Yepstr

5 tips för en smidigare flytt

Större lya, studier – eller separation. Efter skilsmässomånaden januari är det många som går i flyttankar. Samtidigt är det många unga vuxna som börjar planera för framtida studier på annan ort.
Funderar du på att flytta? Här är fem goda råd på vägen.

1. Packa allt i lådor

Du sparar tid och kan enkelt stapla dina ägodelar i flyttbilen.

2. Ta hjälp

Vill du ha hjälp att bära? Genom appen Yepstr kan du anlita pigga och glada ungdomar som letar efter extrajobb. Du bokar och betalar genom appen, och du kan vara säker på att upplägget är skattemässigt korrekt.

3. Köp papptallrikar

För att undvika kras och repor kan du lägga en papptallrik mellan dina porslinstallrikar innan du packar dem.

4. Packa verktyg och dammsugare sist

Det är alltid bra att ha nära till hand för sista minuten-fix.

5. Boka barnvakt

Anlita en grannungdom som kan rycka in några timmar och ta barnen till lekparken medan ni packar och flyttar möbler.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Yepstr Partner

Toppnyheter

Jonas Sjöstedt (V)  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Sjöstedts hot till Löfven: Redo att fälla regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att hans parti är beredda att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är beredda att väcka misstroende, så mitt bestämda råd till Löfven är, begrav det där djupt i en byrålåda, säger Sjöstedt till tidningen.

I dag stod det klart att regeringen tillsätter en utredning om förändringar i arbetsrätten, vilket går i linje med januariavtalet som regeringen slöt med C och L.

7 min
Ylva Johansson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Regeringen föreslår nya direktiv för Las i utredning

Regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska se över delar av arbetsrätten. Utredningen får i uppdrag att titta på tydligt utökade undantag från turordningsreglerna, sist in fört ut, samt lägre kostnader vid uppsägningar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att beslutet har föregåtts av intensiva förhandlingar.

– Det är smärtsamt för oss, säger hon.

Utredningen görs i enlighet med Januariavtalet som slöts mellan regeringen, C och L

2 tim
Ylva Johansson (S) och LO-borgen i Stockholm. Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

Källor: Regeringen på väg att spika ändrad arbetsrätt

Regeringen har spikat en utredning om arbetsrätt som kommer att göra det lättare att säga upp anställda och som ger fler undantag i Las. Det uppger källor för Aftonbladet.

Tidningen skriver att frågan är mycket svår inom S, särskilt när det kommer till de fackliga leden. Flera reagerar nu på hur partiet är villigt att inskränka arbetsrätten.

– Otroligt att man gör det här inte ens en vecka före första maj, arbetarrörelsens egen dag, säger en S-källa till Aftonbladet.

Enligt den överenskommelse som regeringen gjort med C och L ska en modernisering av Las, lagen om anställningsskydd, genomföras till 2021.

Igår 20:08
Läs mer om Överenskommelsen
Säkerhetspoliser i staden Pugoda öster om huvudstaden Colombo. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Söner till kryddmogul utförde självmordsdåden

Två söner till en av Sri Lankas rikaste kryddhandlare, Mohammad Yusuf Ibrahim, uppges ha ingått i den grupp av självmordsbombare som utförde terrorattackerna mot kyrkor och lyxhotell i söndags. Det rapporterar New York Times.

Polis slog kort efter dåden till mot familjens lyxiga villa nära huvudstaden Colombo och en kvinna som misstänktes för inblandning ska ha sprängt sig – framför sina båda barn. Alla tre dog, uppger en källa enligt tidningen. Kvinnan ska enligt uppgift ha varit gift med en av Ibrahims två söner.

Mohammad Yusuf Ibrahim har byggt sin förmögenhet på handel med svartpeppar, muskot, kryddnejlika och vanilj.

Myndigheterna i Sri Lanka har varit återhållsamma med detaljer om gärningsmännen men har bekräftat att de flesta hade medelklass- eller överklassbakgrund.

2 tim
Anusha Kumari 43, en av de skadade i terrordådet i Sri Lanka. LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Terrordåden i Sri Lanka

”Inte överraskande med välutbildade terrorister”

De åtta män och en kvinna som utförde terrordåden i Sri Lanka uppges till största delen ha haft över- och medelklassbakgrund. Det borde inte överraska någon, skriver Washington Posts Siobhán O’Grady i en analys. Terrorister som utför självmordsdåd har ofta högre utbildning än lokalsamhället, skriver hon med hänvisning till forskning.

När IS tog på sig dådet gjorde man det bland annat på språket tamil, konstaterar The Atlantics Krishnadev Calamur. Terrorgruppen har alltså tillgång till personer med kunskap om regionala språk. Det pekar på att gruppen rekryterar utbildade personer för sofistikerade propagandainsatser, skriver Calamur.

The Diplomats Harsh V. Pant skriver i en analys att terrordåden understryker en regional trend som måste hanteras. Om IS verkligen haft en ideologisk roll och det finns en koppling till lokala militanta organisationer kräver det ökat samarbete mellan bland annat Indien, Sri Lanka och Bangladesh för att bryta utvecklingen.

4 tim
Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Terroristjakten fortsätter i Sri Lanka: Soldater sätts in och drönare förbjuds

Efter helgens attacker mot lyxhotell och kyrkor i Sri Lanka sätts nu 3 300 extra soldater in för att söka efter personer som kan misstänkas vara inblandade. Totalt arbetar 6 300 soldater med att söka efter ansvariga och detonera misstänkta bomber.

Landet vidtar också andra åtgärder för att förhindra ytterligare angrepp. Bland annat förbjuds drönare, enligt AP. I Irak har terrorgruppen IS packat sådana med sprängmedel, skriver nyhetsbyrån.

IS har påstått sig ligga bakom terrordådet men gruppens roll är ännu inte bekräftad. Enligt experter bar dåden många av IS kännetecken och regeringen har sagt att lokala militanta islamistiska organisationer inte hade klarat att utföra en så komplicerad attack på egen hand.

5 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
Mikael Damberg på plats i Hästveda.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Damberg (S) vid branden: ”Måste lära av alla bränder”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker Hästveda under torsdagen efter senaste dagarnas gräs- och skogsbränder, rapporterar Kvällsposten.

Dambergs besked var att beredskapen för bränder kommer att bli bättre.

– Förra sommaren var ett uppvaknande. Här har det inte regnat på sex veckor, säger han till tidningen och understryker att staten nu har 30 helikoptrar i beredskap vilket inte fanns tillgängligt förra året.

– Vi måste fortsätta utveckla vår förmåga och lära av alla bränder. Om vad som fungerar och inte. Det är bland annat därför jag är här i dag, säger han, säger han till SVT Nyheter.

1 tim
Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör i Motala kommun, utanför Granliden dit de evakuerade flyttats.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

MSB: ”Två brandfronter som ser allvarliga ut”

I Motala kommun brinner det i både Tjällmo och Godegård och boende har sedan tidigt på torsdagsmorgonen börjat evakueras, rapportera SVT.

– Just nu har vi två brandfronter i Motala som ser ganska allvarliga ut. Där kommer vi att stötta, bland annat med fem helikoptrar, under dagen, säger Jakob Wernerman, enhetschef på MSB, till SVT:s Morgonstudion.

Biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti är på plats i det drabbade området.

– Det finns en oro i luften som är jobbig för Motala och samhället, säger han till P4 Östergötland.

2 tim
Till vänster: Stefan Löfven. Till Höger: släckningsarbetet pågår efter skogsbranden i Hästveda.  TT
Skogsbränderna

Ledare: ”Hög tid att Stefan Löfven lär sig läxan”

Opinion Flera ledarsidor tar i dag upp den senaste tidens många gräs- och skogsbränder.

Expressen skriver i sin ledare att det är ett allvarligt systemfel att det inte finns någon myndighet som kan peka med hela handen i en kris.

”Det är hög tid att Stefan Löfven lär sig läxan efter skogsbränderna: När alla är ansvariga, är ingen ansvarig” skriver man i ledaren.

NWT:s ledarskribent Henrik Barva tar också upp bränderna och pekar på bristerna hos MSB och räddningstjänsten.

”Politikerna behöver inse det viktiga arbetet som anställda brandmän gör och tillföra mer pengar för löner och öka antalet utbildningsplatser”, skriver Barva.

1 tim
Läs mer om Skogsbränderna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En sköterska vaccinerar barn på New Tafo-sjukhuset i Ghana. RUTH MCDOWALL / AFP
Drönarprojektet i Ghana

Vaccin framme på minuter – tog förut flera dagar

När vaccinet mot gula febern tar slut på sjukhuset New Tafo i östra Ghana tar det normalt sett minst två dagar innan nytt läkemedel kan nå fram från mer centralt belägna vårdlager.

I och med satsningen på autonoma drönare kan medicinska leveranser nå fram på 21 minuter i stället, skriver Quartz Africa. En box släpps ner med fallskärm från omkring 80 meters höjd – och landar på en liten gräsmatta på sjukhusområdet.

Sjukhuset är det första i Ghana som anmält sig till drönarprojektet och kön av mödrar som ska vaccinera sina småbarn ringlar lång.

– Det gör att vi kan jobba snabbare och att mödrar inte måste stanna här så länge med sina barn, säger sjuksköterskan Gladys Tetteh.

1 tim
En drönaroperatör i Gahna. RUTH MCDOWALL / AFP
Drönarprojektet i Ghana

Zipline störst i världen på autonoma drönarutskick

Det amerikanska startupbolaget Zipline står bakom de drönare som ska flyga mediciner till avlägsna platser i Ghana. Den omfattande satsningen presenterades under gårdagen.

Bolaget började leverera medicindrönare till 25 sjukhus i Rwanda 2016. I och med satsningen på Ghana blir företaget nu det största i världen som inriktar sig på medicinska leveranstjänster med autonoma drönare, enligt CNBC. 22 miljoner människor nås i nuläget av leveranserna.

Företaget har tagit fram tekniken med hjälp av anställda från SpaceX, Google, Boeing och NASA.

– Vi vill verkligen visa att rätt teknikföretag med rätt inställning kan hjälpa varje person på jorden, säger Ziplines vd Keller Rinaudo.

1 tim
Anställda packar en drönare med medicin. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Drönarprojektet i Ghana

Ghana lanserar storskaligt drönarprojekt för medicin

Ghana tänker bli störst i världen på att leverera medicin med drönare, uppger landet enligt flera medier. En flotta bestående av 30 drönare som kan flyga inom en radie av knappt 80 kilometer invigdes officiellt under onsdagen.

Förutom medicin kan drönarna bära med sig mat till otillgängliga platser.

– Ingen i Ghana ska behöva dö för att de inte har tillgång till livsviktig medicin i nödlägen, säger Ghanas president Nana Akufo-Addo.

Den första drönarstationen ligger i Omenako. Innan årsskiftet ska ytterligare tre stationer vara i drift, med 30 drönare vardera enligt AFP.

5 tim
Läs mer om Drönarprojektet i Ghana
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Maktskiftet i Ukraina

Efter valet: Ukraina inför lag för att stärka ukrainska

På torsdagen röstade Ukrainas parlament igenom en lag som som ska stärka det ukrainska språket i landet, skriver AFP. Bland annat ska alla myndigheter alltid kommunicera på ukrainska och lagen ska också öka andelen tv-program och radioprogram på ukrainska.

Omröstningen kommer tätt inpå att rysktalande Volodmyr Zelenskyj valts till president i Ukraina och den nya lagen vänta uppröra den Rysslandsspråkiga befolkningen och Ryssland.

1 tim
Arkivbild. Donetsk i östra Ukraina, 2014. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

Ryska pass erbjuds till invånarna i östra Ukraina

Det ska bli lättare för personer som bor i de separatistiska territorierna i östra Ukraina att få ryska pass. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som ger invånarna i Donbassområdet en snabb väg till medborgarskap, rapporterar internationella medier.

Putins agerande ses som en utmaning riktad mot Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj, enligt BBC. Företrädare för Zelenskyj har i ett inlägg på Facebook kallat Ryssland för en ”angriparstat som för krig mot Ukraina”.

– Vi har ingen önskan om att skapa problem för den nya ukrainska ledningen, säger Putin.

2 tim
Dmitrij Peskov och Volodymyr Zelenskyj. TT
Maktskiftet i Ukraina

Ryssland: Det är för tidigt att gratulera Zelenskyj

Det återstår att se om relationen mellan Ukraina och Ryssland kan förbättras i och med Volodymyr Zelenskyjs seger i det ukrainska presidentvalet. Det säger Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska regeringen.

– Det är för tidigt att börja prata om att president Putin ska gratulera Zelenskyj, eller om möjligheten att de ska arbeta ihop, säger Peskov enligt AFP.

Peskov tillägger att Moskva ”respekterar det ukrainska folkets val”.

22 apr
Läs mer om Maktskiftet i Ukraina