Tech

Underleverantör tror på AR-glasögon från Apple 2019

Rykten om att Apple skulle ha någon form av augmented reality-headset på gång har cirkulerat under lång tid. Och nu pekar mycket på att underleverantören Quanta är involverad i projektet, som ska resultera i en färdig produkt under 2019. Det är Quantas vice vd C.C. Leung som i en färsk intervju hävdar att man jobbar på ett AR-projekt och att man förväntar sig en lansering av den aktuella produkten under just 2019. Quanta har förvisso även andra kunder än Apple, men uppgifterna i kombination med Apple-vd:n Tim Cooks uttalade ambitioner på området gör att många bedömare håller det för mycket sannolikt att det är en Apple-produkt som Quanta refererar till.

Toppnyheter

Nikolas Cruz/sörjande personer efter skolskjutningen. TT
Skolskjutningen i Florida

Ryska botar stödjer inlägg som är vapenpositiva

Botar med kopplingar till Ryssland används för att gynna Twitterinlägg med vapenpositiva budskap efter skolskjutningen i Florida den 14 februari, uppger observatörer enligt CNN. Robotarna används för att så split bland amerikaner, skriver tv-kanalen.
Bland annat ska hashtags, ämnen och sajter relaterade till skjutningen ha retweetats av dessa robotar, enligt Hamilton 68 som är ett verktyg för att spåra ”rysk propaganda och desinformation på nätet”. CNN har inte kunnat verifiera resultaten.
Skolskytten Nikolas Cruz dödade 17 personer när han öppnade eld på Marjory Stoneman Douglas High School.

2 tim
Susan Stocker / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Florida

Nättroll lurade medierna om skyttens högerkoppling

Stora internationella medier och många svenska medier, däribland Omni, publicerade uppgifter om att den misstänkte skolskytten i Florida var medlem i en milisgrupp för vita nationalister.
Polisen har inte kunnat bekräfta kopplingen och nu framkommer det att uppgifterna troligen har sitt ursprung i rykten spridda av nättroll som koordinerat sig i kontakterna med journalister, skriver Politico som granskat fallet.
Även nationalistledaren som i intervjuer hävdade att 19-åriga Niklas Cruz var medlem i milisen säger sig ha blivit lurad.
Politico beskriver hur diskussionerna om att lura medierna sett ut i olika forum där många ur ultrahögern håller till. Bland annat finns ett inlägg på en nynazistisk sajt som redogör för hur flera personer hållit kontakt med reportrar på ABC News och koordinerat vad de skulle säga.
”Det här börjar sprida sig som en löpeld”, konstaterar en användare i det sociala nätverket Gab. ”Det behövs bara en enda artikel, sedan plockar alla upp storyn”, svarar en annan person i tråden.

Idag 09:33
Donald och Melania Trump träffar överlevande. Twitter
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump träffade överlevande efter skolskjutningen

Donald Trump har tillsammans med Melania Trump träffat överlevande efter skolskjutningen i Florida. Presidenten hyllar både vårdpersonalen och de som arbetade med räddningsinsatsen.
– De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Trump, rapporterar nyhetsbyrån AP.
På frågan om han pratat med några av offren svarar Trump ”det har jag och det är sorgligt att något sådant här kunde hända”.
Många har efter skjutningen uppmanat Trump att se över landets vapenlagar. Presidenten har lovat att ta tag i frågor om säkerhet på skolor och psykisk ohälsa, men har inte berört vapenfrågan.
Vice borgmästaren i Broward County, där skolskjutningen inträffade, sa innan besöket att det är ”helt absurt” att president Donald Trump skulle träffa anhöriga och drabbade.
– Hur kan han komma hit och prata om hur fruktansvärt det är när han själv stödjer de här lagarna? Att han kommer hit är absurt, han är en hycklare, sa Mark Borgen enligt CNN.

Idag 06:37
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Kalle Moraeus & Orsa Spelmän Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Just nu: Kalle Moraeus gör comeback i mellon

Kalle Moraeus & Orsa Spelmän gör en comeback i Melodifestivalen med bidraget ”Min dröm”.
Schlagerveteranen Jessica Andersson uppträdde med popdängan ”Party Voice”. Moncho gav Malmöborna utomlandskänsla med ”Cuba Libre”. Barbi Escobar går från förband till gruppen Black Eyed Peas till Melloscenen i Malmö. Hon tävlar med bidraget ”Stark”. Martin Almgren var först ut i kvällens tredje deltävling i Melodifestivalen med låten ”A Bitter Lullaby”.
Dotter med ”Cry” är kritikernas favorit och enligt oddsen blir det Mendez eller Martin Almgren som tar sig vidare till final i kvällens deltävling, skriver Nöjesbladet.
I kväll tävlar Martin Almgren, Dotter, Mendez, Barbi Escobar, Jessica Andersson, Kalle Moreaus och Moncho.
Sedan tidigare är Benjamin Ingrosso, John Lundvik, Liamoo och Samir & Viktor klara för final. Klara för andra chansen är: Sigrid Bernson, Renaida, Mimi Wener och Margaret.
Melodifestivalen har börjat, följ programmet i livelänkarna nedan.

1 tim
TT
Melodifestivalen

Uppgift: Flera av årets bidrag har läckt på nätet

Flera låtar från Melodifestivalen har läckt på nätet, enligt Nöjesbladet. Jessica Anderssons bidrag har drabbats men även favorittippade Dotters ”Cry”, skriver tidningen. Det bidraget ska ha publicerats på det sociala nätverket vk.com, en rysk motsvarighet till Facebook.
Barbi Escobars ”Stark” och Mariettes ”For you” ska också ha legat ute på sajter.
Samtliga läckta bidrag kopplas till skivbolaget Warner. SVT har inte kommenterat uppgifterna.
Tävlingsproducenten Christer Björkman har tidigare under kvällen sagt att Anderssons bidrag inte riskerar att diskas eftersom låten inte offentliggjorts med avsikt, skriver TT.
Även Warner slår ifrån sig och skriver att ingen med koppling till Anderssons bidrag har hört talas om molnlagringstjänsten Mega, där låten lagts ut, och än mindre använt den.

2 tim
Dotter tävlar med bidraget Cry i kvällens deltävling. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Favoriten Dotter mediterar inför kvällens deltävling

Favorittippade Dotter tävlar med låten Cry i kvällens deltävling i Malmö. Och hon har ett speciellt sätt att ladda upp inför tävlingen: Meditation.
I sin artistpresentation berättar Dotter om hur viktigt det är för henne att meditera, men alla förberedelser inför tävlingen har gjort att hon inte kunnat utföra det som planerat, skriver TT.
– Nu har jag inte hunnit göra det på två dagar i rad vilket jag skäms för. Men jag vet att när jag har mediterat en dag rensar jag skallen. Det är som att stänga av en dator och börja om på noll, och jag vet att jag behöver det nu, säger Johanna ”Dotter” Jansson.

2 tim
Läs mer om Melodifestivalen
Skärmdumpar
Rysskontakterna

Annonserna som ryska troll ville att USA skulle se

Ryska konton köpte annonser på sociala medier i ämnen som kunde förstärka den politiska splittringen bland den amerikanska befolkningen. Bland annat försökte trollkontonen elda på allt från Black Lives Matter-debatten till invandringsdebatten.
Senatens underrättelsekommitté – som utreder kopplingar mellan Ryssland och presidentvalet 2016 – har offentliggjort ett flertal annonser på Facebook och Instagram som köpts av konton med rysskopplingar, skriver Politico.
En av annonserna som Politico lyfter kommer från kontot ”Army of Jesus” och uppmanade människor att välja ”en president med gudomliga moraliska principer” och kallade president Donald Trumps huvudmotståndare Hillary Clinton för ”satan”.

8 min
HR McMaster. Sven Hoppe / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

McMaster: Åtalet visar att bevisen är ”otvetydiga”

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare HR McMaster säger att bevisen för att Ryssland blandade sig i presidentvalet 2016 är ”otvetydiga”, rapporterar CNN.
– Som ni ser med FBI-åtalet, är bevisen otvetydiga och tillgängliga för alla, medan dessa tidigare var svåra att tillräkna av ett par anledningar, säger McMaster vid en säkerhetskonferens i München dagen efter att den särskilde åklagaren Robert Mueller väckt åtal mot 13 ryssar för att ha försökt påverka valet.
Samtidigt förnekar Ryssland att det ska finnas några bevis bakom åtalen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån RIA enligt Reuters.

4 tim
VASILY MAXIMOV / AFP
Trumps USA Rysskontakterna

Lavrov om anklagelserna mot ryssar: Bara struntprat

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar de färska anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, rapporterar AFP.
– Innan vi får se några fakta är allt bara struntprat, säger Lavrov vid den internationella säkerhetskonferensen som pågår i München.
Ryssland har gång på gång förnekat att det ska ha skett försök att påverka valet. I sitt utspel hänvisade Lavrov till att även USA:s vicepresident Michael Pence har ifrågasatt den amerikanska utredningen.

Idag 12:48
Läs mer om Rysskontakterna
Vinter-OS Längdskidor
Didrik Tönseth/Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund TT
Vinter-OS Längdskidor

Tönseth otippat namn i det norska laget: ”Chansning”

De norska herrarna ställer upp med Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo i söndagens stafett. Det avslöjades i dag. Beskedet innebär att Hans Christer Holund petas, vilket har väckt stor uppmärksamhet.
Överraskningen är Tönset som ännu inte har kört ett enda lopp på OS. Holund tog däremot brons på skiathlonen och slutade sexa på 15-kilometersloppet.
Birger Løfaldli skriver i en krönika i Aftenposten att valet är en chansning. Løfaldli tror att Tönset håller för pressen men skriver att fallet blir större för honom än det hade blivit för Holund om han hade fått den plats han så gärna önskat sig.
Stafetten körs klockan 7.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

17 min
Jens Burman tränar, 3 februari. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Burman startar i stafetten: ”Är för hård mot sig själv”

I morgon kör de svenska längdherrarna stafett och OS-debutanten Jens Burman är först ut. Efter honom följer Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.
Burman är själv inte nöjd med sin form men förbundskapten Rikard Grip säger till DN att han ”är för hård mot sig själv”.
– Jens gjorde ett bra skiathlon och ett stabilt lopp på 15 kilometer fritt.
Norge är favoriter i morgondagens stafett men Rickardsson säger att han tror på ”goda medaljchanser”.
Stafetten körs klockan 7.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

1 tim
Anna Haag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Haag: ”Jag har inte ett skit med uttagningen att göra”

Uttagningen av Anna Haag till damernas stafett diskuterades och kritiserades redan på förhand. Bland annat antydde Hanna Falks tränare att förbundskapten Rikard Grip skulle ha något emot henne.
Haag pressades hårt på första sträckan och växlade 26 sekunder efter täten. Efter loppet var hon glad över silvret men besviken över att hon inte lyckades gå med, skriver Sportbladet.
– Men tränarna sa efteråt att jag hade gjort vad jag kunnat och då får man inte vara så hård mot sig själv, säger Haag till tidningen.
Själv har hon inte tagit del av nyheterna inför loppet. Hon säger att hon ”inte har ett skit” med uttagningen att göra och att hon tar chansen om hon får den.
– Får jag inte det får jag bita i det sura äpplet och ladda om.

3 tim
Läs mer om Längdskidor
Emma Wallrup, Vänsterpartiet Denny Lorentzen/Vänsterpartiet
V-ledamöternas konflikt

Anmäldes för ofredande – blir kvar på riksdagslistan

Vänsterpartiets Emma Wallrup behåller sin plats som etta på Uppsalaförbundets riksdagslista efter att hon polisanmälts av sin partikollega Jens Holm.
I en omröstning som Vänsterpartiet i Uppsala höll under lördagen fick hon förnyat stöd, skriver TT. Det är oklart hur många av de 37 röstande ombuden som gav henne sitt stöd, men enligt distriktsordföranden Lars Thor var stödet ”betydande”.
Wallrup har polisanmälts för att sedan 2012 ha ofredat partikollegan Jens Holm och sökt oönskad kontakt med honom i form av mejl och sms. Det ska däremot inte röra sig om ofredande av sexuell karaktär.
Vid dagens valkonferens fick Wallrup ge sin syn på saken och partiet menar att man har fullt förtroende för henne.

4 tim
Emma Wallrup. TT
V-ledamöternas konflikt

Wallrup (V): Rena lögner och faktamässiga fel

Vänsterpartiets Emma Wallrup riskerade att förlora sin riksdagsplats efter att hon polisanmälts för ofredande av sin partikollega Jens Holm.
Enligt Wallrup är anmälan och internutredningen en del i en strategi.
– Fem dagar innan riksdagslistan sätts tillsätts en utredning och utredningen har inte mina perspektiv med och innehåller rena lögner och faktamässiga fel, säger hon till TT.
På lördagseftermiddagen kom beskedet att Wallrup får behålla sin plats på riksdagslistan.

Idag 09:19
Wallrup och Holm. TT
V-ledamöternas konflikt

Polisanmäld V-politiker slår tillbaka – anmäler också

De vänsterpartistiska riksdagsledamöterna Jens Holm och Emma Wallrup har polisanmält varandra, skriver UNT.
Holm anmälde Wallrup för ofredande och menade att han fått ta emot stora mängder oönskade sms, mejl och ovälkomna kontaktsökanden. Partiets egna internutredningar har kommit fram till att Wallrup inte ska få kontakta Jens Holm, rapporterar SR Uppland.
Men enligt UNT anmäler nu Wallrup sin kollega för förtal och trakasserier.
– Han har använt ganska patriarkala strukturer och det har gått ut över politiken. Det är det jag har varit mest upprörd över, säger Wallrup till SR.

Igår 17:05
Läs mer om V-ledamöternas konflikt

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.