Peter Lydén/TT / SCANPIX
Bo Holmström 1938 – 2017

TV-profilen Bo Holmström är död – blev 78 år

Journalisten Bo Holmström är död, säger hans dotter Kajsa Holmström till Expressen. Natten till fredagen dog han på vårdhemmet Trosagården, där han tillbringade sin sista tid.
– Han gick och la sig på natten, men vaknade aldrig mer. säger Kajsa Holmström till Expressen.
Bo Holmström arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år. Han är bland annat känd för de bevingade orden "Lägg ut! Lägg ut!" när han rapporterade direkt från gisslandramat på den västtyska ambassaden i Stockholm 1975.
I en intervju 2016 berättade Holmström för Aftonbladet att han drabbats av kallbrand efter ett sår på foten och senare fått amputera högerbenet:
– Antingen bryter du ihop eller så gör du ditt bästa. Min nya situation har gjort mig uppmärksam på att samhället inte är anpassat för alla, sa han till tidningen.
Bo Holmström skulle ha fyllt 79 år i nästa vecka.

Toppnyheter

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s utrikesminister Rex Tillerson.  DON MACKINNON / AFP
Nordkoreakrisen

USA varnar för hot från Nordkorea – vill se åtgärder

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnar för att hotet från Nordkorea växer och deltagarna på Nordkoreamötet i Kanada är eniga om att överväga sanktioner och diplomatiska åtgärder utöver FN:s sanktioner.
En diplomatisk lösning är både nödvändig och möjlig, enligt ett uttalande från värdländerna USA och Kanada. Ministrar och tjänstemän från 20 länder, däribland Sverige, deltar i mötet i Vancouver för att diskutera konflikten på Koreahalvön.
Nordkorea och Sydkorea höll nyligen samtal för första gången på två år. Några av deltagarna på mötet ifrågasatte dock Nordkoreas ambitioner med samtalen.
– Jag tror att Nordkorea vill köpa sig tid för att fortsätta med sina kärnvapen- och robotprogram, sa Japans utrikesminister Taro Kono på mötet, enligt CNN.
Mötesdeltagarna slår också fast vikten av Rysslands och Kinas engagemang, två länder som inte var med på mötet. Båda länderna måste fullt ut efterfölja FN:s sanktioner mot Nordkorea, säger Tillerson.

39 min
Människor i Sydkorea ser än tv-sändning om Donald Trumps inlägg på Twitter.  Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Nordkoreanska medier om Trump: ”En galning”

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå beskriver Donald Trumps inlägg på Twitter om sin stora kärnvapenknapp som ”en spasm från en galning”, rapporterar AP.
Nyhetsbyrån summerade en kommentar från den statliga tidningen Rodong Sinmun om Trumps inlägg på Twitter den 3 januari. Den amerikanske presidenten svarade då på ett uttalande från Kim Jong-Un om att han alltid har sin kärnvapenknapp redo på sitt skrivbord genom att skriva att hans egen knapp är ”mycket större och kraftfullare”.
”Trumps spasm under det nya året speglar ett desperat mentalt tillstånd hos en förlorare som misslyckades med att kontrollera de kraftiga framsteg som gjordes av armén och folket i Nordkorea”, skriver tidningen Rodong Sinmun.
”Han bluffar bara för att sedan diagnostiseras som en psykopat,” tillägger tidningen.

Igår 13:22
Falsklarmet som skickades ut av NHK/Två kvinnor i Tokyo tittar på sina mobiltelefoner (arkivbild).  KIM KYUNG-HOON / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Falsklarm om nordkoreansk robot skickades ut i Japan

Bara dagar efter det falska robotlarmet på Hawaii har nu även Japan skickat ut ett falsklarm om en robot, rapporterar Reuters.
Det japanska statliga radio- och tv-bolaget NHK lade ut en varning på sin hemsida som sa att ”Nordkorea verkar ha skickat en robot” och uppmanade människor att ta skydd i byggnader eller under marken.
Bolaget skickade också ut pushnotiser med samma budskap till läsare som får deras nyheter i mobilen. Efter fem minuter skickade NHK ut en rättelse. Det är oklart vad som låg bakom missen.

Igår 12:18
Läs mer om Nordkoreakrisen
Trumps USA Trumps gränspolitik
Donald Trump och justitieminister Jeff Sessions.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Trumps regering överklagar dom om migrantprogram

USA:s justitiedepartement överklagar ett domstolsbeslut som upprätthåller migrantprogrammet Daca. Domstolen i San Francisco blockerade i förra veckan presidentens försök att stoppa programmet som skyddar hundratusentals invandrare från deportering.
Regeringen vänder sig nu både till närmaste högre instans i San Francisco och direkt till Högsta domstolen för att få domstolsbeslutet upphävt, enligt ett uttalande från justitiedepartementet.
Daca är föremål för överläggningar mellan Demokraterna och Republikanerna. Efter månader av intensiva förhandlingar verkar samtalen vara tillbaka på ruta ett efter att Donald Trump avslagit ett förslag till en uppgörelse, skriver CNN.

11 min
Dick Durbin och Donald Trump.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Trumps attack: Senatorn ljuger om ”skithålsländer”

USA:s president Donald Trump hävdar att senatorn Dick Durbin gett en felaktig bild av vad som sades under det möte där Trump ska ha kallat en rad stater för ”skithålsländer”.
”Dicky Durbin” – twittrar Trump, med ett eget smeknamn på den demokratiska politikern – ”förvrängde fullständigt vad som sades under Daca-mötet”.
”Uppgörelser kan inte nås när det inte finns något förtroende! Durbin förstörde Daca och skadar vår militär”, fortsätter Trump.
Presidenten syftar på sitt möte i förra veckan med kongressledamöter då invandring och migrantprogrammet Daca diskuterades. En av frågan på dagordningen berörde om invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa.
Flera personer som närvarade vid mötet har berättat för amerikanska medier att Trump kallade dessa länder för ”skithålsländer”. Flera republikaner, som också var i rummet, har senare sagt att det inte stämmer.

15 jan
Läs mer om Trumps gränspolitik
Trumps USA USA:s framtid
NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Vita husets läkare: Donald Trumps hälsa är utmärkt

Vita husets läkare Ronny Jackson säger på en presskonferens att Donald Trump bad om att få sin kognitiva förmåga testad och att resultaten är helt normala.
– Jag var inte alls oroad för hans kognitiva förmåga, eller hans neurologiska funktion, så jag tänkte inte göra testet. Anledningen till att vi gjorde det är för att presidenten bad mig, säger Jackson.
Vid pressträffen i Vita huset avslöjade Jackson att presidenten väger cirka 108 kilo och kanske borde gå ner lite i vikt, men att blodtrycket är bra och att han inte ser några risker för hjärtproblem, trots att presidenten inte motionerar regelbundet.
Trump tar blodfettsänkande medicin och läkaren säger att han gärna hade sett att kolesterolnivåerna var lite lägre.
– För att sammanfatta, presidentens hälsa är utmärkt. Han fortsätter att njuta de markanta och långsiktiga hjärt- och allmänna hälsofördelarna av ett livslångt avstående från tobak och alkohol, säger Jackson.

Igår 20:56
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Kognitiva testet: Nämn flera djur och rita en klocka

Donald Trump har på egen begäran fått sina kognitiva funktioner testade och resultaten visar att han inte har några problem, säger Vita husets läkare Ronny Jackson på en pressträff i dag.
I testet undersöker läkaren minne och uppfattningsförmåga. Washington Post skriver att man bland annat ber patienten att nämna flera djur, rita en klocka med särskilda tidangivelser, kopiera en kub samt minnas en kort lista med ord.
– Det finns inga indikationer på att han har några kognitiva problem, sa Jackson till journalisterna.
– Det finns ingen anledning att tro att presidenten har några problem med sin tankeprocess, tillade han.
Testet tar ungefär tio minuter och består av 30 frågor. Trump hade alla rätt, sa Jackson.

Igår 21:58
Läs mer om USA:s framtid
Illustrationsbilder. TT
Vintervädret och trafiken

Kylan på väg söderut: Kan bli 20 minus i helgen

Under måndagen har flera delar av södra Sverige fått snö för första gången på länge. Och i helgen kommer vinterkylan – flera platser i Mellansverige kan få omkring 15–20 minusgrader, skriver SVT Nyheter.
SVT:s meteorolog Pia Hultgren säger att det rör sig om Dalarna, Värmland, Västmanland och delar av Södermanland.
– I Västmanland, Södermanland och Närke har det inte varit så kallt tidigare denna vinter.
Som det ser ut nu är det bara Skåne, Halland, Gotland och Öland som får helgtemperaturer över nollan.

Igår 21:21
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret och trafiken

Snökaos i Stockholm – och det kommer mer i morgon

Snön har kommit till Stockholm, och med den stora problem i trafiken. Pendeltågstrafiken försenades kraftigt under eftermiddagen efter ett växelfel i Upplands Väsby och en mängd olyckor inträffade i trafiken.
Mer snö är på väg.
– Snöfallet kommer att börja avta under tisdagskvällen, men sedan tilltar det igen under sena natten och tidiga morgonen. Det berör främst i Södermanland och Stockholms län och till viss mån Gävleborg, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Igår 15:15
SMHI/TT
Vintervädret och trafiken

Varnar för snö och vind: Kan bli stökigt i trafiken

Snö i kombination med hårda vindar väntas ställa till det i trafiken under måndagen. Mest snö väntas i Dalsland, Värmland och västra Dalarna, rapporterar SVT.
– I samband med att det kommer stora mängder kan det på vissa håll bli stökigt i trafiken, säger SMHI:s meteorolog Marcus Sjösted, till Aftonbladet.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela västra Sverige och stora delar av södra Sverige. Dessutom väntas mycket hårda vindbyar på Öland och Gotland, och i Sörmland och Stockholms län.
I Jämtlands- och norra Lapplandsfjällen gäller vindvarningen storm.

Igår 06:24
Läs mer om Vintervädret och trafiken
Mamman Louise Turpin/huset i Perris i Kalifornien. TT
Inlåsta syskonen i Kalifornien

”Syskonens mamma såg förbluffad ut när vi kom”

Barnen var fastkedjade vid sina sängar, huset var ostädat och det luktade otroligt illa. Så beskriver polisen i Kalifornien huset i Perris, där ett par misstänks ha hållit sina 13 barn fångna.
Föräldrarna greps och misstänks nu för tortyr, men det finns inga tecken på att barnen utnyttjats sexuellt. I nuläget är det oklart vad föräldrarna hade för motiv till att hålla sina barn instängda.
– Det verkade som att mamman var förbluffad över att vi var hemma hos dem, säger Greg Fellows vid polisen i Riverside County till LA Times.

Igår 23:21
Huset där polisen hittade de 13 syskonen.  Sandy Huffaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Inlåsta syskonen i Kalifornien

Barnen skolades hemma – grannar visste inget

De två föräldrarna till de 13 syskon som hittades fastbundna i ett hem i Kalifornien i går har gripits misstänkta för bland annat tortyr. Enligt information på utbildningsdepartement i Kaliforniens hemsida stod pappan David Allen Turpin listad som rektor för en privat skola som drevs från familjens hem, skriver AP.
Under läsåret 2016–2017 var sex elever registrerade vid skolan, som kallas Sandcastle Day School. Turpins föräldrar säger till ABC News att deras barnbarn fick hemundervisning, men en granne till familjen säger att han inte visste att det fanns barn i huset.
– Jag hade ingen aning om att detta pågick, säger grannen Andrew Santillan enligt AP.
Upptäckten gjordes efter att en 17-årig flicka flydde från huset i Perris, omkring 11 mil öster om Los Angeles, och larmade polisen.

Igår 06:43
Läs mer om Inlåsta syskonen i Kalifornien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.