Toppnyheter

Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Få av försvarets helikoptrar deltar i släckningsarbetet

Endast två av Försvarsmaktens totalt tio helikoptrar som kan användas för brandbekämpning har satts in i släckningsarbetet vid de många skogsbränder som rasar just nu, rapporterar Dagens Nyheter.
Anledningen är att försvaret inte har som uppgift att bekämpa bränder och att det saknas mycket folk under sommaren. Det säger Mikael Abrahamsson, kommunikatör vid Försvarsmakten:
– Vi får inte kalla in personal för det här. De är på semester.
Abrahamsson hänvisar till en lag som säger att försvaret inte får beredskapssätta personal.

1 tim
Släckningsarbete i Ljusdal. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Just nu: Hel by evakueras – bränder hotar från tre håll

Alla invånare i Kårböle i Ljusdals kommun uppmanas att lämna sina hem, rapporterar flera medier. Evakueringen kommer att pågå hela natten med start klockan 21 på onsdagskvällen, enligt P4 Gävleborg.
– Vi har en brandspridning från tre olika håll som hotar byn, säger skadeplatschef Hans Nornholm, till P4.
Mellan klockan 21.00 och 03.00 kommer det att avgå bussar från kyrkan i byn som de boende kan åka med.

2 tim
Arkivbild. Sécurité civile.
Skogsbränderna i Sverige

Vind försvårar släckning – franska brandflyg på väg

Frankrike kommer att skicka två brandflygplan av samma typ som de italienska plan som just nu vattenbombar för fullt i Jämtlands och Gävleborgs län. Det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rapporterar TT.
– Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, i ett pressmeddelande.
Även myndighetens generaldirektör Dan Eliasson kommenterar det franska tillskottet:
– Genom att få hit fler brandbekämpningsflyg ökar vi möjligheten att släcka bränder snabbt innan de hinner sprida sig, säger han.
Släckningsarbetet vid de olika skogsbränderna har på flera håll försvårats på grund av kraftig vind.

3 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Maria Butina vid ett möte med experter som har kopplingar till ryska myndigheter, arkivbild. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslandsutredningen

Beslutet: Utpekad rysk spion blir kvar i fängelset

En federal domare i USA har bestämt att den ryska misstänkta spionen Maria Butina ska bli kvar i fängelse i väntan på rättegång, skriver Reuters. Åklagare hade argumenterat för att det var risk att Butina skulle fly, en linje som rätten gick på.
29-åriga Butina greps i helgen i Washington DC och misstänks för att ha försökt infiltrera det demokratiska partiet och vapenlobbygruppen NRA, enligt flera medier. Hon anklagas för att ha stått i kontakt med anställda vid den ryska säkerhetstjänsten. FBI ska även ha observerat Butina under en privat middag med en rysk diplomat som misstänks vara knuten till agentverksamheten.

21 min
Anna Chapman och Maria Butina. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Poserade med konservativa – jämförs med kändisspion

Ryskan Maria Butina har på sociala medier setts posera på bilder ihop med republikanska profiler som senatorn Rick Santorum och NRA-toppen Wayne LaPierre. AFP skriver att hon på senare år tycks ha dykt upp varhelst konservativa makthavare samlats. Redan 2015 ska FBI ansett att hon utgjort ett hot om spionage.
Butina greps i helgen och misstänks ha försökt infiltrera den mäktiga vapenlobbyn NRA och det republikanska partiet. Enligt åklagare ska hon vid minst ett tillfälle ha använt sig av sex i utbyte mot en position i en ”specifik intresseorganisation”.
Butina kopplas till Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank, som tidigare varit politiker. I ett meddelande till Butina ska han förra året ha skrivit att hon ”överträffar” den ryska spionen Anna Chapman som greps i New York 2010 och sedermera blev en kändis hemma i Ryssland.

3 tim
Trump och Putin. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Moskva: FBI underminerar mötets ”positiva resultat”

Gripandet av den misstänkta ryska spionen Maria Butina i USA är ett försök från amerikanskt håll att underminera de ”positiva resultaten” av Donald Trumps och Vladimir Putins möte i Finland. Det hävdar Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, enligt AFP.
29-åriga Butina greps i Washington DC i söndags. Enligt USA:s justitiedepartement misstänks hon för att ha knutit kontakter med personer och infiltrerat organisationer i avsikt att påverka amerikansk politik.
Zakharova säger att Butina levt öppet i det amerikanska samhället och anklagar FBI för att bedriva en politisk agenda.

5 tim
Läs mer om Rysslandsutredningen
En kvinna håller sitt barn, i bakgrunden paramilitärer i området Monimbo. MARVIN RECINOS / AFP
Oroligheterna i Nicaragua

”Flyende jagas av polis och paramilitär med hundar”

Styrkor lojala med Nicaraguas president Daniel Ortega tog kontroll över den oppositionella staden Masaya i dag – efter långa strider som väckt internationell kritik och fördömanden.
AFP skriver att beväpnade paramilitärer kört genom stadens centrum med tutande fordon. Ortegas partiflagga hissades på ett stort torg.
Alvaro Leiva, chef för Nicaraguas förbund för mänskliga rättigheter, säger att omkring 200 människor flytt från Masaya och ”jagas av polis och paramilitärer som använder hundar för att spåra dem”.
Samtidigt skriver Reuters att oppositionen förnekar nederlag och att företrädare uppger att man planerar demonstrationer.

6 min
Systern till en man som dödades av polisen i Masaya sörjer vid hans begravning. Cristobal Venegas / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Nicaragua

Ärkebiskop: Ortega måste stoppa massakern

Regeringstrogna styrkor i Nicaragua attackerade i går en förort till staden Masaya som kontrollerats av de regimkritiska demonstranterna. Det uppger företrädare för en katolsk kyrka i staden.
Ärkebiskopen Silvio Baez skriver på Twitter att kulorna ”når fram till kyrkan Maria Magdalena” där präster tagit skydd.
”President Daniel Ortega måste stoppa massakern!”, vädjar Baez.
Konflikten har pågått i tre månader och nära 300 personer har dödats. Protesterna handlade inledningsvis om en reform av landets pensionssystem som sedan skrotades men har växt till att kräva Ortegas avgång.

Idag 05:36
Poliser på patrull efter sammandrabbningar i Nicaragua under tisdagen. OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Nicaragua

Nicaraguas styre: Vi har slagit ned ”kuppen”

Nicaraguas regering har lyckats med att slå ner ”kuppen”, säger ministern Paul Oquist, en av president Daniel Ortegas närmaste män, till AFP.
– Försöken att utföra en statskupp i Nicaragua har misslyckats, säger han.
Omkring 280 personer har dödats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och poliser sedan protesterna inleddes i april. Under helgen dödades enligt FN tolv personer när regeringsstyrkor skulle tömma demonstranternas barrikader i flera olika städer.
FN har uttryckt oro över det dödliga våldet och försvinnanden i samband med protesterna och EU erbjöd under ett möte i Bryssel i tisdags att hjälpa till för att nå en ”fredlig lösning”.

Idag 04:25
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua
Brand i Ljusdals kommun / Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C). TT.
Extremvärmen

Alliansen kräver extrainsatt utskottsmöte: ”Är krisläge”

Partierna i Alliansen är missnöjda med hur regeringen hanterar de rådande skogsbränderna och kräver nu därför att försvarsutskottet håller ett extrainsatt möte om läget. Det rapporterar TT.
– Det är krisläge i Sverige, det är väldigt oroande. Jag har inte upplevt särskilt många besked från regeringen, då är det på plats att försvarsutskottet sammanträder, säger Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström till nyhetsbyrån.
Kristdemokraterna vill även kalla till en debatt i riksdagen och menar att det kan vara så att de värsta bränderna ligger framför oss.

2 tim
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYR≈N
Extremvärmen

Polisen rasar mot grillare: ”Hur svårt kan det vara?”

Polisen ryter nu ifrån mot de människor som grillar trots det torra vädret och de många skogsbränder som rasar i Sverige, rapporterar Metro.
”ALLVARLIGT TALAT, HUR SVÅRT KAN DET VARA? DET RÅDER ELDNINGSFÖRBUD!” skriver polisen i Haninge och Nynäshamn i ett Facebookinlägg, enligt tidningen.
I inlägget, som är signerat av polisens gruppchef, skriver man också att polisen har annat att göra än att säga åt folk att sluta grilla.

6 tim
Arkivbild från översvämning i Malmö. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Kraftigt regn i Göteborg: ”Det är stopp på vägbanan”

Det har kommit rejäla skyfall i Göteborg under onsdagseftermiddagen vilket lett till översvämningar i villor och på vägarna, rapporterar GT. På Dag Hammarskjöldsleden har trafiken påverkats av de stora vattenmassorna.
– Det är folk som står innan viadukten och inte kan köra ner. Det är stopp på vägbanan, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till tidningen.
Räddningstjänsten fick även rycka ut på flera översvämningslarm i villor. Strax innan klockan 17 ska dock läget ha stabiliserats.

5 tim
Läs mer om Extremvärmen
Donald Trump. NICHOLAS KAMM / AFP
Mötet mellan Trump och Putin

Går på nytt emot USA:s bedömning: Tror inte att Ryssland försöker påverka

USA:s president Donald Trump tror inte att Rysslands påverkansförsök mot USA är pågående.
– Nej, sa Trump och skakade på huvudet när han fick frågan av reportrar i dag.
Uttalandet motsäger den amerikanska säkerhetstjänstens bedömning om att de ryska försöken att påverka inte var begränsade till presidentvalet 2016 – utan nu riktar in sig mot höstens mellanårsval till kongressen. Den nationelle underrättelsetjänsten Dan Coats sa förra veckan att ”varningslamporna blinkar rött”.
Trump har de senaste dagarna försökt minska skadorna av uttalandet han gjorde under en pressträff med Vladimir Putin i måndags, skriver Reuters. Där tonade han ner den egna säkerhetstjänstens slutsatser och fäste stor vikt vid Putins nekande.

3 tim
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump: Hatarna ville se en boxningsmatch med Putin

USA:s president Donald Trump hävdar att hans resa till Europa förra veckan var en ”enorm framgång”, skriver AP. Presidenten har fått hård kritik för hur han hanterade mötet med Rysslands president Vladimir Putin. Kritiken har hörts även inom det republikanska partiet och bland konservativa profiler.
I en rad inlägg på Twitter utvecklar Trump sitt försvar.
”Vi kom bra överens vilket verkligen har stört många ’hatare’ som hade velat se en boxningsmatch [...] En del HATAR faktumet att jag kommer bra överens med president Putin i Ryssland. De skulle hellre gå i krig än att se det här”‚ skriver Trump.
Trump har bland annat fått backa om sitt ordval i samband med mötet med Putin. Trump sa att han inte såg någon anledning till att Ryssland skulle ha försökt påverka presidentvalet 2016. Senare hävdade Trump att han menat motsatsen.

4 tim
James Comey. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

James Comey uppmanar att rösta på Demokraterna

Den tidigare FBI-chefen James Comey uppmanar alla amerikanska väljare som ”står för landets ideal” att rösta på Demokraterna i höstens mellanårsval, rapporterar CNN.
”Historien håller ögonen på oss”, skriver Comey på Twitter.
Han uttalade sig även kritiskt direkt efter måndagens pressträff som Donald Trump höll tillsammans med Vladimir Putin. Han anklagade då den amerikanska presidenten för att inte ställa upp för sitt eget land.
Comey sparkades av Trump i maj 2017 och hade innan dess haft positionen som FBI-chef under både demokratiska och republikanska presidenter. Själv säger han sig ha varit republikan större delen av livet men att han inte längre tillhör något parti.

Idag 09:31
Läs mer om Mötet mellan Trump och Putin

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Femte dagen i rad med uppgångar för Dow Jones

New York-börserna skakade av sig den inledande oron över oväntat svaga signaler från bostadsmarknaden.
Tekniktunga Nasdaq stängde på oförändrat och breda S&P 500 steg 0,2 procent. Storbolagsindexet Dow Jones steg för femte dagen i rad – den längsta uppgångssviten på två månader – och stängde på plus 0,3 procent.
Storbanken Morgan Stanley höjde humöret i banksektorn med sin kvartalsrapport. Bankens resultat och omsättning var bättre än väntat – vilket gav skjuts både åt den egna aktien och åt sektorkollegorna.

14 min
TT
Dagens börs

Glada miner på börsen efter rapporttung dag

Stockholmsbörsen steg kännbart under den rapporttunga onsdagen.
OMXS30-indexet stängde på plus 0,9 procent medan breda OMXS steg 0,8 procent.
Ett av de främsta dragloken var telekomjätten Ericsson. Efter bolagets rapport tog aktien fart uppåt. Facit för dagen blev plus 8,5 procent.
I banksektorn rapporterade Swedbank bättre än väntat, men aktien tappade trots det 1,8 procent. Också Handelsbanken kom in strax över analytikerprognoserna, men backade 2,5 procent.
Mediekoncernen MTG blev dock dagens stora förlorare. Aktien rasade nästan 12 procent efter att bolaget levererade onsdagsmorgonens enda uppenbara rapportmiss.

5 tim
Illustrationsbild. Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Ledande Asienbörser vände ner – Tokyo ensamt på plus

Asiens börser utvecklades i huvudsak i negativ riktning på onsdagen, efter att ha inlett handelssessionen uppåt.
Som enda undantag fanns Nikkei-index i Tokyo kvar på grönt, med en uppgång på 0,5 procent. Sydkoreanska Kospi föll 0,3 procent. Shanghai och Hongkong-börsens Hang Seng-index tappade 0,4 procent, medan Shenzhen föll 0,7 procent.
Bland enskilda aktier stärktes Samsung 1,5 procent. Flygbolaget Air China föll dock 3,4 procent efter att den kinesiska staten aviserat en reducering av antalet flygtimmar för bolaget. Detta sedan ett olyckstillbud inträffat i förra veckan som följd av att en pilot rökt i cockpit.

Idag 07:01
Läs mer om Dagens börs