för att slå tillbaka Turkiets offensiv som inleddes i januari.
Enligt den kurdiska YPG-milisen ska de regeringstrogna styrkorna placeras ut vid den turkiska gränsen och hjälpa det kurdiska styret att skydda sitt territorium.

Igår 16:33
Läs mer om Syrienkriget
Lionel Messi och Andres Iniesta jublar efter 1–1-målet. BEN STANSALL / AFP
Champions League 17/18

Messi räddade Barcelona – bröt tolv år gammal svit

Det är fördel Barcelona efter första åttondelsfinalen i Champions League mot Chelsea. Katalanerna fick med sig 1–1 från bortamötet sedan Lionel Messi kvitterat med en kvart kvar.
Barcelona dominerade bollinnehavet under matchen men i första halvlek var det Chelsea som skapade chanserna. Med 35 minuter spelade var Chelsea ytterst nära att ta ledningen när Willian sköt i stolpen. Bara fem minuter senare sköt Willian i den andra stolpen till Chelseatränaren Antonio Contes stora förtret.
I den 63:e minuten fick Willian äntligen sätta dit den när han sköt 1–0 med ett lågt skott från strax utanför straffområdet.
Dryga tio minuter senare kvitterade Messi sedan Chelseas danske back Andreas Christensen slagit en galen passning som Andres Iniesta tog hand om. Iniesta hittade Messi i straffområdet som enkelt placerade in kvitteringen. Det var första gången som argentinaren gjorde mål på Chelsea.

Igår 21:40
Atiba Hutchinson och Domagoj Vida protesterar mot Vidas röda kort. MICHAELA REHLE / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 17/18

Svenskbekantingens tabbe bäddade för Bayerns kross

Bayern München har ena foten i Champions League-kvartsfinal efter 5–0 hemma mot Besiktas i kväll. Turkarna höll upp spelet bra i början men fick en man utvisad redan i den 16:e minuten.
Besiktas Atiba Hutchinson, tidigare i Öster och Helsingborg, slog en för lös passning som Robert Lewandowski tog hand om. Mittbacken Domagoj Vida kapade Lewandowski för att hindra honom från att få ett friläge och blev utvisad.
Thomas Müller och Lewandowski gjorde två mål var för Bayern. Det femte gjordes av Kingsley Coman.

Igår 22:04
Conte tackar Lionel Messi för matchen. GLYN KIRK / AFP
Champions League 17/18

Conte: Vi var nära att göra en perfekt match

Chelseatränaren Antonio Conte var missnöjd efter 1–1 hemma mot Barcelona. Londonklubbens taktik att ligga lågt och låta katalanerna rulla runt bollen blev nästan en fullträff. Men mittbacken Andreas Christensens misstag straffades av Lionel Messi.
– Vi var nära att göra en perfekt match. Men om du gör ett misstag mot spelare som Messi, Suarez och Iniesta så får du betala för det, säger han till BT Sport enligt BBC.
Returmötet på Camp Nou spelas om två veckor.

Igår 22:58
Läs mer om Champions League 17/18
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

SKL-kritik: Otydligt förslag om unga ensamkommande

Regeringens förslag att ge en ny chans till ensamkommande att få stanna är väldigt otydligt och skapar mängder av frågetecken för kommunerna. Det skriver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i sitt remissyttrande.
– Vi tycker att ansatsen till att lösa den här problematiken är bra, men än så länge är det väldigt, väldigt otydligt, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad på SKL, till TT.
Regeringens analys av konsekvenserna är bristfällig, menar SKL.
– En hel del av de här ungdomarna har flyttat till Migrationsverkets anläggningar. Var ska de studera? I den ort de är placerade i nu eller den de bodde i ursprungligen? undrar Per-Arne Andersson.
Flera remissinsatser har kritiserat regeringens förslag, bland annat Polismyndigheten, Sveriges advokatsamfund och Unicef Sverige.

Igår 20:43
Emir, Eddie, Izeta och deras mamma har fått besked att de får stanna i Sverige. Foto: Bernard Mikulic/SVT
Svenskt mottagande

Syskonen skulle utvisas – nu får de stanna i Sverige

I flera år har syskonen Emir, Eddie och Izeta från Bosnien bott i Sverige och de talar bara svenska. I höstas fick de beskedet att de skulle utvisas tillsammans med sin mamma – men nu har Migrationsdomstolen slagit fast att både barnen och mamman får stanna, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– Jag är så otroligt glad, säger mamman, som berättar att hon varit rädd och orolig under lång tid.
Mamman flydde ensam med de tre barnen till Sverige 2014 efter att som 14-åring ha blivit bortförd av en man i Bosnien. De tre barnen är födda under tiden som hon var i hans våld, berättar hon för SVT. Sedan familjen kom till Sverige har barnen bott i familjehem då mamman inte varit kapabel att ta hand om dem.
I barnens nya hem firas det välkomna beskedet med tårta och läsk.
– Jag har gråtit glädjetårar, säger Jenny Bondesson, familjehemsmamma till Eddie, 5 år.

Igår 07:35
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Tolv ensamkommande tog livet av sig förra året

Förra året tog tolv ensamkommande, asylsökande barn och unga livet av sig i Sverige, enligt en kartläggning som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.
”Det är oroande siffror. Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommit i kläm i vårt system behöver få hjälp och behandling för att förhindra fler fall av suicid”, säger Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, i ett pressmeddelande.

19 feb
Läs mer om Svenskt mottagande
Vinter-OS Längdskidor
Charlotte Kalla och Stina Nilsson på en pressträff i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Svenskarna inte oroliga för nytt vallafiasko i stafetten

Det svenska herrlaget blev bortvallade i söndagens stafett, vilket ledde till att vallachefen Urban Nilsson bad svenska folket om ursäkt. Inför morgondagens sprintstafett är de svenska lagen övertygade om att skidorna kommer vara konkurrenskraftiga.
– Jag hade bra skidor sist, det var mest på klassiskt som man hade problem. Jag har full tro på att det här blir bra, säger Marcus Hellner till DN.
Hellner kör lagsprinten tillsammans med Calle Halfvarsson. Stina Nilsson och Charlotte Kalla kör för Sverige på damsidan.
Sprintstafetterna körs under onsdagen. Semifinalerna börjar vid 09.00 och finalerna vid 11.00.

Igår 22:37
Hanna Falk. Arkvibild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Falk hemma från Sydkorea: ”Är ledsen och besviken”

Längdåkaren Hanna Falk har landat i Sverige efter att ha åkt hem från OS i Sydkorea. Falk lämnade truppen efter att det stod klart att hon petas från morgondagens sprintstafett.
Falk blev bortvald även i den vanliga stafetten, där hon sågs som en favorit till att köra startsträckan. Hennes tränare Niclas Grön riktade hård kritik mot landslagsledningen och anklagade den för att ha ett horn i sidan till Falk. Ett uttalande som Falk inte vill kommentera.
– Jag är besviken och ledsen över att jag inte får köra, sen har jag inte reflekterat mer över det, säger hon till Expressen.

Igår 16:34
Stina Nilsson och Charlotte Kalla. TT
Vinter-OS Längdskidor

Klart: Nilsson och Kalla kör sprintstafetten

De har redan varsitt OS-guld. Nu ska de ta ett tredje tillsammans. Stina Nilsson och Charlotte Kalla kör som väntat onsdagens sprintstafetten i fristil för Sverige.
Charlotte Kalla inledde OS genom att vinna skiathlonloppet i överlägsen stil. Stina Nilsson var minst lika outstanding när hon tre dagar senare tog guld i sprint.
Nu ska Sveriges två främsta skidåkare på damsidan för första gången kampera ihop i en sprintstafett.
– Jag funkar bra med de flesta, men Charlotte är en förebild och vi har aldrig åkt tillsammans, säger Nilsson till TT och får beröm av Kalla.
– Sättet hon tar sig an sprint är så inspirerande och respektingivande, säger Kalla.

Igår 06:47
Läs mer om Längdskidor

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.