Magdalena Andersson anlände till riksdagen vår att lämna över vårbudgeten. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Andersson: Inget som talar för omfattande boprisfall

Hushållens skuldsättning och utvecklingen av bostadspriserna är fortsatt två osäkerhetsfaktorer som kan påverka den ekonomiska utvecklingen i Sverige negativt. Det noterar regeringen i sin vårbudget, skriver SvD Näringsliv.
Samtidigt säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen att den senaste tidens dämpning av bostadspriserna är ”väldigt sund”.
– Sedan vill man att det ska vara en just dämpad utveckling och inte en rutschkana nedåt, säger hon och tillägger att det inte finns mycket som talar för omfattande fall i bostadspriserna.

Toppnyheter

Tim ”Avicii” Bergling. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Aviciis okända album är ”hans bästa på flera år”

Tim ”Avicii” Bergling arbetade med ny musik och bara två dagar innan han hittades död hade han pratat med skivbolagschefen Neil Jacobson. I en exklusiv intervju med Variety berättar Jacobson, chef för skivbolaget Geffen, att Aviciis album var färdigt – och ”hans bästa musik på flera år”.
– Han var så inspirerad. Så peppad. Vi hade just haft en månad med intensiva sessioner – vi var faktiskt tvungna att sätta sluttider för våra sessioner eftersom Tim annars kunde jobba 16 timmar i sträck, det var naturligt för honom.
Bergling hittades död i Oman på fredagen. Han blev 28 år.

Igår 21:17
Tim ”Avicii” Bergling. Amy Sussman / TT / NTB Scanpix
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Hotellet i Oman i uttalande: ”Avicii såg ut att må bra”

Tim ”Avicii” Bergling tillbringade sin sista tid på en resort i Omans huvudstad Muskat. Nu väljer hotellet som han bodde på att hålla en hyllningskonsert, ”Beats by the beach”, skriver Times of Oman enligt Expressen.
”Vi kan bekräfta att Avicii besökte Muscat Hill Resort och under sin vistelse var han extremt vänlig mot all vår personal och betedde sig som vilken gäst som helst. Avicii såg ut att må bra och verkade njuta under sin vistelse här”, skriver hotellet i ett uttalande.
Hotellet framför också sina kondoleanser till världsstjärnans familj, vänner och fans. Tim Bergling blev 28 år gammal.

Igår 17:07
Flera hundra människor samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagen för en offentlig minnesstund med anledning av Tim ”Avicii” Berglings död. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Hundratals fans i tyst minut på Sergels torg

Hundratals fans till världsstjärnan Tim ”Avicii” Bergling samlades i dag på Sergels torg i centrala Stockholm för att hylla honom. Klockan 16.00 hölls en tyst minut för att ”hedra honom och hans musik”, enligt arrangörerna Arman Cinkitas och Jean Moreno.
En av dem på plats var Johanna Sjöström som beskriver hans bortgång som ”overklig”.
– Han har varit med mycket. På festivaler, fester och skolavslutningar, säger hon till TT.
Flera personer håller tal och mellan talen spelas Aviciis stora hits.

Igår 13:58
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
Arkivbild. Torget Naim i Raqqa.  Hussein Malla / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Massgrav funnen under fotbollsplan i Raqqa

Ett stort antal kroppar har hittats i en massgrav i Raqqa i norra Syrien, enligt lokala myndigheter.
Graven hittades under en fotbollsplan nära ett sjukhus i Raqqa, som återtogs från terrorrörelsen IS i oktober 2017. Staden var tidigare IS självutnämnda huvudstad.
– Det var uppenbarligen den enda platsen som fanns tillgänglig för att begrava människor, något som gjordes i all hast. Jihadisterna uppehöll sig på sjukhuset, säger Abdallah al-Eriane, en högt uppsatt tjänsteman i staden.
Närmare 50 kroppar har hittills plockats upp ur graven, som kan innehålla så många som 200 kroppar, enligt Abdallah al-Eriane.

14 min
Syrienkriget

Kemvapenexperter har tagit prover i Douma

Kemvapenexperter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har fått tillträde till området i Douma i Syrien där en kemvapenattack ägde rum den 7 april, rapporterar AFP. Enligt nyhetsbyrån har OPCW:s kemvapenexperter i dag tagit prover från platsen.
Experterna har väntat i flera dagar på att komma in i området men under lördageftermiddagen meddelade ryska utrikesministeriet att experterna var på väg mot Douma.

Igår 15:19
LOUAI BESHARA / AFP
Syrienkriget

Efter dagar av väntan – experter på väg in i Douma

Kemvapenexperter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) är nu på väg till området i Douma i Syrien där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april, säger det ryska utrikesdepartementet enligt Reuters.
Experterna har väntat i flera dagar på att komma in i området. Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättningarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladdning exploderade.

Igår 12:57
Läs mer om Syrienkriget
Helg Långläsning
Ilustrationsbild. Andy Wong / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

70 miljoner fler män än kvinnor – det här händer

Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har något liknande hänt: Att det finns så många fler män än kvinnor i världen, skriver Washington Post i ett längre reportage. Totalt finns 70 miljoner fler män än kvinnor i bara Kina och Indien – vilket är en följd av kulturella preferenser, politik och medicinsk teknik.
Och konsekvenserna är alarmerande: allt fler unga män är ensamma, arbetsmarknaden blir obalanserad och dessutom ökar antalet våldsbrott och fall av människohandel då unga kvinnor kidnappas och säljs. Dessutom tvingas fler kvinnor till prostitution.
– I framtiden kommer det finnas miljoner män som inte kan gifta sig och det kan utgöra en stor risk för samhället, varnar Li Shuzhuo, en ledande demograf vid Jiaotong University.
Läs hela texten i länken nedan.

38 min
 Derek Mylan.  Ramsey County sheriff
Helg Långläsning

Kvinnorna fick ”perfekta mannen” i fängelse

Året var 2006 och 45-åriga Missi Brandt hade precis hittat lite stabilitet i vardagen efter en stormig skilsmässa och alkoholmissbruk. Hon bodde i Minnesota, tillsammans med sina tonårsdöttrar, och var redo att inleda en ny seriös relation. På dejtingsajten OurTime.com träffade hon Richie Peterson, och föll för honom direkt. Han var anställd i den amerikanska flottan, hade tjänstgjort i Afghanistan och höll på att slutföra sin utbildning i statsvetenskap. Till en början var relationen perfekt, men efter ett par månader började Missi Brandt få en dålig magkänsla. Hon snokade runt bland hans saker, och hittade ett id-kort som avslöjade att hennes pojkvän inte alls hette Richie Peterson. När hon googlade på hans riktiga namn, Derek Mylan, kom flera varningar upp om att han var en professionell bedragare som lurat kvinnor, banker och försäkringsbolag på stora summor pengar.
Missi Brandt lyckades komma i kontakt med andra kvinnor som också blivit lurade av den ”perfekta mannen”, och tillsammans gjorde de upp en plan för hur de skulle stoppa mannen en gång för alla.
Läs texten i länken nedan.

36 min
Läs mer om Långläsning
Stockholmare vid Nybrokajen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

SMHI: Rekordtidig sommar har uppmätts i Stockholm

Sommaren har kommit till Stockholm – i alla fall enligt SMHI:s meteorologer och det är rekordtidigt. SMHI:s mätstation på Observatoriekullen har i dag registrerat en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader fem dagar i sträck, vilket är den tidigaste sommaren i huvudstaden sedan 1996.
Men värmen håller inte i sig länge till. Redan i nästa vecka blir det mer normala temperaturer för årstiden.
– Det ser ut att bli en fin dag i morgon, men från måndag blir det mer aprilväder med nederbörd som faller som regn i söder och som snöfall i landets norra delar, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI, till Omni.

Igår 21:13
Vårvädret

Slukhål stänger E16: ”Enorma vattenmängder”

E16 mellan Falun och Hofors är avstängd nära avfarten till Långshyttan på grund av ett slukhål i vägen, rapporterar flera medier.
– Det som händer är att vägen håller på att spolas bort eftersom det är såna enorma vattenmängder i skogen, säger Daniel Elvingsson, arbetsledare på Peab till Dalarnas tidningar.
Vägen ska undersökas och lagas. Det kan dröja till på måndag eftermiddag innan vägen kan öppnas igen, enligt Trafikverket.

Igår 12:46
Fyrisåns vattenflöde genom centrala Uppsala i april 2013. Leo Sellén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

SMHI varnar för vårfloder i mellersta Sverige

Så kom våren slutligen – och med det vårfloder. Nu varnar SMHI för översvämningar i stora delar av mellersta Sverige, skriver TT.
Klass 2-varning har utfärdats för mycket höga flöden i Gävleborgs läns inland och i Dalarnas, Örebro- och Västmanlands län.
SMHI har dessutom utfärdat en klass 1-varning, som är den lägre nivån, i Uppsalas, Värmlands och Västernorrlands län, samt i Gävleborgs läns kustland och i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.

Igår 11:42
Läs mer om Vårvädret
TT
Nordkoreakrisen

Expert: Inte ett uttalande om kärnvapennedrustning

Kim Jong-Uns uttalande om att Nordkorea ska sluta provspränga kärnvapen behöver inte vara ett steg mot en kärnvapennedrustning. Det menar Victor Cha, som kan komma att bli USA:s ambassadör i Sydkorea, i en kommentar till Axios.
Han menar att Nordkoreas uttalande snarare är ett försök att befästa landets roll som en kärnvapennation:
– Detta är inte ett uttalande om kärnvapennedrustning. Det är ett uttalande som ska visa att Nordkorea är en ansvarsfull kärnvapennation, säger Cha till Axios.

Igår 19:29
Federica Mogherini och Kim Jong Un
Nordkoreakrisen

EU erbjuder stöd i samtalen med Kim Jong-Un

EU:s utrikeschef välkomnar Kim Jong-Uns uttalande om att avbryta alla kärnvapen- och robottester och erbjuder EU:s stöd i de kommande samtalen om kärnkraftsnedrustningar, rapporterar Reuters.
Nordkoreas drag är ”ett positivt, efterlängtat steg på vägen till att landets fullständiga, kontrollerbara och irreversibla kärnkraftsnedrustning”, säger Federica Mogherin, EU:s utrikeschef i ett uttalande.
Mogherini skriver också att de kommande mötena mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In samt Kim Jong-Uns möte Donald Trump är chanser att ”bygga förtroende”.
Kim Jong-Un meddelade under lördagen att Nordkorea inte kommer att genomföra fler provskjutningar med interkontinentala robotar.

Igår 14:39
Margot Wallström utanför Backåkra. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Wallström: Viktigt att fortsätta pressa Nordkorea

Utrikesminister Margot Wallström välkomnar Kim Jong-Uns uttalande om att avbryta alla kärnvapen- och robottester och stänga ner en anläggning för kärnvapenprov.
– Jag tycker att alla besked i rätt rikting, med mindre våld, är bra och välkomna. Sedan måste vi ju se, hur lever man upp till alla löften? Nu sker en sekvens av möten med både Sydkorea och USA och det är bra. Men vi måste fortsätta att hålla pressen uppe på Nordkorea, säger hon till journalisterna på plats vid Backåkra inför det stundande FN-mötet.
Även den viktiga regionala spelaren Japan välkomnar uttalandet, men säger att konkreta bevis för att Pyongyangs kärnvapen avvecklas måste läggas fram och att det är för tidigt att minska pressen på Nordkorea.

Igår 09:43
Läs mer om Nordkoreakrisen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.