Jansson vid dagens presskonferens. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Stridigheterna inom SD

Avhoppade SD-toppen: Har blivit för luddiga om Nato

Sverigedemokraterna har blivit otydliga i sitt motstånd mot ett svenskt Nato-medlemskap. Det är ett av skälen som tidigare SD-ledamoten Mikael Jansson anger som orsak till att han lämnar partiet för att gå till Alternativ för Sverige, skriver TT. Enligt Jansson har SD anpassat sig till Moderaterna och Alliansen i frågan, sa han vid en presskonferens i dag.
I ett pressmeddelande svarar SD att partiet inte alls ändrat ståndpunkt.
– Det enda partiet meddelat är att frågan är så viktigt att en förändrad position måste föregås av en folkomröstning, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Läs också

Tidigare

Toppnyheter

Valet 2018 Regeringsfrågan
Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Regeringsfrågan

Lööf: Måste lita på att M inte söker stöd från SD

C-ledaren Annie Lööf känner fortsatt hopp om en alliansregering efter valet i höst – och ser det som ”helt osannolikt” att Moderaterna i stället skulle söka stöd från Sverigedemokraterna. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.
– Jag måste lita på Ulf Kristersson när han säger att det inte kommer att ske, fortsätter hon.
Lööf håller inte med om att SD skulle behandlas orättvist eller odemokratiskt, eftersom det alltid stått fritt för partier att välja vilka de vill bilda regering med. Något C aldrig kommer göra med vare sig SD eller Vänsterpartiet, tillägger hon.

Igår 21:04
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Regeringsfrågan

”Nästa regering lär bestå av ett enda parti: S eller M”

Opinion Sveriges nästa regering kommer bara bestå av ett parti – och striden om statsministerposten står mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Det tror i alla fall Olof Ruin, professor emeritus i statskunskap, som reflekterar kring olika möjliga regeringsbildningar i en text på SvD Debatt.
Inget av de politiska blocken har något rimligt chans att samla egen majoritet. Alliansen drömmer fortfarande om att regera ihop men sannolikheten att Sverigedemokraterna och de rödgröna släpper fram en sådan regering är liten, menar Ruin.
Då inga blocköverskridande konstellationer eller SD-samarbeten heller tycks aktuella återstår bara minoritetsalternativet – och då står både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) troligtvis utan chans, enligt Ruin.

Igår 20:18
Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
Valet 2018 Regeringsfrågan

Åkesson vill skapa högerblock med M och KD

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle vilja se ett konservativt block inom den svenska politiken, bestående av M, KD och SD. Det säger han till Expressen under sin turné i Norrland.
– Om man tänker rent parlamentariskt skulle man kunna tänka sig vi tre partier mot resten, säger han.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är dock inte intresserad av ett sådant upplägg, utan säger att han ”satsar allt” på en alliansregering.

Igår 05:24
Läs mer om Valet 2018
Castellucci (t h). TT
Rasade viadukten i Genua

Vägbolag lovar miljoner till anhöriga – och en ny bro

Det italienska vägbolaget Autostrade per l'Italia avsätter 500 miljoner euro som ska gå till att återuppbygga den kollapsade bron i Genua, hjälpa till med evakueringarna och till offrens familjer. Det meddelade vd:n Giovanni Castellucci på en presskonferens, enligt AFP. Den nya stålbro beräknas stå färdig om åtta månader.
På frågor om bolagets ansvar för händelsen svarade Castellucci att alla kontroller av bron visat att den varit i gott skick, men att man kommer fortsätta genomföra kontroller för att gå till botten med vad som hänt.
Den italienska regeringen har övervägt att säga upp avtalet med entreprenören, och en minister har krävt vd:ns avgång. Fabio Cerchiai, bolagets styrelseordförande, meddelar dock att Castellucci kommer att sitta kvar på sin post.

Igår 19:52
Simone Arveda / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Tusentals tog farväl av offren: ”Förlorade en vän”

Tusentals sörjande samlades för att ta farväl av offren för tisdagens brokollaps i italienska Genua, där en statsbegravning hölls på lördagen.
– Jag förlorade en vän men kom hit för alla offren, säger Genua-bon Nunzio Angone till AFP.
Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte deltog båda i den katolska ceremonin, som efterföljdes av en imamledd bön för de två muslimska offren.
Över hälften av offrens familjer hade dock valt att inte delta i ceremonin, i vissa fall som en signal för sitt missnöje med politikern som inte agerat för att förebygga olyckan.

Igår 17:56
Läs mer om Rasade viadukten i Genua
Valet 2018 Sverige och klimathotet
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

MP: Vår ekonomi bör främja återbruk före konsumtion

Sveriges ekonomi måste styras om för att främja hållbarhet och återbruk före nyproduktion och överkonsumtion. Det skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin på DN Debatt.
De föreslår en rad åtgärder, däribland högre krav på hållbara produkter, en starkare reklamationsrätt och möjligheter för privatpersoner att skattefritt hyra ut till exempel sina bilar, kläder och verktyg till varandra. Just en sådan motrörelse mot köp-och-släng-samhället har redan vuxit fram på många håll i Sverige, menar de:
”När vi har det vi behöver så kan inte alltid mer konsumtion göra oss lyckligare.”

Igår 19:31
Isabella Lövin (MP). TT
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Lövin: Varannan svensk villa ska ha solceller 2040

Miljöpartiet vill storsatsa på solceller. I sitt sommartal meddelade språkröret Isabella Lövin att partiet vill att minst varannan villa ska vara utrustad med en solcellsanläggning år 2040. Totalt vill Lövin se en miljon anläggningar. För att nå målet har partiet presenterat tio åtgärdspunkter, avsätta 2 miljarder kronor i investeringsstöd under nästa mandatperiod.
– Det är dags för nästa steg i solelsrevolutionen, sa Lövin.
Fokus i talet var i övrigt klimatförändringarna och den varma sommaren.
– Mina vänner, nu är klimatförändringarna här. Men bara för att vädret är galet behöver inte politiken vara det, sa Lövin i inledningen av sitt tal.
Hon sa vidare att framtida generationer kommer att se sommaren 2018 som ett vägskäl och fortsatte med att rikta en känga mot de borgerliga.
– När vi vill bygga ut järnvägen säger moderater och liberaler att det blir för dyrt. Men vi sätter klimatet först.

Igår 12:40
Gustav Fridolin (MP). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Gustav Fridolin: Bilister upptar väldigt mycket yta

Miljöpartiet vill att kommuner ska kunna ta ut en parkeringsskatt vid köpcentrum för att minska bilismen.
– Bilister upptar väldigt mycket yta och när externa köpcenter håller med gratis parkering innebär det i praktiken en form av marksubvention, säger språkröret Gustav Fridolin till TT.
Han påpekar att den som väljer att handla inne i stan istället för vid ett externt köpcentrum ofta måste betala parkeringsavgift. Enligt Fridolin bidrar denna skillnad till att centrumhandeln utarmas.

17 aug
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild. Annan under samtal mellan Kenyas president och oppositionen, 2008. SIMON MAINA / AFP
Reaktioner på Kofi Annans död

”En ultimat diplomat som förändrade FN för alltid”

Kofi Annan moderniserade FN – och var inte rädd att höja rösten. Det konstaterar Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson efter beskedet om den tidigare FN-chefens bortgång.
– Han är på något sätt den ultimate diplomaten. Han som alltid kunde gå in oavsett vilken konflikt, dämpa stämningarna och hitta en lösning, säger han.
Även Project Syndicate beskriver Kofi Annan som ”en av vårt tids främsta diplomater”. Sajten har samlat alla texter Annan själv skrivit för dem under åren, där han lyfter frågor som flyktingsituationen i Europa och varför synen på sanktioner behöver förändras.
”Annans ledarskap efter Bosnienkrigets fasor blev katalysatorn för ett mer proaktivt FN, inte bara när det gäller att medla fred utan även i den globala kampen mot klimatförändringarna”, skriver man.

Igår 15:14
Theresa May/Nerandra Modi/Emmanuel Macron.  TT
Reaktioner på Kofi Annans död

Världsledare i sorg: En stor diplomat har lämnat oss

Efter nyheten om Kofi Annans bortgång strömmar hyllningar in från ledare världen över.
”Vi kommer aldrig att glömma hans lugn och hans beslutsamma blick, eller styrkan i hans strider”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron i ett inlägg på Twitter.
Storbritanniens premiärminister Theresa May skriver att Annan var en stor ledare som bidrog enormt mycket till att göra ”världen han lämnar till en bättre plats än den han föddes in i”.
Indiens premiärminister Narendra Modi skriver att världen har förlorat en stor diplomat, som fungerat som dess samvete när det gäller internationell fred och säkerhet.
Zimbabwes oppositionsledare Nelson Chamisa skriver på Twitter att han träffade Annan för bara några dagar sedan.
”Han kände stor kärlek för världsfred och demokrati. Han trodde på Zimbabwe och dess folk. Adjö Afrikas son!”

Igår 11:50
Ulf Kristerson (M), Margot Wallström (S), Stefan Löfven (S) och kung Carl XVI Gustaf.
Reaktioner på Kofi Annans död

Svenska hyllningarna: ”En fantastisk lyssnare”

Kung Carl XVI Gustaf och flera svenska politiker hyllar Kofi Annan efter nyheten om den tidigare FN-chefens bortgång.
”Kofi Annan var en varm och lyssnande person präglad av djup visdom. Kofi Annan var en stor ledare med mycket empati som ständigt arbetade för människors rättigheter”, skriver kungen i ett pressmeddelande.
Han skriver också att kungafamiljen under åren utvecklat en personlig vänskapsrelation med Annan och hans svenska fru Nane och att de nu tänker på familjen.
Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att Kofi Annan kommer bli ihågkommen som en stor internationell person.
– Jag minns honom som en väldigt engagerad internationalist som stått upp för mänskliga rättigheter och människovärdet, något han arbetade med in i det sista, säger Löfven till tidningen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att Annan personifierade det bästa med FN, samtidigt som han tvingades hantera några av organisationens största utmaningar.
”En fantastisk lyssnare och någon som fick alla att vilja lyssna”, skriver hon.
Moderatledaren Ulf Kristersson säger till TT att Annan kommer att bli ihågkommen för mycket.
– Få internationella statsmän har väckt så stor beundran sedan Dag Hammarskjöld, säger han.

Igår 10:26
Läs mer om Reaktioner på Kofi Annans död

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Med utrikesminister Anna Lindh under ett Sverigebesök, 2001 Björn Larsson Ask/SCANPIX / Svenska Dagbladet
Kofi Annan 1938-2018

Hela världens diplomat – Kofi Annans karriär i bilder

Irak, Syrien och forna Jugoslavien – Kofi Annan har varit involverad i fredsarbetet i de flesta av världens konfliktzoner under sin långa diplomatiska karriär.
Från 1997 till 2006 var han generalsekreterare i FN och år 2001 tilldelades han och organisationen gemensamt Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.
Här är ett urval av bilder från Kofi Annans långa liv och karriär.

Igår 16:23
Kofi Annan.  TIMOTHY A. CLARY / AFP
Kofi Annan 1938-2018

Tidigare FN-chefen Kofi Annan är död – blev 80 år

Den tidigare generalsekreteraren för FN Kofi Annan är död, bekräftar FN. Annan uppges ha dött i Schweiz och blev 80 år gammal.
”Idag sörjer vi förlusten av en stor man, en ledare och en visionär. Ett liv värt att hyllas”, skriver FN:s migrationsorganisation, International Organization for Migration (IOM) på Twitter.
Enligt FN somnade han in fridfullt efter en kort tids sjukdom.
Under perioden 1 januari 1997 till 31 december 2006 var Annan generalsekreterare i FN. 2001 belönades han och FN med Nobels fredspris för deras arbete för att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.
Efter sin tid som generalsekreterare har Kofi Annan bland annat agerat som FN:s särskilda sändebud i Syrien.
Annan var sedan 1984 gift med den svenska juristen och konstnären Nane Annan.

Igår 09:37
Läs mer om Kofi Annan 1938-2018
Ortega och Murillo 2015. Esteban Felix / TT / NTB Scanpix
Oroligheterna i Nicaragua

Analys: I Ortegas ögon är det han som är offret

President Daniel Ortega och hans vicepresident, tillika hustru, Rosario Murillo ser sig själva som offer för de politiska oroligheterna i Nicaragua. Det skriver journalisten och författaren Lars Palmgren, tidigare Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent, i en analys i Utrikesmagasinet.
Palmgren beskriver hur paret avfärdar de demonstrerande ungdomarna som kriminella gäng och ”vampyrer som behöver blod”. Han drar paralleller mellan de pågående protesterna och sandinisternas revolution under slutet av 70-talet. Då var det Ortega själv som kom till makten, och med honom demokratin.
”I dag handlar kampen om att försvara den demokrati som erövrades då”, konstaterar Palmgren.

Igår 18:47
Arkivbild. Turister i Nicaragua. ESTEBAN FELIX / TT / NTB Scanpix
Oroligheterna i Nicaragua

Politisk oro skrämmer bort turister från Nicaragua

De politiska oroligheterna i Nicaragua slår hårt mot landets turismsektor, rapporterar Al Jazeera.
Den historiska staden Granada – annars ett populärt turistmål – är en av platserna som drabbats. Här har hotellbeläggningen gått ner med 80 procent, antalet flighter har halverats och en tredjedel av restaurangerna har tvingats stängas, enligt siffror tv-kanalen tagit del av.
– Det har gått två veckor utan en enda gäst, säger hotellägaren Rene Sandigo, som är rädd att han snart kommer behöva stänga.
Samtidigt kritiseras regeringen för att försöka locka turister till landet med vackra reklamfilmer – när missnöjet med president Daniel Ortega växer sig allt starkare och våldsamheterna i landet inte ser ut att avta.

Igår 18:26
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua