Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Riksrätten mot Trump

Analyser: Trump använder samma trick en gång till

Donald Trump försöker försvara sig på samma sätt under den pågående riksrättsprocessen som han gjorde under Robert Muellers utredning – det innebär att avfärda den som ”fake news” och en häxjakt, anklaga processen för att vara orättvis och i förväg hävda att han kommer att frias.

Det skriver Bloomberg i en analys. Nyhetsbyrån har också jämfört ett flertal Trump-uttalanden under de båda processerna för att påvisa likheterna.

Även AP:s Jonathan Lemire skriver att Trump försöker återanvända sina gamla trick och påpekar att Trump under hela sitt liv lyckats både försätta sig i och ta sig urkrångliga lägen.

”Han var visat upp en märklig förmåga att trassla sig ur knipor som skulle ha sänkt i princip samtliga företrädare”, skriver Lemire.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Ulf Kristersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

M vill masstesta svenskar – förslag läggs fram på tisdag

Moderaterna vill att Sverige ska införa masstester för coronaviruset och på så sätt rädda den svenska ekonomin, rapporterar Ekot. En storskalig testning skulle bli kostsam, men man räknar med att de ekonomiska vinsterna av att fler kan gå till jobbet väger tyngre.

– Jag förstår att det här är en utmaning, säger Kristersson till SR.

Partiet vill framför allt att personer inom samhällsviktiga arbeten prioriteras. Förslaget ska läggas fram till regeringen på tisdag.

Länder som Island och Tyskland har infört mer omfattande tester än Sverige.

18 min
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
undefined

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

4 tim
Anders Ygeman. TT
undefined

Ygeman positiv till att följa svenska påskresor via data

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är positiv till att följa coronavirusets tänkbara spridning genom att granska svenskars anonymiserade mobildata, rapporterar Ekot. Geodatan skulle exempelvis kunna ge en uppfattning om hur många som lämnar Stockholm i påsk.

Pirate Bay-grundaren och aktivisten Peter Sunde är kritisk. Han menar att det kan leda till konsekvenser som är ”farligare än smittan”.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har kontaktat Telia och sju andra mobiloperatörer med en förfrågan om att samla in sådan data för att kunna följa rörelsemönster. I går sa Folkhälsomyndigheten till SVT att den lösningen inte är aktuell i Sverige.

Idag 04:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Österrikiska skidorten Grafenberg.  Halvard Alvik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar på väg hem efter karantän: ”Väldigt glada”

57 svenskar som suttit i karantän i österrikiska Tyrolen i två veckor är nu på väg hem till Sverige, rapporterar DN.

Svenskarna, varav de flesta är säsongsarbetare på olika skidorter, har varit fast sedan alla i området uppmanades att sätta sig i hemmakarantän. Nu har dock UD lyckats bussa hem alla som vill och under söndagen kommer gruppen anlända till Trelleborg.

– Stämningen är jättehärlig, alla är väldigt glada, säger Viktor Nyqvist från Göteborg.

6 tim
Kerstin Behrendtz. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges Radios Kerstin Behrendtz död i covid-19

Sveriges Radios mångåriga musikredaktör Kerstin Behrendtz har dött av coronaviruset, 69 år gammal, rapporterar GP. Dottern Emma Berendtz bekräftar dödsfallet för tidningen.

På sin Facebooksida uppmanar nu Emma Behrendtz alla att ta smittan på allvar.

"Till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död”.

Igår 21:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Bild från veckans pressträff där regeringen deltog tillsammans med Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Någon måste peka med hela handen och ropa stopp

Opinion Vi är varnade och fullt medvetna om vad som är på väg i coronakrisen, men trots det vidtas inte de nödvändiga åtgärderna. Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som under epidemin har blivit en av offentlighetens starkaste röster för tuffare åtgärder, i en ny söndagsledare.

Med djup oro ser han hur Sverige rör sig i samma riktning som värre drabbade länder.

”Någon måste peka med hela handen och skrika stopp, fortsätt inte så här. Det handlar om att rädda människoliv”, skriver han.

Flera andra tunga ledarskribenter diskuterar coronaviruset i dag. GP:s Peter Hjörne vill se en framtidskommission som tacklar den ekonomiska baksmällan när den akuta krisen är avklarad. Kanske kan Anders Borg leda den? skriver han.

”Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister”, skriver han.

1 min
Greta Thunberg under en klimatdemonstration i Davos. Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Livet utan resor och handel – var det så roligt?

Opinion Återigen tar sig de svenska ledarsidorna an den globala pandemin. Smittspridningen har gett oss möjlighet att testa livet utan konsumtion och flygande som många har efterlyst i skolstrejker och på Facebook, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.

”Det är ett sämre liv, ur alla tänkbara aspekter. Låt oss hoppas att vi snart kan återgå till det bättre samhället”, skriver hon.

DN:s Lena Andersson menar att ”en sorts diktatur” har införts i stora delar av Europa när land efter land infört mycket tuffa restriktioner.

”Det är mer ofattbart än att fysiskt försvagade människor dör av ett virus. Ändå görs det. Är det värt det?” frågar hon sig.

Grupptryck är bättre än tvång, tycker Aftonbladets Anders Lindberg, som gillar den svenska metoden med rekommendationer över regler. Han konstaterar att det inte heller finns någon lag som hindrar någon från att äta flugsvamp, men att ingen gör det ändå.

Idag 05:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Bilder från Spanien.  TT
Coronaviruset Smittan i Spanien

Spanska läkares panikdrag – gör skydd av sopsäckar: ”Står nakna inför viruset”

Spaniens sjukhus svämmar över av coronasmittade patienter som ligger på golven. Samtidigt har personalen i många fall helt slut på skyddsutrustning och tvingas använda sopsäckar, skriver The Guardian.

– Vi har ingenting. Vi står nakna inför viruset, säger läkaren Ana Giménez på Infanta Leonor-sjukhuset i Madrid.

I veckan kom också rapporter om att soldater som hjälpt till att desinficera äldreboenden hittat övergivna och döda gamla i sina sängar. Många i landet har reagerat med bestörtning efter nyheten. Yolanda Cumia är en av dem. Hon förlorade nyligen sin far i smittan och säger till tidningen att ”generationen som överlevt både inbördeskriget och Francoregimen nu dör ensamma.”

Enligt nya siffror på söndagen har 838 spanjorer dött det senaste dygnet.

2 tim
En man med ansiktsmask bakom ett galler i centrala Madrid. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I dag röstar Spanien om den historiska begränsningen

Senare i dag förväntas Spanien rösta igenom de nya hårda restriktionerna som meddelades i går, skriver El País. De nya reglerna innebär att majoriteten av landets 47 miljoner spanjorer sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

Premiärminister Pedro Sánchez medgav att åtgärderna är ”extraordinärt tuffa” när han talade till folket i går kväll. I talet sa han också att EU-samarbetet står inför sin största utmaning någonsin.

– Viruset har penetrerat Europa genom en slumpmässig väg. Och på samma sätt som den här katastrofen sätter hela världen på prov så sätter den det europeiska projektet på prov på ett mycket speciellt sätt.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Kerstin, 88, får ingen hjälp att handla: ”Får väl svälta”

Kerstin Björkström, 88, i Partille har inte fått någon hjälp med att handla mat, trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att ge sig ut i butikerna, rapporterar SVT Nyheter Väst. Hon har frysvaror och konserver i sitt hem för uppåt två veckor, men vad som händer efter det kan hon bara sia om.

– Då dör jag väl svältdöden, något ska man ju dö av. Det är mindre plågsamt än corona, tror jag.

Kerstin Björkström har vänt sig till kommunen för att få hjälp utan resultat. SVT får dock till svar att man ska försöka sprida informationen om frivilliginsatser bland äldre.

28 min
Godsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. TT
undefined

Socialstyrelsen: Nej till 300 liksäckar till Uppsala

Region Uppsala har skickat in en lista till Socialstyrelsen med saker man behöver för att hantera coronapandemin, skriver P4 Uppland. Bland annat ber man om 300 liksäckar.

– Vi vill kunna ta hand om de som avlider på ett värdigt sätt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, till radion.

Men Socialstyrelsen, som fått i uppdrag att samordna krisberedskapen i Sverige när det gäller coronaviruset, säger nej till Uppsalas begäran. Skälet är att regionen inte drabbats lika hårt som exempelvis Stockholm.

2 tim
Illustrationsbilder.
undefined

Bårhus och kylcontainrar redo för stort antal döda

Fler nya bårhus öppnar ifall många svenskar skulle dö av covid-19 samtidigt, rapporterar TT.

I Stockholm öppnar ett vid Bromma sjukhus och ett vid Dalens sjukhus. Om behovet visar sig vara större än så finns även kylmoduler vid Huddinge sjukhus, enligt Region Stockholm.

Inom Svenska kyrkan har flera församlingar förberett upphandling av kylcontainrar och på andra håll kan avlidna komma att förvaras i ishallar.

– Man måste säkerställa för det fall att det värsta inträffar, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell begravningssamordnare hos Svenska kyrkan.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bild från ett tillfälligt sjukhus med 2 000 sängar i Irans huvudstad Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Irans ledare: Vi måste väga människoliv mot ekonomin

Samtidigt som det nya coronaviruset tagit ett hårt grepp om Europa fortsätter det att skörda dödsoffer i Iran. På söndagen meddelades ytterligare 123 dödsfall, vilket innebär att totalt 2 640 iranier har dött i covid-19, skriver AFP.

Landets president Hassan Rouhani slog i dag tillbaka mot den kritik hans regering har fått för hanteringen av viruset, skriver AP. Rouhani sa att landet måste väga krisåtgärderna så att de inte helt slår ut ekonomin, som redan är hårt ansträngd bland annat till följd av USA:s tuffa sanktioner.

– Vi måste lägga ihop de två principerna för att nå ett slutgiltigt beslut, säger Rouhani.

– Det här är inte rätt tidpunkt för ett politiskt krig, fortsätter han.

1 tim
Nunna i Ecuador iförd ansiktsmask och plasthandskar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global skyddsbrist ett hot – tillverkare släpar efter

Världshälsoorganisationen WHO har kallat den ”kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning” för ett av de största hoten i kampen mot coronaviruset.

Världens största tillverkare av skyddshandskar till vården, det malaysiska företaget Top Glove, bekräftar underskottet i en intervju med Reuters.

– De beställer hundra procent mer, men vi kan bara öka produktionen med tjugo procent, säger grundaren Lim Wee Chai.

Vårdpersonal i Sverige har upprepade gånger slagit larm om bristen på utrustning för att hantera coronasmittade.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Karin Tegmark Wisell.  TT
Coronaviruset Smittan i Norden

”För tidigt att säga om Sveriges strategi lyckas”

Det är för tidigt att säga om Sveriges strategi i hanteringen av coronaviruset är lyckosam eller inte, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i en intervju med P1:s ”Godmorgon, världen!”.

Hon säger att smittan särskilt i Stockholmsregionen nått de sårbara grupperna i samhället – vilket gör att Sverige haft fler dödsfall än exempelvis Norge och Finland.

– Om det beror på att de har lyckats bättre går inte att säga ännu. Tiden får utvisa om de lyckas skydda de sårbara äldre eller inte.

3 tim
Coronatest. TT
undefined

Norge kopierar taktiken på Island – testar symptomfria

Island har testat 6 163 symptomfria personer för det nya coronaviruset för att få en uppfattning om hur stor andel av befolkningen som är smittad. Av de testade i den gruppen hade 52 personer smittats med covid-19, rapporterar NRK.

Masstesterna görs för att kunna planera strategin. Om testerna hade visat att hälften av befolkningen redan var smittad så hade det inte längre funnits någon mening med att försöka hindra spridningen.

– Du vet inte vad du ska begränsa om du inte har information om hur viruset sprider sig i samhället, säger forskaren Karí Stefánnson.

Norge har tagit inspiration av sin nordiska granne och man har nu ett liknande projekt på gång. I veckan meddelade också Folkhälsomyndigheten att en slumpmässigt utvald grupp på omkring 1 000 personer ska testas för att bättre förstå var Sverige befinner sig på coronakurvan.

5 tim
Isoleringsavdelningen på Ullevåls sjukhus i Oslo. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre vårdas på sjukhus i Norge – ”Är intressant”

För första gången sedan coronaviruset fick fäste i Norge minskar antalet smittade patienter som vårdas på sjukhus från ett dygn till ett annat, rapporterar NRK.

Under lördagen låg 291 personer inlagda på sjukhus jämfört med 303 under fredagen.

– Det är intressant, antalet inlagda är viktigare än antalet smittade, säger Espen Rostrup Nakstad vid norska Helsediretoratet.

Han är dock tydlig med att det ännu inte går att dra några slutsatser.

Igår 15:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
911-central, arkivfoto//New York i veckan TT
Coronaviruset Smittan i USA

New Yorks nödnummer överbelastat: ”Är livrädd”

Nödnumret 911 har blivit överbelastat under coronavirusets framfart i New York, rapporterar New York Times. Stadens larmcentral tog på torsdagen emot 7 000 samtal, nästan dubbelt så många som en normal dag och en mängd som inte förekommit sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

På grund av mängden samtal måste personalen ta snabba beslut som gäller liv och död. Ambulanssjukvårdaren Phil Suarez, som har arbetat i staden i 26 år, har åkt ut till familjer i trånga lägenheter som alla verkar ha drabbats av viruset.

– Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att överleva. Jag är livrädd för vad jag kanske redan fått med mig hem, säger han.

4 tim
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
undefined

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

Idag 03:33
Läs mer om Coronaviruset