En person skadades allvarligt vid explosionen i Västra Frölunda i januari. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta nazistdåden i Göteborg

Två misstänkta för dåd har släppts på fri fot

Båda personerna som förra veckan blev misstänkta i utredningen kring bombattentaten i Göteborg i vinter har släppts. Det rapporterar GP. En av männen frigavs i fredags. Den andre mannen är släppt men hans advokat vill inte kommentera saken närmare.
Det är oklart om misstankarna mot dem kvarstår.
– Jag vill inte kommentera något angående det här fallet, Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till tidningen.
Tre män sitter sedan tidigare häktade misstänkta för dåden. Samtliga har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Nordkoreas kärnvapen

Trump om militär insats mot Nordkorea: ”Vi får se”

Donald Trump tonar ned betydelsen av det missiltest som Nordkorea genomförde i fredags, trots upprepade varningar från världssamfundet. I CBS ”Face the nation” fick Trump frågan om hoten mot diktatorn Kim Jong-Un är verkningslösa.
– Kanske har de haft en inverkan på honom, kanske inte. Det här var en liten missil, ingen stor missil. Det var inget kärnvapentest. Om han genomför ett kärnvapentest kommer jag inte bli glad, säger Trump.
CBS: När du säger att du inte kommer bli glad – betyder det att ni kommer att agera militärt?
– Jag vet inte, vi får se, säger Trump.

1 tim
Påve Franciskus. Gregorio Borgia / TT / NTB Scanpix

Påven: Låt Norge förhandla mellan USA och Nordkorea

Ett tredje land borde gå in och förhandla i dispyten mellan USA och Nordkorea. Det säger påve Franciskus och föreslår Norge som ett lämpligt medlarland, rapporterar flera internationella medier.
Påven säger att situationen mellan USA och Nordkorea blivit alltför upphettad och varnar för ett storskaligt krig som skulle riskera ”en stor del av mänskligheten”. Samtidigt säger Donald Trump i en intervju att Kina nu pressar Nordkorea att begränsa sin vapenutveckling.
I fredags genomförde Nordkorea ett misslyckat robottest, som har fördömts av Trump och andra världsledare. Trump hade redan innan dess varnat för att det finns en risk för att det blir ”en stor, stor konflikt med Nordkorea”. USA:s utrikesminister Rex Tillerson har dock uppvisat en mer restriktiv linje och manat till diplomatiska förhandlingar.

5 tim
Illustrationsbild. Koji Sasahara / TT / NTB Scanpix

Tokyos tunnelbana stoppat vid Nordkoreas vapentest

Det misslyckade vapentest som Nordkorea genomförde på fredagskvällen svensk tid ledde till att tunnelbanesystemet i Tokyo stängdes ner i tio minuter, skriver flera medier. Tunnelbaneoperatören har infört nya regler, som innebär att systemet stängs ner om det kommer rapporter om missiluppskjutningar som kan träffa Japan, enligt AFP.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnade i går FN:s säkerhetsråd för att en nordkoreansk kärnvapenattack mot Seoul eller Tokyo är ett ”reellt hot”. Japans premiärminister Shinzo Abe säger att gårdagens vapentest är ”helt oacceptabelt” och ett ”stort hot mot Japan”.

Igår 14:08
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen
Arkivbilder: Ridande poliser och nazist från Nordiska motståndsrörelsen. TT
Första maj 2017

Polisen kraftsamlar inför nazisternas demonstration

Polisen rustar inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Falun. Ridande poliser, drönare och kameraövervakning ska minska risken att nazister och motdemonstranter drabbar samman, rapporterar P4 Dalarna. Ett hundratal poliser väntas vara på plats.
– Vi har planerat sedan länge för alla olika scenarier, säger polisens presstalesman Henrik Olars till TT.
Nordiska motståndsrörelsen samlade ungefär 300 nazister vid förra årets demonstration i Borlänge. Polisen väntar sig fler deltagare i år. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och föreningen Dalarna mot Rasism hör till dem som kommer att demonstrera mot nazisterna.
Delar av stadens centrum kan komma att spärras av för att hålla isär grupperna.

2 tim
Arkivbilder: Stefan Löfven, Bokmässan, Nordiska motståndsrörelsen. TT

Löfven: Måste inte släppa in nazister och Nya Tider

Stefan Löfven (S) är upprörd över att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherar på första maj, rapporterar Aftonbladet. Socialdemokraterna tvingades flytta fram sin samling i Falun när organisationen fick demonstrationstillstånd. Något som stör statsministern ”väldigt mycket”.
Nazisterna skulle delta i Almedalsveckan men i går meddelade arrangörerna att gruppen inte får vara med i det officiella programmet. En häftig debatt förs även kring högerextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Löfven är frågande till beslutet som arrangörerna tagit i frågorna.
– Det finns inget i rättigheten att yttra sig som gör att arrangörer måste ge tillträde till dem som bekämpar demokratin, säger han till tidningen.

Igår 17:24
Läs mer om Första maj 2017
Förödelse i Mosul, mars 2017. Arkivbild. Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

USA medger bombanfall där civila dödades

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar nu att flera civila dödades i flyganfall i Mosul som den USA-ledda koalitionen genomförde i mars. I ett uttalande skriver Pentagon att 45 civila dödades ”oavsiktligt”, enligt AP.
Enligt USA har 362 civila i Syrien och Irak dödats av koalitionen sedan 2014. Människorättsgrupper och organisationer som övervakar kriget menar att det är förskönade siffror. De menar att den korrekta siffran är omkring 3 000, skriver AP.

15 min
Den irakiska federala polisen bekämpar IS.  DANISH SIDDIQUI / TT NYHETSBYRÅN

Irakisk militär: Slaget om Mosul över inom 3 veckor

En hög irakisk militär lovar att det inte dröjer länge förrän man har lyckats driva terrorgruppen IS helt ut ur Mosul. Slaget om staden borde vara över ”inom maximalt tre veckor”, säger löjtnanten Othman al-Ghanmi till den statsägda tidningen al-Sabah, enligt Reuters.
Den irakiska armén har hjälp av en USA-ledd allians, och sedan offensiven mot staden inleddes i oktober i fjol har IS förlorat mycket mark. Nu är gruppen omringad i de nordvästra delarna, där bland annat Mosuls gamla stad ligger.

3 tim
39-åriga Gorwer som hälls fången av IS står i ett tält i ett flyktingläger i norra Irak. Arkivbild från januari.  Alice Martins / TT / NTB Scanpix

FN: 36 yazidier befriade från IS i Irak

36 yazidier har befriats efter nästan tre år i fångenskap hos terrorgruppen IS, rapporterar BBC med hänvisning till FN.
De har nu förts till en FN-bas i Dohuk i norra Irak. Det är oklart om de blev släppta eller lyckades fly. FN ville inte ge mer information eftersom man inte vill äventyra eventuella framtida frisläppanden.
IS dödade och tillfångatog tusentals yazidier efter att de tog kontroll över staden Sinjar i Irak 2014. Kurdiska styrkor tog tillbaka kontrollen över staden 2015 men uppemot 1 500 yazidier uppskattas fortfarande hållas som fångar av IS på andra platser i Irak, enligt FN.

4 tim
Läs mer om Kampen mot IS
Maktskiftet i USA USA:s framtid
USA:s vicepresident Mike Pence (arkivbild).  Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Pence: Trumps reform kan gräva hål i statskassan

Den plan för skattereformer som president Donald Trump föreslagit kan öka underskottet i regeringens budget. Det säger vicepresident Mike Pence i NBC-programmet ”Meet the press” på söndagen. Däremot väntar han sig att de föreslagna skattesänkningarna kommer att öka tillväxten så pass mycket att hålet i statskassan fylls igen av sig själv inom några år.
– Sanningen är att om vi inte lyckas få en ekonomisk tillväxt på 3 procent eller mer – som presidenten tror att vi kan – så kommer vi aldrig kunna leva upp till de skyldigheter vi sagt oss ha, säger han i programmet.
Förra veckan presenterades flera förslag om stora skattesänkningar, bland annat för företag och entreprenörer. Kritiker har vänt sig mot teorin om att sänkningarna kommer att finansiera sig själv.

1 tim
Donald Trump.  Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Kritiken mot skatteplanen: Gynnar bara de rikaste

Donald Trumps förslag till skattereform som presenterades tidigare i veckan kommer bara att gynna de som redan är rika. Det hävdar den politisk oberoende tankesmedjan Tax Policy Center, skriver Financial Times.
I reformförslaget ingår bland annat rejäla skattesänkningar för företag och entreprenörer samt slopad skatt för bland annat fastigheter. Många av förslagen skulle innebära att hundratals miljarder dollar förflyttas till det allra rikaste segmentet under en period på tio år, enligt tidningen.
Enligt Joseph Rosenberg vid Tax Policy Center, uppskattas den rikaste 0,1 procenten få en skattesänkning med omkring 14 procent om förslagen godkänns.

4 tim
Donald Trump/Rodrigo Duterte AP

Trump bjuder in Duterte till Vita huset efter samtal

USA:s president Donald Trump har diskuterat Nordkoreakrisen i ett ”vänskapligt” telefonsamtal med Filippinernas president Rodrigo Duterte, enligt Vita huset.
Han passade också på att bjuda in Duterte till Vita huset, enligt uttalandet, men det finns inget datum på när ett sådant besök skulle ske.
Barack Obama ställde i september förra året in ett möte med Duterte efter att den filippinske presidenten kallat honom för ”horunge”. Utspelet var en reaktion mot att Obama sagt att han skulle konfrontera Duterte med hur landet hanterat frågan om narkotikahandlare. Mer än 7 600 människor har dött sedan Duterte inledde sitt krig mot narkotikan förra året.

Idag 04:38
Läs mer om Maktskiftet i USA
Recep Tayyip Erdogan/Amerikanska fordon vaktas av YPG-gerillan i går. TT
Syrienkriget

Erdogan irriterad på USA: ”En mycket sorglig bild”

Ett fotografi som visar hur amerikanska stridsfordon vaktas av den kurdiska YPG-gerillan har upprört Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bilden togs i den syriska staden Darbasiyah, nära gränsen till Turkiet.
– Att se den amerikanska flaggan tillsammans med terrororganisationen YPG har gjort oss mycket sorgsna, säger Erdogan enligt AFP.
I den turkiska regeringens ögon är YPG den syriska grenen av det kurdiska partiet PKK, som klassas som en terrororganisation av Turkiet. Den amerikanska regeringen ser YPG som en viktig del i kampen mot IS i Syrien. Erdogan hoppas att ämnet ska diskuteras när han träffar Donald Trump i Washington den 16 maj.
– Vi kommer att föra detta på tal, säger Erdogan.

2 tim
YPJ-medlemmar vid begravningen för medlemmar som dödades i en turkisk flygräd. 30 april.  RODI SAID / TT NYHETSBYRÅN

Kimberley strider mot IS: Många av oss kommer dö

Kimberley Taylor från Blackburn i Storbritannien är en av de kvinnor som strider mot terrorgruppen IS för den kvinnliga brigaden inom kurdiska YPG. The Guardian har träffat henne utanför Raqqa i Syrien där stridigheterna blir alltmer intensiva.
För två månader sedan överlevde hon en nattlig självmordsattack mot byggnaden där hon befann sig och nu förbereder hon sig för de slutliga striderna om Raqqa, som är Islamiska statens (IS) självutropade huvudstad.
– IS har förberett sig för det här länge. Hundratals av oss kommer dö i Raqqa. Jag kommer förlora många av mina vänner, säger hon.
Trots att hon inte hade någon tidigare militär erfarenhet bestämde hon sig för att ansluta sig till gruppen YPJ efter att ha tagit del av berättelser från kvinnor från minoritetsgruppen Yazidier, som hållits som sexslavar av IS.
– Jag var tvungen att göra något, säger hon.

Idag 09:42
En medlem i SDF sitter på en båt i Tabqa-dammen.  DELIL SOULEIMAN / AFP

USA-understödda trupper avancerar mot IS

Den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som stöds av USA, avancerar mot terrorgruppen IS i staden Tabqa utanför Raqqa. Det rapporterar AFP med hänvisning till det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
SDF kontrollerar nu minst 40 procent av staden och mer än hälften av den centrala gamla delen av staden.
Gruppen tog sig in i Tabqa i måndags som en del av en offensiv mot Raqqa, som är Islamiska statens (IS) självutropade huvudstad.

Idag 07:38
Läs mer om Syrienkriget
Franska valet Valkampanjen
Marine Le Pen (arkivbild).  Claude Paris / TT / NTB Scanpix
Franska valet Valkampanjen

Marine Le Pen tonar ned löfte om att lämna euron

Nästa söndag är det dags för den andra och avgörande valomgången i det franska presidentvalet. Högerpopulistiska och EU-skeptiska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen har tidigare under kampanjen flera gånger lyft sin önskan om att återinföra antingen franc eller euroföregångaren ecu. Hon har också lovat att hålla en folkomröstning om landets fortsatta EU-medlemskap inom sex månader efter tillträdet om hon vinner, något som oroat investerarna. Men nu har hon tonat ned retoriken.
I en intervju med den franska tidningen Sud Ouest säger hon att ”om alla är överens kan vi ta ett eller ett och ett halvt år för att organisera en samordnad återgång till nationella valutor.”
Enligt Financial Times är den förändrade tonen ett försök att locka väljare från högerkandidaten François Fillon, som slogs ut i den första valomgången.

28 min
Emmanuel Macron/Marine Le Pen AP

En vecka kvar till valet – nu hårdnar duellen

Med en vecka kvar till finalen hårdnar duellen om nyckeln till det franska presidentpalatset, rapporterar TT.
En hatets företrädare mot en oligarkernas bankir som vill sälja ut Frankrike. Så beskriver kandidaterna, Marine Le Pen från Nationella fronten och Emmanuel Macron från En Marche, varandra. Båda har under de senaste dagarna ökat tempot och resandet och varit flitiga i media.
En vecka efter att de båda slagit ut de nio andra kandidaterna i den första omgången verkar finalrundan den 7 maj mer oviss än när Macron slutade som etta i första ronden. Han bedömdes då kunna göra det igen, och har fått kritik för att han verkade lite väl säker på det.
Då spådde opinionsmätningarna drygt 60 procent för Macron och under 40 för Le Pen. Men avståndet har minskat och enligt experter kan många av de sju miljoner vänsterväljare som röstade på Jean-Luc Mélenchon inte tänka sig att rösta på Macron.

Idag 06:21
Läs mer om Franska valet
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Gränspolisen: Brister i kontroll av papperslösa

Regeringen har lagt fram flera förslag om hur jakten på papperslösa som jobbar illegalt ska trappas upp – men gränspolisen saknar vissa åtgärder. Det rapporterar SVT Nyheter. Jerk Wiberg på gränspolisen menar att utländska medborgare kan få A-skattsedel från Skatteverket utan att behöva visa ett arbetstillstånd.
– Det är ett stort problem i dag som lurar många arbetsgivare, säger han till SVT.
Arbetsgivaren ska kontrollera att den anställda har tillstånd att jobba, men det sköts för dåligt, tycker Wiberg.

3 tim
Arkivbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Migrationsverket: ”Bara polisen kan fatta besluten”

Migrationsverket avvisar uppgifterna om att utvisningsdömda personer ska ha släppts ur förvar på grund av platsbrist, rapporterar TT.
– Utvisningsdömda sätts i och släpps ur förvar av polis. Det kan endast polisen själva fatta beslut om, säger Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson till nyhetsbyrån.
Enligt myndigheten skulle en icke-dömd person släppas ur förvaret ifall det rådde platsbrist och en person dömd för ett grovt brott skulle sättas i förvar.

5 tim
Migrationsverket. Arkivbild. Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kriminella som ska utvisas släpps av Migrationsverket

Flera av de som fått ett utvisningsbeslut och omhändertas av polis förs till Migrationsverkets förvar – men släpps sedan på grund av platsbrist. Det rapporterar Kvällsposten.
Migrationsverket har i dag 357 platser på förvaren i landet men enligt myndigheten behövs 420 platser i normalläge, samt ytterligare 120 beredskapsplatser.
– De som jobbar här känner en stor frustration speciellt när sådana som spärrats av andra länder släpps. Det finns en grund för varför man är spärrad, säger Leif Fransson, gränspolischefen i Malmö, till tidningen.
Regeringen presenterade på onsdagen åtgärder för att få personer med avvisningsbeslut att lämna Sverige. Bland annat vill inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) ge polisen ökade möjligheter till inspektion på arbetsplatser. Moderaterna vill däremot ha fler försvarsplatser.

Idag 06:52
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.