Lagkapten Andreas Granqvist och förbundskapten Janne Andersson under dagens pressträff. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Andersson: Utgår från att Lindelöf spelar från start

Manchester United-backen Victor Nilsson Lindelöf kan vara redo för spel i morgondagens EM-kvalrysare mot Spanien.

– Jag har inte hört något annat än att Vigge ska bli spelklar, säger förbundskapten Janne Andersson på en pressträff, enligt flera medier.

Han ersätter då troligtvis succédebutanten Marcus Danielson, som fick chansen mot Malta i lördags. I övrigt ser svenskarna ut att ställa ut samma startelva som senast.

Nilsson Lindelöf missade matchen mot Malta till följd av en låsning i ryggen.

Läs mer

Toppnyheter

Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna Wilma

Mordmisstänktes advokat: Han förnekar helt och hållet

Den man som under dagen gripits och anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, förnekar brott. Det säger hans advokat Beatrice Rämsell till SVT Väst.

– Han förnekar brott helt och hållet. Något mer kan jag inte berätta eftersom jag fått de instruktionerna från min klient, säger hon.

Mannen har under dagen förhörts av polis. Polisen vill emellertid inte gå in på vad som ligger bakom att mannen greps.

– Vad vi har för information och vad vi har för underlag för gripande, det är polisens sak att behålla i förundersökningen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

1 tim
Wilma Andersson. Privat/Missing People
undefined

Sökområdet utökas – skor och glasögon har hittats

Sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson som misstänks ha mördats utökas, rapporterar GT. Wilma har sökts i trakten runt Uddevalla men nu kommer sökandet även omfatta trakterna runt Ljungskile. Tidigare har bland annat glasögon och skor hittats, skriver Aftonbladet.

Hundratals frivilliga har under dagen deltagit i sökandet. Bland dem finns Sandra Palmersjö och hennes mamma Anki Palmersjö.

– Jag ville hjälpa till, kände jag. Det här är ju staden där jag bor, säger Sandra Palmersjö till DN.

En man som greps under dagen misstänkt för mord har anhållits efter förhör.

3 tim
Avspärrningar i skogsområde utanför Uddevalla.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisens teori: Wilma blev mördad redan i torsdags

Polisen misstänker att försvunna Wilma Andersson, 17, kan ha mördats redan i torsdags – samma dag som anhöriga senast hade kontakt med henne, skriver flera medier.

– Den sammantagna informationen som polisen fått tillgång till, framförallt under de senaste dagarna, pekar på det, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till Aftonbladet.

En man har gripits misstänkt för mord. Förhör kommer att hållas med honom under eftermiddagen.

Idag 14:00
Läs mer om Försvunna Wilma
Jimmie Åkesson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Sifo: Åkesson bäst på att sköta lag och ordning

SD-ledaren Jimmie Åkesson får klart bäst betyg av väljarna när det gäller vilken partiledare som är bäst på att sköta frågor om lag och ordning. Det visar en undersökning från Expressen/Kantar Sifo.

23 procent svarar att Åkesson är bäst, medan 16 procent svarar M-ledaren Ulf Kristersson och 15 procent svarar Stefan Löfven (S). Övriga partiledare får alla 6 procent eller lägre.

Undersökningen visar också att 66 procent anser att Löfven inte har hanterat frågan om gängvåld på ett bra sätt.

36 min
Göran Dahlström och Stefan Löfven. TT
undefined

S-kritik mot Stefan Löfven: Han talar inte klartext

En av landets mest framgångsrika S-politiker på lokal nivå, Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström, riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven efter dennes framträdande i SVT:s Agenda. Löfven sa då att det framför allt är segregation som ligger bakom gängvåldet.

– Det Stefan Löfven sa var inte fel. Det är stora klyftor i samhället, men han talade inte klartext: nämligen att mycket hänger ihop med den stora anstormningen till Sverige, säger Dahlström.

Han säger att det han uppfattar som en räddhågsenheten att tala klarspråk om migrationen inom S och andra partier har bidragit till SD:s starka framväxt.

5 tim
Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsministern om kritiken: Är ett delat politiskt ansvar

Statsminister Stefan Löfven svarar nu på den kritik han har fått efter intervjun om gängskjutningarna i SVT:s Agenda. Till Aftonbladet säger han att varken forskare eller poliser har något säkert svar på vad brottsligheten beror på.

– Men min uppfattning är att vi under för lång tid i Sverige inte har förberett oss på att den här typen av våld kan komma hit, så detta är ett delat politiskt ansvar, säger han.

Flera personer har kritiserat statsministern för att han uttryckte färdiga talepunkter och otydliga svar kring frågorna om gängbrottsligheten när han medverkade i programmet. Löfven har också fått kritik för att han inte ville koppla ihop gängbrottsligheten med den förda migrationspolitiken.

Idag 10:29
Läs mer om Gängkriminaliteten
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

5 min
Boris Johnson/Jeremy Corbyn. TT
undefined

Historisk tv-debatt i kväll mellan Johnson och Corbyn

Kvällens livesända valdebatt mellan Toryledaren Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn är den första i landets historia mellan en sittande premiärminister och oppositionsledaren, skriver AFP. Tv-kanalen ITV kommer heller inte låta Liberaldemokraternas och Scottish National Partys respektive partiledare delta.

Corbyn har nu sin chans att försöka ta igen stöd i opinionen, där Labour sedan nyvalet utannonserades legat efter Tories. Men regeringspartiets kampanjande har skakats av partimedlemmar som tvingats avgå och jävanklagelser mot Johnson under hans tid som Londons borgmästare.

5 tim
Boris Johnson med väljare. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Brittiska väljarna är politiskt trötta inför valet

Prins Andrews kritiserade intervju med BBC har kastat en tillfällig brandfilt över brexit, skriver CNN:s Luke McGee i en analys inför kvällens tv-sända debatt mellan Jeremy Corbyn och Boris Johnson.

”Det verkar som att alla är glada över att distraheras från nationens brexitutmattning”, skriver han.

Just därför fokuserar valkampanjerna snarare på andra frågor än Brexit, enligt McGee.

Katrine Marçal skriver i Dagens Nyheter att britterna haft tre val på fem år, tre premiärministrar på lika många år och tvingas se direktsändningar från Westminster på bästa sändningstid. Som om det inte vore nog ska de nu besluta om Storbritanniens relation till resten av världen. Inte konstigt att de brittiska väljarna är politiskt trötta, enligt Marçal.

Idag 13:43
Läs mer om Brexit
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

1 tim
Donald Trump, Jennifer Williams överst tv, Timothy Morrison överst th, Alexander Vindman under tv och Gordon Sondland under th.  TT/AP
undefined

Analys: Häpnadsväckande vittnesmål kan avgöra allt

Riksrättsprocessen går in i den mest kritiska fasen i och med de nya vittnesmål som ska höras offentligt nu i veckan, skriver Stephen Collinson i en analys. Det gäller både för demokrater som vill peta Donald Trump från sitt ämbete, och för republikaner som vill rädda presidenten. TV-sändningarna under de kommande tre dagarna väntas visa på häpnadsväckande vittnesmål – vilka kan avgöra om Trump missbrukade sin makt för att pressa Ukraina, skriver han.

Riksrättsprocessen handlar varken om sanning eller rättvisa, säger Fox News Sean Hannity i sitt program. Demokrater som driver på tillsammans med mediamobben kan inte inse att de förlorade valet 2016. ”Ända sedan dess har de varit ute efter hämnd”, säger han.

Idag 13:15
Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till Mike Pence, ska höras i riksrättsutredningen.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två nyckelfigurer vittnar om Ukrainasamtalen i dag

Två av Donald Trumps säkerhetsrådgivare som lyssnade på det så kallade Ukrainasamtalet ska vittna i riksrättsutredningen i dag, skriver AP. Förhören är offentliga.

Den ena är överstelöjtnant Alexander Vindman som var säkerhetsrådgivare till den amerikanska presidenten. Dessutom hörs Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till vicepresident Mike Pence. De båda uppges ha uttryckt oro angående Trumps samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, där presidenten ska ha uppmanat till utredning av den politiska rivalen Joe Bidens son.

Ytterligare två personer vittnar senare under dagen: USA: specialsändebud till Ukraina, Kurt Volkner, och Timothy Morrison på USA:s säkerhetsråd.

Idag 05:51
Läs mer om Trumps USA