Emilia Clarke som Daenerys i serien. TT / NTB Scanpix
Game of Thrones säsong 8

Vill stoppa läcka: Filmar flera Game of thrones-slut

Game of thrones går mot sin upplösning och den kommande åttonde säsongen blir den sista. För att motverka läckor planerar serien att filma flera alternativa slut.
– De kommer att spela in flera olika versioner så att ingen vet vad som egentligen händer, säger tv-bolaget HBO:s programchef Casey Bloys till tidningen The Morning Call.
Till och med skådespelarna måste sedan se det färdiga avsnittet för att få veta vilken upplösning som faktiskt är den rätta.

Toppnyheter

Sydkoreanska soldater, arkivbild/Ett av Nordkoreas tester. TT
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Experterna: Så skulle ett test över Stilla havet gå till

Samtliga Nordkoreas sex kärnvapentest har utförts under mark. Nu frågar sig många vad det skulle innebära om Nordkorea gör verklighet av sitt hot att detonera en vätebomb över Stilla havet.
Enligt experter är det mest sannolika scenariot att Nordkorea avfyrar en långdistansrobot över Japan och låter kärnvapenstridsspetsen detonera i atmosfären över en avlägsen del av Stilla havet, skriver AP.
Michael Elleman, robotförsvarsexpert på Internationella institutet för strategiska studier, tror att en robot av typen Hwasong-14 skulle användas vid ett vätebombstest. Det är den interkontinentala ballistiska robot i Nordkoreas arsenal som har längst räckvidd och tros ha kapacitet att nå USA:s fastland.
Kärnvapenexperten Vipin Narang vid MIT säger till NBC att konsekvenserna blir stora om detoneringen inte går som planerat och stridsspetsen träffar fast mark. Han varnar för radioaktivt nedfall, strålsjuka och långvariga hälsorisker för människor.

Igår 20:40
????? / TT / NTB Scanpix

Analyser: Vätebombstest kan leda till kärnvapenkrig

Nordkorea har lyckats genomföra en internationell pr-kupp genom att dra in världens mäktigaste man, Donald Trump, i ett ordkrig, skriver Foster Klug, nyhetsbyrån AP:s byråchef i Seoul. Den inrikespolitiska glorifieringen av diktatorn Kim Jong-Un är direkt kopplad till hur väl man lyckas framställa honom som en kraftfull motpart till ett hotfullt USA, menar Klug.
Om antydningarna om att testa en vätebomb skulle visa sig verkliga, skulle det försätta hela regionen i fara, skriver Klug. ”Washington skulle också anse att det vore en extrem provokation”.
Ett sådant vätebombstest, utfört i atmosfären över Stilla havet, skulle kunna få enorma konsekvenser. Det skriver Nordkoreaexperten Ankit Panda från The Diplomat i en analys för BBC. En robot som havererar över Japan eller utlöses för tidigt skulle leda till hämnd i form av kärnvapenkrig, anser han.

Igår 15:00
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Puerto Rico har drabbats hårt at orkanen.  TT/AP
Orkansäsongen

70 000 evakueras i Puerto Rico: Sök er till högre höjd

Sammanlagt 70 000 invånare i nordvästra Puerto Rico uppmanas att omedelbart evakuera efter att en damm brustit i spåren av orkanen Maria, skriver Washington Post. Översvämningarna kan vara farliga och områdena Isabela och Quebradillas är extra utsatta.
– Vi evakuerar överallt, sa guvernören Ricardo Rosselló på en presskonferens tidigare i kväll.
Invånarna uppmanas att söka sig till högre höjder ”så snabbt det går”.

Igår 22:09
Carlos Giusti / TT / NTB Scanpix

Damm har brustit i Puerto Rico: ”Extremt farligt läge”

En damm har brustit och orsakar nu en ”extremt farlig” översvämning vid floden Guajateca i Puerto Rico, skriver BBC. Orsaken är orkanen Maria, som myndigheterna har kallat den värsta stormen på ett århundrade.
Invånare i området har uppmanats att omedelbart söka sig till högre mark och bussar evakuerar för närvarande människor ”så snabbt det går”, enligt ett uttalande.
Orkanen Maria har nedkategoriserats till nivå tre på en femgradig skala och väntas nå nordöstra och östra Bahamas under helgen.

Igår 19:21
Flygbilder från Dominica. HANDOUT / X80001

70-årig svenska saknas: ”Man börjar bli orolig”

En svensk kvinna i 70-årsåldern saknas på Dominica efter orkanen Maria. Hennes familj har förgäves sökt kontakt.
– Dygnen går, man börjar bli orolig, säger dottern till TT.
Den saknade kvinnan har bott på Dominica i runt 20 år och kontaktade en av sina döttrar i Sverige via en vän strax innan orkanen slog till. Då ska modern ha mått bra.
Sedan dess har inga uppgifter nått familjen. Strömmen är avskuren i ö-nationen och informationen därifrån är knapphändig.
Även i USA väntar oroliga människor på kontakt med sina anhöriga, skriver NBC. Texasbon Amy Turner har försökt nå sin 40-årige bror Ben sedan i måndags.
– Jag känner mig hjälplös, det har varit så tufft de senaste dagarna med bristen på information, säger hon.

21 sep
Läs mer om Orkansäsongen
Trumps USA Trumps vårdreform
Det nya förslaget har fått sitt namn från senatorn Lindsey Graham. JIM WATSON / AFP
Trumps USA Trumps vårdreform

Bara 33 procent föredrar Republikanernas förslag

56 procent av amerikanerna föredrar sjukförsäkringslagen Obamacare, eller Affordable Care Act, framför Republikanernas senaste förslag till ersättande lagstiftning. Det visar en ny mätning från Washington Post/ABC News.
Bara 33 procent svarar att de föredrar Republikanernas förslag, medan 11 procent har en annan uppfattning eller saknar åsikt i frågan.
Att flera republikanska senatorer nu sagt sig vara emot det nya förslaget kan innebära att Obamacare förblir på plats under en överskådlig framtid, skriver tidningens politiska reporter Amber Phillips. ”Och mer än halva Amerika är okej med det”, konstaterar hon.
Mätningen genomfördes den 18–21 september och bygger på svar från 1 002 personer.

Igår 21:11
AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN

Ny motgång för Trump: John McCain säger nej igen

Den republikanske senatorn John McCain kommer inte att lägga sin röst på Republikanernas senaste förslag i senaten om en ny sjukvårdsreform, skriver flera medier.
Beslutet är ett hårt slag mot president Donald Trumps planer på att göra om sjukförsäkringssystemet och ersätta Obamacare.
McCain säger i ett uttalande att han inte med gott samvete kan rösta för förslaget som går under namnet Graham-Cassidy. Bland annat menar han att det är okänt hur mycket förslaget skulle kosta, hur det skulle påverka försäkringspremierna och hur förslaget kommer att gynna eller slå mot befolkningen.
Den 81-åriga senatorn väckte stor uppmärksamhet när han i somras fällde ett tidigare republikanskt förslag till en ny sjukvårdsreform.

Igår 18:43
Rand Paul, arkivbild. J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix

Senatorn avfärdar Trumps angrepp: ”Är en stor pojke”

Kentuckysenatorn Rand Paul vägrar ställa sig bakom det senaste förslaget till en ny hälsoreform som ska ersätta Obamacare. Beslutet har väckt president Donald Trumps vrede. På Twitter rasar han mot senatorn och skriver att Paul och alla andra som röstar emot förslaget för alltid kommer att bli ihågkomna som republikaner ”som räddade Obamacare”.
Paul hävdar att förslaget i allt för stor utsträckning lämnar Obamacare intakt. ”Jag låter mig inte mutas eller mobbas”, skriver senatorn på Twitter efter Trumps angrepp.
Till AP säger Paul att han inte blivit förnärmad.
– Jag är en stor pojke.

Igår 16:24
Läs mer om Trumps USA
CHRISTOF STACHE / AFP
Valet i Tyskland

Buropen följer Merkel in i slutspurt mot väntad seger

Det var en trött förbundskansler och CDU-ledare som steg upp på scenen på Marienplatz i München för att runda av en flera veckor lång turné av valmöten, skriver TT. Som på andra kampanjmöten möttes Merkel vid sidan om applåder även av huligantutor, visselpipor och burop – både från främlingsfientliga och från den autonoma vänstern.
– Med visselpipor och skrik kan man inte gestalta Tysklands framtid, muttrade Merkel mot de högljudda åskådarna.
Frågan om invandring står högt på många tyska väljares lista inför helgens val och sju av tio väljare tycker att för lite gjorts för integrationen, skriver SVT Nyheter.
Renate och Manfred Dress har åkt till München för att gå på Oktoberfest. De är besvikna på Merkel, som de tycker har misskött flyktingpolitiken.
– Vi har inget emot flyktingar, men det har kommit för många, säger Manfred till TT.

Igår 19:11
Angela Merkek. Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix

Ont om drama i tyskt val: Bara en stor ”snarkfest”

Extremhögern väntas gå framåt i söndagens tyska val men förutom det har valkampanjen saknat dramatik, skriver Rick Noack i en analys i Washington Post. Det tyska valet står därmed i bjärt kontrast till förra årets presidentval i USA.
Vissa av de stora tyska tidningarna nämnde inte ens valet på ledarplats i går, fyra dagar före valet, skriver Noack. Han pekar på ett par bakomliggande faktorer till bristen på turbulens, däribland att de ideologiska skiljelinjerna mellan de ledande tyska partierna blivit otydliga. Det kan jämföras med läget i USA där skillnaderna blivit allt djupare, menar Noack.
Bloombergs Samuel Potter skriver att investerare tror att valet kommer att bli en ”snarkfest”. Det är svårt att i dag tänka sig att hela Europas framtid ansågs stå på spel för bara ett år sedan. Hotet från populisterna spred skräck, men nu när årets största val väntar ”blinkar marknaderna knappt”, skriver han.

Igår 17:48
Angela Merkel valkampanjar och tar en selfie ihop med en pojke. ODD ANDERSEN / AFP

Tyskland på sin vakt mot fejknyheter i sista stund

Tyskland är på sin vakt inför sista minuten-försök att påverka söndagens valutgång. Det i spåren av debatten om falska nyheter och rysk påverkan via sociala medier, vilket utreds efter det amerikanska presidentvalet.
Men med undantag av några isolerade fall tycks inget tyda på att några försök till påverkan görs, skriver Reuters.
Sergej Lagodinsky, jurist och forskare vid en tankesmedja kopplad till partiet Allians 90/De gröna, tror inte att tyskarna väntar sig några omfattande försök att påverka valet. Sådana försök är tätt förknippade med Ryssland och skulle skada landet, menar han.
Reuters skriver också att universitetet i Oxford nyligen slagit fast att färre falska nyheter varit i omlopp i det tyska valet än det amerikanska.

Igår 17:23
Läs mer om Valet i Tyskland
Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2017

KD: Låt inte gratis simskola slå mot simföreningarna

Att de rödgröna i Göteborgs stad låter kommunen bedriva den avgiftsfria simundervisningen för barn slår hårt mot simföreningarna, skriver Kristdemokraternas David Lega och Roland Utbult på SvD Debatt. De är positiva till undervisningen, men menar att det är bättre att låta föreningslivet driva den.
Regeringen meddelade tidigare i veckan att man vill satsa på avgiftsfri simundervisning i hela landet och Lega och Utbult avråder från att göra på samma sätt som Göteborgs stad. De skriver att kommunerna i stället bör låta simföreningarna vara initiativtagare, medan kommunerna får stå för driftkostnaderna.

Igår 19:29
Lööf. Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

C vill lägga ”blå miljard” på hav och vatten

I sin budgetmotion lägger Centerpartiet mer pengar på hav och vatten än vad regeringen gör i budgeten. Det rapporterar TT.
I budgetpropositionen föreslog regeringen drygt 600 miljoner kronor under 2018 för satsningar på att bland annat städa upp haven, minska övergödningen, minska nedskräpning med plast i hav och på stränder och på att återställa och ta fram nya våtmarker.
Centerledaren Annie Lööf anser att det behövs ytterligare åtgärder.
– Vi är många som sett sommarens torka och vattenbrist, liksom bottendöden i Östersjön. Av den anledningen lägger vi nu fram satsningen "en blå miljard", säger hon till TT.
Partiet vill bland annat stödja lokal och regional planering och lokala investeringar, till exempel i vattensnål teknik.

Igår 10:10
Läs mer om Höstbudgeten 2017

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.