Gustav Bergman. ORIENTERINGSFÖRBUNDET / BILDBYRÅN
Orienterings-VM

Även VM-guld till herrarna i orienterings-VM i Norge

Först vann damerna guld i orienterings-VM i Norge – och sedan även herrarna i vad som beskrivs av SVT Sport som en suverän slutsträcka. Från att först ha legat bakom både ledande Norge med nästan en och en halv minut, och därefter Finland, lyckades Gustav Bergman avancera när finske Miika Kirmula och norske Magne Dæhli gjorde var sin miss.

Det här är också första gången på 43 år som Sverige vinner båda stafetterna i orienterings-VM, skriver TT.

Läs mer

Toppnyheter

Mike Pompeo är på plats i Saudiarabien efter attacken. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Pompeo kallar oljeattacken för ”en krigshandling”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna för en ”krigshandling” och säger vidare att det var en ”iransk attack”, rapporterar AFP. Pompeo anlände i dag till Saudiarabien och uttalade sig om drönar- och robotattacker på planet på väg dit.

Tidigare under dagen meddelade Saudiarabien att man har bevis för att robotarna och drönarna som avfyrats var av iranskt ursprung. Däremot har man inte kunnat fastställa den exakta avfyrningsplatsen ännu.

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har även diskuterat oljeattackerna i dag. De ska ha pratat om att de vill försöka enas kring ett gemensamt diplomatiskt svar på dåden.

32 min
Rester från den robot som användes vid attacken mot en av oljeanläggningarna i helgen. HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saudiarabien visar upp bevis: ”Vapnen var iranska”

Saudiarabien säger att de drönare och robotar som avfyrades mot två saudiska oljeanläggningar i helgen ”utan tvekan var från Iran”. Det berättar Turki al-Malki som är talesperson för det saudiska försvarsdepartementet under en presskonferens, rapporterar BBC.

Turki al-Malki visade upp vrakdelar, bland annat från kryssningsrobotar, som sägs ha använts vid attackerna i helgen. Han säger att 18 obemannade drönare, samt sju stycken kryssningsrobotar, var av iranskt ursprung.

Turki al-Malki säger även att attacken kom norrifrån, men att den exakta avfyrningsplatsen ännu inte är fastställd.

3 tim
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Fagersta/Magdalena Andersson. Wikimedia/TT
Höstbudgeten

Flera S-kommuner kritiska: ”En knuff nerför stupet”

Flera socialdemokratiska kommunalråd är kritiska mot regeringens höstbudget och anser att pengarna till kommunerna inte alls räcker, rapporterar Expressen.

Kommunerna får 8 miljarder kronor mer 2020 för att upprätthålla nivån i vård, skola och omsorg. Fagerstas Marino Wallsten säger att pengarna inte räcker till, framför allt oroar han sig för ökade kostnader för försörjningsstöd och nedläggningen av Arbetsförmedlingen.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger han till tidningen.

32 min
Magdalena Andersson på budgetpromenad. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om sin egen budget: Den är extrem

Det var inte en slopad värnskatt som drev Magdalena Andersson (S) in i politiken. Det säger finansministern till SvD efter att höstbudgeten presenterats i dag.

– Det är klart att den här budgeten är extrem eftersom vi avskaffar värnskatten. Den fördelningsprofilen är sämre än... ja den är svår att åstadkomma på något annat sätt, säger hon till tidningen.

Andersson säger att klyftorna ska utjämnas i en skattereform. Inför förhandlingarna om den säger hon att alla frågor kan komma upp på bordet, inklusive en återinförd fastighetsskatt.

5 tim
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson skakar hand med finansminister Magdalena Andersson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vänsterns budgetkritik: ”Ett svek mot välfärden”

Regeringens budgetproposition fick hård kritik från både höger och vänster när den debatterades i riksdagen i dag.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tyckte alla att budgetsatsningarna på rättsväsendet är för skrala.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt framhöll även att hans parti vill tillföra mer pengar till kommunerna.

Vänsterpartiets Ulla Andersson passade under debatten på att gratulera den ekonomiska eliten som hon menar är de som gynnas av regeringens skattesänkningar.

– Det är ett svek mot välfärden, sa hon i riksdagens talarstol.

Idag 11:11
Läs mer om Höstbudgeten
Peter Swaffer vid Statens haverikommission på dagens pressträff. Patrick Trägård//TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Planet i Umeå var lite för tungt – sidodörren öppen

Planet var baktungt redan från start och sidodörren var öppen när planet kraschade. Det var några av nyheterna när Statens haverikommission (SHK) presenterade en statusrapport om flygolyckan i Umeå i juli då nio personer omkom.

SHK betonade i dag att man fortfarande inte vet varför planet störtade och att det är för tidigt att dra några slutsatser. Man konstaterar dock att något gick fel precis när hopparna skulle lämna planet, vilket förklarar varför en av sidodörrarna var öppen. Man har också fastslagit att planet var något för tungt redan vid start.

– Vid start var planet redan lite baktungt. Vid ett hopp förflyttar sig hopparna bakåt i planet. Det var något för tungt och lite för baktungt, säger Peter Swaffer vid SHK.

Den slutliga rapporten presenteras under våren 2020.

3 tim
Peter Swaffer. Patrick Trägård//TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig riktningsförändring gjordes före kraschen

Strax före flygkraschen i Umeå gjorde planet en 180-gradig vändning som utredarna inte kunnat förklara. Det sa Statens haverikommission på dagens pressträff, enligt DN.

– I samband med att planet stiger avtar farten på flygplanet. Då sker också en plötslig ändring och planet sjunker och rör sig åt andra hållet, det håll man kom ifrån, säger Peter Swaffer vid SHK.

Enligt tidningen kan piloten ha ändrat riktning för att placera hopparna i ett bättre läge att nå den tilltänkta landningsplatsen.

3 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street backar efter besked om sänkt ränta

Wall Street faller på beskedet att centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan med 25 punkter. Strax efter beskedet om det nya intervallet på 1,75 till 2,0 punker står ledande index som följer:
• S&P 500: -0,8%
• Nasdaq: -1,0%
• Dow Jones: -0,7%

Sänkningen från Fed var väntad och som analytiker flaggat för varFed också försiktiga i sin prognos över vad som väntar framöver. Federal Reserve skriver att det råder osäkerhet kring prognoser framöver och som huvudargument till sänkningen anges osäkerheten i ekonomin globalt, och det dämpade inflationstrycket.

Bland bolagen backar Fedex efter att ha rapporterat efter stängning på tisdagen. Då sänkte bolaget sin årsprognos för år 2020 och aktien föll 8 procent i efterhandeln på tisdagen. Aktien är ner nästan 14 procent på onsdagen.

Strax innan öppningen annonserade Trump att han vill införa nya sanktioner mot Iran. Energisektorn backar närmare 1 procent.

Texten uppdateras.

3 min
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm steg inför kvällens Fedbesked

Stockholmsbörsens ledande index steg på onsdagen i linje med de europeiska börserna inför kvällens räntebesked från Federal Reserve. Vid stängning stod huvudindexen klart på grönt:
• OMXS: +0,6%
• OMXS30: +0,4%
Regeringens höstbudget släpptes under morgonen. De större satsningarna har redan presenterats och budgeten saknade annars nyheter med tyngd nog att få finansmarknaderna att reagera.

I stället riktades blickarna mot andra sidan Atlanten och dagens börshandel skedde i skuggan av Feds räntebesked i kväll. Centralbanken väntas sänka styrräntan för andra gången i rad.

Den finska verkstadsjätten Wärtsilä vinstvarnade för tredje kvartalet och rasade tvåsiffrigt i Helsingfors. Det drog med sig sektorkollegan Alfa Laval som backade 4,7 procent. Även SKF och Volvo tyngdes något av vinstvarningen.

Också Kinnevik landade i botten av OMXS30-listan med en nedgång på 2,9 procent. SEB sänkte under gårdagskvällen rekommendationen för aktien efter beskeden att bolaget minskar innehavet i Zalando och delar ut teleoperatören Millicom till ägarna.

Bäst av storbolagen gick Getinge som steg 2,7 procent och Ericsson som ökade 1,9 procent.

3 tim
TT.
undefined

Avvaktande börser i Asien i väntan på Feds besked

Asiens börser handlades utan tydlig tendens på onsdagen, i avvaktan på amerikanska Feds räntebesked senare i dag.
• Nikkei: –0,2 %
• Shanghai: +0,3 %
• Shenzhen: +0,3 %
• Hongkong: –0,1 %
• Kospi: +0,4 %
Marknaden har redan prisat in en räntesänkning, enligt Oandas seniora analytiker Jeffrey Halley, skriver AFP.

– En räntesänkning på 25 punkter är i stort sett betraktad som genomförd av de globala marknaderna, säger han.

Oljepriset vände ner igen i går på nyheten om att Aramco kommer att kunna sätta igång verksamheten i sina två beskjutna anläggningar tidigare än väntat.

Idag 03:33
Läs mer om Dagens börs