Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Allt fler män väljer jobb före högre utbildning

De senaste åren har i snitt sex av tio sökande till högskolor och universitet varit kvinnor. Inför vårterminen ökade det glappet ännu mer, rapporterar SR:s Ekot. Förklaringen är bland annat att det har blivit lättare att få jobb i yrken som traditionellt setts som manliga och som inte ställer några krav på högre utbildning.
Trenden ses även i arbetslösheten, som enligt Arbetsförmedlingens statistik fortsatt att sjunka särskilt för män. Samtidigt är flest män långtidsarbetslösa, även om kvinnorna står för den största ökningen.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

L-källa om S-samtalen: ”Går inte att komma framåt”

S-ledaren Stefan Löfven har ännu inte presenterat några framgångar i försöken att bilda en ny regering. Mycket hänger på Centerpartiet och Liberalerna, men enligt Expressen ger nu båda partierna Löfven kalla handen.
En ”centralt placerad källa” säger till tidningen att det uppstått en låsning.
– Jag har förstått att diskussionerna är avslutade redan. Det går inte att komma framåt, säger källan.
Även L-ledaren Jan Björklunds stabschef Elin Boberg avvisar förslagen som bygger på att Löfven också är statsminister.
– Vi har framfört, och gör det gärna igen, att Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat, säger hon till Expressen.
Tidigare i veckan meddelade Centerledaren Annie Lööf att C inte kommer att bryta sig loss från Alliansen för att sitta i en S-ledd regering.

2 min
Arkivbild: Åkesson med Alliansens partiledare. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson: Är beredda att stödja en moderat budget

Sverigedemokraterna är beredda att rösta för en M-budget om den innehåller en skattesänkning för pensionärer. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson i Expressens politikmagasin ”Bara Politik”.
– Det sannolika är att den är bättre än den budget som vi får från övergångsregeringen och från Socialdemokraterna, säger han i programmet.
Tidigare har SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt öppnat för att partiet kan stödja en budget från Moderaterna.

Igår 19:18
Arkivbild: Benjamin Dousa. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Muf-toppen vill sätta press på C och L med M-budget

Trycket ökar inom Moderaterna för att partiet ska lägga fram en egen budget, rapporterar Aftonbladet. Muf-ordföranden Benjamin Dousa är en av dem som driver frågan och han menar att partiet kan lyckas få igenom budgeten med hjälp av KD och SD.
Dessutom skulle en egen M-budget kunna sätta press på Centerpartiet och Liberalerna, menar han.
– Det är tråkigt att vi just nu har två partier som inte vill få igenom sin egen politik, säger Dousa till tidningen.

Igår 19:40
Läs mer om Valet 2018
HO / TURKISH PRESIDENT OFFICE
Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Mest intressant var det Erdogan aldrig nämnde

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lade inte fram någon ”smoking gun” när han talade i parlamentet under tisdagen. Det må ha glatt både Saudiarabien och Donald Trump men Erdogan sitter med trumf på hand skriver CNN:s Nic Robertson i en analys.
”Erdogan behövde inte avslöja sina kort – de tre viktigaste åhörarna kommer ändå förstå budskapet”, skriver han och spår att den turkiska presidenten kommer fortsätta strössla information om fallet tills han får vad han vill ha: en rättegång i Turkiet mot de 18 gripna saudierna ”och vem vet vad från Trump”.
The Guardians Patrick Wintour tror att Erdogan är ute efter att få Saudiarabiens kung Salman att tygla kronprinsen Bin Salman.
”Det var avslöjande att Erdogan sa sig tro på att kung Salman är uppriktig och samarbetar med utredningen, men att han inte nämnde Bin Salman”, skriver han.
Bloombergs Bobby Ghosh tror Erdogan knåpat ihop en mer konkret önskelista. För en uppgörelse som gör att Saudiarabien slipper undan med hedern i behåll tror han Turkiet kan kräva en finansiell injektion, för att stötta en stapplande ekonomi, samt minskat tryck på dess allierade Qatar.

Igår 22:51
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Trump: ”En av historiens värsta mörkläggningar”

Donald Trump ryter ifrån mot Saudiarabien och landets hantering av fallet Jamal Khashoggi. Han menar att landets myndighet har iscensatt en av historiens sämsta mörkläggningar, rapporterar Reuters.
– Någon har verkligen klantat till det. Och mörkläggningen är en av de värsta mörkläggningarna i mörkläggningarnas historia, säger han från ovala rummet.
USA har samtidigt identifierat några av de personer från Saudiarabien som ligger bakom mordet på Khashoggi och kommer att vidta åtgärder mot dem. Det handlar bland annat om att dra in visum och utreda sanktioner, säger utrikesminister Mike Pompeo enligt Reuters.

Igår 20:51
OZAN KOSE / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggis dator kan ha hittats i konsulatets bil

Obekräftade uppgifter till Sky News gör gällande att delar av den saudiska journalisten Jamal Khashoggis kropp har hittats. Enligt källorna har kroppen styckats och kroppsdelarna ha hittats i den saudiska konsulns trädgård.
Uppgifterna kom kort efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal i parlamentet på tisdagen sagt att kroppen ännu inte påträffats.
CNN Türk rapporterar samtidigt att utredare hittat en dator och dokument som ska ha tillhört Khashoggi, i samband med en genomsökning av en bil med koppling till det saudiska konsulatet i Istanbul.

Igår 16:28
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund