Arkivbild: Andersson. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Ryska penningtvättshärvan

”Upprörande och allvarligt om uppgifterna stämmer”

Nordea och Danske Bank misstänks ha slussat vidare miljardbelopp i en penningtvätthärva, skriver tidningen Berlingske. Om uppgifterna stämmer är det upprörande, anser finansminister Magdalena Andersson (S).
– Penningtvätt är något som är oerhört allvarligt och används bland annat till att finansiera terrorism, säger Magdalena Andersson till TT.

Mer om avslöjandet

Toppnyheter

Ulf Kristersson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

Internt bråk i M – källa: Kaos i riksdagsgruppen

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson kritiserades internt efter Centerpartiets beslut om en ny strategi för att fälla regeringens budget. Det rapporterar Expressen som tagit del av en mejlkonversation som pågick i torsdags.
Riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin skriver att partiets problem beror på att man inte levererat ”på det ekonomiskpolitiska området”, och bytt position för ofta. Flera partikamrater reagerade på mejlet och vissa försvarade Kristersson.
– Just nu är det kaos i riksdagsgruppen. Många är väldigt upprörda över att man ger sig på Ulf Kristersson på det här viset, säger en källa till tidningen.
Kristersson svarade i mejlgruppen och skrev bland annat att han är ”allvarligt oroad över risken att vi nu ägnar för mycket möda åt spelet och åt mer eller mindre äkta interna alliansbråk”.

2 tim
Arkivbild, Annie Lööf (C) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: C-utspel kan leda till politiskt sandlådekrig

Opinion ”Quo vadis, Alliansen – vart är ni på väg?” Det frågar Sydsvenskan/HD på ledarplats. På onsdag möts de ekonomisk-politiska talespersonerna från de fyra partierna för att diskutera Centerns utspel om att stoppa skattehöjningar i regeringens budget. Förslaget har mötts av stor tveksamhet eftersom allianspartierna haft som linje att inte bryta ut och stoppa enskilda delar ur regeringens budget.
Enligt Sydsvenskans ledare hotar nu ett ”sandlådekrig där det block som befinner sig i opposition plockar bort valda, icke-önskvärda delar ur regeringens budget och därmed undergräver grunden för regeringens politik.”
Dala-Demokratens ledarskribent Robert Sundberg skriver att C de senaste två månaderna, när stödet för M sjunkit, har visat att man kan bli det största borgerliga partiet. Fokus på nya frågor, som regeringens skattehöjningar, riskerar att bryta den uppåtgående trenden och i stället gynna M, menar han.

4 tim
Alliansen.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen håller möte om höstbudgeten på onsdag

De fyra allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner ska träffas på onsdag för att prata om hur partierna ser på höstbudgeten, skriver DN.
– Men det blir troligen mest diskussion. Frågan avgörs förstås på en högre nivå i partierna, säger en allianskälla till tidningen.
Kristdemokraterna och Moderaterna förespråkar en gemensam alliansbudget redan i höst, men Centerpartiet och Liberalerna är emot. C har också föreslagit att vissa av regeringens skattehöjningar ska stoppas i utbyte mot lika stora besparingar.

Idag 09:24
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Arkivbild Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-toppens felaktiga ersättning

Ström av oväntade SD-avgångar i Hässleholm

Det fortsätter att storma i Hässleholmspolitiken. Sex sverigedemokrater valde på måndagskvällen att lämna sina platser i kommunfullmäktige, skriver lokala medier. Det i protest mot att SD-politikern Ulf Erlandsson förra veckan avgått och begärt utträde ur partiet, strax efter att han tillträtt som kommunalråd.
– Klart att det är tråkigt att de lämnar, men det var inte helt oväntat. Det är ju släkt och vänner till Ulf, förutom en, säger Patrik Jönsson (SD), vice ordförande i kommunfullmäktige, till Norra Skåne.
Erlandsson lämnade efter avslöjanden om att han felaktigt tagit emot ersättning för förlorad arbetsinkomst och spridit rasistiska texter på nätet.

1 tim
Ulf Erlandsson. TT

Lokala SD-toppen lämnar partiet efter granskning

Ulf Erlandsson (SD), som tidigare var vice ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm, lämnar partiet, rapporterar Kristianstadsbladet. Erlandsson har varit i flera blåsväder sedan han tog plats i kommunstyrelsen. Först kom avslöjandet att han spridit rasistiska artiklar på sin Facebooksida. Sedan berättade SVT Nyheter att han fått ut drygt 160 000 kronor i felaktiga ersättningar.
I fredags lämnade han platsen som kommunalråd på uppmaning av partiledningen.
”Jag har även begärt utträde ur partiet. Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner”, skriver han i ett pressmeddelande på söndagen, enligt KB.

Igår 15:29
Läs mer om SD-toppens felaktiga ersättning
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Moina Shaiq protesterar mot Donald Trump order mot fristäder för papperslösa i januari. Jeff Sessions. AP
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Sessions hotar med hårda tag mot fristäder i USA

Donald Trumps administration kommer att ta till åtgärder mot fristäder för papperslösa invandrare, så kallade sanctuary cities. Det säger justitieminister Jeff Sessions under en presskonferens.
Sessions säger att stater och städer som inte följer landets invandringslagar ska få minskade statliga medel till polis och rättsväsende.
– Underlåtenhet att rapportera papperslösa som är dömda för brott utsätter hela samhällen för risker.
I januari utfärdade Donald Trump en order om att straffa de områden som inte följer de federala lagarna, vilket Washington Post tidigare har rapporterat om. I vissa av fristäderna vägrar lokala myndigheter att lämna ut papperslösa invandrare som ska deporteras.

4 tim
Arkivbild. SAUL LOEB / AFP

Analyser: Trump måste få siffrorna att gå ihop

Efter att Republikanerna tvingades dra tillbaka sin vårdreform har Donald Trump signalerat att han kan tänka sig att lägga förslaget på is för att i stället fokusera på skatterna, skriver Financial Times Sam Fleming i en analys. Partiet vill lätta på skattetrycket för både personer och företag i ett omvälvande reformprogram som man hoppas ska bidra till att stärka tillväxten i USA.
Men de politiska motsättningarna är stora, skriver Fleming. ”Republikanerna kan till slut tvingas nöja sig med en mindre ambitiös skattereform av rädsla för att inte kunna visa upp något av betydelse i kongressvalet 2018”.
Reuters kolumnist Gina Cohn konstaterar att det är en komplex uppgift som Trump är på väg att åta sig – en uppgift som ingen lyckats lösa på över tre decennier. Ett av Trumps problem är en regel, Byrd-regeln, som står i vägen för förslag som ger ökat budgetunderskott på mer än tio års sikt.
”Trumps kampanjlöften skulle minska statskassan med uppemot 4 000 miljarder dollar på 10 år”, skriver Cohn och konstaterar att det hade varit lättare för Trump att nå upp till kravet om Obamacare och dess subventioner lagts åt sidan. ”Nu sätts ribban för att nå upp till Byrd-regeln ännu högre. Trump må förakta processen i Washington men han kommer att behöva få siffrorna att gå ihop.”

2 min
Donald Trump och Barack Obama. Saul Loeb / TT / NTB Scanpix

Ex-talesperson: Obama skulle gärna ge Trump råd

Barack Obama skulle gärna ge sin efterträdare Donald Trump råd. Det säger ex-presidentens förre pressekreterare Josh Earnest till NBC News, där han numera är politisk analytiker.
Earnest menar att Trumps misslyckande att driva igenom sin vårdreform visat honom att det är svårare att styra landet än att kampanja. Presidenten har sagt att han hoppas att Obamacare ”exploderar”. Uttalandet kommer inte att tas emot väl av väljarna, enligt Earnest.
– De förväntar sig att du löser problem, inte står sysslolös vid sidan av när människor skadas.

6 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Bärgningsbandvagn 90 bogserar ett stridsfordon 90, arkivbilder. Niklas Englund/Försvarsmakten
Bandvagnsolyckan

Många frågor efter olyckan i Boden: Hur kunde det ske?

Polis och Försvarsmakten ska utreda hur det kom sig att en 23-årig soldat dog under en militärövning utanför Boden på söndagen. Händelsen inträffade när en bandvagn gick genom isen vid ett litet vattendrag med ett djup på ungefär tre meter.
En person lyckades ta sig ur fordonet, medan 23-åringen blev kvar. Händelsen rubriceras som ”arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom framkallande av fara för annan”.
– Undersökningen syftar till att utreda vad som har hänt, och hur det kunde hända. Vi genomför förhör, undersökning av bandvagnen, platsen och de förhållanden som rådde där, säger åklagaren Aino Pietilä till TT.

5 tim
Lars Fresker Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Facket: ”Oacceptabelt att detta sker under övning”

En soldat dog när en bärgningsbandvagn gick igenom isen under en militärövning utanför Boden på söndagen.
– Varje olycka är en olycka för mycket. Det är oacceptabelt att det här sker under övning, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker till TT.
Fresker är facklig företrädare för landets officerare och vet på rak arm om tre händelser där anställda inom försvarsmakten har förolyckats i tjänsten. Han nämner bland annat helikopterolyckan vid Ryd 2007, där två helikoptrar kolliderade i luften och fyra personer dog. Fresker har varit i kontakt med förbundets representanter i Boden men han har ännu ingen klar bild av händelsen under den pågående övningen.

Idag 12:56
Försvarsmaktens bild på en bärgningsbandvagn 90.  Försvarsmakt.

Säkerhetspolitisk expert: Mörkt och begränsad sikt

Att köra en bärgningsbandvagn i mörker är komplicerat, förklarar DN:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström i en kommentar om dödsolyckan utanför Boden. En 23-årig soldat dog när fordonet, en bärgningsbandvagn 90, gick genom isen sent i går kväll i samband med Försvarsmaktens övning.
Enligt Holmström var sikten sannolikt begränsad. Både föraren och vagnchefen kanske endast såg ut genom periskopen, då luckorna ibland är stängda när man övar på angrepp, förklarar Holmström.
– Därför kanske inte heller fordonens strålkastare var tända vilket i så fall begränsat sikten ytterligare, säger han i DN.
Det är ovanligt att soldater dör vid militärövningar, påpekar Holmström. Senast en liknande olycka inträffade var i Lund 2007, då ett fordon i hög fart välte och vagnenchefen klämdes ihjäl.
Officersförbundet anser däremot att dödsolyckorna i försvaret är för många.
– Det är oacceptabelt att det här sker under övning, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet, till TT.

Idag 10:34
Läs mer om Bandvagnsolyckan
Arkivbild: Ekholm. ERIC GAILLARD / TT NYHETSBYRÅN.
Krisen i Ericsson

Ericsson fortsätter tappa: ”Någonting har hänt”

I skuggan av den senaste tidens turbulens i Ericsson tappar den svenska telekomjätten marknadsandelar till både Huawei och Nokia. Det uppger källor inom industrin för Dagens Industri.
– Ungefär sedan Börje Ekholm kom in har något hänt, osäkerheten om vart Ericsson är på väg påverkar allt mer, säger en källa till tidningen.
Bolaget hade vid årsskiftet en kassa på 31,2 miljarder kronor men trots det säger en annan källa från finansindustrin att en nyemission inte går att utesluta.
– När försäljningen viker går det snabbt. Det har vi sett många gånger, säger hen.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, delar uppfattningen.
– Fortsätter kräftgången kommer pengarna att försvinna ganska snabbt. Annars kan en nyemission vara ett år fram, säger han till TT.

3 tim
ERIC GAILLARD / TT NYHETSBYRÅN

Analytiker häpnar över tystnaden från Ekholm

Inför Ericssons bolagsstämma på onsdag konstaterar SvD Näringsliv att det varit ”plågsamt” tyst från bolagets nye vd Börje Ekholm under hans första 70 dagar på posten. Tidningen har pratat med analytiker som förvånas av otydligheten.
–  Vi har hittills inte fått några besked från Ericsson förutom att fokus ligger på lönsamhet snarare än tillväxt, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.
Men han tror inte att någon ny strategi kommer att läggas fram på onsdag utan att den snarare kommer före midsommar.

2 tim
Läs mer om Krisen i Ericsson

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.