Felipe Anderson.  Max Rossi / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollens silly season

Anderson till West Ham för rekordsumma: ”En dröm”

West Hams värvning av den brasilianske yttern Felipe Anderson är den dyraste i klubbens historia.

West Ham har initialt betalat 35 miljoner pund, motsvarande 385 miljoner svenska kronor för mittfältaren . En summa som kan stiga till 42 miljoner pund, motsvarande cirka 462 miljoner svenska kronor, rapporterar Sky Sports.

– Jag är väldigt glad över att vara här. Den är en dröm som blir sann, säger Anderson till klubbens hemsida.

Toppnyheter

Heléne Fritzon (S), Peter Lundgren (SD), Ana Süssner Rubin (V) och Tomas Tobé (M) är fyra av kandidaterna i kvällens debatt. TT
Svenska valrörelsen

Just nu: ”EU är den bästa miljöorganisationen som finns i världen”

Nu drabbar politikerna återigen samman inför EU-parlamentsvalet, den här gången i tidsskriften Kvartals debatt. Den första sakfrågan som politikerna diskuterar är klimatet.

– Vi måste sätta ett kraftfullt pris på flygets klimatpåverkan, säger MP-kandidaten Jakop Dalunde.

Moderaternas Tomas Tobé tycker att energiunionen i EU är otroligt viktig, men lyfter återigen kärnkraften som en viktig fråga. Han menar att den måste diskuteras mer också på EU-nivå.

– Det är dags för många att kliva ner från sina höga hästar och börja diskutera sakpolitiska reformer, säger han.

Feministiskt initiativs toppnamn Soraya Post vill tacka klimataktivisten Greta Thunberg.

– Förutom att tacka Greta Thunberg måste vi också be alla de här barnen om ursäkt för att vi inte har tagit de här problemen på tillräckligt stort allvar, säger hon.

Sara Skyttedal, toppnamn i Kristdemokraterna, vill i stället att Sverige och EU ska vara ett föredöme för resten av världen. Hon vill se mer tillväxt.

– Vi måste ta vårt ansvar genom att se till att vi satsar på forskning och innovation, säger hon.

Liberalernas Karin Karlsbro menar att EU är ”den bästa miljöorganisationen som finns i världen”.

– I FN snackar man, i EU fattar man beslut, säger Karlsbro, som bland annat vill se en gemensam koldioxidskatt.

Följ debatten genom länkarna nedan.

1 tim
EU-kandidaten Sara Skyttedal (KD) Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Ledare: Alla pratade i mun på varandra i slutdebatten

Opinion Med tre dagar till EU-parlamentsvalet skärskådas partiernas prestationer på ledarsidorna. Trots att flera partier har bekymmer, med allt från okända toppnamn till tafsskandaler, gavs en del upplysande svar under Sveriges Radios slutdebatt i går, enligt Sydsvenskans ledare. Det var vassa och rappa dueller mellan valets huvudpersoner, men i princip alla syndade och talade i mun på varandra, skriver ledarredaktionen.

Sydöstrans Hans Bülow skriver att SD:s och KD:s ”pinsamheter” kom upp i ljuset under slutdebatten. Tilltron till partierna rubbas kraftigt av SD-politikern Peter Lundgrens ”sexuella tafsande” och KD-politikern Lars Adaktussons ställningstagande mot aborträtt, menar Bülow.

Vestmanlands Läns Tidnings ledarskribent Tomas Karlsson resonerar kring besvikelsen som väntar flera av de svenska partierna i söndagens val. ”Om du nu i veckan lyssnar noga finns chansen att du hör ett svagt knastrande ljud. Då kan det vara en valarbetare som biter på naglarna. Extra troligt om valarbetaren jobbar för S, M, L eller MP”, skriver han.

Idag 08:20
Annie Lööf och Sofia Jarl TT
EU-valet Svenska valrörelsen

C: Legala och säkra aborter räddar kvinnors liv

Opinion Hur vi röstar på söndag kan få stor påverkan för vilket Europa våra döttrar växer upp i, skriver Annie Lööf (C) och Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna i en debattartikel i Aftonbladet.

Debattörerna skriver att tillgången till säkra och legala aborter räddar kvinnors liv och att kvinnors självbestämmande är en rättighet som vi inte får ta för given. Att högerpopulister och konservativa går framåt världen över med målen att inskränka kvinnors rättigheter är ”oacceptabelt”, skriver de.

”Att bestämma över sin egen kropp är en mänsklig rättighet. Det är en strid som vi varje dag kommer att ta.”

6 tim
Läs mer om Svenska valrörelsen
EU-valet Europa röstar
Youtubern Rezo/Merkel. TT
EU-valet Europa röstar

Tyska youtubern skakar om Merkels parti inför valet

Det tyska regeringspartiet CDU:s slutspurt inför EU-parlamentsvalet skakas av en 26-årig youtuber som spelat in en timslång video med hård kritik av den tyska regeringen, skriver flera medier.

Youtubern ”Rezo” publicerade en video den 18 maj där han anklagade CDU för att ”långsamt förstöra våra liv” och för att stå för en politik som gynnar de rika och inte gör något åt klimatförändringarna. Klippet har setts över fem miljoner gånger.

– Gå och rösta. Annars kommer pensionärerna bestämma din framtid, säger ”Rezo” i klippet.

43 min
Flera väljare har demonstrerat inför valet med den brittiska flaggan och med EU-flaggan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Utländska EU-väljare nekas att rösta i Storbritannien

Medborgare från andra EU-länder nekas att rösta i vallokaler över hela Storbritannien. Sådana larm har nått The Guardian. Administrativa problem ska ha lett till att väljarnas namn har strukits från listorna och att väljarna i stället fått höra att de inte får rösta.

– Det är oacceptabelt att den här regeringen och valarbetarna har diskriminerat EU-medborgare, säger den tyska väljaren Moritz Valero som inte fick rösta.

Inte heller den polska medborgaren Kinga Burger fick lägga sin röst.

– Jag är väldigt arg och besviken, säger hon till tidningen.

Flera brittiska politiker har på sociala medier uttryckt sin bestörtning över väljarlarmen. Enligt CNN handlar det om hundratals väljare som har stoppats i vallokalerna.

2 tim
Frans Timmermans. Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Timmermans: Röstade på mig själv för första gången

Den nederländska EU-toppen Frans Timmermans har lagt sin röst i dagens EU-parlamentsval i hemlandet, skriver Politico. Och varje röst behövs – Timmermans Arbetarpartiet ser ut att bara belönas med tre mandat i parlamentet av väljarna.

– För första gången någonsin röstade jag på mig själv – jag har aldrig gjort det förut. För det mesta går jag på den första kvinnan på listan, men i dag, av någon anledning, satte jag spontant ett kryss bredvid mitt eget namn, säger han till sajten efter röstningen.

Timmermans måste också följa valet i övriga 27 medlemsländer. Han är parlamentets socialdemokratratiska partigrupp S&D:s toppkandidat och därmed en av favoriterna till att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Efter dagens val i hemlandet åker han runt till flera andra länder för att följa valet under helgen.

2 tim
Läs mer om EU-valet
En anhängare till BJP poserar med en bild på Modi. DIPTENDU DUTTA / AFP
Valet i Indien

Analyser: Machomannen Modi har förändrat Indien

Det politiska landskapet i Indien har revolutionerats under Narendra Modis tid som premiärminister. Hans hindunationalistiska parti BJP har traditionellt varit starkast i hindispråkiga områden men har växt i takt med att bilden av Modi som landsfader har etablerats, skriver BBC:s Soutik Biswas i en analys.

Den höga arbetslösheten och den hårt kritiserade skattepolitiken borde ha inneburit ett ras för BJP i parlamentsvalet, skriver Biswas. Men Modi parerade skickligt missnöjet genom att göra valkampanjen till en folkomröstning om sig själv.

”Dagens resultat visar att folket ännu inte anklagar Modi för problemen”, skriver Biswas.

DN:s Mia Holmgren skriver under på att allt ljus hamnat på Modi, som hon kallar en ”machoman” som kan jämföras med Erdogan i Turkiet och Trump i USA.

– Modis valtriumf kan också förklaras med att oppositionen inte förmådde att ena sig och ta den chans som uppstod i vintras, säger hon.

2 tim
Rahul Gandhi. SAJJAD HUSSAIN / AFP
Valet i Indien

Gandhi: Folket har valt Modi, det respekterar jag

Den indiske oppositionsledaren, Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi, erkänner sig besegrad i parlamentsvalet.

– I dag har folket gjort sitt val. Det indiska folket vill att Narendra Modi blir premiärminister igen och det respekterar jag, säger han enligt Times of India.

Valresultatet är ett rejält fiasko för både Gandhi och hans parti. Gandhi kommer inte ens in i parlamentet och hans framtid som partiledare är osäker.

2 tim
BJP-anhängare jublar i Mumbai.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Regeringspartiet utropar sig till valsegrare i Indien

Indiens styrande hindunationalistiska parti Bharatiya Janata Party (BJP) utropar sig till segrare i valet, rapporterar AFP.

”Tillsammans växer vi. Tillsammans blomstrar vi. Tillsammans bygger vi ett starkt och inkluderande Indien. Indien vinner igen”, twittrade premiärminister Narendra Modi.

Reuters rapporterade tidigare på torsdagen att Modis parti såg ut att få en egen majoritet av rösterna, utan allierade, och att koalitionen med BJP i ledningen redan påbörjat arbetet med att bilda regering.

Idag 09:25
Läs mer om Valet i Indien
Trumps USA Rysslandsutredningen
Nancy Pelosi. MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Pelosi: Trumps nära måste göra en intervention

Representanthusets talman Nancy Pelosi fortsätter ordkriget med Donald Trump efter gårdagens bråk. Hon fortsätter att hävda att Trump var rasande när de möttes i Vita huset under gårdagen och ber nu personer i hans närhet att göra en ”intervention”.

– Jag ber för USA:s president och ber för att hans familj, hans regering eller hans stab tar ett snack och gör en ”intervention” för landets bästa, säger hon enligt Reuters.

Trump avfärdar uppgifterna om hans raseri som falskt.

”Jag var extremt lugn under mitt möte med Pelosi och Schumer, för jag visste att de skulle säga att jag var rasande. Det gör de alltid, tillsammans med sina bundsförvanter, de fejkande medierna”, skriver han.

4 min
Representanthusets talman Nancy Pelosi (höger). MARY F. CALVERT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Stort misstag att ställa Trump inför riksrätt

”Riksrätt eller inte riksrätt? Det är frågan”. CNN:s Gloria Borger parafraserar Shakespeare i en analys om de allt hårdare kraven inom Demokraterna på att inleda en riksrättsprocess mot Donald Trump.

Borger har ett svar på frågan: Det vore ett stort misstag av Demokraterna att försöka, anser hon. Dels är en stor majoritet av det amerikanska folket emot att ställa presidenten inför riksrätt, dels kommer det aldrig att gå igenom den republikanledda senaten.

”Varför skulle man frivilligt välja en strid som man vet att man kommer att förlora?” skriver hon.

Igår 20:26
Trump i Rose garden i dag. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Rasande Trump ställde in möte efter Pelosis känga

Det blir inga politiska samtal mellan Demokraterna i kongressen och Vita huset förrän Demokraterna upphör med sina utredningar i kölvattnet av Muellerutredningen. Det var Donald Trumps budskap i dag.

Trump ställde med kort varsel in ett möte med Nancy Pelosi och Chuck Schumer i Vita huset och kallade till pressträff. Detta efter att Pelosi sagt att Trump försöker ägna sig åt ”mörkläggning”. Enligt New York Times var Trump rasande och hälsade inte på Schumer och Pelosi.

– Jag sysslar inte med mörkläggning, sa Trump och tillade att de politiska samtalen inte kan ske förrän Demokraterna ”upphör med de här falska utredningarna”.

Igår 16:25
Läs mer om Trumps USA
EU-valet Klimatförändringarna
Klimatstrejk i Göteborg den 15 mars i år. Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Klimatförändringarna

Unga klimatstrejkar inför EU-valet i över 100 städer

Under fredagen kommer det att ske minst 109 skolstrejker runt om i Sverige inför EU-valet, men även i över 100 andra länder, skriver TT.

En av dem som ska strejka är 18-åriga Isabella Axelsson i Stockholm. Hon säger att Greta Thunbergs skolstrejk tre veckor före riksdagsvalet 2018 har inspirerat och gjort att rörelsen växt.

– Hennes strejk har satt i gång en kedjereaktion som visar att vi inte är maktlösa. Hon är en person man kan relatera till, samtidigt som hon kommer med kalla fakta och lever som hon lär, säger Axelsson.

Strejken, som är global, arrangeras av ungdomsrörelsen Fridays for future.

2 tim
Unga klimatstrejkar på Stortorget i Lund. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Forskare: Genuin oro bakom ungas klimatstrejk

Opinion Att unga klimatstrejkar är grundat i en genuin oro över klimatförändringarna – inte ett uttryck för en allmän aktivismlust eller en önskan om att slippa skolan, skriver fem forskare i en debattartikel i DN.

Det är en av de slutsatserna forskarna kom fram till efter att ha gjort en enkätundersökning under skolstrejken i Stockholm den 15 mars. I enkäten kom de fram till att många av de strejkande är flickor utan tidigare erfarenhet av aktivism.

3 tim
Emily Cunningham och Kathryn Dellinger är anställda på Amazon. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Amazon-anställda kräver förbättrat klimatansvar

7 700 anställda vid Amazon i USA står bakom ett brev till Amazons styrelse om att företaget bör se över sin klimatpolicy. Men förslaget röstades ned på bolagsstämman i onsdags och efteråt vägrade Amazons vd Jeff Bezos att svara på de anställdas frågor, rapporterar AFP.

”Jeffs passivitet och brist på meningsfulla svar understryker hans avfärdande av klimatkrisen och säger väldigt mycket om hur Amazons styrelse fortsätter att nedprioritera Amazons roll i klimat-nödläget”, skriver Amazons klimataktivister i ett uttalande efter händelsen.

Amazons styrelse menar att företaget redan arbetar med att minska sitt beroende av fossila bränslen, men de anställda vidhåller att företaget inte förstår allvaret i klimatfrågan och kommer att lägga samma förslag nästa år igen.

Idag 08:33
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund