Östra Ghouta (t v), Heather Nauert (t h) TT.
Syrienkriget

USA: Ryssland har ansvar för Syriens ödeläggelse

FN:s resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien hänger på att Ryssland inte lägger sitt veto i säkerhetsrådets omröstning, som kan komma att äga rum på fredagen. Hittills ser det inte ljust ut för Sverige, som lagt fram resolutionsutkastet tillsammans med Kuwait. Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia lät på torsdagskvällen meddela att man ännu inte nått en överenskommelse, och beskrev nuvarande förslaget som ”verklighetsfrånvänt”.
Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert anklagade på torsdagskvällen Ryssland för att ha ett ”unikt ansvar” för det som sker i regionen östra Ghouta, där över 400 civila dödats bara de senaste dagarna.
– Utan Rysslands stöd till Syrien hade ödeläggelsen inte ägt rum, sa Nauert, enligt AFP, och fortsatte:
– Vad gör de för att stoppa förstörelsen, dödsfallen, morden, som äger rum i Syrien?

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Ardalan Shekarabi. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Shekarabi: Viktigt att stå upp för svenska värderingar

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) intervjuas i Ekots lördagsintervju. Han får bland annat svara på frågor om kampen om de väljare som väger mellan S och SD och om partiets förslag att förbjuda religiösa friskolor.
Ett av de första ämnena som tas upp är frågan om introduktionen av svenska värderingar och vad de betyder för integrationen.
– Jag gillar inte när den här typen av diskussioner används för att exkludera människor. Man behöver inte exkludera för att stå upp för de värderingar som präglar det svenska samhället, säger Shekarabi och nämner bland annat jämställdhet och religionsfrihet.
– Det är inga exkluderande värderingar, tillägger han.
Shekarabi menar att innan den nuvarande mandatperioden så har inte Socialdemokraterna varit tillräckligt tydliga i frågan.

2 tim
Emil Källström (C). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

C-kandidat utmanar Löfven på debatt i Västernorrland

Opinion Emil Källström, som kandiderar för C i Västernorrland, utmanar återigen Stefan Löfven på debattduell i rollen som S förstanamn i Västernorrland.
”Att stå som länets förstanamn förpliktigar. Jag utgår från att Löfven avser vara del av den västernorrländska valrörelsen”, skriver Källström i en debattartikel i Allehanda. C
Under dagen beslutar Socialdemokraterna i Västernorrland om sin riksdagslista och enligt Källström har partiet gjort ett stort nummer av att Löfven kandiderar. Löfven har tidigare nekat till att ta en debatt med Källström.

2 tim
Illustrationsbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Vården anses viktigast – invandring backar i mätning

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet enligt 80 procent av väljarna. Samtidigt har invandringsfrågan backat till en sjunde plats på listan enligt den nya mätningen från Kantar Sifo, rapporterar Ekot.
I somras låg sjukvården högst i Sifos mätning, tillsammans med skola och utbildning som sedan dess backat till 71 procent.
– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland och Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.
Han säger att det är svårt att veta vilka politiska partier som kan komma att gynnas av att många väljare ser sjukvårdsfrågan som viktigast.

Idag 04:58
Läs mer om Valrörelsen
 Carles Puigdemont inför en föreläsning på universitetet i Helsingfors.  Markku Ulander / TT / NTB Scanpix
Självständighetskampen i Katalonien

Puigdemont kan komma att gripas av polis i Finland

Den tidigare katalanske ledaren Carles Puigdemont kan komma att gripas av polis i Finland, rapporterar Reuters.
Puigdemont kom till Finland i torsdags för att träffa politiker och delta i en konferens. En domstol i Spanien utfärdade i fredags en internationell arresteringsorder mot Puigdemont och flera andra katalanska politiker.
Polisen i Finland säger att de har tagit emot arresteringsordern från Spanien men inväntar mer information innan de kan agera.
Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas, säger i en intervju med spansk radio att hans klient tänker lämna över sig själv till den finska polisen.

2 tim
Demonstranter bränner en bild på Spaniens president Mariano Rajoy/tusentals har samlats längs gatorna. TT
Självständighetskampen i Katalonien

Tusentals protesterar efter gripande av flera ledare

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Katalonien efter att Spaniens högsta domstol beordrat att gripa fem separatistledare för sitt agerande i samband med självständighetskampen i regionen, skriver AFP.
Bilder visar hur flera personer bränner bilder på Spaniens president Mariano Rajoy.
24 demonstranter har skadats lindrigt efter sammandrabbning med polis. Kravallpolis använde batonger för att hålla demonstranterna borta från regeringsbyggnaderna i Barcelona.
Domstolen utfärdade även europeiska arresteringsorder för sex katalanska separatistledare i exil, däribland tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont.

Igår 23:09
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Illustrationsbild. En medlem ur de kurdiska styrkorna tar ner en IS-flaga i staden Tabqa.  DELIL SOULEIMAN / AFP
Svenskarna i IS-kriget

Källa: 41 IS-svenskar är fängslade i Syrien

41 IS-anhängare, som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Fem av dem beskrivs som nyckelpersoner inom den militanta jihadistgruppen.
Frågan om vad som ska hända med utlänningar som har stridit för terrorgruppen och som nu sitter fängslade blir allt mer brännande. I kurdiskt kontrollerade områden i norra Syrien ska det finnas 41 personer med koppling till Sverige, antingen i form av medborgarskap eller uppehållstillstånd.
– Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS. En av dem har ansvarat för propagandan, säger en källa med insyn i den kurdiska administrationen till TT och tilläger:
– Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber.

4 tim
Arkivbild, Rosenbad. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Uppges pågå samtal mellan svenskar och kurder

Samtal på låg nivå ska ha inletts mellan svenska och kurdiska företrädare om IS-svenskar som sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Enligt källan rör det sig om 41 personer som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, varav några beskrivs som nyckelpersoner inom terrorgruppen.
– Problemet är att ingen vill ta i fångarna. I svenska fängelser skulle de fortsätta sprida sin propaganda. Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber, säger källan.
– Det är inte vårt jobb att ta hand om dem.
Sverige har inget folkrättsligt ansvar för de gripna som har uppehållstillstånd däremot har svenska medborgare enligt folkrätten en ”ovillkorlig rätt" att få återvända till Sverige, säger folkrättsdocenten Mark Klamberg till TT.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt till TT att han inte har några uppgifter om en pågående dialog med YPG.

4 tim
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Sebastian Vettel och Hamilton på en pressträff i dag. WILLIAM WEST / AFP
Formel 1-cirkusen

Vettel och Hamilton siktar på historieböckerna

Lewis Hamilton och Sebastian Vettel har dominerat Formel 1 de senaste tio åren och vunnit fyra titlar vardera sedan 2008.
I år har en av dem chansen att ta sin femte titel, och därmed träda in i en exklusiv skara. Bara Juan Manuel Fangio och Michael Schumacher har lyckats vinna fem VM-titlar eller fler.
– När du kommer till F1 handlar allt om att vinna, du vill vinna, ingenting annat är viktigt, säger Ferrariföraren Vettel inför säsongspremiären i morgon.
Hamilton, som kör för Mercedes, har stora förhoppningar att kunna försvara sin VM-titel.
– Förra årets bil var fantastisk, men årets är ännu bättre, säger han enligt Sportbladet.

33 min
Lewis Hamilton under kvalet. PAUL CROCK / AFP
Formel 1-cirkusen

Hamiltons supervarv gav pole position i F1-premiären

Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton startar i pole position när F1-säsongen drar igång med Australiens grand prix i morgon. På sista varvet i kvalet slog britten till med rekordtiden 1.21,164.
Bakom sig har Hamilton de båda Ferrari-förarna Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel.
– Det kommer att vara tufft att ha två röda bilar att slåss mot, säger Hamilton enligt TT.
Svensken Marcus Ericsson, som kör för Sauber, startar som 17:e man av totalt 20.

1 tim
Nina Kennedy/Ferraribil utrustad med den nya störtbågen. TT
Formel 1-cirkusen

Ny detalj delar F1-världen: ”Det ska vara farligt”

En ny säkerhetsdetalj på bilarna splittrar formel 1-världen inför säsongspremiären i Australien i helgen. Det handlar om den nya störtbågen, kallad halo, som sitter som ett skydd över cockpit.
Många menar att den förstör bilarnas utseende medan andra tycker den förstör tjusningen med sporten. Viasats expert Björn Wirdheim menar att det ska vara farligt att köra F1.
– Det måste finnas en viss risk med att köra racerbil. Annars kan vem som helst göra det, säger han till TT.
Nina Kennedy, dotter till den svenske racinglegendaren Ronnie Peterson, är också expert på Viasat men är av en annan åsikt.
– Jag tycker bara att det är fantastiskt att säkerheten utvecklas, säger hon till nyhetsbyrån.

21 mar
Läs mer om Formel 1-cirkusen
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet
John Bolton.  Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Bolton köpte väljardata från Cambridge Analytica

En politisk aktionsgrupp som grundades av Donald Trumps tillträdande säkerhetschef John Bolton anlitade Cambridge Analytica för att ta fram psykologiska profiler på väljare med hjälp av data från Facebook. Det rapporterar New York Times.
Boltons så kallade ”Super-PAC” spenderade närmare 1,2 miljoner dollar på projektet med Cambridge Analytica, visar finansiella dokument som tidningen tagit del av.
Visselblåsaren Christopher Wylie, som var med och grundade Cambridge Analytica, säger att informationen som Boltons grupp använde sig av kom från den läckta Facebook-datan.
– Vi berättade definitivt för dem om hur vi gjorde det. Vi pratade om det under telefonkonferenser och i möten, säger han.

4 tim
Polisen genomför en räd på Cambridge Analyticas Londonkontor. TT
Cambridge Analytica-fallet

Datainspektion gör räd på kontoret – letar uppgifter

Den brittiska datainspektionen genomför sent på fredagskvällen en räd mot Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Detta någon timme efter att man fått tillåtelse att göra en husrannsakan mot dataanalysföretaget.
Totalt 18 personer gick in i lokalen för att leta efter uppgifter som Cambridge Analytica olovligen samlat in om cirka 50 miljoner Facebookanvändare.
Företaget samlade in personlig information om amerikanska Facebookanvändare för att analysera och sälja deras politiska tjänster. Uppgifter såldes bland annat till USA:s president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 21:52
Londonkontoret till vänster. TT
Cambridge Analytica-fallet

Domstol ger klartecken: Kontoret ska genomsökas

En brittisk domare i landets högsta domstol har gett klartecken för husrannsakan på Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Begäran, som framfördes av Elizabeth Denham som utreder anklagelserna mot företaget, innebär att utredare får tillgång till företagets Facebook-data.
Cambridge Analytica misstänks olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare – för att kunna analysera deras politiska åsikter – och sedan sålt sina tjänster till bland annat president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 19:21
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Civila och rebeller har evakuerats från östra Ghouta.  TT
Syrienkriget

105 000 har flytt Ghouta – rebeller tappar mark

Över 105 000 civila har flytt östra Ghouta i Syrien den senaste månaden, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån SANA enligt AFP.
Statlig tv rapporterar att de civila lämnat området genom humanitära korridorer som öppnats upp av syriska trupper.
Många har lämnat staden Harasta och enligt regimen ska ytterligare en korridor öppnas upp under lördagen för att möjliggöra evakuering från städerna Zamalka, Arbeen, Ein Tarma och Jobar.
Efter att rebellerna lämnat flera städer i området är Douma nu den enda större staden i östra Ghouta som fortfarande kontrolleras av oppositionen, skriver Reuters.

2 tim
Protester mot Turkiets attacker i Afrin hölls i London tidigare i mars. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Syrienkriget

L till Löfven: EU måste stänga dörren för Turkiet

Opinion Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm uppmanar Stefan Löfven och den rödgröna regeringen att trycka på i Europeiska rådet för att formellt avsluta Turkiets anslutningsprocess.
”Sverige måste agera för att avbryta förhandlingsprocessen”, skriver L i en debattartikel i Aftonbladet.
Ett skäl som anges är hur Turkiet samarbetat med jihadistmiliser i attackerna mot den kurdiska enklaven Afrin i Syrien. Ytterligare ett exempel är fängslandet av turkiska journalister. Debattörerna tar även upp SR:s granskning av hur oppositionella turkar i Sverige kartläggs av en organisation som står nära regeringspartiet AKP.
”Under den regering som nu styr Turkiet är inte landet att betrakta som vare sig en demokrati, en rättsstat eller en partner för Europa i arbetet för fred och mot terrorism”, skriver Liberalerna.

Idag 07:48
Läs mer om Syrienkriget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.